Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví
zdroj: Shutterstock

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou životní energii. V gastronomii má pevné místo při přípravě různých pokrmů, od polévek přes saláty a svačiny až po hlavní chody. Jaké léčebné vlastnosti nabízí a co dalšího o něm nejspíš nevíte?

Renkon neboli jedlý lotosový kořen (lotus root) je oddenek vodní rostliny, která v mnoha asijských zemích slouží jako základní surovina pro přípravu celé řady tradičních pokrmů. Nejvíce se pěstuje v Indii, Japonsku a Číně a jeho rostlina je známa díky krásným květům s mocnou symbolikou. Málo lidí u nás ale ví, že kořen lotosu se široce využívá v gastronomii a vyniká nejen benefity kulinářskými, ale i léčebnými.

Co je renkon
Jedlý lotosový kořen je oddenek vodní květiny Nelumbo nucifera, která se pěstuje zejména v Číně, Japonsku a Indonésii, kde je považována za posvátnou rostlinu plnou významné symboliky. Podle dávných civilizací posiluje a prospívá zdraví, což je také hlavní důvod, proč jeho kořen s množstvím vzduchových komor, vytvářejících jemný vnitřní vzor, odpradávna konzumují.

Co říká věda
Renkon je objektem zájmu i v současnosti, pro jeho rozsáhlé výhody a zajímavé nutriční vlastnosti se dostal do hledáčku nejednoho vědce. Je bohatý na škrob, vlákninu, bílkoviny, vitamin C a minerály (draslík, železo, fosfor, zinek), vedle nich obsahuje flavonoidy, alkaloidy a další bioaktivní látky související s pevným zdravím. Navzdory tomu má poměrně nízkou energetickou hodnotu – 100 g zasyrova dodá jen asi 46 kcal, což z něj činí skvělou součást jídelníčku. Pro zachování nutričního bohatství se jako nejvýhodnější způsob úpravy jeví příprava v páře.

Jaké zdravotní výhody přináší
Pro diuretické a stahující vlastnosti se ukazuje jako cenný pomocník v boji s nadváhou a obezitou. Skupina vědců zjistila, že při léčbě kvasinkových infekcí a plísní může být účinnější než klasické léky, dokáže totiž zabránit množení hub. Ve vysokých koncentracích obsahuje látku známou jako nuciferin, která stimuluje sekreci inzulínu a může tak významně pomáhat při léčbě diabetu. Tomu napomáhá také alfaamyláza, enzym obsažený v lotosových oddencích, který zodpovídá na rozklad škrobových molekul v potravinách na jednoduché cukry. Další látka nacházející se v renkonu, neferin, zase zabraňuje tvorbě krevních sraženin tím, že aktivuje krevní destičky. Půl šálku vařeného lotosového kořene dále dokáže u dospělého pokrýt až 10% potřebu draslíku. Tento minerál pomáhá regulovat krevní tlak a společně s vitaminem C, který renkon rovněž obsahuje, tak chrání srdce.

Jak renkon připravovat
V podstatě s ním můžete nakládat jako s kteroukoliv jinou zeleninou – tedy se dá péct, vařit, grilovat, smažit nebo jíst jen tak. Nejprve je nutné jej zbavit slupky, podobně jako brambory, jež vzhledem připomíná. Poté nakrájejte na tenké plátky a v případě, že se ho nechystáte spotřebovat hned, naložte do vody s trochou citronové šťávy či octa. Potom už s ním můžete nakládat dle potřeby. Jeho jemná chuť umožňuje absorbovat chuť koření a omáček, s nimiž je připravován. Křupavá textura mu přidává na chutnosti.

Zdroj: steptohealth.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli batátů. Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten, který je důležitý...

Čtěte dál
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
Konec starého a začátek nového – na co se připravit v roce 2025?

Konec starého a začátek nového – na co se připravit v roce 2025?

Nový rok 2025 bude podle všeho ve znamení velkých změn, ať už společenských, politických, globálních, nebo ryze osobních. V každém...
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...