Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?
zdroj: Adobe Stock

Zpomalený metabolismus umí napáchat pořádnou neplechu. Dokonce umí znesnadnit hubnutí a zapříčinit přibírání. V nadcházejícím vánočním období je tento stav více než nežádoucí. Všude je přeci tolik lákavého jídla! My pro vás ale máme dobrou zprávu. Ještě máte měsíc času s tím něco udělat a do letošních Vánoc vplout s jiným přístupem.

Co to vůbec je ta rychlost metabolismu?
Rychlost metabolismu je ukazatelem rychlosti spalování živin z jídla za vzniku energie a následného nakládání s touto energií. I když mnoho odborníků vůbec nesouhlasí s pojmy jako je rychlý nebo pomalý metabolismus, rozdíly mezi lidmi opravdu jsou. Rychlost metabolismu závisí na několika faktorech. Někteří lidé mají tu výhodu, že rychlý metabolismus jednoduše zdědí. Muži mají například tendenci pálit více kalorií než ženy, i když nic nedělají. Děje se to díky přirozeně vyššímu zastoupení svalové tkáně, která potřebuje více energie. Po dosažení věku 40 let se u většiny z nás začíná metabolismus postupně zpomalovat. Je to dáno jednak biologickým věkem a jednak hormonálními změnami, které se přirozeně dějí.  Ačkoliv nemůžete ovlivnit genetiku, pohlaví a věk, přeci jen existují způsoby, jak metabolismus zrychlit. Máme jich pro vás hned pět.

Budujte svalovou hmotu
Tělo spaluje energii neustále v rámci tzv. bazálním metabolismu. I když zrovna nic neděláte. Výše klidového metabolismu je ale mnohem větší u lidí, kteří mají více svalové hmoty. Každé kilo svalstva spálí přibližně 12 kcal denně, aby samo sebe udrželo v chodu. Každé kilo tuku naproti tomu spálí jen okolo 4 kcal denně. Možná si řeknete, že to je malý rozdíl, ale když to sečtete, může to být už třeba jeden banán. Proto je výhodné cvičit, být aktivní, v pohybu a zvyšovat poměr svalů vůči tuku. Zařaďte alespoň 3krát týdně aktivitu silového typu a zapracujte na kvalitě vašeho svalového základu. Cvičit můžete doma, bez nutnosti chodit do posilovny či fitka.

Doplňujte tekutiny
Aby tělo spalovalo energii, potřebuje vodu. Mírná dehydratace zpomaluje metabolismus. Podle jedné studie dospělí, kteří vypili osm nebo více sklenic vody denně spálili více kalorií než ti, kteří vypili jen čtyři sklenice. Chcete si zajistit dostatečnou hydrataci? Vypijte minimálně dvě sklenice vody mezi každým hlavním jídlem. Jezte také dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, které je samo o sobě přímo plné vody. V zimních měsících se počítá i polévka, v letních zase freshe.

Jezte pravidelně
Ráno se nasnídáte a k jídlu se dostanete až večer? V takovém režimu vaše tělo bude s energií šetřit, protože se naučí, že musí dlouhou dobu vydržet bez jídla. Zpomalování metabolismu vlivem nedostatku potravy vede v těle k nastavení adaptačních mechanismů, tělo se přizpůsobí, protože musí. Vaše hmotnost pak půjde při každém větším najezení nahoru, protože tělo se bude snažit přijatou energii uložit na horší časy. Pravidelná strava v rámci dne udržuje metabolismus v klidu a v ujištění, že se může točit jako kolečka v hodinách a nemusí vymýšlet, kde ušetřit. Pravidelnou stravou umožníte dostat metabolismus do pohody a ujistíte ho, že může začít ochotně pálit tukové zásoby.

Používejte koření
Některé koření obsahuje přírodní látky, které dokáží mírně zrychlit metabolismus. Přidejte při přípravě pokrmu lžíci nakrájené chilli papričky. Účinek je dočasný, ale pakliže kořeněné potraviny jíte často, přínosy mohou nabýt na významu.

Upřednostňujte bílkoviny
Při trávení bílkovin spaluje vaše tělo mnohem více kalorií než při trávení tuků a sacharidů. Trávení čisté bílkoviny potřebuje až 30 % přijaté energie. Pro představu, sacharidy nebo smíšená strava spotřebují okolo 10-15 %. Zvýšit rychlost metabolismu proto může pomoci i náhrada některých sacharidových potravin za potraviny plné proteinů. Mezi kvalitní zdroje bílkovin patří libové hovězí, krůtí, kuřecí a rybí maso, dále potom tofu , fazole, vejce, tvaroh, syrečky či sýry.

Zdravá strava není žádná věda. Jde jen o to se soustředit a přemýšlet nad tím, co do svého těla přijímáte. Protože podle toho se potom chová. Chcete nakopnout metabolismus a zajistit si, že během Vánoc nepřiberete? Není nic jednoduššího než: Cvičit, pít vodu, jíst pravidelně a přiměřeně, kořenit jídla a zařazovat dostatek bílkovin na úkor sacharidů.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...