Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví
zdroj: Shutterstock

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou životní energii. V gastronomii má pevné místo při přípravě různých pokrmů, od polévek přes saláty a svačiny až po hlavní chody. Jaké léčebné vlastnosti nabízí a co dalšího o něm nejspíš nevíte?

Renkon neboli jedlý lotosový kořen (lotus root) je oddenek vodní rostliny, která v mnoha asijských zemích slouží jako základní surovina pro přípravu celé řady tradičních pokrmů. Nejvíce se pěstuje v Indii, Japonsku a Číně a jeho rostlina je známa díky krásným květům s mocnou symbolikou. Málo lidí u nás ale ví, že kořen lotosu se široce využívá v gastronomii a vyniká nejen benefity kulinářskými, ale i léčebnými.

Co je renkon
Jedlý lotosový kořen je oddenek vodní květiny Nelumbo nucifera, která se pěstuje zejména v Číně, Japonsku a Indonésii, kde je považována za posvátnou rostlinu plnou významné symboliky. Podle dávných civilizací posiluje a prospívá zdraví, což je také hlavní důvod, proč jeho kořen s množstvím vzduchových komor, vytvářejících jemný vnitřní vzor, odpradávna konzumují.

Co říká věda
Renkon je objektem zájmu i v současnosti, pro jeho rozsáhlé výhody a zajímavé nutriční vlastnosti se dostal do hledáčku nejednoho vědce. Je bohatý na škrob, vlákninu, bílkoviny, vitamin C a minerály (draslík, železo, fosfor, zinek), vedle nich obsahuje flavonoidy, alkaloidy a další bioaktivní látky související s pevným zdravím. Navzdory tomu má poměrně nízkou energetickou hodnotu – 100 g zasyrova dodá jen asi 46 kcal, což z něj činí skvělou součást jídelníčku. Pro zachování nutričního bohatství se jako nejvýhodnější způsob úpravy jeví příprava v páře.

Jaké zdravotní výhody přináší
Pro diuretické a stahující vlastnosti se ukazuje jako cenný pomocník v boji s nadváhou a obezitou. Skupina vědců zjistila, že při léčbě kvasinkových infekcí a plísní může být účinnější než klasické léky, dokáže totiž zabránit množení hub. Ve vysokých koncentracích obsahuje látku známou jako nuciferin, která stimuluje sekreci inzulínu a může tak významně pomáhat při léčbě diabetu. Tomu napomáhá také alfaamyláza, enzym obsažený v lotosových oddencích, který zodpovídá na rozklad škrobových molekul v potravinách na jednoduché cukry. Další látka nacházející se v renkonu, neferin, zase zabraňuje tvorbě krevních sraženin tím, že aktivuje krevní destičky. Půl šálku vařeného lotosového kořene dále dokáže u dospělého pokrýt až 10% potřebu draslíku. Tento minerál pomáhá regulovat krevní tlak a společně s vitaminem C, který renkon rovněž obsahuje, tak chrání srdce.

Jak renkon připravovat
V podstatě s ním můžete nakládat jako s kteroukoliv jinou zeleninou – tedy se dá péct, vařit, grilovat, smažit nebo jíst jen tak. Nejprve je nutné jej zbavit slupky, podobně jako brambory, jež vzhledem připomíná. Poté nakrájejte na tenké plátky a v případě, že se ho nechystáte spotřebovat hned, naložte do vody s trochou citronové šťávy či octa. Potom už s ním můžete nakládat dle potřeby. Jeho jemná chuť umožňuje absorbovat chuť koření a omáček, s nimiž je připravován. Křupavá textura mu přidává na chutnosti.

Zdroj: steptohealth.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned. Pro takové chvíle je tu zavařování, metoda, která pomůže plody zužitkovat...

Čtěte dál
Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Ačkoliv si jej mnozí stále zařazují do škatulky exotické zeleniny, která se na jejich stolech neobjevuje příliš často z důvodu, že...
Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec je jedním z tradičních symbolů českých Velikonoc, spolu s velikonočním beránkem, kraslicemi a pomlázkou, nebo například mísou...
Velikonoční pokrmy – tipy, jak vytvořit lehká a stravitelná tradiční jídla

Velikonoční pokrmy – tipy, jak vytvořit lehká a stravitelná tradiční jídla

Velikonoce jsou mimo jiné také svátky dobrého jídla a pití. Každoroční tradicí je pečení a vaření nejrůznějších svátečních dobrot,...
Zdravá velikonoční nadílka pro děti: Tipy a inspirace, jak to udělat jinak a zdravěji

Zdravá velikonoční nadílka pro děti: Tipy a inspirace, jak to udělat jinak a zdravěji

K Velikonocům patří dobré jídlo. Dobré ale nemusí být synonymem pro sladké a tučné, jak si my Češi až příliš často myslíme. I zdravé...
Velikonoce den po dni: Co a kdy jíst, abyste dodrželi tradice

Velikonoce den po dni: Co a kdy jíst, abyste dodrželi tradice

Svátky smutné i veselé, spojované se smrtí i Zmrtvýchvstáním Ježíše Krista, se sluncem, zelení a teplem. To všechno přinášejí Velikonoce,...
Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pokud se vyhýbáte lepku a přesto hledáte potraviny, které poskytují všechny výhody obilovin, jistě si zamilujete pohanku. Nejen, že...
Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl

Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl

Veganské jídlo, které si v poslední době získává velkou oblibu, je velmi snadné na přípravu a získá si vás svou originalitou, chutí...