Pampeliška – žádný obyčejný plevel, ale všestranná léčivka

Pampeliška – žádný obyčejný plevel, ale všestranná léčivka
zdroj: Shutterstock

Zahradníci s ní už od brzkého jara svádí urputné boje, pro nás ostatní je ale pampeliška vítaným a dlouho očekávaným poslem jara. V zelené trávě se už v těchto dnech objevují její plně rozvité žluté květy, a z nich utvořené zlaté koberce jsou skutečným potěšením pro oko. Čím vším nám však ještě může být pampeliška užitečná, na jaké neduhy je vhodné ji použít a jak můžeme s její pomocí obohatit i svůj jarní jídelníček?

Pampeliška pro vaše zdraví
Pampeliška je skutečný poklad rostoucí na každé louce, ale i jako plevel u chodníků, mezi ploty, v husté zelené trávě i v prachu cest. Naši předkové dobře věděli o jejích doslova zázračných účincích a uměli z ní získat skutečné maximum. Pampeliška například podporuje funkci jater, pomáhá při potížích s močovým ústrojím, bojuje s infekcemi, posiluje zdravé zažívání, pomůže i s hubnutím, a přitom umí dokonale pročistit organismus od škodlivin, což je právě na jaře velmi žádoucí.

Kdy pampelišku natrhat a jak nasušit?
Pro léčebné účely sbíráme a využíváme především listy a také kořen pampelišky. Listy mají příjemnou chuť, a navíc obsahují třísloviny, silice, éterické oleje, vitamíny B a C, betakaroten a minerály jako je vápník, draslík, křemík a železo. Listy trháme na jaře i na podzim, kořen pak sbíráme v březnu a dubnu, znovu pak v říjnu. Listy i kořeny pampelišek sušíme v závětří a v polostínu, je možné je sušit i v sušičce či troubě, a to do 40 °C. Uchováváme v temnu, suchu a v dobře uzavřených nádobách, občas můžeme zkontrolovat, zda neplesniví.

Pampeliška v kuchyni
V kuchyni je pampeliška skutečně vděčnou bylinkou s širokými možnostmi využití. Nasekané čerstvé listy se hodí do salátů, do nádivek, těstovin, polévek i pomazánek. Velmi oblíbený je pampeliškový čaj, který rozhodně nemusíme nechávat až na období, kdy nás bude sužovat nachlazení. Pampeliškový čaj je skvělý a lahodný i pro osvěžení v teplejších dnech. Pampelišky sbíráme také pro přípravu pampeliškového medu, sirupu nebo vína.

Recept na lahodný pampeliškový čaj
Pampeliškový čaj zahřeje i osvěží, a navíc pročistí krev a zlepší náladu. Připravíme si jej z mladých listů a sušeného kořene pampelišky. Stejný poměr listů i kořene zalijeme vodou, asi pět až deset minut povaříme a dosladíme medem. Pak necháme odstát. Čaj můžeme připravit také z pampeliškových květů. Díky tomuto lahodnému nápoji posílíme svou imunitu a můžeme si také pomoci například od akné či revmatu.

Recept na jarní salát s pikantní pampeliškou
S příchodem jara obvykle zatoužíme po chuti čerstvých a lehkých salátů, kterými zároveň dodáme tělu potřebné vitamíny. Obyčejný hlávkový salát můžeme ozvláštnit právě mladými a lahodnými listy pampelišky, které mu dodají říz. Natrhané listy pampelišky a hlávkového salátu smícháme a postačí nám je zakápnout trochou olivového oleje, můžeme však přidat i cibuli, mladé ředkvičky, čerstvou pažitku, pro zasycení pak třeba ještě natvrdo uvařená vejce a na kostičky nakrájenou čerstvou šunku.

Zdroj: bylinkyprovsechny.czzdraviahubnuti.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Cítíte se často unavení a bez energie? Časté jarní výkyvy teplot vás vyčerpávají? Zkuste dobít energii a načerpat sílu z medvědího česneku, svěží jarní bylinky a jednoho z nejvýznamnějších životabudičů...

Čtěte dál
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Těhotenství přináší radost, očekávání a také mnoho změn v těle. Budoucí matky se v tomto období snaží být co nejšetrnější a nejopatrnější...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Náhlá a přechodná ztráta hlasu není jen výsadou zpěváků, moderátorů, učitelů a dalších profesí, u kterých se člověk hlasem živí a v...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...