5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily
zdroj: Shutterstock

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při hubnutí. Z hlediska udržení štíhlé linie je benefitem zeleniny i nízký obsah kalorií. Která zelenina je nejlepší?

1. Brokolice
Brokolice je bohatá na vlákninu a překvapivý je i obsah bílkovin. Ve 100 gramech syrové brokolice je jich okolo 3 gramů. Vláknina společně s bílkovinou na delší dobu zasytí, proto by brokolice v redukčním jídelníčku neměla chybět. Kromě toho však brokolice obsahuje ještě řadu dalších zajímavých látek. „Při konzumaci jednoho šálku syrové brokolice do těla vpravíte až 41 mg vápníku a 79 mg vitamínu C, který zvyšuje jeho vstřebávání. A jak je známo, vápník podporuje kvalitu kostí,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí NATURHOUSE a dodává, že v brokolici se nachází také vitamín K, který hraje důležitou roli při srážení krve.

Zajímavost: Věděli jste, že brokolice je i zdrojem chromu a koenzymu Q10? Koenzym Q10 se vyskytuje spíše v živočišných potravinách, avšak brokolice či špenát jsou jedněmi z mála druhů zeleniny, kde je podstatně zastoupen.

2. Špenát
Ačkoliv vám po konzumaci špenátu nevyrostou zázračně svaly, jako tomu je v pohádce o Pepkovi námořníkovi, jeho přínos pro lidské tělo je značný. Špenát obsahuje obrovské množství živin a ochranných látek, zvlášť budete-li ho konzumovat v syrovém stavu. Podle hlavní trenérky fitness pro ženy Contours Markéty Brožové je ideální potravinou hned s několika benefity: „Syrový špenát v sobě má neporušené vazby kyseliny šťavelové v organické podobě, kterou organismus využívá k podpoře střevní peristaltiky. Jeho konzumace snižuje riziko onemocnění srdce a cév zahrnující mozkovou mrtvici a ischemickou srdeční chorobu,“ tvrdí Markéta Brožová.

Zajímavost: Špenát obsahuje nadprůměrné množství vitamínu A, vitamínů skupiny B, vitamínu C a také draslíku, mědi, železa, hořčíku, manganu a vlákniny

3. Červená řepa
Červená řepa obsahuje výživné látky, které pomáhají chránit vnitřní orgány, zlepšují srdečně cévní zdraví a jsou prevencí celé řady chorob. Z hlediska hubnutí je řepa prospěšná díky tomu, že výrazně podporuje detoxikační procesy v těle, podporuje funkci jater a čistí krev. „Červená řepa je skvělým způsobem, jak zvýšit přísun vitamínů a vlákniny. Je bohatá na vitamín C, kyselinu listovou, mangan a draslík. Zajímavý je také obsah dusičnanů (nitrátů), díky kterým například běžci či obecně vytrvalostní sportovci mohou pocítit efektivnější okysličení tkání a zlepšený výkon,“ upřesňuje výživová poradkyně Věra Burešová.

Zajímavost: Díky obsahu velkého množství dusnatých látek, jež zvyšují průtok kyslíku mozkem, dokáže červená řepa povzbudit i mozkovou aktivitu. Pojídání řepy tak ocení nejen sportovci, ale i studenti a duševně pracující.

4. Fenyklová bulva
Sladký zeleninový fenykl můžete nakrájet do salátu, dusit i zapékat. Je křehký a voňavý, dietní a přitom chutný! V české kuchyni se však zatím spíše rozkoukává. „Fenyklové bulvy nejsou v české kuchyni tolik populární jako například v Itálii, kde jim v kuchyni věnují zásadní pozornost. Přitom čerstvé fenyklové bulvy naše obchody nabízejí po celou zimu i v předjaří. A za mě je to naprosto špičková zelenina,“ tvrdí trenérka Markéta Brožová. Fenykl je důležitým zdrojem vlákniny, kyseliny listové a draslíku, přičemž vysoký podíl vlákniny pomáhá řešit potíže trávicího traktu, váže toxiny a tukové látky ve střevech, snižuje hladinu cholesterolu a krevních tuků. Za zmínku stojí také vysoký obsah draslíku podporující hospodaření s vodou a funkci buněk, či vitamínu C podporující imunitní systém.

Zajímavost: Fenykl byl velmi oblíbený už u starých Řeků, kteří ho považovali za všelék.  Využívali ho při trávicích potížích, k léčbě ledvin a jater, a dokonce i jako zbraň proti obezitě.

5. Zelí
Zelí je výborným zdrojem vitamínu C a vlákniny, přičemž na vlákninu je bohaté zejména bílé zelí. Pokud si však raději pochutnáváte na tom červeném, které má i o něco výraznější chuť než bílé, dostanete do těla hodnotné antokyany, větší množství provitamínu A, draslíku a dvojnásobně železa. Bez ohledu na to, které zelí zvolíte si však můžete být jistí, že vás dokonale zasytí. „Obsahem vody a hojností vlákniny zelí plní a sytí a je skvělým společníkem všech, kdo se snaží redukovat váhu. Kromě toho zelí obsahuje i mangan, který ovlivňuje funkci enzymů a je důležitý i pro správnou funkci nervového systému. Zelná šťáva je skvělou kúrou pro osoby s trávicími problémy či zácpou,“ doplňuje Věra Burešová.

Zajímavost: Věděli jste, že v červeném zelí obsažený selen má široký rozsah terapeutických účinků? Bílé zelí pro změnu obsahuje vyváženě všechny vitamíny B-komplexu, díky čemuž je skvělou potravinou proti stresu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu. V České republice máme to štěstí, že můžeme využívat mnoho místních...

Čtěte dál
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibulová zelenina patří mezi poklady našich kuchyní. Do této skupiny patří kromě cibule kuchyňské, jarní a šalotky také pórek, česnek...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....