Sezona čerstvých lokálních potravin stále pokračuje, i pro měsíc září pro vás tedy máme další tipy, co si právě v této době dopřát. Pokud vás mrzí, že rajčata, okurky nebo papriky jsou už pryč, zaměřte se na jinou zeleninu i ovoce. A samozřejmě nesmíme opomenout houby, jejichž sezona právě vrcholí. Co všechno musíte teď využít ve své kuchyni?
Jablka
Říká se, že díky jednomu jablku denně nemusíte navštěvovat doktora, a něco na tom nejspíš bude. Obsahují hodně vlákniny (zejména ve slupce), která zasytí a působí dobře na střevní mikroflóru. Tato tradiční česká plodina má i další přednosti. Jedná se o nejčastěji pěstovaný ovocný strom u nás, jeho plody jsou tedy dobře dostupné a cena je celkem příznivá. Díky vysokému obsahu vody navíc jablko pomáhá hydratovat tělo. Dodá také rychlou energii, například před nebo po cvičení. A pokud vás trápí špatné trávení (průjmy, zácpa, nadýmání) nebo vysoký krevní tlak či vyšší hladina cholesterolu, je tato potravina právě pro vás. Rozpustná vláknina totiž pomáhá nejen při trávicích obtížích, ale bojuje i proti vysoké hladině LDL cholesterolu (tedy toho špatného) a zajistí tak snížení krevního tlaku, k čemuž přispívá i vysoké množství antioxidantů. A pokud je pro vás konzumace samotného jablíčka nuda, můžete si připravit plno skvělých pokrmů.
Jablka jsou super na sušení, pečení i vaření. Kdo by neznal křížaly! Tuto chutnou a zdravou svačinku si snadno vyrobíte doma. A co se dobře hodí do podzimního období, je třeba jablečné pyré, kterým pak ochutíte kaši, dosladíte koláč nebo jím polijete třeba palačinky. Podobně jako pyré uvaříte také jablečná povidla. Nejvíce to ale jablíčkům sluší v kombinaci se skořicí, vanilkovým cukrem, ořechy nebo medem. S těmito surovinami připravíte báječný voňavý koláč nebo klasický štrůdl.
Švestky
Tohle šťavnaté ovoce patří mezi oblíbené během pozdního léta. Není náročné, bývá nyní za přijatelnou cenu, v našich podmínkách se švestkám daří. Z vitamínů obsahují vitamín E, v oblasti minerálů je škála širší – ve švestkách najdete draslík, hořčík, vápník nebo fosfor. Tyto plody jsou bohaté na vlákninu, na třísloviny nebo organické kyseliny. Bývají dobrým pomocníkem při revmatismu, onemocnění dnou, ledvin nebo jater. Švestky chrání srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu. Účinně poslouží také při zácpě a jiných střevních problémech. Můžete si je dopřát jen tak samotné v čerstvé i sušené podobě. Jsou ale již tradičně využívány zejména do dezertů, na povidla nebo ovocné knedlíky. Právě teď je jejich doba, vychutnejte si je tedy naplno!
Houby
Není pochyb o tom, že jsme národem houbařů. Stejně jako je nadšeně sbíráme je také konzumujeme. A protože je právě ideální doba na to jít si nějaké houby posbírat a připravit, uvedeme si také jejich přínos pro zdraví. Houby se skládají zejména z vody, jsou tedy vhodné i během redukce hmotnosti, a to jistě každého milovníka hub potěší. V jídlech houby svou chutí a texturou nahrazují například maso. V houbách najdete také celkem dost vlákniny, dokážou podpořit imunitu, zdraví střev i pomáhat proti vysoké hladině cholesterolu. Houby jsou zdrojem vitamínů B, vitamínu D, také obsahují vápník, hořčík, fosfor nebo železo. S houbami navíc můžete v kuchyni naložit jakkoliv. Je možné je usušit, podusit, přidat do omáček, polévek nebo si je můžete připravit jako řízečky. Houby navíc dokážou pomoci našemu zdraví ještě dříve, než je zkonzumujeme. Už jen tím, že se vydáte do lesa na čerstvý vzduch a projdete se, uděláte pro sebe víc než dost, a to jak pro fyzické, tak pro psychické zdraví.
Patizon
Jedná se o příbuzného s cuketou a dýní. A přestože není stejně populární jako tyto plodiny, je obdobně chutný a přínosný pro zdraví. Jde o bílou, zelenou či žlutou tykev zploštělého tvaru. Patizon je bohatý na vodu, i ten je tedy vhodný do redukčního jídelníčku. Tato zelenina má minimum energie i sacharidů. Zato vám ale pomůže doplnit důležité živiny, například hořčík, draslík, železo, ale také vitamíny A, C nebo B. Patizony jsou prospěšné pro srdce a cévy, díky žlutým druhům doplníte také betakaroteny. Tato zelenina podporuje trávení, čistí střeva a na rozdíl od jiné zeleniny nenadýmá. Patizony mohou být nápomocné i při infekci močových cest. Zkuste jim letos dát šanci a připravte si je třeba plněné, zapečené, v různých směsích, jako pyré, grilované nebo jako součást polévek.
Zdroje: vitalia.cz, jimejinak.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku
Pocit nafouklého břicha známe asi všichni. Podle odborníků není nadýmání samotná diagnóza, ale spíše příznak. Pokud bychom tento příznak měli co nejpřesněji definovat či popsat, jedná se o tlak v břišní...
Čtěte dál
Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Posílení imunity během chladného období: vše není jen o pomerančích a vitamínu C

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

Jak váš kašel vypadá a zní? Rozpoznejte ho a zvolte vhodnou léčbu

Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Horké nápoje, které vás prohřejí zvenku i zevnitř

Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Přichází podzim a s ním spojená melancholie a deprese. Jak se vymanit ze špatné nálady?

Burčák – je tu první vlaštovka vinné sezóny!
