Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky
zdroj: Shutterstock

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši náladu, výkonnost, ale hlavně celkové zdraví, jsou síla a pravidelnost našeho trávení. Pokud si osvojíte následující pravidla, své trávení vyladíte. Budete tak spokojení, zdraví a odolní vůči každodenním starostem.

1. Hledejte kvalitu
Pokud byste se rozhodli změnit jen jedinou věc v rámci svého jídelníčku, zaměřte se na kvalitu. Jezte základní potraviny, které nebyly zpracovány, neobsahují přidané cukry, umělá sladidla, průmyslové tuky, glutamáty apod. Zaměřte se na potraviny čerstvé, také v bio kvalitě, lokální, sezónní a s láskou vytvořené. To je základ všeho.

2. Jezte v souladu s ročním obdobím
Co se týká výběru zeleniny a ovoce, orientujte se na sezonnost. Nejvíce živin získáte z plodin, které dozrávají právě teď a jsou také z lokálních zdrojů. Proto si dejte raději mrkev či brambory od českého farmáře než bio sklizeň ze Španělska. Nejlepší cestou je pak vlastní zahrádka a s různými plodinami či bylinkami. Tělo vyživované v souladu s ročními cykly lépe zvládá každodenní povinnosti i stres. Navíc pocítíte lepší propojení s přírodou, budete mít více energie, vitality, vaše tělo bude lépe regenerovat i odolávat nejrůznějším nástrahám.

3. Vneste do jídla řád
Podobně důležité, jako to, co jíte, je i kdy jíte. Podle ájurvédy je náš trávicí oheň, resp. metabolismus, sladěn s rytmy slunce. Zkuste se tedy stravovat podle toho. Ráno mezi 7 a 9 hodinou se nasnídejte. V poledne je slunce nejvýše a je nejvíce aktivní tedy i naše zažívání. Je to tak ideální doba pro nejvydatnější jídlo dne. Tím by měl být oběd, a to mezi 12 a půl 2. Poté již mezi druhou a pátou hodinou začne slunce klesat, proto se v tu dobu řada lidí cítí unavená, v útlumu a sahá po kávě a po něčem sladkém. V těchto hodinách je dobré dopřát si alespoň 20 minut odpočinek. A ideální doba na večeři? Ta je mezi šestou a sedmou. Síla trávení rapidně klesá kolem deváté hodiny večerní a tělo se připravuje na spánek. Proto již není dobré večer jíst. V noci naše tělo provádí jakousi údržbu, očistu, opravu tkání i orgánů. Netrapte tedy své tělo ještě jídlem, které by v noci muselo trávit.

4. Jezte pestře
V rámci stravy je dobré vyhnout se rutině. Pokud jíte každé ráno to samé, zpomalujete trávení. To platí samozřejmě i v případě dalších jídel v průběhu dne. Obecně platí, že jídelníček by měl být pestrý. Čím více bude rozmanitý, tím větší je šance, že uspokojíte všechny nutriční požadavky svého organismu. Jezte tedy od všeho trochu, nevyhýbejte se jiným neznámým potravinám, buďte zvědaví, ochutnávejte, poznávejte. Existuje tolik možných druhů potravin!

5. Jezte zvířata, která dobře jedla
Cenným zdrojem bílkovin je maso, mléčné výrobky a vejce. A přestože je nyní spíše trendem živočišné bílkoviny omezovat, úplně je vyřadit ze stravy bývá spíše na škodu. Stačí přitom hlídat kvalitu. A tu velmi ovlivňuje způsob, jakým byla zvířata chována a krmena. Vybírejte proto maso i produkty zvířat z volné pastvy, obsahují daleko více živin.

6. Vařte si a používejte koření
Pokud chcete opravdu jíst dlouhodobě zdravě, vařte si. Jedině tak získáte skutečnou kontrolu nad tím, co jíte. Suroviny upravujte, pečte a vařte s láskou. Pokud chcete jíst jídla dobře stravitelná, používejte v hojné míře koření a bylinky, čerstvé i sušené. Nejen že každé jídlo krásně provoní, ale pomohou s trávením, hubnutím, posílí imunitu a řada z nich má protizánětlivé i antibakteriální účinky.

Chcete-li více řešit své trávení a trochu si pomoci ke zdraví, neřešte nejrůznější stravovací trendy. Paleo, raw, bezlepková, keto, low carb a jakákoliv další strava může sice na nějaký čas pomoci a bude vám chvíli třeba sedět. Z dlouhodobého hlediska ale neprospívá žádná z nich, protože není celostní. Žádný směr nebere v úvahu, jak se tělo chová a co potřebuje v různém ročním období či v různých etapách života.

Zdroj: everest-ayurveda.czakka-ajurveda.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...