Jaro už je nějakou dobu s námi a my si tak užíváme delší dny, více slunce a také stoupající teploty. Společně s tím přichází na řadu také lehčí verze pokrmů, které vynikají svou svěžestí, čerstvostí i barevností. V tomto období je ideální čas na potraviny typické pro první jarní týdny, zejména ty zelené. Na které zelené potraviny je dobré zaměřit se právě teď?
Řapíkatý celer
Tento druh zeleniny snadno využijete celý. Stonky můžete snadno chroupat třeba ke svačině a listy použít do polévky. Navíc jeho křupavý zvuk prý celkem uklidňuje. Nemá tak silnou a intenzivní vůni, takže může být i pro zaryté odpůrce celeru snesitelnější. Řapíky celeru obsahují vitamíny skupiny B, vitamín C, E, ale také draslík, fosfor nebo hořčík. Pokud si každý den schroupete kousek celeru, máte jistotu poctivé dávky vitamínu C a posílíte imunitu. Celer má také antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomůže vám snižovat hladinu cholesterolu v krvi a je mírně močopudný. Je dobrý také při regulaci krevního cukru, což ocení nejen diabetici.
A jak ho můžete využít v kuchyni? Můžete si z něj vytvořit skvělou pomazánku, stačí jen smíchat malé kostičky celeru s tvarohem. Připravit si můžete také oblíbený dip z česneku, zakysané smetany a tvarohu, ke kterému nakrájejte špalíčky celeru, mrkve a okurky. Tekutou vitamínovou bombu získáte z čerstvé šťávy celeru, jablka, mrkve a červené řepy.
Jarní cibulka
Kromě toho, že se jarní cibulka dá přidat téměř do každého slaného pokrmu, je také velmi zdravá a plná živin. Cibulka je bohatá na vitamíny a minerály, například v ní najdete vitamín C nebo K. Je také zdrojem flavonoidů, které podpoří váš imunitní systém. Kromě toho pravidelný příjem jarní cibulky zlepšuje trávení, chrání před onemocněními tlustého střeva a je prospěšný také při žaludečních potížích. Jarní cibulka také pomůže snížit krevní tlak i cholesterol, chránit před infekcemi a podpořit chuť k jídlu. Přidejte si ji proto na pečivo namazané tvarohem, žervé, smíchejte ji s cottage sýrem nebo jakoukoliv oblíbenou pomazánkou. Skvěle dochutí i ozdobí různé zeleninové či masové směsi. Zkrátka ať ji přidáte do čehokoliv, uděláte jedině dobře.
Pažitka
Tuto bylinku každý jistě zná především jako ozdobu na chlebíčku nebo na vařených bramborách. Pažitka ale může do pokrmů vnést víc než jen krásu. Zejména jde o přínosy pro zdraví, pokud si ji pravidelně dopřejete. Není ani náročná na pěstování, můžete ji mít doma za oknem nebo na balkoně, radost vám bude dělat také na zahrádce. Pokud ji jednou zasadíte, bude vám krásně růst rok co rok, aniž byste si jí nějak extra všímali.
A jaké benefity pažitka tělu přináší? Obsahuje sloučeniny, které pomáhají zlepšit trávicí obtíže, jako je například nadýmání. Má přirozené antibakteriální vlastnosti, podporuje imunitu, chrání srdce a cévy. Její sytě zelená barva a mírně cibulová chuť se právě v této době nejvíce hodí do všech jarních pokrmů. Pažitku ideálně nevařte a používejte ji až na závěr přípravy jídel. Rovněž ji uřízněte až těsně před použitím, což pomůže udržet její vůni i chuť. A pokud ji budete doma mít až moc, snadno ji zamrazíte. Stačí ji jen pokrájet nadrobno a dát do malé krabičky nebo sáčku.
Zdroje: vitalitis.cz, zdravezdravi.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Bezový květ – léčivé účinky a využití
Černý bez kvete v průběhu několika týdnů v období zhruba od května do července, několika pozdními květy však můžeme být obdařeni ještě brzy na podzim. Květy černého bezu nebo také bezinky mají bílou až...
Čtěte dál