Přestože letošní houbařská sezona začala velmi váhavě, a to díky převládajícímu suchu, konec července přinesl vydatné zlepšení a na některých místech vyslovené houbařské žně. Rostly hřiby, především ty dubové, někde i lišky, křemenáče a holubinky, a ti, kdo po vydatnějších srážkách a následném krátkém ochlazení vyrazili do lesa, mohli být spokojeni.
Srpnová situace je zatím nejistá, opět prší jen nárazově a vlna veder pokračuje, záleží však kam se na houby vypravíte. Teplo houbám vyhovuje, a i jedna pěkná bouřka s deštěm může udělat zázraky. Pojďme si proto připomenout, jak správně sbírat, skladovat a upravovat houby.
Sbíráme jen houby, které známe
Houbaření, to je sice velmi oblíbená česká libůstka, ale rozhodně je třeba dodržovat pár zásadních pravidel. Každý rok se znovu a znovu objevují otravy houbami, přitom není tak těžké se podobné nepříjemnosti vyhnout. Nejdůležitější zásadou je tedy samozřejmě sbírání jen takových hub, které bezpečně známe!
Sbíráme jen tolik, kolik spotřebujeme
Další důležitá zásada správných houbařů. Přestože narazíte na místo, kde budou hřiby k nevysbírání, bude to jistě velké pokušení, ale myslete na to, kdo všechno u vás vlastně houby doopravdy jí. Bohatství lesa pak samozřejmě patří i zvířatům a jiným, stejně horlivým houbařům.
Sbíráme jen mladé a zdravé houby
Mladé, pevné a očividně zdravé houby jsou ty jediné vhodné pro sběr a konzumaci. Neměly by být v žádném případě červivé, promáčené, staré, otlačené apod. Vyhněte se také raději místům v okolí rušných silnic, houby z takových míst mohou obsahovat větší množství škodlivin.
Houby čistíme už v lese a sbíráme do košíku
Hrubou očistu je vhodné provést hned na místě, před vložením do košíku. K základní výbavě každého houbaře tak samozřejmě musí patřit vhodný nožík. Houby je nejlepší sbírat do košíku, krabice či alespoň prodyšného látkového pytlíku, igelitka je bohužel častý nešvar. V té se vám však houby rychle zapaří, pomačkají, zkrátka znehodnotí dřív, než je donesete domů.
Houby ihned zpracujeme
Houby často začnou ihned po sběru ztrácet na kvalitě, v žádném případě je neskladujeme několik dní v lednici, než si rozmyslíme, co s nimi. Rychle se kazí a okamžité zpracování je tak pro jejich nezávadnost nezbytné.
Uskladnění hub – sušení
Houby uskladňujeme sušením, zamrazením nebo nakládáním. Sušíme rozložené, na dobře větraném místě, po usušení můžeme uchovávat ve skle nebo v látkových pytlících. Před konzumací namáčíme sušené houby do vody nebo do mléka, při delší tepelné úpravě se předem namáčet nemusí. Sušené houby se dají i nadrtit nebo namlít.
Zamrazování hub
Zamrazujeme pouze houby čerstvé a nezkažené. Krájíme je na malé kousky a ukládáme do sáčku nebo krabiček. Mrazit můžeme i houby předem tepelně upravené.
Nakládání hub
Houby nakládané ve sladkokyselém nálevu jsou dokonalou pochoutkou, houby si tak zachovají křehkost a křupavost. Pro nakládání vybíráme menší, zdravé a pevné plody. Nakládané houby můžete směle použít i do oblíbené kulajdy.
Pokrmy z hub znovu neohříváme
Žádnému pokrmu nedělá dobře opětovné ohřívání a u hub to platí dvojnásob. Ohříváním se mění složení v nich obsažených bílkovin a můžete si způsobit nemalé zažívací potíže. Pokrmy z hub se proto vždy snažte co nejdříve zkonzumovat. S tím souvisí předchozí pravidlo, sbírat a zpracovávat jen takové množství, které spotřebujete.
Houby jsou těžce stravitelné, proto platí všeho s mírou
Čerstvé houby dají našemu trávení zabrat, proto to s jejich konzumací nepřehánějte, i když se pochopitelně na poctivou smaženici těšíte celý rok. Jídla s velkým množstvím hub, jako je právě smaženice, nemusí udělat dobře dětem ani starším osobám, či lidem s potížemi se žlučníkem apod. Lépe stravitelné jsou houby předem zmražené.
Zdroj: zdrava-vyziva.doktorka.cz, www.ireceptar.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Repelenty proti hmyzu: jak fungují, jaké máme druhy a co má nejvyšší účinnost?
Po dlouhé zimě přichází tolik očekávané teplé a příjemné počasí, se všemi svými benefity. Každá mince má však dvě strany. V blížících se měsících nikoho nepřekvapí nárůst obtížného hmyzu a klíšťat. Jejich...
Čtěte dál
Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Pravidla pro koupání s atopickým ekzémem

Gynekologické záněty trápí v létě nejednu ženu. Jak jim účinně předcházet?

Šťavnaté letní masky na obličej, které si vyrobíte sami doma

Nafouklé břicho, pálení žáhy či žaludeční nevolnost. Jak si poradit s trávicími problémy na dovolené?

Opalovací krémy: co znamená číslo SPF nebo pojem minerální filtry a jak se správně mazat?
