Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek
zdroj: Shutterstock

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste si dát chtěli a měli? Pokud budete vybírat ta správná jídla, není nutné, abyste takovým nepříjemným dilematům čelili.

Už dávno neplatí (pokud to ovšem někdy vůbec platilo), že co je zdravé, musí být nudné a nedobré. Jedná se spíše o zaběhlé klišé notorických odpůrců zdravé stravy. Pravdou ale je, že zdravý jídelníček může být neuvěřitelně pestrý, variabilní a v neposlední řadě také velmi chutný. Dokládají to příklady těchto trendy pokrmů, které si můžete s chutí dopřát bez výčitek a obav o své křivky i vitalitu.

1. Pho Bo
Tradiční vietnamský pokrm zdomácněl po celém světě a to nejen díky vietnamským komunitám, podává se i v některých běžných restauracích, kde je součástí jídelníčku. Pochází z provincie Nam Dinh, odkud se dostal Hanoje, hlavního města Vietnamu, a z něj se potom rozšířil do celé Asie, Evropy i USA. Jedná se o polévku, jež se podává zejména k snídani, není ale výjimkou, že se jí po celý den, tedy neuděláte chybu, ani když si ji dopřejete k obědu nebo večeři.

V podstatě jde o vývar z širokými tenkými nudlemi pho (odtud název polévky) se zeleninou. Existuje na něj mnoho receptů a i když tradiční je vývar hovězí, vaří se pho bo i kuřecí, rybí, s krevetami nebo s houbami a mungo klíčky. Maso se krájí na tenké plátky, ze zeleniny chybět nesmí jarní cibulka, bambusové výhonky a čerstvé bylinky jako je koriandr, bazalka či máta. K dochucení se užívá limetky, chilli papriček v oleji, rybí omáčky a vietnamské pálivé omáčky.

2. Vývary
Než do Česka dorazila Pho Bo, vystačili jsme si s klasickými vývary, které jsou základem české kuchyně a mohou být tak variabilní, jak bohatá je naše fantazie. Jedná se o chutné jídlo, které je nabité živinami a pokud do něj přidáme maso nebo jiný zdroj bílkovin (tofu, tempeh nebo luštěniny) a sacharidy jako jsou nudle, rýže či různé druhy knedlíčků, může se stát i výživným hlavním chodem, který trávení nezatíží ani když si ho dopřejete k večeři. Holý vývar z masa nebo zeleniny můžete navíc použít jako základ do omáčky, která díky němu získá říznější chuť, nebo ho zamrazit pro pozdější použití.

3. Mugcake s tvarohem a čerstvým ovocem
Sladká snídaně nebo svačinka, který zasytí a ukojí chuťové buňky, takže vás nebude honit nevítaná paní Mlsná. Mugcake neboli koláč z hrníčku zvládnete připravit i upéct za 5 minut, ingredience na něj pravděpodobně najdete doma a základní recept můžete upravovat podle libosti! V podstatě jde o to smíchat cca 4 lžíce mouky/ovesných vloček s vejcem, 2 lžičkami mléka, lžící tvarohu a podle chuti s medem či skořicí, směs vlít do nevymazaného hrníčku a na střední vyšší výkon péct v mikrovlnce asi 3 minuty. Po vyklepnutí z hrníčku dozdobte tvarohem a čerstvým ovocem dle chuti.

4. Fermentovaná zelenina
Dodá vlákninu a přírodní probiotika, která posilují jak trávicí, tak imunitní systém. Pro někoho, kdo má problém s pravidelným příjmem zeleniny, se může stát chutnou a praktickou alternativou čerstvých kusů – sbalíte do skleničky a vezmete s sebou na svačinu, můžete zobat jen tak nebo použít pro obložení sendvičů či místo salátu či zeleninové oblohy k hlavnímu jídlu. Pokud máte zahrádku, můžete tímto způsobem skvěle zužitkovat plody vlastního úsilí a vytvořit si do spižírny zásoby, které nějakou dobu vydrží. Svou dávku chuti a cenných živin tak budete mít vždy při ruce.

5. Zeleninové saláty
Čerstvá zelenina je zdrojem vody, vlákniny, vitaminů a minerálů, které naše tělo pro prospívání a vitalitu velmi potřebuje. Saláty jsou skvělou cestou, jak si tento přírodní poklad vychutnat a navíc udělat něco pro své zdraví. Podle toho, čím zeleninu doplníte, poslouží salát jako svačina, oběd nebo večeře – může se stát plnohodnotným hlavním jídlem. K zelenině můžete přidat maso, obilovinu, oříšky, dokonce i ovoce, dále luštěniny, sýry, rostlinný zdroj bílkovin jako je tofu nebo tempeh a další, přikusovat pečivo a střídat různé zálivky. Salát můžete mít na talíři každý den (a to i několikrát) a přesto se, díky jeho neuvěřitelné variabilitě, může v podstatě pokaždé jednat o jiné jídlo. Velmi důležitým prvkem, je zálivka, která dodá salátu šťavnatost a chuť.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale jejich čtení rovná procházce španělskou vesnicí. Jak se v nich naučit...

Čtěte dál
Chyby chronických dietářek, kterých byste se měly vyvarovat

Chyby chronických dietářek, kterých byste se měly vyvarovat

Pustíte se do hubnutí, kila jdou dolů, ale pak je opět naberete i s úroky? Pokud se vaše hmotnost podobá jojo hračce, nejspíš opakujete...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Pár týdnu do léta – dostaňte se do kondice pohodově a efektivně

Pár týdnu do léta – dostaňte se do kondice pohodově a efektivně

Příznivější počasí a stoupající teploty vybízejí k tomu trávit více času venku a věnovat se něčemu, co v zimě možná vědomě opomíjíme,...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Jak zhubnout podle zásad ájurvédy? Tisíce let ověřené postupy vám pomohou získat rovnováhu

Jak zhubnout podle zásad ájurvédy? Tisíce let ověřené postupy vám pomohou získat rovnováhu

Hned v úvodu je potřeba zmínit základní fakt, a to je ten, že slovo dieta v ájurvédě neexistuje. Přesto hubnout podle ájurvédy lze....
Jak si vybrat vhodné jídlo z menu, abyste nenarušili vaši snahu o hubnutí?

Jak si vybrat vhodné jídlo z menu, abyste nenarušili vaši snahu o hubnutí?

Vnímáte výlet do restaurace jako stravovací hřích? Není to nutné. Zajít si na dobré jídlo nemusí vždy znamenat bůhvíjaký úlet. Je v...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...