Zahradníci s ní už od brzkého jara svádí urputné boje, pro nás ostatní je ale pampeliška vítaným a dlouho očekávaným poslem jara. V zelené trávě se už v těchto dnech objevují její plně rozvité žluté květy, a z nich utvořené zlaté koberce jsou skutečným potěšením pro oko. Čím vším nám však ještě může být pampeliška užitečná, na jaké neduhy je vhodné ji použít a jak můžeme s její pomocí obohatit i svůj jarní jídelníček?
Pampeliška pro vaše zdraví
Pampeliška je skutečný poklad rostoucí na každé louce, ale i jako plevel u chodníků, mezi ploty, v husté zelené trávě i v prachu cest. Naši předkové dobře věděli o jejích doslova zázračných účincích a uměli z ní získat skutečné maximum. Pampeliška například podporuje funkci jater, pomáhá při potížích s močovým ústrojím, bojuje s infekcemi, posiluje zdravé zažívání, pomůže i s hubnutím, a přitom umí dokonale pročistit organismus od škodlivin, což je právě na jaře velmi žádoucí.
Kdy pampelišku natrhat a jak nasušit?
Pro léčebné účely sbíráme a využíváme především listy a také kořen pampelišky. Listy mají příjemnou chuť, a navíc obsahují třísloviny, silice, éterické oleje, vitamíny B a C, betakaroten a minerály jako je vápník, draslík, křemík a železo. Listy trháme na jaře i na podzim, kořen pak sbíráme v březnu a dubnu, znovu pak v říjnu. Listy i kořeny pampelišek sušíme v závětří a v polostínu, je možné je sušit i v sušičce či troubě, a to do 40 °C. Uchováváme v temnu, suchu a v dobře uzavřených nádobách, občas můžeme zkontrolovat, zda neplesniví.
Pampeliška v kuchyni
V kuchyni je pampeliška skutečně vděčnou bylinkou s širokými možnostmi využití. Nasekané čerstvé listy se hodí do salátů, do nádivek, těstovin, polévek i pomazánek. Velmi oblíbený je pampeliškový čaj, který rozhodně nemusíme nechávat až na období, kdy nás bude sužovat nachlazení. Pampeliškový čaj je skvělý a lahodný i pro osvěžení v teplejších dnech. Pampelišky sbíráme také pro přípravu pampeliškového medu, sirupu nebo vína.
Recept na lahodný pampeliškový čaj
Pampeliškový čaj zahřeje i osvěží, a navíc pročistí krev a zlepší náladu. Připravíme si jej z mladých listů a sušeného kořene pampelišky. Stejný poměr listů i kořene zalijeme vodou, asi pět až deset minut povaříme a dosladíme medem. Pak necháme odstát. Čaj můžeme připravit také z pampeliškových květů. Díky tomuto lahodnému nápoji posílíme svou imunitu a můžeme si také pomoci například od akné či revmatu.
Recept na jarní salát s pikantní pampeliškou
S příchodem jara obvykle zatoužíme po chuti čerstvých a lehkých salátů, kterými zároveň dodáme tělu potřebné vitamíny. Obyčejný hlávkový salát můžeme ozvláštnit právě mladými a lahodnými listy pampelišky, které mu dodají říz. Natrhané listy pampelišky a hlávkového salátu smícháme a postačí nám je zakápnout trochou olivového oleje, můžeme však přidat i cibuli, mladé ředkvičky, čerstvou pažitku, pro zasycení pak třeba ještě natvrdo uvařená vejce a na kostičky nakrájenou čerstvou šunku.
Zdroj: bylinkyprovsechny.cz, zdraviahubnuti.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Rady pro začínající běžce: intervaly, tempo, regenerace nebo volba kroků
Letní počasí každý rok vyláká ven běžce zkušené i ty, kteří s tímto sportem teprve začínají. Protože se jedná o velmi komplexní trénink zapojující svaly a klouby celého těla, vyplácí se začátek nepodcenit....
Čtěte dál
Neznáte svou krevní skupinu? Velká chyba! Dozvíte se z ní mnohé o sobě i o svém zdraví

Potraviny, které vám mohou ulevit od bolesti hlavy

Typicky jarní potraviny, které obohatí váš jídelníček

Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Máte dost serotoninu, hormonu dobré nálady? Nyní je ideální čas na jeho doplnění

Dyslexie a dysgrafie: Jaký je mezi nimi rozdíl a proč je důležité je včas řešit

Zlepšete svou stabilitu: Cviky, jak zlepšit rovnováhu těla

Projevy nízké hladiny testosteronu u mužů a způsoby, jak jeho množství zvýšit

Jak si správně čistit uši? Třeba zapomeňte na vatové tyčinky

Jak trénovat mozek, aby vydržel vitální do vysokého věku

Astaxanthin – bojovník proti stárnutí pleti a molekula budoucnosti
