Houbařská sezóna je tu – desatero správného zacházení s houbami

Houbařská sezóna je tu – desatero správného zacházení s houbami
zdroj: Shutterstock

Přestože letošní houbařská sezona začala velmi váhavě, a to díky převládajícímu suchu, konec července přinesl vydatné zlepšení a na některých místech vyslovené houbařské žně. Rostly hřiby, především ty dubové, někde i lišky, křemenáče a holubinky, a ti, kdo po vydatnějších srážkách a následném krátkém ochlazení vyrazili do lesa, mohli být spokojeni.

Srpnová situace je zatím nejistá, opět prší jen nárazově a vlna veder pokračuje, záleží však kam se na houby vypravíte. Teplo houbám vyhovuje, a i jedna pěkná bouřka s deštěm může udělat zázraky. Pojďme si proto připomenout, jak správně sbírat, skladovat a upravovat houby.

Sbíráme jen houby, které známe
Houbaření, to je sice velmi oblíbená česká libůstka, ale rozhodně je třeba dodržovat pár zásadních pravidel. Každý rok se znovu a znovu objevují otravy houbami, přitom není tak těžké se podobné nepříjemnosti vyhnout. Nejdůležitější zásadou je tedy samozřejmě sbírání jen takových hub, které bezpečně známe!

Sbíráme jen tolik, kolik spotřebujeme
Další důležitá zásada správných houbařů. Přestože narazíte na místo, kde budou hřiby k nevysbírání, bude to jistě velké pokušení, ale myslete na to, kdo všechno u vás vlastně houby doopravdy jí. Bohatství lesa pak samozřejmě patří i zvířatům a jiným, stejně horlivým houbařům.

Sbíráme jen mladé a zdravé houby
Mladé, pevné a očividně zdravé houby jsou ty jediné vhodné pro sběr a konzumaci. Neměly by být v žádném případě červivé, promáčené, staré, otlačené apod. Vyhněte se také raději místům v okolí rušných silnic, houby z takových míst mohou obsahovat větší množství škodlivin.

Houby čistíme už v lese a sbíráme do košíku
Hrubou očistu je vhodné provést hned na místě, před vložením do košíku. K základní výbavě každého houbaře tak samozřejmě musí patřit vhodný nožík. Houby je nejlepší sbírat do košíku, krabice či alespoň prodyšného látkového pytlíku, igelitka je bohužel častý nešvar. V té se vám však houby rychle zapaří, pomačkají, zkrátka znehodnotí dřív, než je donesete domů.

Houby ihned zpracujeme
Houby často začnou ihned po sběru ztrácet na kvalitě, v žádném případě je neskladujeme několik dní v lednici, než si rozmyslíme, co s nimi. Rychle se kazí a okamžité zpracování je tak pro jejich nezávadnost nezbytné.

Uskladnění hub – sušení
Houby uskladňujeme sušením, zamrazením nebo nakládáním. Sušíme rozložené, na dobře větraném místě, po usušení můžeme uchovávat ve skle nebo v látkových pytlících. Před konzumací namáčíme sušené houby do vody nebo do mléka, při delší tepelné úpravě se předem namáčet nemusí. Sušené houby se dají i nadrtit nebo namlít.

Zamrazování hub
Zamrazujeme pouze houby čerstvé a nezkažené. Krájíme je na malé kousky a ukládáme do sáčku nebo krabiček. Mrazit můžeme i houby předem tepelně upravené.

Nakládání hub
Houby nakládané ve sladkokyselém nálevu jsou dokonalou pochoutkou, houby si tak zachovají křehkost a křupavost. Pro nakládání vybíráme menší, zdravé a pevné plody. Nakládané houby můžete směle použít i do oblíbené kulajdy.

Pokrmy z hub znovu neohříváme
Žádnému pokrmu nedělá dobře opětovné ohřívání a u hub to platí dvojnásob. Ohříváním se mění složení v nich obsažených bílkovin a můžete si způsobit nemalé zažívací potíže. Pokrmy z hub se proto vždy snažte co nejdříve zkonzumovat. S tím souvisí předchozí pravidlo, sbírat a zpracovávat jen takové množství, které spotřebujete.

Houby jsou těžce stravitelné, proto platí všeho s mírou
Čerstvé houby dají našemu trávení zabrat, proto to s jejich konzumací nepřehánějte, i když se pochopitelně na poctivou smaženici těšíte celý rok. Jídla s velkým množstvím hub, jako je právě smaženice, nemusí udělat dobře dětem ani starším osobám, či lidem s potížemi se žlučníkem apod. Lépe stravitelné jsou houby předem zmražené.

Zdroj: zdrava-vyziva.doktorka.czwww.ireceptar.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika lety i do restaurací, podnik, který je v létě nenabízí, ten jako by...

Čtěte dál
Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly spadají pod ta onemocnění, u kterých hovoříme o tzv. meteotropní závislosti. Poruchy žilního systému se totiž obyčejně...
Zdravé ochlazení v horku: Jak přežít léto bez klimatizace?

Zdravé ochlazení v horku: Jak přežít léto bez klimatizace?

Léto přináší radostné slunečné dny, ale také může být výzvou pro přehřátý organismus. Otázkou tedy zůstává, jak nebýt neustále upocený...
Jak nejlépe ošetřit spálenou pokožku? Pomůže tvaroh, okurka nebo aloe vera

Jak nejlépe ošetřit spálenou pokožku? Pomůže tvaroh, okurka nebo aloe vera

Spálení pokožky od slunce je velmi nepříjemným zážitkem, který může mít mnoho nepříjemných komplikací. Pokud se tak stane, měli bychom...
Cestovní lékárnička – co všechno bychom měli s sebou vozit na dovolenou?

Cestovní lékárnička – co všechno bychom měli s sebou vozit na dovolenou?

Mít dobře vybavenou lékárničku na cesty je klíčové pro každého, kdo se chystá na dovolenou. Bez ohledu na to, zda jedeme na pláž, do...
Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza, infekční onemocnění přenášené klíšťaty, se stává stále větším problémem veřejného zdraví, a to i v městských částech. Riziko,...
Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešňové květy jsou pro mnohé synonymem lásky. Letos sice pomrzly a tak ti, kteří toužili po polibku pod rozkvetlou třešní museli hledat...
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Wakeboarding – vodní sport pro nadšence i amatéry

Wakeboarding – vodní sport pro nadšence i amatéry

Wakeboarding neboli ve zkratce „wake“ je vodní adrenalinový sport, který je jakousi kombinací vodního lyžování, surfování a snowboardingu....
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Boty pro ploché nohy? Na oblíbenou letní obuv, žabky, rovnou zapomeňte

Boty pro ploché nohy? Na oblíbenou letní obuv, žabky, rovnou zapomeňte

Ploché nohy nejsou ničím výjimečným, postihují dokonce většinu naší populace. Nohy, především chodidla, přitom musí být dostatečně...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...