Zahradníci s ní už od brzkého jara svádí urputné boje, pro nás ostatní je ale pampeliška vítaným a dlouho očekávaným poslem jara. V zelené trávě se už v těchto dnech objevují její plně rozvité žluté květy, a z nich utvořené zlaté koberce jsou skutečným potěšením pro oko. Čím vším nám však ještě může být pampeliška užitečná, na jaké neduhy je vhodné ji použít a jak můžeme s její pomocí obohatit i svůj jarní jídelníček?
Pampeliška pro vaše zdraví
Pampeliška je skutečný poklad rostoucí na každé louce, ale i jako plevel u chodníků, mezi ploty, v husté zelené trávě i v prachu cest. Naši předkové dobře věděli o jejích doslova zázračných účincích a uměli z ní získat skutečné maximum. Pampeliška například podporuje funkci jater, pomáhá při potížích s močovým ústrojím, bojuje s infekcemi, posiluje zdravé zažívání, pomůže i s hubnutím, a přitom umí dokonale pročistit organismus od škodlivin, což je právě na jaře velmi žádoucí.
Kdy pampelišku natrhat a jak nasušit?
Pro léčebné účely sbíráme a využíváme především listy a také kořen pampelišky. Listy mají příjemnou chuť, a navíc obsahují třísloviny, silice, éterické oleje, vitamíny B a C, betakaroten a minerály jako je vápník, draslík, křemík a železo. Listy trháme na jaře i na podzim, kořen pak sbíráme v březnu a dubnu, znovu pak v říjnu. Listy i kořeny pampelišek sušíme v závětří a v polostínu, je možné je sušit i v sušičce či troubě, a to do 40 °C. Uchováváme v temnu, suchu a v dobře uzavřených nádobách, občas můžeme zkontrolovat, zda neplesniví.
Pampeliška v kuchyni
V kuchyni je pampeliška skutečně vděčnou bylinkou s širokými možnostmi využití. Nasekané čerstvé listy se hodí do salátů, do nádivek, těstovin, polévek i pomazánek. Velmi oblíbený je pampeliškový čaj, který rozhodně nemusíme nechávat až na období, kdy nás bude sužovat nachlazení. Pampeliškový čaj je skvělý a lahodný i pro osvěžení v teplejších dnech. Pampelišky sbíráme také pro přípravu pampeliškového medu, sirupu nebo vína.
Recept na lahodný pampeliškový čaj
Pampeliškový čaj zahřeje i osvěží, a navíc pročistí krev a zlepší náladu. Připravíme si jej z mladých listů a sušeného kořene pampelišky. Stejný poměr listů i kořene zalijeme vodou, asi pět až deset minut povaříme a dosladíme medem. Pak necháme odstát. Čaj můžeme připravit také z pampeliškových květů. Díky tomuto lahodnému nápoji posílíme svou imunitu a můžeme si také pomoci například od akné či revmatu.
Recept na jarní salát s pikantní pampeliškou
S příchodem jara obvykle zatoužíme po chuti čerstvých a lehkých salátů, kterými zároveň dodáme tělu potřebné vitamíny. Obyčejný hlávkový salát můžeme ozvláštnit právě mladými a lahodnými listy pampelišky, které mu dodají říz. Natrhané listy pampelišky a hlávkového salátu smícháme a postačí nám je zakápnout trochou olivového oleje, můžeme však přidat i cibuli, mladé ředkvičky, čerstvou pažitku, pro zasycení pak třeba ještě natvrdo uvařená vejce a na kostičky nakrájenou čerstvou šunku.
Zdroj: bylinkyprovsechny.cz, zdraviahubnuti.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství
Prenatální diagnostika představuje klíčovou součást péče o těhotné ženy, jejím cílem je zjistit zdravotní stav miminka ještě před narozením. Tato oblast medicíny zahrnuje řadu vyšetření a testů, které...
Čtěte dál