Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?
zdroj: Adobe Stock

Říká se, že polévka je grunt a poctivý vývar vás znovu postaví na nohy. Doporučuje se při nachlazení, při kocovině i jako obyčejný dobíječ energie, když vám zrovna není hej. V čem tkví jeho účinky? A co by měl obsahovat, abyste ho mohli považovat za pravý životabudič?

Základ každého dne
V průběhu let se měnily nejen ingredience, ale i konzistence a způsob podávání polévek. Základ je ale stejný už po stovky let – poctivý, silný vývar. Ten připravíte prakticky z čehokoliv. Pokud preferujete zeleninové, snadno do něho upotřebíte zbytky prakticky všeho, co se ve vaší lednici nachází. Masové vývary byste měli připravovat výhradně z kostí. S přidanou zavářkou, případně s luštěninami plnohodnotně nahradí hlavní chod nebo večeři. Silný vývar by ve vašem jídelníčku neměl chybět a v chladných podzimních dnech to platí dvojnásob. Zahřeje organismus, dodá mu potřebné živiny a doslova vás nabije energií.

Lék proti nachlazení
Už naše babičky vývar používali jako lék proti nachlazení. Při prvních příznacích začaly připravovat silnou kuřecí, popřípadě slepičí polévku, která každého postavila na nohy už do druhého dne. Vědci se dlouho zabývali otázkou, zda má tento „lék“ svá opodstatnění, nebo se jedná pouze o sílu sugesce. Došli k názoru, že kuřecí a slepičí vývar má díky svému složení prokazatelné protizánětlivé účinky. Horká polévka, ať už zeleninová, nebo připravená z kostí, navíc tlumí infekci horních cest dýchacích, prohřeje celé tělo tak, že se zpotíte, doplní vypocení sodík a ještě vás hydratuje.

Vývar k snídani?
Vstávat do chladného rána se nechce asi nikomu z vás. Nastartujte proto den vydatnou, teplou snídání, která vás zahřeje a nabudí do nového dne. Výživoví specialisté se shodují, že snídaně je základ dne a podle toho by také měla vypadat. Zapomeňte na jogurt s ochlazujícím ovocem a vyzkoušejte kromě staré dobré kaše také vývar. Nejlépe hovězí, nebo z morkových kostí. Nedoplňujte ho zeleninou, protože čirý vývar si můžete připravit prakticky na celý týden. Pokud si ho chcete něčím ozvláštnit, připravte si porci až ráno, nebo předcházející večer. Vývar k snídani vás prohřeje a vytvoří tak skvělý start nového dne. Ochrání vás proti nepříznivým vlivům počasí nebo chřipkovou epidemií. Kromě toho má příznivé účinky na zažívání, takže pokud jste se s ním doposud trápili, máte vyhráno.

Rady a tipy, které se vám při přípravě vývarů mohou hodit

1. Abyste účinky vývaru posílili, nezapomeňte používat vhodné koření. Nejlépe divoké, tedy bobkový list, nové koření a pepř. Podporují trávení, tlumí bolest a mají antibakteriální účinky. Samozřejmě také vývaru dodají tu správnou chuť a příjemně provoní celou kuchyň.
2. Pokud nejste zastánce masových vývarů, přidejte si do zeleninového kousek nastrouhaného zázvoru.
3. Nahraďte hovězí vývar polévkou s miso pastou. Má obdobný účinek, pouze se nedá skladovat tak dlouhou dobu.
4. Dobrý vývar je potřeba tzv. táhnout – tedy vařit dlouhou dobu na nízkou teplotu. Jedině tak má pak vývar tu správnou silnou chuť a nutriční potenciál.
5. Trápí vás dna nebo onemocnění ledvin? Pak místo vývaru z kostí, který je bohatý na puriny, raději vsaďte na vývar zeleninový.
6. Potřebujete naopak posilnit klouby a doplnit bílkoviny? Pak je vývar z kostí tou pravou volbou, obsahuje totiž dobře vstřebatelný kolagen a pěknou dávku bílkovin.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...