Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne
zdroj: Shutterstock

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání někoho dalšího. To pokračuje i po porodu. Jak vypadá zdravý dětský jídelníček? Co do něho patří a co by v něm naopak být nemělo? Je normální, že dítě občas nechce jíst?

Každá maminka chce pro své dítě to nejlepší, s tím souvisí i výběr vhodné stravy. Ten začíná, už když je miminko v břiše a posléze, když je kojeno, protože v obou případech přijímá živiny od matky. O něco později už začíná jíst samo a na mamince je, aby mu nabídla to, co mu bude nejvíce svědčit. Co by to mělo být, na co si dávat pozor a nad čím třeba i přimhouřit oko? O tom jsme si povídali s maminkou, biochemičkou a odbornicí na výživu, Míšou Bebovou.
 

Míšo, téma dětské stravy je velmi široké a obšírné. Pojďme se zaměřit na takové obecnější poučky, v nichž se může najít každá maminka. V první řadě bych se tedy zeptala, na co se především ve stravování malých dětí, řekněme od jednoho roku, kdy už třeba nejsou kojeny, zaměřit.
Pokud bych měla vypíchnout to nejdůležitější, pak to jsou tyto 3 věci: V prvé řadě je důležité mít na mysli, že mléko, ať už kojíme, či nikoliv, je pro dítě stále velmi důležitou součástí jídelníčku. V druhé řadě je to vaření a příprava jídla ze základních a kvalitních surovin. A v třetí řadě je to velké šetření se solí a cukrem – nesladit buď vůbec, nebo jen minimálně, a solit či nabízet slané potraviny velmi střídmě.

Co by se dětském jídelníčku objevovat mělo a co ne?
Jídelníček by měl být tvořen hlavně pokrmy z reálných potravin – ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky a maso. Ve vyváženém a pestrém množství. Šetřit by se mělo na polotovarech.

Pro batolata a malé děti jsou nevhodné fast foody, uzeniny – mimo kvalitní šunku, slané pochutiny, sladké nápoje a asi tak tisíce průmyslově vymyšlených sladkostí, na které dnes a denně vidíme reklamy nebo na ně narážíme v obchodech. Mluvím i o produktech schválených pro malé děti. Vše je o množství.

Nad čím se dá třeba přimhouřit oko?
Kdybych měla vybrat, nad čím je možné přimhouřit oko, tak to jsou takové ty klasické koláče, buchty, obecně sladké pečivo. Děti to mají rády. Pokud je to domácí anebo jsou to alespoň kvalitní produkty, pak to je v pořádku.

Jak by měl vypadat jeden den ideálního dětského jídelníčku a proč?
Záleží, jestli je dítěti rok a půl, 3 nebo 5 let. Postupně se jídelníček samozřejmě vyvíjí. Děti by měli jíst zhruba 4–5 x denně, do určitého věku je pro ně ještě důležité mléko – večer, v noci, ráno, dle potřeby.  Pokud bych uvedla nějaký příklad vyváženého dne:

Snídaně – ovesná kaše dle chuti případně domácí ovesný koláč, jogurt s ovocem a lupínky, k obědu například krůtí kousky s dýňovou, smetanovou omáčkou a špaldovými těstovinami nebo losos s těstovinami a špenátem, na svačinu ovoce, nějaká zdravá tyčinka, chléb s pomazánkou nebo domácí koláček, k večeři pak třeba míchaná vajíčka, chléb a zelenina dle sezónnosti, případně filet z tresky s bramborem a nějaká dušená zelenina k tomu.

Je lepší dát dítěti kus ovoce, nebo se můžeme spolehnout na ovocné kapsičky? A jak je vybírat – hledět na obsah ovoce a obsah cukru, aby byly bio, nebo myslíš, že mezi jednotlivými značkami není až tak velký rozdíl?
Já osobně si myslím, že kapsičky jsou skvělá věc, ale jen ty opravdu kvalitní, s vysokým podílem hodnotného ovoce nebo zeleniny, bez aditiv, a ne s vysokým podílem jablečného pyré, jak tomu bývá u levných kapsiček. Prostě vyšší třída, za kterou si musíme připlatit. Je asi 6–7 značek, které jsou opravdu kvalitní a které kupuji. Znamená to, že mezi značkami určitě je velký rozdíl a vždy bychom měli hledět na složení.

Ty sama synovi ovocné kapsičky dáváš?
Já osobně to mám tak, že když jsme doma, dávám synovi čerstvé ovoce a pokud jsme někde dlouho venku, na výletě, nebo v zimě na bobech, prostě někde v terénu, má ovocné kapsičky.

