Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou životní energii. V gastronomii má pevné místo při přípravě různých pokrmů, od polévek přes saláty a svačiny až po hlavní chody. Jaké léčebné vlastnosti nabízí a co dalšího o něm nejspíš nevíte?
Renkon neboli jedlý lotosový kořen (lotus root) je oddenek vodní rostliny, která v mnoha asijských zemích slouží jako základní surovina pro přípravu celé řady tradičních pokrmů. Nejvíce se pěstuje v Indii, Japonsku a Číně a jeho rostlina je známa díky krásným květům s mocnou symbolikou. Málo lidí u nás ale ví, že kořen lotosu se široce využívá v gastronomii a vyniká nejen benefity kulinářskými, ale i léčebnými.
Co je renkon
Jedlý lotosový kořen je oddenek vodní květiny Nelumbo nucifera, která se pěstuje zejména v Číně, Japonsku a Indonésii, kde je považována za posvátnou rostlinu plnou významné symboliky. Podle dávných civilizací posiluje a prospívá zdraví, což je také hlavní důvod, proč jeho kořen s množstvím vzduchových komor, vytvářejících jemný vnitřní vzor, odpradávna konzumují.
Co říká věda
Renkon je objektem zájmu i v současnosti, pro jeho rozsáhlé výhody a zajímavé nutriční vlastnosti se dostal do hledáčku nejednoho vědce. Je bohatý na škrob, vlákninu, bílkoviny, vitamin C a minerály (draslík, železo, fosfor, zinek), vedle nich obsahuje flavonoidy, alkaloidy a další bioaktivní látky související s pevným zdravím. Navzdory tomu má poměrně nízkou energetickou hodnotu – 100 g zasyrova dodá jen asi 46 kcal, což z něj činí skvělou součást jídelníčku. Pro zachování nutričního bohatství se jako nejvýhodnější způsob úpravy jeví příprava v páře.
Jaké zdravotní výhody přináší
Pro diuretické a stahující vlastnosti se ukazuje jako cenný pomocník v boji s nadváhou a obezitou. Skupina vědců zjistila, že při léčbě kvasinkových infekcí a plísní může být účinnější než klasické léky, dokáže totiž zabránit množení hub. Ve vysokých koncentracích obsahuje látku známou jako nuciferin, která stimuluje sekreci inzulínu a může tak významně pomáhat při léčbě diabetu. Tomu napomáhá také alfaamyláza, enzym obsažený v lotosových oddencích, který zodpovídá na rozklad škrobových molekul v potravinách na jednoduché cukry. Další látka nacházející se v renkonu, neferin, zase zabraňuje tvorbě krevních sraženin tím, že aktivuje krevní destičky. Půl šálku vařeného lotosového kořene dále dokáže u dospělého pokrýt až 10% potřebu draslíku. Tento minerál pomáhá regulovat krevní tlak a společně s vitaminem C, který renkon rovněž obsahuje, tak chrání srdce.
Jak renkon připravovat
V podstatě s ním můžete nakládat jako s kteroukoliv jinou zeleninou – tedy se dá péct, vařit, grilovat, smažit nebo jíst jen tak. Nejprve je nutné jej zbavit slupky, podobně jako brambory, jež vzhledem připomíná. Poté nakrájejte na tenké plátky a v případě, že se ho nechystáte spotřebovat hned, naložte do vody s trochou citronové šťávy či octa. Potom už s ním můžete nakládat dle potřeby. Jeho jemná chuť umožňuje absorbovat chuť koření a omáček, s nimiž je připravován. Křupavá textura mu přidává na chutnosti.
Zdroj: steptohealth.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!
Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co zbyl od oběda, je dobré vědět, jak si tuhle práci usnadnit. Co je vlastně...
Čtěte dál