Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?
zdroj: Adobe Stock

Říká se, že polévka je grunt a poctivý vývar vás znovu postaví na nohy. Doporučuje se při nachlazení, při kocovině i jako obyčejný dobíječ energie, když vám zrovna není hej. V čem tkví jeho účinky? A co by měl obsahovat, abyste ho mohli považovat za pravý životabudič?

Základ každého dne
V průběhu let se měnily nejen ingredience, ale i konzistence a způsob podávání polévek. Základ je ale stejný už po stovky let – poctivý, silný vývar. Ten připravíte prakticky z čehokoliv. Pokud preferujete zeleninové, snadno do něho upotřebíte zbytky prakticky všeho, co se ve vaší lednici nachází. Masové vývary byste měli připravovat výhradně z kostí. S přidanou zavářkou, případně s luštěninami plnohodnotně nahradí hlavní chod nebo večeři. Silný vývar by ve vašem jídelníčku neměl chybět a v chladných podzimních dnech to platí dvojnásob. Zahřeje organismus, dodá mu potřebné živiny a doslova vás nabije energií.

Lék proti nachlazení
Už naše babičky vývar používali jako lék proti nachlazení. Při prvních příznacích začaly připravovat silnou kuřecí, popřípadě slepičí polévku, která každého postavila na nohy už do druhého dne. Vědci se dlouho zabývali otázkou, zda má tento „lék“ svá opodstatnění, nebo se jedná pouze o sílu sugesce. Došli k názoru, že kuřecí a slepičí vývar má díky svému složení prokazatelné protizánětlivé účinky. Horká polévka, ať už zeleninová, nebo připravená z kostí, navíc tlumí infekci horních cest dýchacích, prohřeje celé tělo tak, že se zpotíte, doplní vypocení sodík a ještě vás hydratuje.

Vývar k snídani?
Vstávat do chladného rána se nechce asi nikomu z vás. Nastartujte proto den vydatnou, teplou snídání, která vás zahřeje a nabudí do nového dne. Výživoví specialisté se shodují, že snídaně je základ dne a podle toho by také měla vypadat. Zapomeňte na jogurt s ochlazujícím ovocem a vyzkoušejte kromě staré dobré kaše také vývar. Nejlépe hovězí, nebo z morkových kostí. Nedoplňujte ho zeleninou, protože čirý vývar si můžete připravit prakticky na celý týden. Pokud si ho chcete něčím ozvláštnit, připravte si porci až ráno, nebo předcházející večer. Vývar k snídani vás prohřeje a vytvoří tak skvělý start nového dne. Ochrání vás proti nepříznivým vlivům počasí nebo chřipkovou epidemií. Kromě toho má příznivé účinky na zažívání, takže pokud jste se s ním doposud trápili, máte vyhráno.

tip redakce ▾
 
Img

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději na zeleninu, ovoce a bylinky. Připravte si tinktury,...

Rady a tipy, které se vám při přípravě vývarů mohou hodit

1. Abyste účinky vývaru posílili, nezapomeňte používat vhodné koření. Nejlépe divoké, tedy bobkový list, nové koření a pepř. Podporují trávení, tlumí bolest a mají antibakteriální účinky. Samozřejmě také vývaru dodají tu správnou chuť a příjemně provoní celou kuchyň.
2. Pokud nejste zastánce masových vývarů, přidejte si do zeleninového kousek nastrouhaného zázvoru.
3. Nahraďte hovězí vývar polévkou s miso pastou. Má obdobný účinek, pouze se nedá skladovat tak dlouhou dobu.
4. Dobrý vývar je potřeba tzv. táhnout – tedy vařit dlouhou dobu na nízkou teplotu. Jedině tak má pak vývar tu správnou silnou chuť a nutriční potenciál.
5. Trápí vás dna nebo onemocnění ledvin? Pak místo vývaru z kostí, který je bohatý na puriny, raději vsaďte na vývar zeleninový.
6. Potřebujete naopak posilnit klouby a doplnit bílkoviny? Pak je vývar z kostí tou pravou volbou, obsahuje totiž dobře vstřebatelný kolagen a pěknou dávku bílkovin.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů. Obsahují významný podíl zdraví prospěšných tuků, vitamíny a minerály...

Čtěte dál
Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Římský kmín neboli šabrej kmínovitý se stal oblíbeným kořením po celém světě a tvoří základ hned několika významných kuchyní – mexické,...
I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

Maso, vejce a mléčné výrobky nejsou jedinými zdroji bílkovin. Celozrnné obiloviny, luštěniny i ořechy jsou také jejich významným zdrojem....
Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Menopauza se dříve nebo později dotkne každé ženy. Toto období je náročné zejména psychicky. Přijetí určitých fyzických změn totiž...
Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Dnes velmi populární systém stravování založený na nízkém příjmu sacharidů zaručuje rychlý úbytek hmotnosti. Ve vší té nadšenosti z...
Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Mléko a mléčné výrobky vzbuzují velkou kontroverzi na poli výživy. Na jedné straně jsou bohatými zdroji bílkovin a vápníku a jsou doporučovány...
Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Pokud doma rádi pěstujete rostliny a zároveň se zajímáte o léčivou sílu bylinek, máme pro vás skvělý tip. Jeho latinský název je iboza...
Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Vánoce se kvapem blíží a spolu s nimi i pečení cukroví. Jednou z oblíbených přísad je i čokoláda. V tomto případě se vyplácí sáhnout...
Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Zpomalený metabolismus umí napáchat pořádnou neplechu. Dokonce umí znesnadnit hubnutí a zapříčinit přibírání. V nadcházejícím vánočním...
Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Vracíte se z oběda zpět do práce a dostaví se únava, pocit ospalosti a naprostá nechuť pokračovat v další činnosti. Poznáváte se? Tyto...
Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

O zdraví prospěšných potravinách čteme dnes a denně. O potravinách, které v těle mohou spouštět zánět, se už tak často nemluví. Ty...
Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Snídaně je základ ne. Pokud je vhodně sestavená, zajistí energii, z níž budete těžit minimálně do oběda, ale skvělý základ položí pro...
Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Sladké k snídani, ke kávě a tzv. na nervy. Slané zobání na večer. Ani kyselé nezanedbáváme – dopřáváme si kyselé okurky, kysané zelí,...
Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Ať už jde o bílý cukr, třtinový cukr, med, javorový nebo rýžový sirup, všechny podoby mají jedno společné – obsahují glukózu a fruktózu,...
Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Levné, chutné, zdravé. Všechno, jen ne nudné. Takové je kvašené zelí, které je u nás oblíbené téměř stejně jako kyselé okurky. Je cenným...