Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické české kuchyně, ale i mnoha dalších. Těžko bychom ji dokázali zcela nahradit a úplně se bez ní obejít.
Cibule má mnoho odrůd, patří sem například šalotka, jarní cibule, žlutá, bílá nebo červená cibule. To jsou nejpoužívanější odrůdy cibule u nás. Každá je něčím specifická a v kuchyni se proto využívá různě.
Cibule a její druhy
Bílá cibule dorůstá střední až větší velikosti, má bílou dužinu a ‚papírovou‘ slupku. V české kuchyni není tak běžná jako žlutá cibule, má také jemnější vůni a chuť. Žlutá cibule má hnědou slupku a žlutobílou dužinu, používáme ji nejčastěji a je zároveň nejlevnějším a nejdostupnějším druhem cibule. V kuchyni má téměř všestranné využití, méně už pak v syrovém stavu. Žlutá cibule se hodí na smažení, pečení a k dalším tepelným úpravám. Červená cibule je svou chutí mnohem méně štiplavá a také sladší. Může se tepelně upravovat, ale daleko větší využití už má i ve studené kuchyni, kde se používá i pro barvu. Šalotka je menší podlouhlá cibule sladké a jemné chuti, je velmi oblíbená a také nezpůsobuje nadýmání. Jarní cibulka, která je k dostání od března do srpna, je mladá, nasládlá cibule, která v čerstvém stavu obsahuje velké množství cenných látek a je také lépe stravitelná.
Cibule pro zdraví a vitalitu
Cibuli můžeme směle označit jako přírodní antibiotikum. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, její podpora imunitního systému je doslova k nezaplacení. Cibulový čaj umí zatočit s kašlem i bolestí v krku, působí totiž desinfekčně a účinně tak bojuje s bakteriemi a viry. Cibule chrání nervový a kardiovaskulární systém, působí proti vzniku osteoporózy i cukrovky. Brání kornatění cév a stabilizuje krevní tlak. Velmi příznivě působí na žaludeční a střevní mikroflóru. Antioxidanty obsažené v cibuli působí proti volným radikálům a tím vzniku rakovinného bujení. V největším množství cibule obsahuje vitamín C, Vitamín D a E, fosfor, draslík, a vápník.
Cibule do každé kuchyně
Cibule se zdá být jednou z našich nejobyčejnějších plodin, a přesto je v každé kuchyni doslova královnou. Bez ní se v české kuchyni prostě neobejdeme. Cibule je naprosto nepostradatelným základem každého guláše a spousty jiných pokrmů, přidává se pod maso, do polévek, do omáček, salátů a podobně. I když nemáte doma téměř žádné ingredience, cibule postačí jako základ k tomu, abyste nebyli bez večeře. Co taková posilující cibulová polévka s chlebem? I cibule pod vajíčka udělá zázraky. Cibule vás zkrátka ve štychu nenechá, i když lednice nebo spíž zeje prázdnotou.
Krájení cibule jde i bez slz
Existuje hned několik osvědčených tipů a triků, jak nakrájet cibuli bez nepříjemného štípání a slzení očí, které způsobují její sirné složky. Každý si tyto různé metody může vyzkoušet a vybrat si tu, která mu bude vyhovovat. Někdo radí dát cibuli zahřívat na třicet vteřin do mikrovlnky, někdo zas naopak na pár minut do mrazáku. Jiní radí krájet rychle, s brýlemi na očích a se zavřenou pusou, abyste nevdechovali dráždivé látky. Údajně také pomáhá krájet cibuli u zapálené svíčky nebo u sporáku, kde právě vaříte v kastrůlku vodu.
Cibule v lidovém léčitelství
Na zmíněný cibulový čaj naše babičky nedaly dopustit, a dnes se k němu opět vracíme. Silný odvar z cibule z vás zaručeně vytáhne každý příznak nachlazení, komu by vadila cibulová chuť, může si čaj dochutit a osladit medem. V našem lidovém léčitelství se cibule cení právě jako silný a vysoce účinný přírodní prostředek při chřipce, rýmě, kašli a nachlazení. Kromě cibulových čajů můžete vyzkoušet i cibulové sirupy a šťávy s přírodním hnědým cukrem či medem, nebo také inhalaci aromatických látek z pokrájené cibule, která dokáže pomoci i od zahlenění. Cibule pomáhá také s prokrvováním, při žilních potížích a hemoroidech. Má také značný podíl kyseliny listové, což z ní dělá přírodní antidepresivum.
Zdroj: dobrasemena.cz, apetitonline.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...
Čtěte dál