Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?
zdroj: Shutterstock

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické české kuchyně, ale i mnoha dalších. Těžko bychom ji dokázali zcela nahradit a úplně se bez ní obejít.

Cibule má mnoho odrůd, patří sem například šalotka, jarní cibule, žlutá, bílá nebo červená cibule. To jsou nejpoužívanější odrůdy cibule u nás. Každá je něčím specifická a v kuchyni se proto využívá různě.

Cibule a její druhy
Bílá cibule dorůstá střední až větší velikosti, má bílou dužinu a ‚papírovou‘ slupku. V české kuchyni není tak běžná jako žlutá cibule, má také jemnější vůni a chuť. Žlutá cibule má hnědou slupku a žlutobílou dužinu, používáme ji nejčastěji a je zároveň nejlevnějším a nejdostupnějším druhem cibule. V kuchyni má téměř všestranné využití, méně už pak v syrovém stavu. Žlutá cibule se hodí na smažení, pečení a k dalším tepelným úpravám. Červená cibule je svou chutí mnohem méně štiplavá a také sladší. Může se tepelně upravovat, ale daleko větší využití už má i ve studené kuchyni, kde se používá i pro barvu. Šalotka je menší podlouhlá cibule sladké a jemné chuti, je velmi oblíbená a také nezpůsobuje nadýmání. Jarní cibulka, která je k dostání od března do srpna, je mladá, nasládlá cibule, která v čerstvém stavu obsahuje velké množství cenných látek a je také lépe stravitelná.

Cibule pro zdraví a vitalitu
Cibuli můžeme směle označit jako přírodní antibiotikum. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, její podpora imunitního systému je doslova k nezaplacení. Cibulový čaj umí zatočit s kašlem i bolestí v krku, působí totiž desinfekčně a účinně tak bojuje s bakteriemi a viry. Cibule chrání nervový a kardiovaskulární systém, působí proti vzniku osteoporózy i cukrovky. Brání kornatění cév a stabilizuje krevní tlak. Velmi příznivě působí na žaludeční a střevní mikroflóru. Antioxidanty obsažené v cibuli působí proti volným radikálům a tím vzniku rakovinného bujení. V největším množství cibule obsahuje vitamín C, Vitamín D a E, fosfor, draslík, a vápník.

Cibule do každé kuchyně
Cibule se zdá být jednou z našich nejobyčejnějších plodin, a přesto je v každé kuchyni doslova královnou. Bez ní se v české kuchyni prostě neobejdeme. Cibule je naprosto nepostradatelným základem každého guláše a spousty jiných pokrmů, přidává se pod maso, do polévek, do omáček, salátů a podobně. I když nemáte doma téměř žádné ingredience, cibule postačí jako základ k tomu, abyste nebyli bez večeře. Co taková posilující cibulová polévka s chlebem? I cibule pod vajíčka udělá zázraky. Cibule vás zkrátka ve štychu nenechá, i když lednice nebo spíž zeje prázdnotou.

Krájení cibule jde i bez slz
Existuje hned několik osvědčených tipů a triků, jak nakrájet cibuli bez nepříjemného štípání a slzení očí, které způsobují její sirné složky. Každý si tyto různé metody může vyzkoušet a vybrat si tu, která mu bude vyhovovat. Někdo radí dát cibuli zahřívat na třicet vteřin do mikrovlnky, někdo zas naopak na pár minut do mrazáku. Jiní radí krájet rychle, s brýlemi na očích a se zavřenou pusou, abyste nevdechovali dráždivé látky. Údajně také pomáhá krájet cibuli u zapálené svíčky nebo u sporáku, kde právě vaříte v kastrůlku vodu.

Cibule v lidovém léčitelství
Na zmíněný cibulový čaj naše babičky nedaly dopustit, a dnes se k němu opět vracíme. Silný odvar z cibule z vás zaručeně vytáhne každý příznak nachlazení, komu by vadila cibulová chuť, může si čaj dochutit a osladit medem. V našem lidovém léčitelství se cibule cení právě jako silný a vysoce účinný přírodní prostředek při chřipce, rýmě, kašli a nachlazení. Kromě cibulových čajů můžete vyzkoušet i cibulové sirupy a šťávy s přírodním hnědým cukrem či medem, nebo také inhalaci aromatických látek z pokrájené cibule, která dokáže pomoci i od zahlenění. Cibule pomáhá také s prokrvováním, při žilních potížích a hemoroidech. Má také značný podíl kyseliny listové, což z ní dělá přírodní antidepresivum.

Zdroj: dobrasemena.czapetitonline.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co zbyl od oběda, je dobré vědět, jak si tuhle práci usnadnit. Co je vlastně...

Čtěte dál
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...