Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky
zdroj: Shutterstock

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši náladu, výkonnost, ale hlavně celkové zdraví, jsou síla a pravidelnost našeho trávení. Pokud si osvojíte následující pravidla, své trávení vyladíte. Budete tak spokojení, zdraví a odolní vůči každodenním starostem.

1. Hledejte kvalitu
Pokud byste se rozhodli změnit jen jedinou věc v rámci svého jídelníčku, zaměřte se na kvalitu. Jezte základní potraviny, které nebyly zpracovány, neobsahují přidané cukry, umělá sladidla, průmyslové tuky, glutamáty apod. Zaměřte se na potraviny čerstvé, také v bio kvalitě, lokální, sezónní a s láskou vytvořené. To je základ všeho.

2. Jezte v souladu s ročním obdobím
Co se týká výběru zeleniny a ovoce, orientujte se na sezonnost. Nejvíce živin získáte z plodin, které dozrávají právě teď a jsou také z lokálních zdrojů. Proto si dejte raději mrkev či brambory od českého farmáře než bio sklizeň ze Španělska. Nejlepší cestou je pak vlastní zahrádka a s různými plodinami či bylinkami. Tělo vyživované v souladu s ročními cykly lépe zvládá každodenní povinnosti i stres. Navíc pocítíte lepší propojení s přírodou, budete mít více energie, vitality, vaše tělo bude lépe regenerovat i odolávat nejrůznějším nástrahám.

3. Vneste do jídla řád
Podobně důležité, jako to, co jíte, je i kdy jíte. Podle ájurvédy je náš trávicí oheň, resp. metabolismus, sladěn s rytmy slunce. Zkuste se tedy stravovat podle toho. Ráno mezi 7 a 9 hodinou se nasnídejte. V poledne je slunce nejvýše a je nejvíce aktivní tedy i naše zažívání. Je to tak ideální doba pro nejvydatnější jídlo dne. Tím by měl být oběd, a to mezi 12 a půl 2. Poté již mezi druhou a pátou hodinou začne slunce klesat, proto se v tu dobu řada lidí cítí unavená, v útlumu a sahá po kávě a po něčem sladkém. V těchto hodinách je dobré dopřát si alespoň 20 minut odpočinek. A ideální doba na večeři? Ta je mezi šestou a sedmou. Síla trávení rapidně klesá kolem deváté hodiny večerní a tělo se připravuje na spánek. Proto již není dobré večer jíst. V noci naše tělo provádí jakousi údržbu, očistu, opravu tkání i orgánů. Netrapte tedy své tělo ještě jídlem, které by v noci muselo trávit.

4. Jezte pestře
V rámci stravy je dobré vyhnout se rutině. Pokud jíte každé ráno to samé, zpomalujete trávení. To platí samozřejmě i v případě dalších jídel v průběhu dne. Obecně platí, že jídelníček by měl být pestrý. Čím více bude rozmanitý, tím větší je šance, že uspokojíte všechny nutriční požadavky svého organismu. Jezte tedy od všeho trochu, nevyhýbejte se jiným neznámým potravinám, buďte zvědaví, ochutnávejte, poznávejte. Existuje tolik možných druhů potravin!

5. Jezte zvířata, která dobře jedla
Cenným zdrojem bílkovin je maso, mléčné výrobky a vejce. A přestože je nyní spíše trendem živočišné bílkoviny omezovat, úplně je vyřadit ze stravy bývá spíše na škodu. Stačí přitom hlídat kvalitu. A tu velmi ovlivňuje způsob, jakým byla zvířata chována a krmena. Vybírejte proto maso i produkty zvířat z volné pastvy, obsahují daleko více živin.

6. Vařte si a používejte koření
Pokud chcete opravdu jíst dlouhodobě zdravě, vařte si. Jedině tak získáte skutečnou kontrolu nad tím, co jíte. Suroviny upravujte, pečte a vařte s láskou. Pokud chcete jíst jídla dobře stravitelná, používejte v hojné míře koření a bylinky, čerstvé i sušené. Nejen že každé jídlo krásně provoní, ale pomohou s trávením, hubnutím, posílí imunitu a řada z nich má protizánětlivé i antibakteriální účinky.

Chcete-li více řešit své trávení a trochu si pomoci ke zdraví, neřešte nejrůznější stravovací trendy. Paleo, raw, bezlepková, keto, low carb a jakákoliv další strava může sice na nějaký čas pomoci a bude vám chvíli třeba sedět. Z dlouhodobého hlediska ale neprospívá žádná z nich, protože není celostní. Žádný směr nebere v úvahu, jak se tělo chová a co potřebuje v různém ročním období či v různých etapách života.

Zdroj: everest-ayurveda.czakka-ajurveda.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Když se řekne podzim, tak romantiky napadne barevné listí, horký čaj a heboučká deka, kdo má své zkušenosti pravděpodobně se bude víc obávat zhoršené nálady a únavy. Málo koho však napadne, že příznaky...

Čtěte dál
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Stává se, že večeře mají lidé sklon šidit. Někteří mají obavy z přibírání, proto pojmou večeři velice lehce, jiní raději vynechají...
Jak se vyhnout zácpě na dovolené? Pomůže rozpohybování střev i denní rituály

Jak se vyhnout zácpě na dovolené? Pomůže rozpohybování střev i denní rituály

Dovolenkový čas je často skloňován v samých superlativech. Ovšem někteří z nás se na něj přesto netěší. Mají k tomu řadu důvodů. Přesto...
Nafouklé břicho, pálení žáhy či žaludeční nevolnost. Jak si poradit s trávicími problémy na dovolené?

Nafouklé břicho, pálení žáhy či žaludeční nevolnost. Jak si poradit s trávicími problémy na dovolené?

Letní radovánky jsou jednoznačně spojené nejen s vodou, sluncem a opalováním, ale také s pojídáním cizokrajné kuchyně, poznáváním nových...
Jak řešit akutní průjmová onemocnění na dovolené?

Jak řešit akutní průjmová onemocnění na dovolené?

Užívat si porcelánovou mísu místo krás prázdninové destinace, to zní jako noční můra. Přesto v některých situacích se tento příběh...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...
Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Enzym diaminoxidáza, DAO, hraje v těle důležitou roli. Jeho nedostatek může způsobit určité příznaky a nepříznivě se podepsat na prospívání...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...