Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?
zdroj: Adobe Stock

Říká se, že polévka je grunt a poctivý vývar vás znovu postaví na nohy. Doporučuje se při nachlazení, při kocovině i jako obyčejný dobíječ energie, když vám zrovna není hej. V čem tkví jeho účinky? A co by měl obsahovat, abyste ho mohli považovat za pravý životabudič?

Základ každého dne
V průběhu let se měnily nejen ingredience, ale i konzistence a způsob podávání polévek. Základ je ale stejný už po stovky let – poctivý, silný vývar. Ten připravíte prakticky z čehokoliv. Pokud preferujete zeleninové, snadno do něho upotřebíte zbytky prakticky všeho, co se ve vaší lednici nachází. Masové vývary byste měli připravovat výhradně z kostí. S přidanou zavářkou, případně s luštěninami plnohodnotně nahradí hlavní chod nebo večeři. Silný vývar by ve vašem jídelníčku neměl chybět a v chladných podzimních dnech to platí dvojnásob. Zahřeje organismus, dodá mu potřebné živiny a doslova vás nabije energií.

Lék proti nachlazení
Už naše babičky vývar používali jako lék proti nachlazení. Při prvních příznacích začaly připravovat silnou kuřecí, popřípadě slepičí polévku, která každého postavila na nohy už do druhého dne. Vědci se dlouho zabývali otázkou, zda má tento „lék“ svá opodstatnění, nebo se jedná pouze o sílu sugesce. Došli k názoru, že kuřecí a slepičí vývar má díky svému složení prokazatelné protizánětlivé účinky. Horká polévka, ať už zeleninová, nebo připravená z kostí, navíc tlumí infekci horních cest dýchacích, prohřeje celé tělo tak, že se zpotíte, doplní vypocení sodík a ještě vás hydratuje.

Vývar k snídani?
Vstávat do chladného rána se nechce asi nikomu z vás. Nastartujte proto den vydatnou, teplou snídání, která vás zahřeje a nabudí do nového dne. Výživoví specialisté se shodují, že snídaně je základ dne a podle toho by také měla vypadat. Zapomeňte na jogurt s ochlazujícím ovocem a vyzkoušejte kromě staré dobré kaše také vývar. Nejlépe hovězí, nebo z morkových kostí. Nedoplňujte ho zeleninou, protože čirý vývar si můžete připravit prakticky na celý týden. Pokud si ho chcete něčím ozvláštnit, připravte si porci až ráno, nebo předcházející večer. Vývar k snídani vás prohřeje a vytvoří tak skvělý start nového dne. Ochrání vás proti nepříznivým vlivům počasí nebo chřipkovou epidemií. Kromě toho má příznivé účinky na zažívání, takže pokud jste se s ním doposud trápili, máte vyhráno.

tip redakce ▾
 
Img

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději na zeleninu, ovoce a bylinky. Připravte si tinktury,...

Rady a tipy, které se vám při přípravě vývarů mohou hodit

1. Abyste účinky vývaru posílili, nezapomeňte používat vhodné koření. Nejlépe divoké, tedy bobkový list, nové koření a pepř. Podporují trávení, tlumí bolest a mají antibakteriální účinky. Samozřejmě také vývaru dodají tu správnou chuť a příjemně provoní celou kuchyň.
2. Pokud nejste zastánce masových vývarů, přidejte si do zeleninového kousek nastrouhaného zázvoru.
3. Nahraďte hovězí vývar polévkou s miso pastou. Má obdobný účinek, pouze se nedá skladovat tak dlouhou dobu.
4. Dobrý vývar je potřeba tzv. táhnout – tedy vařit dlouhou dobu na nízkou teplotu. Jedině tak má pak vývar tu správnou silnou chuť a nutriční potenciál.
5. Trápí vás dna nebo onemocnění ledvin? Pak místo vývaru z kostí, který je bohatý na puriny, raději vsaďte na vývar zeleninový.
6. Potřebujete naopak posilnit klouby a doplnit bílkoviny? Pak je vývar z kostí tou pravou volbou, obsahuje totiž dobře vstřebatelný kolagen a pěknou dávku bílkovin.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...