Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?
zdroj: Shutterstock

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické české kuchyně, ale i mnoha dalších. Těžko bychom ji dokázali zcela nahradit a úplně se bez ní obejít.

Cibule má mnoho odrůd, patří sem například šalotka, jarní cibule, žlutá, bílá nebo červená cibule. To jsou nejpoužívanější odrůdy cibule u nás. Každá je něčím specifická a v kuchyni se proto využívá různě.

Cibule a její druhy
Bílá cibule dorůstá střední až větší velikosti, má bílou dužinu a ‚papírovou‘ slupku. V české kuchyni není tak běžná jako žlutá cibule, má také jemnější vůni a chuť. Žlutá cibule má hnědou slupku a žlutobílou dužinu, používáme ji nejčastěji a je zároveň nejlevnějším a nejdostupnějším druhem cibule. V kuchyni má téměř všestranné využití, méně už pak v syrovém stavu. Žlutá cibule se hodí na smažení, pečení a k dalším tepelným úpravám. Červená cibule je svou chutí mnohem méně štiplavá a také sladší. Může se tepelně upravovat, ale daleko větší využití už má i ve studené kuchyni, kde se používá i pro barvu. Šalotka je menší podlouhlá cibule sladké a jemné chuti, je velmi oblíbená a také nezpůsobuje nadýmání. Jarní cibulka, která je k dostání od března do srpna, je mladá, nasládlá cibule, která v čerstvém stavu obsahuje velké množství cenných látek a je také lépe stravitelná.

Cibule pro zdraví a vitalitu
Cibuli můžeme směle označit jako přírodní antibiotikum. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, její podpora imunitního systému je doslova k nezaplacení. Cibulový čaj umí zatočit s kašlem i bolestí v krku, působí totiž desinfekčně a účinně tak bojuje s bakteriemi a viry. Cibule chrání nervový a kardiovaskulární systém, působí proti vzniku osteoporózy i cukrovky. Brání kornatění cév a stabilizuje krevní tlak. Velmi příznivě působí na žaludeční a střevní mikroflóru. Antioxidanty obsažené v cibuli působí proti volným radikálům a tím vzniku rakovinného bujení. V největším množství cibule obsahuje vitamín C, Vitamín D a E, fosfor, draslík, a vápník.

Cibule do každé kuchyně
Cibule se zdá být jednou z našich nejobyčejnějších plodin, a přesto je v každé kuchyni doslova královnou. Bez ní se v české kuchyni prostě neobejdeme. Cibule je naprosto nepostradatelným základem každého guláše a spousty jiných pokrmů, přidává se pod maso, do polévek, do omáček, salátů a podobně. I když nemáte doma téměř žádné ingredience, cibule postačí jako základ k tomu, abyste nebyli bez večeře. Co taková posilující cibulová polévka s chlebem? I cibule pod vajíčka udělá zázraky. Cibule vás zkrátka ve štychu nenechá, i když lednice nebo spíž zeje prázdnotou.

Krájení cibule jde i bez slz
Existuje hned několik osvědčených tipů a triků, jak nakrájet cibuli bez nepříjemného štípání a slzení očí, které způsobují její sirné složky. Každý si tyto různé metody může vyzkoušet a vybrat si tu, která mu bude vyhovovat. Někdo radí dát cibuli zahřívat na třicet vteřin do mikrovlnky, někdo zas naopak na pár minut do mrazáku. Jiní radí krájet rychle, s brýlemi na očích a se zavřenou pusou, abyste nevdechovali dráždivé látky. Údajně také pomáhá krájet cibuli u zapálené svíčky nebo u sporáku, kde právě vaříte v kastrůlku vodu.

Cibule v lidovém léčitelství
Na zmíněný cibulový čaj naše babičky nedaly dopustit, a dnes se k němu opět vracíme. Silný odvar z cibule z vás zaručeně vytáhne každý příznak nachlazení, komu by vadila cibulová chuť, může si čaj dochutit a osladit medem. V našem lidovém léčitelství se cibule cení právě jako silný a vysoce účinný přírodní prostředek při chřipce, rýmě, kašli a nachlazení. Kromě cibulových čajů můžete vyzkoušet i cibulové sirupy a šťávy s přírodním hnědým cukrem či medem, nebo také inhalaci aromatických látek z pokrájené cibule, která dokáže pomoci i od zahlenění. Cibule pomáhá také s prokrvováním, při žilních potížích a hemoroidech. Má také značný podíl kyseliny listové, což z ní dělá přírodní antidepresivum.

Zdroj: dobrasemena.czapetitonline.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší od ostatních a může být pro vaše tělo prospěšná? Jde o tzv. MCT oleje....

Čtěte dál
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibulová zelenina patří mezi poklady našich kuchyní. Do této skupiny patří kromě cibule kuchyňské, jarní a šalotky také pórek, česnek...
Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Rozhodli jsme se pokračovat v tradici různých výzev, zatímco naposledy jsme si pro vás připravili prosincový FIT adventní kalendář,...
Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?

Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?

Velikonoce klepou na dveře a co nevidět se pustíme do přípravy nejrůznějších dobrot typických pro toto jarní období. Mazance, jidáše,...
Tradiční Velikonoce ve zdravějším kabátku

Tradiční Velikonoce ve zdravějším kabátku

Sotva jsme se vzpamatovali z Vánoc, a přestože tomu počasí zatím moc neodpovídá, jsou tu další svátky tentokrát spojené s příchodem...
Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Pocit nafouklého břicha známe asi všichni. Podle odborníků není nadýmání samotná diagnóza, ale spíše příznak. Pokud bychom tento příznak...
Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě

Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě

Schválně, odpovězte si na dvě otázky: Co právě teď děláte? Jasně, čtete tento článek. Ale na co při tom myslíte? To už tak jednoznačné...
Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Pokud se řekne slovo závislost, jistě vás napadne závislost na drogách, případně na sladkém. Možná to mnohé překvapí, ale dle mnoha...
Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Trávicí obtíže se stávají častým důvodem návštěvy lékárny – a okolo svátku teprve. Nepříjemné problémy v oblasti břicha dokážou potrápit,...