Co podávat dítěti ke svačinám, aby byly pestré a dodaly jim, co potřebují?
Kreativitě se meze nekladou, děti oceňují pestrost a z vlastní zkušenosti vím, že mají rády jinakost a ne stále to samé – mimo svá nejoblíbenější jídla samozřejmě. Takže radím snažit se tvořit různé zdravé variace obsahující ovoce, jogurt nebo tvaroh – například domácí tvaroháček nebo chlebík s máslem, sýrem a zeleninou. Dalším tipem může být domácí muffinek, hrstka hrozna a ovesná sušenka. Vyhýbala bych se kupovaným sladkým mléčným výrobkům. Ty jsou plné cukru a dle mého názoru opravdu nejsou vhodné.

Dá se to všechno nějak nakombinovat se stravou dospělých, tedy tak, aby se vařilo bezezbytkově a aby se najedla celá rodina?
Dá, ale hodně záleží na dítěti, jaký je strávník a jak je vybíravé, a také na dospělých, jak moc jsou ochotni se přizpůsobit. Já osobně se snažím o nějaký kompromis. Bohužel mám velmi vybíravé dítě, takže zatím opravdu nemůžeme celá rodina jíst stejně. Ještě má omezenější jídelníček. Snažím se ale třeba základ udělat stejný a pak třeba porci přizpůsobit malému i nám – jemu maso rozmačkat nebo mixovat, nám posléze dokořenit a podobně. Druhá věc je načasování, přece jen malé dítě má jiné potřeby, které se ne vždy kryjí s režimem dospělého – například, když tatínek chodí později z práce.

Babičky děti rády rozmazlují a dávají jim sladkosti. Maminky s tím nemusí souhlasit. Jak moc tenhle problém řešit?
Tohle je velký problém, se kterým se určitě potýká řada maminek nebo obecně rodičů. Doporučuji snažit se a stát si za svým, neustupovat a hledat kompromisy – to je nejlepší cesta, hledat kompromisy. Já mám to štěstí, že mám velmi uvědomělé babičky a za to jsem ráda. Obecně bych se snažila jít tou cestou, že nám nevadí, když dítě dostane domácí ovocný koláč se sladkou drobenkou, který babička upeče, ale vadí nám, když mu chce dát lízátko. Snažit se prostě omezovat ty průmyslově zpracované sladkosti.

Když už nemáme čas připravit domácí jídlo, po čem sáhnout? Třeba ke svačině. Co je menší zlo?
Pokud je rodina aktivní, ne vždy je možné vařit a připravovat denně čerstvé pokrmy. Mně osobně se osvědčilo jednak hodně myslet dopředu a jednak si třeba několik porcí jídla zamrazit do zásoby, stejně tak připravené maso, které jen mohu přidat do pánve a vytvořit plnohodnotný pokrm. Je to hodně o dítěti, jaká jídla preferuje, co mu chutná. Dětská výživa ve skleničkách je v této době kvalitní a není potřeba se jí obávat. Jen některé děti ji vyloženě nechtějí. Vybrané kvalitní značky používají kvalitní potraviny v bio kvalitě. Úskalí já sama osobně vidím spíše v množství masa na porce, které je často velmi malé, pokud mluvíme o hlavních jídlech. Přesnídávky nebo obecně ovocné pokrmy ve skleničkách jsou ale určitě vhodnou volbou, která jde zakomponovat do jídelníčku.

Co když je matka vegan. Má k veganství vést i dítě? Je to podle tebe možné/bezpečné? Je dítě z břicha zvyklé na veganskou stravu, později i z mléka, a tak mu prospěje, nebo je lepší stravovat ho normálně?
Za mě určitě ne. Dítě by mělo vyrůstat na pestré stravě, zahrnující jak mléčné výrobky, tak maso. Rozhodně by nemělo být vedeno vegansky.

Jak to celé vybalancovat a vyvážit, aby se z toho maminky nezbláznily, ale aby dítě prospívalo?
Je to občas oříšek (smích). Je důležité netlačit příliš na pilu, dítě to cítí, že je to pro vás důležité a pak to může jeho chování v otázkách stravování zhoršit. Pokud občas nemá hlad, vynechá snídani nebo si dá něco, co není zrovna hitparáda zdravé výživy, 100 % to přežije bez újmy. Není nutné být v křeči a snažit se o dokonalý jídelníček, pokud je to na úkor všeobecné pohody.

Rozhovor vedla Kateřina Hájková

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Děti a zima – jak chránit dětský organismus před vlivy mrazivého počasí

Děti a zima – jak chránit dětský organismus před vlivy mrazivého počasí

Chladné zimní počasí společně s viry představuje pro dětský organismus velkou zátěž. Pokud na to děti dostatečně nepřipravíme, snadno, a často i opakovaně onemocní. Sezona častých onemocnění u dětí trvá...

Čtěte dál
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné....
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Chcete krásnou, zářivou a hydratovanou pleť? Doplňte do těla zinek. Je to totiž výborný spojenec pro zdravou pokožku. Je také důležitý...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...