Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší každý rok. Jejich chuť a vůně, to je zkrátka chuť a vůně léta, které se rajčata kupovaná v obchodě nemohou vyrovnat.
Rajče je vytrvalá rostlina, vzrostlejší pak i dobře odolává chladu. Její pěstování není nijak složité, pěstují se buď tyčkové nebo keříčkové druhy a najdeme je snad na každé české zahrádce, i na mnoha balkonech a terasách.
Jak sázet rajčata?
Rajčata bude nejjednodušší vysazovat z předpěstovaných sazenic. Sazenice by měla být pevná a viditelně zdravá, je nutné zachovat také bohatý a vlhký kořenový bal. Výsadbu provádíme zhruba od konce dubna do konce května, záleží samozřejmě také na počasí a odrůdě. Rajčata bude vhodné vysadit na slunné, ale zároveň kryté místo. Obezřetní zahrádkáři obvykle bez ohledu na počasí vysazují rajčata až po tzv. zmrzlých mužích, tedy na počátku druhé poloviny května. Sazenice vysazujeme v dostatečné vzdálenosti, je vhodné použít také speciální substrát s počáteční vyšší dávkou hnojiva. Důležitá je také první bohatá zálivka. K odrůdám, které potřebují oporu umístíme kovové nebo dřevěné tyče, určitě ale ještě před výsadbou sazenic, abychom poté nepoškodili jejich kořeny. Pokud už máme zasazeno, a přitom ještě můžou hrozit přízemní mrazíky, můžeme na noc přikrýt rostliny ochrannou textilií.
Zdraví ukryté v rajčatech
Rajčata obsahují betakaroten a lykopen, vitamín A, B, E, C a K, dále pak draslík, fosfor, vápník, železo, jód, chrom a hořčík. Rajče má vysoký podíl vody a vlákniny, je vhodné jako základ zdravého jarního a letního jídelníčku. Saláty s rajčaty a další zeleninou dodají tělu vitamíny, pročistí střeva a zároveň pomohou s odbouráním přebytečných kil. Existují studie, které upozorňují na pozitivní vliv látek obsažených v rajčatech na zdraví prostaty, stejně jako srdce. Rajčata mají antibakteriální a močopudné účinky, snižují cholesterol, pomáhají dokonce i při ateroskleróze a působí příznivě na zdraví jater. Kyselina listová obsažená v rajčatech dále podporuje krvetvorbu a další látky udržují zdraví našich vlasů, nehtů i pokožky. Mnohé lékařské studie potvrdily také vliv časté konzumace rajčat na snížení rizika vzniku nádorových onemocnění.
Kdy jsou rajčata přírodní lék?
Rajčata působí preventivně proti infarktu, jsou vhodná při křečových žilách, upravují trávení a podporují imunitu. Čerstvá rajčatová šťáva je velmi vhodným zdrojem tekutin a minerálních solí, zároveň pak ochlazuje tělo a ulevuje od celkové únavy při nemoci. Čerstvé rozkrojené plody pomáhají po přiložení na opařená místa a spáleniny. Léčivé účinky má také koupel z rajčatové nati, která snižuje krevní tlak a přináší úlevu unaveným nohám. Rajčata však nejsou příliš vhodná při onemocnění dnou, protože mohou naopak podpořit usazování kyseliny močové v kloubech.
Rajčata jako součást zdravého letního jídelníčku
Rajčata, jak známo ochlazují a osvěžují, jsou proto nezanedbatelnou součástí zdravého a patřičně odlehčeného jídelníčku pro teplé a horké dny. Skvělým lehkým obědem nebo večeří tak budou například italské těstoviny s rajčatovou omáčkou a čerstvou bazalkou, rajčatová pizza nebo polévka. Výborná jsou také zapečená rajčata s kozím sýrem, šopský salát, rajčata s mozzarellou, dušené maso s rajčaty, náš známý rajčatový salát s cibulí apod. Tradiční českou dobrotu, jakou je rajská omáčka s knedlíkem a hovězím masem, nebo plněnými paprikami, si asi nebudeme chtít nechat ujít, ale dopřejme si ji raději v chladnějších dnech podzimu, kdy bude potřeba zahřát se vydatnější stravou.
Zdroj: bylinkyprovsechny.cz, apetitonline.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál