Typicky jarní potraviny, které obohatí váš jídelníček

Typicky jarní potraviny, které obohatí váš jídelníček
zdroj: Shutterstock

Jaro už je nějakou dobu s námi a my si tak užíváme delší dny, více slunce a také stoupající teploty. Společně s tím přichází na řadu také lehčí verze pokrmů, které vynikají svou svěžestí, čerstvostí i barevností. V tomto období je ideální čas na potraviny typické pro první jarní týdny, zejména ty zelené. Na které zelené potraviny je dobré zaměřit se právě teď?

Řapíkatý celer
Tento druh zeleniny snadno využijete celý. Stonky můžete snadno chroupat třeba ke svačině a listy použít do polévky. Navíc jeho křupavý zvuk prý celkem uklidňuje. Nemá tak silnou a intenzivní vůni, takže může být i pro zaryté odpůrce celeru snesitelnější. Řapíky celeru obsahují vitamíny skupiny B, vitamín C, E, ale také draslík, fosfor nebo hořčík. Pokud si každý den schroupete kousek celeru, máte jistotu poctivé dávky vitamínu C a posílíte imunitu. Celer má také antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomůže vám snižovat hladinu cholesterolu v krvi a je mírně močopudný. Je dobrý také při regulaci krevního cukru, což ocení nejen diabetici.

A jak ho můžete využít v kuchyni? Můžete si z něj vytvořit skvělou pomazánku, stačí jen smíchat malé kostičky celeru s tvarohem. Připravit si můžete také oblíbený dip z česneku, zakysané smetany a tvarohu, ke kterému nakrájejte špalíčky celeru, mrkve a okurky. Tekutou vitamínovou bombu získáte z čerstvé šťávy celeru, jablka, mrkve a červené řepy.

Jarní cibulka
Kromě toho, že se jarní cibulka dá přidat téměř do každého slaného pokrmu, je také velmi zdravá a plná živin. Cibulka je bohatá na vitamíny a minerály, například v ní najdete vitamín C nebo K. Je také zdrojem flavonoidů, které podpoří váš imunitní systém. Kromě toho pravidelný příjem jarní cibulky zlepšuje trávení, chrání před onemocněními tlustého střeva a je prospěšný také při žaludečních potížích. Jarní cibulka také pomůže snížit krevní tlak i cholesterol, chránit před infekcemi a podpořit chuť k jídlu. Přidejte si ji proto na pečivo namazané tvarohem, žervé, smíchejte ji s cottage sýrem nebo jakoukoliv oblíbenou pomazánkou. Skvěle dochutí i ozdobí různé zeleninové či masové směsi. Zkrátka ať ji přidáte do čehokoliv, uděláte jedině dobře.

Pažitka
Tuto bylinku každý jistě zná především jako ozdobu na chlebíčku nebo na vařených bramborách. Pažitka ale může do pokrmů vnést víc než jen krásu. Zejména jde o přínosy pro zdraví, pokud si ji pravidelně dopřejete. Není ani náročná na pěstování, můžete ji mít doma za oknem nebo na balkoně, radost vám bude dělat také na zahrádce. Pokud ji jednou zasadíte, bude vám krásně růst rok co rok, aniž byste si jí nějak extra všímali.

A jaké benefity pažitka tělu přináší? Obsahuje sloučeniny, které pomáhají zlepšit trávicí obtíže, jako je například nadýmání. Má přirozené antibakteriální vlastnosti, podporuje imunitu, chrání srdce a cévy. Její sytě zelená barva a mírně cibulová chuť se právě v této době nejvíce hodí do všech jarních pokrmů. Pažitku ideálně nevařte a používejte ji až na závěr přípravy jídel. Rovněž ji uřízněte až těsně před použitím, což pomůže udržet její vůni i chuť. A pokud ji budete doma mít až moc, snadno ji zamrazíte. Stačí ji jen pokrájet nadrobno a dát do malé krabičky nebo sáčku.

Zdroje: vitalitis.czzdravezdravi.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Cítíte se často unavení a bez energie? Časté jarní výkyvy teplot vás vyčerpávají? Zkuste dobít energii a načerpat sílu z medvědího česneku, svěží jarní bylinky a jednoho z nejvýznamnějších životabudičů...

Čtěte dál
Jarní péče o pleť – co potřebuje vaše pokožka a jak jí prospěje očista a detoxikace?

Jarní péče o pleť – co potřebuje vaše pokožka a jak jí prospěje očista a detoxikace?

Tak jako se střídají roční období, mění se i metabolismus naší pleti. Na jaře je potřeba, aby se pomalu přizpůsoboval vyšším teplotám...
Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Těhotenství přináší radost, očekávání a také mnoho změn v těle. Budoucí matky se v tomto období snaží být co nejšetrnější a nejopatrnější...
Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Náhlá a přechodná ztráta hlasu není jen výsadou zpěváků, moderátorů, učitelů a dalších profesí, u kterých se člověk hlasem živí a v...
Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomicky první jarní den přijde letos 20. března přesně ve 4:07 hodin. Zároveň bude tento den vycházet Slunce přesně na východě...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky

Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky

Ibišek jistě znáte jako okrasnou rostlinu, ale máte povědomí i o jejích léčebných účincích? Po celém světe je totiž ibišek pěstován...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Sezónní alergie: Jak poznáte, že máte pylovou alergii?

Sezónní alergie: Jak poznáte, že máte pylovou alergii?

Já nemám na nic alergii! A jak to víte? První výskyt alergie v dospělém věku není nijak výjimečnou záležitostí. Pokud jste doteď nevěděli...
Březová voda jako jarní životabudič: V čem všem její popíjení prospívá zdraví?

Březová voda jako jarní životabudič: V čem všem její popíjení prospívá zdraví?

Jedním z typických symbolů jara je bříza, která má hojné použití ve fytoterapii, lidové medicíně. Byla jedním z magických stromů, vyhledávaných...
Divoké jarní bylinky pro podporu očisty těla

Divoké jarní bylinky pro podporu očisty těla

Březen je měsícem procitání ze zimy a ve vzduchu už je cítit jaro. Příroda se probouzí prvními květy barevných krokusů a co nevidět...