Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví
zdroj: Shutterstock

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou životní energii. V gastronomii má pevné místo při přípravě různých pokrmů, od polévek přes saláty a svačiny až po hlavní chody. Jaké léčebné vlastnosti nabízí a co dalšího o něm nejspíš nevíte?

Renkon neboli jedlý lotosový kořen (lotus root) je oddenek vodní rostliny, která v mnoha asijských zemích slouží jako základní surovina pro přípravu celé řady tradičních pokrmů. Nejvíce se pěstuje v Indii, Japonsku a Číně a jeho rostlina je známa díky krásným květům s mocnou symbolikou. Málo lidí u nás ale ví, že kořen lotosu se široce využívá v gastronomii a vyniká nejen benefity kulinářskými, ale i léčebnými.

Co je renkon
Jedlý lotosový kořen je oddenek vodní květiny Nelumbo nucifera, která se pěstuje zejména v Číně, Japonsku a Indonésii, kde je považována za posvátnou rostlinu plnou významné symboliky. Podle dávných civilizací posiluje a prospívá zdraví, což je také hlavní důvod, proč jeho kořen s množstvím vzduchových komor, vytvářejících jemný vnitřní vzor, odpradávna konzumují.

Co říká věda
Renkon je objektem zájmu i v současnosti, pro jeho rozsáhlé výhody a zajímavé nutriční vlastnosti se dostal do hledáčku nejednoho vědce. Je bohatý na škrob, vlákninu, bílkoviny, vitamin C a minerály (draslík, železo, fosfor, zinek), vedle nich obsahuje flavonoidy, alkaloidy a další bioaktivní látky související s pevným zdravím. Navzdory tomu má poměrně nízkou energetickou hodnotu – 100 g zasyrova dodá jen asi 46 kcal, což z něj činí skvělou součást jídelníčku. Pro zachování nutričního bohatství se jako nejvýhodnější způsob úpravy jeví příprava v páře.

Jaké zdravotní výhody přináší
Pro diuretické a stahující vlastnosti se ukazuje jako cenný pomocník v boji s nadváhou a obezitou. Skupina vědců zjistila, že při léčbě kvasinkových infekcí a plísní může být účinnější než klasické léky, dokáže totiž zabránit množení hub. Ve vysokých koncentracích obsahuje látku známou jako nuciferin, která stimuluje sekreci inzulínu a může tak významně pomáhat při léčbě diabetu. Tomu napomáhá také alfaamyláza, enzym obsažený v lotosových oddencích, který zodpovídá na rozklad škrobových molekul v potravinách na jednoduché cukry. Další látka nacházející se v renkonu, neferin, zase zabraňuje tvorbě krevních sraženin tím, že aktivuje krevní destičky. Půl šálku vařeného lotosového kořene dále dokáže u dospělého pokrýt až 10% potřebu draslíku. Tento minerál pomáhá regulovat krevní tlak a společně s vitaminem C, který renkon rovněž obsahuje, tak chrání srdce.

Jak renkon připravovat
V podstatě s ním můžete nakládat jako s kteroukoliv jinou zeleninou – tedy se dá péct, vařit, grilovat, smažit nebo jíst jen tak. Nejprve je nutné jej zbavit slupky, podobně jako brambory, jež vzhledem připomíná. Poté nakrájejte na tenké plátky a v případě, že se ho nechystáte spotřebovat hned, naložte do vody s trochou citronové šťávy či octa. Potom už s ním můžete nakládat dle potřeby. Jeho jemná chuť umožňuje absorbovat chuť koření a omáček, s nimiž je připravován. Křupavá textura mu přidává na chutnosti.

Zdroj: steptohealth.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...

Čtěte dál
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibulová zelenina patří mezi poklady našich kuchyní. Do této skupiny patří kromě cibule kuchyňské, jarní a šalotky také pórek, česnek...
Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Rozhodli jsme se pokračovat v tradici různých výzev, zatímco naposledy jsme si pro vás připravili prosincový FIT adventní kalendář,...