Pampeliška – žádný obyčejný plevel, ale všestranná léčivka

Pampeliška – žádný obyčejný plevel, ale všestranná léčivka
zdroj: Shutterstock

Zahradníci s ní už od brzkého jara svádí urputné boje, pro nás ostatní je ale pampeliška vítaným a dlouho očekávaným poslem jara. V zelené trávě se už v těchto dnech objevují její plně rozvité žluté květy, a z nich utvořené zlaté koberce jsou skutečným potěšením pro oko. Čím vším nám však ještě může být pampeliška užitečná, na jaké neduhy je vhodné ji použít a jak můžeme s její pomocí obohatit i svůj jarní jídelníček?

Pampeliška pro vaše zdraví
Pampeliška je skutečný poklad rostoucí na každé louce, ale i jako plevel u chodníků, mezi ploty, v husté zelené trávě i v prachu cest. Naši předkové dobře věděli o jejích doslova zázračných účincích a uměli z ní získat skutečné maximum. Pampeliška například podporuje funkci jater, pomáhá při potížích s močovým ústrojím, bojuje s infekcemi, posiluje zdravé zažívání, pomůže i s hubnutím, a přitom umí dokonale pročistit organismus od škodlivin, což je právě na jaře velmi žádoucí.

Kdy pampelišku natrhat a jak nasušit?
Pro léčebné účely sbíráme a využíváme především listy a také kořen pampelišky. Listy mají příjemnou chuť, a navíc obsahují třísloviny, silice, éterické oleje, vitamíny B a C, betakaroten a minerály jako je vápník, draslík, křemík a železo. Listy trháme na jaře i na podzim, kořen pak sbíráme v březnu a dubnu, znovu pak v říjnu. Listy i kořeny pampelišek sušíme v závětří a v polostínu, je možné je sušit i v sušičce či troubě, a to do 40 °C. Uchováváme v temnu, suchu a v dobře uzavřených nádobách, občas můžeme zkontrolovat, zda neplesniví.

Pampeliška v kuchyni
V kuchyni je pampeliška skutečně vděčnou bylinkou s širokými možnostmi využití. Nasekané čerstvé listy se hodí do salátů, do nádivek, těstovin, polévek i pomazánek. Velmi oblíbený je pampeliškový čaj, který rozhodně nemusíme nechávat až na období, kdy nás bude sužovat nachlazení. Pampeliškový čaj je skvělý a lahodný i pro osvěžení v teplejších dnech. Pampelišky sbíráme také pro přípravu pampeliškového medu, sirupu nebo vína.

Recept na lahodný pampeliškový čaj
Pampeliškový čaj zahřeje i osvěží, a navíc pročistí krev a zlepší náladu. Připravíme si jej z mladých listů a sušeného kořene pampelišky. Stejný poměr listů i kořene zalijeme vodou, asi pět až deset minut povaříme a dosladíme medem. Pak necháme odstát. Čaj můžeme připravit také z pampeliškových květů. Díky tomuto lahodnému nápoji posílíme svou imunitu a můžeme si také pomoci například od akné či revmatu.

Recept na jarní salát s pikantní pampeliškou
S příchodem jara obvykle zatoužíme po chuti čerstvých a lehkých salátů, kterými zároveň dodáme tělu potřebné vitamíny. Obyčejný hlávkový salát můžeme ozvláštnit právě mladými a lahodnými listy pampelišky, které mu dodají říz. Natrhané listy pampelišky a hlávkového salátu smícháme a postačí nám je zakápnout trochou olivového oleje, můžeme však přidat i cibuli, mladé ředkvičky, čerstvou pažitku, pro zasycení pak třeba ještě natvrdo uvařená vejce a na kostičky nakrájenou čerstvou šunku.

Zdroj: bylinkyprovsechny.czzdraviahubnuti.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Bezový květ – léčivé účinky a využití

Bezový květ – léčivé účinky a využití

Černý bez kvete v průběhu několika týdnů v období zhruba od května do července, několika pozdními květy však můžeme být obdařeni ještě brzy na podzim. Květy černého bezu nebo také bezinky mají bílou až...

Čtěte dál
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Květnové bylinky pro zdraví: Co můžete aktuálně nasbírat na zahradě či ve volné přírodě?

Květnové bylinky pro zdraví: Co můžete aktuálně nasbírat na zahradě či ve volné přírodě?

Měsíc květen s sebou přináší velké bohatství léčivých bylin, které můžeme pěstovat nebo je najít ve volné přírodě. Nejen bylinkářky...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Cítíte se často unavení a bez energie? Časté jarní výkyvy teplot vás vyčerpávají? Zkuste dobít energii a načerpat sílu z medvědího...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Těhotenství přináší radost, očekávání a také mnoho změn v těle. Budoucí matky se v tomto období snaží být co nejšetrnější a nejopatrnější...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Náhlá a přechodná ztráta hlasu není jen výsadou zpěváků, moderátorů, učitelů a dalších profesí, u kterých se člověk hlasem živí a v...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...