Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste si dát chtěli a měli? Pokud budete vybírat ta správná jídla, není nutné, abyste takovým nepříjemným dilematům čelili.
Už dávno neplatí (pokud to ovšem někdy vůbec platilo), že co je zdravé, musí být nudné a nedobré. Jedná se spíše o zaběhlé klišé notorických odpůrců zdravé stravy. Pravdou ale je, že zdravý jídelníček může být neuvěřitelně pestrý, variabilní a v neposlední řadě také velmi chutný. Dokládají to příklady těchto trendy pokrmů, které si můžete s chutí dopřát bez výčitek a obav o své křivky i vitalitu.
1. Pho Bo
Tradiční vietnamský pokrm zdomácněl po celém světě a to nejen díky vietnamským komunitám, podává se i v některých běžných restauracích, kde je součástí jídelníčku. Pochází z provincie Nam Dinh, odkud se dostal Hanoje, hlavního města Vietnamu, a z něj se potom rozšířil do celé Asie, Evropy i USA. Jedná se o polévku, jež se podává zejména k snídani, není ale výjimkou, že se jí po celý den, tedy neuděláte chybu, ani když si ji dopřejete k obědu nebo večeři.
V podstatě jde o vývar z širokými tenkými nudlemi pho (odtud název polévky) se zeleninou. Existuje na něj mnoho receptů a i když tradiční je vývar hovězí, vaří se pho bo i kuřecí, rybí, s krevetami nebo s houbami a mungo klíčky. Maso se krájí na tenké plátky, ze zeleniny chybět nesmí jarní cibulka, bambusové výhonky a čerstvé bylinky jako je koriandr, bazalka či máta. K dochucení se užívá limetky, chilli papriček v oleji, rybí omáčky a vietnamské pálivé omáčky.
2. Vývary
Než do Česka dorazila Pho Bo, vystačili jsme si s klasickými vývary, které jsou základem české kuchyně a mohou být tak variabilní, jak bohatá je naše fantazie. Jedná se o chutné jídlo, které je nabité živinami a pokud do něj přidáme maso nebo jiný zdroj bílkovin (tofu, tempeh nebo luštěniny) a sacharidy jako jsou nudle, rýže či různé druhy knedlíčků, může se stát i výživným hlavním chodem, který trávení nezatíží ani když si ho dopřejete k večeři. Holý vývar z masa nebo zeleniny můžete navíc použít jako základ do omáčky, která díky němu získá říznější chuť, nebo ho zamrazit pro pozdější použití.
3. Mugcake s tvarohem a čerstvým ovocem
Sladká snídaně nebo svačinka, který zasytí a ukojí chuťové buňky, takže vás nebude honit nevítaná paní Mlsná. Mugcake neboli koláč z hrníčku zvládnete připravit i upéct za 5 minut, ingredience na něj pravděpodobně najdete doma a základní recept můžete upravovat podle libosti! V podstatě jde o to smíchat cca 4 lžíce mouky/ovesných vloček s vejcem, 2 lžičkami mléka, lžící tvarohu a podle chuti s medem či skořicí, směs vlít do nevymazaného hrníčku a na střední vyšší výkon péct v mikrovlnce asi 3 minuty. Po vyklepnutí z hrníčku dozdobte tvarohem a čerstvým ovocem dle chuti.
4. Fermentovaná zelenina
Dodá vlákninu a přírodní probiotika, která posilují jak trávicí, tak imunitní systém. Pro někoho, kdo má problém s pravidelným příjmem zeleniny, se může stát chutnou a praktickou alternativou čerstvých kusů – sbalíte do skleničky a vezmete s sebou na svačinu, můžete zobat jen tak nebo použít pro obložení sendvičů či místo salátu či zeleninové oblohy k hlavnímu jídlu. Pokud máte zahrádku, můžete tímto způsobem skvěle zužitkovat plody vlastního úsilí a vytvořit si do spižírny zásoby, které nějakou dobu vydrží. Svou dávku chuti a cenných živin tak budete mít vždy při ruce.
5. Zeleninové saláty
Čerstvá zelenina je zdrojem vody, vlákniny, vitaminů a minerálů, které naše tělo pro prospívání a vitalitu velmi potřebuje. Saláty jsou skvělou cestou, jak si tento přírodní poklad vychutnat a navíc udělat něco pro své zdraví. Podle toho, čím zeleninu doplníte, poslouží salát jako svačina, oběd nebo večeře – může se stát plnohodnotným hlavním jídlem. K zelenině můžete přidat maso, obilovinu, oříšky, dokonce i ovoce, dále luštěniny, sýry, rostlinný zdroj bílkovin jako je tofu nebo tempeh a další, přikusovat pečivo a střídat různé zálivky. Salát můžete mít na talíři každý den (a to i několikrát) a přesto se, díky jeho neuvěřitelné variabilitě, může v podstatě pokaždé jednat o jiné jídlo. Velmi důležitým prvkem, je zálivka, která dodá salátu šťavnatost a chuť.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?
Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...
Čtěte dál
Sacharidové vlny: jak fungují a jsou vhodnou cestou ke zhubnutí?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Prázdniny se blíží: jak se dostat rychle do formy?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pilates – cvičení, které posílí celé tělo a je stále velmi v módě

Ideální tepová frekvence pro spalování tuků: mýtus nebo realita?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Proč hladové diety nikdy nebudou dlouhodobě fungovat

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety
