Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek
zdroj: Shutterstock

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste si dát chtěli a měli? Pokud budete vybírat ta správná jídla, není nutné, abyste takovým nepříjemným dilematům čelili.

Už dávno neplatí (pokud to ovšem někdy vůbec platilo), že co je zdravé, musí být nudné a nedobré. Jedná se spíše o zaběhlé klišé notorických odpůrců zdravé stravy. Pravdou ale je, že zdravý jídelníček může být neuvěřitelně pestrý, variabilní a v neposlední řadě také velmi chutný. Dokládají to příklady těchto trendy pokrmů, které si můžete s chutí dopřát bez výčitek a obav o své křivky i vitalitu.

1. Pho Bo
Tradiční vietnamský pokrm zdomácněl po celém světě a to nejen díky vietnamským komunitám, podává se i v některých běžných restauracích, kde je součástí jídelníčku. Pochází z provincie Nam Dinh, odkud se dostal Hanoje, hlavního města Vietnamu, a z něj se potom rozšířil do celé Asie, Evropy i USA. Jedná se o polévku, jež se podává zejména k snídani, není ale výjimkou, že se jí po celý den, tedy neuděláte chybu, ani když si ji dopřejete k obědu nebo večeři.

V podstatě jde o vývar z širokými tenkými nudlemi pho (odtud název polévky) se zeleninou. Existuje na něj mnoho receptů a i když tradiční je vývar hovězí, vaří se pho bo i kuřecí, rybí, s krevetami nebo s houbami a mungo klíčky. Maso se krájí na tenké plátky, ze zeleniny chybět nesmí jarní cibulka, bambusové výhonky a čerstvé bylinky jako je koriandr, bazalka či máta. K dochucení se užívá limetky, chilli papriček v oleji, rybí omáčky a vietnamské pálivé omáčky.

2. Vývary
Než do Česka dorazila Pho Bo, vystačili jsme si s klasickými vývary, které jsou základem české kuchyně a mohou být tak variabilní, jak bohatá je naše fantazie. Jedná se o chutné jídlo, které je nabité živinami a pokud do něj přidáme maso nebo jiný zdroj bílkovin (tofu, tempeh nebo luštěniny) a sacharidy jako jsou nudle, rýže či různé druhy knedlíčků, může se stát i výživným hlavním chodem, který trávení nezatíží ani když si ho dopřejete k večeři. Holý vývar z masa nebo zeleniny můžete navíc použít jako základ do omáčky, která díky němu získá říznější chuť, nebo ho zamrazit pro pozdější použití.

3. Mugcake s tvarohem a čerstvým ovocem
Sladká snídaně nebo svačinka, který zasytí a ukojí chuťové buňky, takže vás nebude honit nevítaná paní Mlsná. Mugcake neboli koláč z hrníčku zvládnete připravit i upéct za 5 minut, ingredience na něj pravděpodobně najdete doma a základní recept můžete upravovat podle libosti! V podstatě jde o to smíchat cca 4 lžíce mouky/ovesných vloček s vejcem, 2 lžičkami mléka, lžící tvarohu a podle chuti s medem či skořicí, směs vlít do nevymazaného hrníčku a na střední vyšší výkon péct v mikrovlnce asi 3 minuty. Po vyklepnutí z hrníčku dozdobte tvarohem a čerstvým ovocem dle chuti.

4. Fermentovaná zelenina
Dodá vlákninu a přírodní probiotika, která posilují jak trávicí, tak imunitní systém. Pro někoho, kdo má problém s pravidelným příjmem zeleniny, se může stát chutnou a praktickou alternativou čerstvých kusů – sbalíte do skleničky a vezmete s sebou na svačinu, můžete zobat jen tak nebo použít pro obložení sendvičů či místo salátu či zeleninové oblohy k hlavnímu jídlu. Pokud máte zahrádku, můžete tímto způsobem skvěle zužitkovat plody vlastního úsilí a vytvořit si do spižírny zásoby, které nějakou dobu vydrží. Svou dávku chuti a cenných živin tak budete mít vždy při ruce.

5. Zeleninové saláty
Čerstvá zelenina je zdrojem vody, vlákniny, vitaminů a minerálů, které naše tělo pro prospívání a vitalitu velmi potřebuje. Saláty jsou skvělou cestou, jak si tento přírodní poklad vychutnat a navíc udělat něco pro své zdraví. Podle toho, čím zeleninu doplníte, poslouží salát jako svačina, oběd nebo večeře – může se stát plnohodnotným hlavním jídlem. K zelenině můžete přidat maso, obilovinu, oříšky, dokonce i ovoce, dále luštěniny, sýry, rostlinný zdroj bílkovin jako je tofu nebo tempeh a další, přikusovat pečivo a střídat různé zálivky. Salát můžete mít na talíři každý den (a to i několikrát) a přesto se, díky jeho neuvěřitelné variabilitě, může v podstatě pokaždé jednat o jiné jídlo. Velmi důležitým prvkem, je zálivka, která dodá salátu šťavnatost a chuť.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně potřebují. Vždy je zásadní naslouchat svému tělu a podle toho denní jídla...

Čtěte dál
Tepová frekvence – jak ovlivňuje vaše hubnutí a vyplatí se ji sledovat?

Tepová frekvence – jak ovlivňuje vaše hubnutí a vyplatí se ji sledovat?

Hlídat si správnou hodnotu tepové frekvence patří mezi základní pravidla hubnutí. Odborníci se většinou shodují na názoru, že hubnout...
Úspěch diety závisí na tom, jak jste v pohodě. Osvojte si pár základních pravidel!

Úspěch diety závisí na tom, jak jste v pohodě. Osvojte si pár základních pravidel!

Rádi byste třeba zhubli, tak jíte málo nebo vůbec, cvičíte a pořád to nejde? Nejspíš vašemu tělu chybí odpočinek. Během snahy o hubnutí...
Jak si užít dovolenou u moře, i když jste v dietním režimu

Jak si užít dovolenou u moře, i když jste v dietním režimu

Vrcholí čas dovolených, a pokud vás ještě nějaká čeká, nejlépe u moře a s all inclusive, určitě už se nemůžete dočkat volných dnů s...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Nejde o obyčejný kartáč! Fenomén suchého kartáčování těla pomůže zatočit s celulitidou

Nejde o obyčejný kartáč! Fenomén suchého kartáčování těla pomůže zatočit s celulitidou

Rituál suchého kartáčování si v poslední době získal větší popularitu než kdy předtím. Ale co od něho můžete očekávat a opravdu to...
Jak zkrotit neustálé chutě na sladké? Základ je správná práce s bílkovinami

Jak zkrotit neustálé chutě na sladké? Základ je správná práce s bílkovinami

Trápí vás, že si nedokážete odepřít sladkost k odpolední kávě? Neumíte si představit oběd bez sladké tečky? Po něčem sladkém většinou...
Online jídelníčky mohou být zrádnou pastí. Můžete zhubnout, ale nezdravě

Online jídelníčky mohou být zrádnou pastí. Můžete zhubnout, ale nezdravě

Na internetu dnes již najdete opravdu cokoliv. Platí to i o nejrůznějších online jídelníčcích. Leckoho láká jednoduchost a rychlost...
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...
Chyby chronických dietářek, kterých byste se měly vyvarovat

Chyby chronických dietářek, kterých byste se měly vyvarovat

Pustíte se do hubnutí, kila jdou dolů, ale pak je opět naberete i s úroky? Pokud se vaše hmotnost podobá jojo hračce, nejspíš opakujete...