5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily
zdroj: Shutterstock

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při hubnutí. Z hlediska udržení štíhlé linie je benefitem zeleniny i nízký obsah kalorií. Která zelenina je nejlepší?

1. Brokolice
Brokolice je bohatá na vlákninu a překvapivý je i obsah bílkovin. Ve 100 gramech syrové brokolice je jich okolo 3 gramů. Vláknina společně s bílkovinou na delší dobu zasytí, proto by brokolice v redukčním jídelníčku neměla chybět. Kromě toho však brokolice obsahuje ještě řadu dalších zajímavých látek. „Při konzumaci jednoho šálku syrové brokolice do těla vpravíte až 41 mg vápníku a 79 mg vitamínu C, který zvyšuje jeho vstřebávání. A jak je známo, vápník podporuje kvalitu kostí,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí NATURHOUSE a dodává, že v brokolici se nachází také vitamín K, který hraje důležitou roli při srážení krve.

Zajímavost: Věděli jste, že brokolice je i zdrojem chromu a koenzymu Q10? Koenzym Q10 se vyskytuje spíše v živočišných potravinách, avšak brokolice či špenát jsou jedněmi z mála druhů zeleniny, kde je podstatně zastoupen.

2. Špenát
Ačkoliv vám po konzumaci špenátu nevyrostou zázračně svaly, jako tomu je v pohádce o Pepkovi námořníkovi, jeho přínos pro lidské tělo je značný. Špenát obsahuje obrovské množství živin a ochranných látek, zvlášť budete-li ho konzumovat v syrovém stavu. Podle hlavní trenérky fitness pro ženy Contours Markéty Brožové je ideální potravinou hned s několika benefity: „Syrový špenát v sobě má neporušené vazby kyseliny šťavelové v organické podobě, kterou organismus využívá k podpoře střevní peristaltiky. Jeho konzumace snižuje riziko onemocnění srdce a cév zahrnující mozkovou mrtvici a ischemickou srdeční chorobu,“ tvrdí Markéta Brožová.

Zajímavost: Špenát obsahuje nadprůměrné množství vitamínu A, vitamínů skupiny B, vitamínu C a také draslíku, mědi, železa, hořčíku, manganu a vlákniny

3. Červená řepa
Červená řepa obsahuje výživné látky, které pomáhají chránit vnitřní orgány, zlepšují srdečně cévní zdraví a jsou prevencí celé řady chorob. Z hlediska hubnutí je řepa prospěšná díky tomu, že výrazně podporuje detoxikační procesy v těle, podporuje funkci jater a čistí krev. „Červená řepa je skvělým způsobem, jak zvýšit přísun vitamínů a vlákniny. Je bohatá na vitamín C, kyselinu listovou, mangan a draslík. Zajímavý je také obsah dusičnanů (nitrátů), díky kterým například běžci či obecně vytrvalostní sportovci mohou pocítit efektivnější okysličení tkání a zlepšený výkon,“ upřesňuje výživová poradkyně Věra Burešová.

Zajímavost: Díky obsahu velkého množství dusnatých látek, jež zvyšují průtok kyslíku mozkem, dokáže červená řepa povzbudit i mozkovou aktivitu. Pojídání řepy tak ocení nejen sportovci, ale i studenti a duševně pracující.

4. Fenyklová bulva
Sladký zeleninový fenykl můžete nakrájet do salátu, dusit i zapékat. Je křehký a voňavý, dietní a přitom chutný! V české kuchyni se však zatím spíše rozkoukává. „Fenyklové bulvy nejsou v české kuchyni tolik populární jako například v Itálii, kde jim v kuchyni věnují zásadní pozornost. Přitom čerstvé fenyklové bulvy naše obchody nabízejí po celou zimu i v předjaří. A za mě je to naprosto špičková zelenina,“ tvrdí trenérka Markéta Brožová. Fenykl je důležitým zdrojem vlákniny, kyseliny listové a draslíku, přičemž vysoký podíl vlákniny pomáhá řešit potíže trávicího traktu, váže toxiny a tukové látky ve střevech, snižuje hladinu cholesterolu a krevních tuků. Za zmínku stojí také vysoký obsah draslíku podporující hospodaření s vodou a funkci buněk, či vitamínu C podporující imunitní systém.

Zajímavost: Fenykl byl velmi oblíbený už u starých Řeků, kteří ho považovali za všelék.  Využívali ho při trávicích potížích, k léčbě ledvin a jater, a dokonce i jako zbraň proti obezitě.

5. Zelí
Zelí je výborným zdrojem vitamínu C a vlákniny, přičemž na vlákninu je bohaté zejména bílé zelí. Pokud si však raději pochutnáváte na tom červeném, které má i o něco výraznější chuť než bílé, dostanete do těla hodnotné antokyany, větší množství provitamínu A, draslíku a dvojnásobně železa. Bez ohledu na to, které zelí zvolíte si však můžete být jistí, že vás dokonale zasytí. „Obsahem vody a hojností vlákniny zelí plní a sytí a je skvělým společníkem všech, kdo se snaží redukovat váhu. Kromě toho zelí obsahuje i mangan, který ovlivňuje funkci enzymů a je důležitý i pro správnou funkci nervového systému. Zelná šťáva je skvělou kúrou pro osoby s trávicími problémy či zácpou,“ doplňuje Věra Burešová.

Zajímavost: Věděli jste, že v červeném zelí obsažený selen má široký rozsah terapeutických účinků? Bílé zelí pro změnu obsahuje vyváženě všechny vitamíny B-komplexu, díky čemuž je skvělou potravinou proti stresu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale jejich čtení rovná procházce španělskou vesnicí. Jak se v nich naučit...

Čtěte dál
Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Ačkoliv si jej mnozí stále zařazují do škatulky exotické zeleniny, která se na jejich stolech neobjevuje příliš často z důvodu, že...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl

Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl

Veganské jídlo, které si v poslední době získává velkou oblibu, je velmi snadné na přípravu a získá si vás svou originalitou, chutí...
4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce

4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce

Od většiny výživových poradců i lékařů slýcháme, že máme jíst hodně ovoce a zeleniny. Jak to ale udělat a kam zeleninu zařadit, aby...