Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky
zdroj: Shutterstock

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši náladu, výkonnost, ale hlavně celkové zdraví, jsou síla a pravidelnost našeho trávení. Pokud si osvojíte následující pravidla, své trávení vyladíte. Budete tak spokojení, zdraví a odolní vůči každodenním starostem.

1. Hledejte kvalitu
Pokud byste se rozhodli změnit jen jedinou věc v rámci svého jídelníčku, zaměřte se na kvalitu. Jezte základní potraviny, které nebyly zpracovány, neobsahují přidané cukry, umělá sladidla, průmyslové tuky, glutamáty apod. Zaměřte se na potraviny čerstvé, také v bio kvalitě, lokální, sezónní a s láskou vytvořené. To je základ všeho.

2. Jezte v souladu s ročním obdobím
Co se týká výběru zeleniny a ovoce, orientujte se na sezonnost. Nejvíce živin získáte z plodin, které dozrávají právě teď a jsou také z lokálních zdrojů. Proto si dejte raději mrkev či brambory od českého farmáře než bio sklizeň ze Španělska. Nejlepší cestou je pak vlastní zahrádka a s různými plodinami či bylinkami. Tělo vyživované v souladu s ročními cykly lépe zvládá každodenní povinnosti i stres. Navíc pocítíte lepší propojení s přírodou, budete mít více energie, vitality, vaše tělo bude lépe regenerovat i odolávat nejrůznějším nástrahám.

3. Vneste do jídla řád
Podobně důležité, jako to, co jíte, je i kdy jíte. Podle ájurvédy je náš trávicí oheň, resp. metabolismus, sladěn s rytmy slunce. Zkuste se tedy stravovat podle toho. Ráno mezi 7 a 9 hodinou se nasnídejte. V poledne je slunce nejvýše a je nejvíce aktivní tedy i naše zažívání. Je to tak ideální doba pro nejvydatnější jídlo dne. Tím by měl být oběd, a to mezi 12 a půl 2. Poté již mezi druhou a pátou hodinou začne slunce klesat, proto se v tu dobu řada lidí cítí unavená, v útlumu a sahá po kávě a po něčem sladkém. V těchto hodinách je dobré dopřát si alespoň 20 minut odpočinek. A ideální doba na večeři? Ta je mezi šestou a sedmou. Síla trávení rapidně klesá kolem deváté hodiny večerní a tělo se připravuje na spánek. Proto již není dobré večer jíst. V noci naše tělo provádí jakousi údržbu, očistu, opravu tkání i orgánů. Netrapte tedy své tělo ještě jídlem, které by v noci muselo trávit.

4. Jezte pestře
V rámci stravy je dobré vyhnout se rutině. Pokud jíte každé ráno to samé, zpomalujete trávení. To platí samozřejmě i v případě dalších jídel v průběhu dne. Obecně platí, že jídelníček by měl být pestrý. Čím více bude rozmanitý, tím větší je šance, že uspokojíte všechny nutriční požadavky svého organismu. Jezte tedy od všeho trochu, nevyhýbejte se jiným neznámým potravinám, buďte zvědaví, ochutnávejte, poznávejte. Existuje tolik možných druhů potravin!

5. Jezte zvířata, která dobře jedla
Cenným zdrojem bílkovin je maso, mléčné výrobky a vejce. A přestože je nyní spíše trendem živočišné bílkoviny omezovat, úplně je vyřadit ze stravy bývá spíše na škodu. Stačí přitom hlídat kvalitu. A tu velmi ovlivňuje způsob, jakým byla zvířata chována a krmena. Vybírejte proto maso i produkty zvířat z volné pastvy, obsahují daleko více živin.

6. Vařte si a používejte koření
Pokud chcete opravdu jíst dlouhodobě zdravě, vařte si. Jedině tak získáte skutečnou kontrolu nad tím, co jíte. Suroviny upravujte, pečte a vařte s láskou. Pokud chcete jíst jídla dobře stravitelná, používejte v hojné míře koření a bylinky, čerstvé i sušené. Nejen že každé jídlo krásně provoní, ale pomohou s trávením, hubnutím, posílí imunitu a řada z nich má protizánětlivé i antibakteriální účinky.

Chcete-li více řešit své trávení a trochu si pomoci ke zdraví, neřešte nejrůznější stravovací trendy. Paleo, raw, bezlepková, keto, low carb a jakákoliv další strava může sice na nějaký čas pomoci a bude vám chvíli třeba sedět. Z dlouhodobého hlediska ale neprospívá žádná z nich, protože není celostní. Žádný směr nebere v úvahu, jak se tělo chová a co potřebuje v různém ročním období či v různých etapách života.

Zdroj: everest-ayurveda.czakka-ajurveda.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Enzym diaminoxidáza, DAO, hraje v těle důležitou roli. Jeho nedostatek může způsobit určité příznaky a nepříznivě se podepsat na prospívání a vitalitě organismu. Jak poznáte, že vám DAO schází, v čem to...

Čtěte dál
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

S olivovým olejem a sójovou omáčkou tvoří základní vybavení většiny spíží. Začátečníci i ostřílení kuchtíci jej používají při přípravě...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Milujete indickou, thajskou, mexickou či korejskou kuchyni? Pak jste bezpochyby milovníky silně kořeněných a pálivých jídel. Milovníci...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Je sice pravda, že ve střevech narušují vstřebávání některých prvků a mají tedy v zásadě negativní konotaci. I tak ale antinutrienty...
Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné...