Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu a vývoji tělesných orgánů. V jídelníčku nesmí chybět vitamíny, minerální látky či dostatek bílkovin a tuků.
Chyba 1: Nedostatek ovoce a zeleniny v jídelníčku
Jednou z nejčastějších chyb je konzumace malého množství ovoce a zeleniny. „Přitom právě v tom neútlejším věku dítěte je potřeba mu vštěpovat, že každodenní konzumace ovoce a zeleniny je naprosto přirozená. Kromě toho ovoce a zelenina je tou nejlepší zásobárnou přirozených vitamínů, minerálních látek a vlákniny,“ říká Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina. Jak často by děti měly jíst ovoce a zeleninu je individuální. Obecným doporučením je konzumace pětkrát denně, nejlépe v syrovém stavu.
Tip, jak vpašovat do jídelníčku více zeleniny
Vyzkoušejte jednoduchý recept, který se hodí jako svačinka nebo lehký oběd. Kromě toho, že je tento pokrm zdravý a skvěle chutná, si ho děti zamilují i proto, jak vypadá.
Tvarohová pomazánka pro 2 osoby
Ingredience:
- 2 vejce
- 2 lžíce pažitky
- 3 ředkvičky 1/4 salátové okurky
- 1 lžička křenu (nemusí být)
- 1 lžička olivového oleje
- 1 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžička citronové šťávy
- 100 g tvarohu
- sůl a pepř
- celozrnné toasty
Postup: Vajíčka uvařte natvrdo. Pažitku nasekejte najemno. Umyjte ředkvičky a nakrájejte je na malé kostičky. Okurku oloupejte, nastrouhejte najemno a vymačkejte ji přes cedník, abyste ji zbavili přebytečné vody. Vše dejte do misky a přidejte na kostičky nakrájená vajíčka a najemno nastrouhaný křen. Dále přidejte olivový olej, jogurt a citronovou šťávu. Vše promíchejte. Nakonec přidejte tvaroh, zamíchejte a dochuťte pepřem a solí. Pomazánku rovnoměrně namažte na celozrnné toasty a podávejte.
Náš tip: Chuť pomazánky mnohem lépe vynikne, použijete-li čerstvou a ne sušenou pažitku a čerstvý křen. Křen můžete z receptu zcela vynechat, ale pokud vašemu dítěti nevadí, využijte toho. Křen dobře protáhne dutiny, a to se na podzim hodí.
Chyba 2: Bílkoviny pouze ve formě bílého masa
Vedle ovoce a zeleniny je důležité dbát na dostatek kvalitních bílkovin, které jsou pro vývoj dítěte nezbytné. Je však chyba, pokud jako hlavní zdroj bílkovin upřednostňujete pouze bílé maso (drůbeží, králičí). „Výborným zdrojem bílkovin, který je vhodný i pro dětský organismus, je červené maso (libové hovězí, telecí), které je bohaté na železo. V jídelníčku dítěte by neměly chybět ani ryby a stejně tak může být kvalitním zdrojem bílkovin i celá řada rostlinných potravin (například luštěniny),“ doporučuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí NATURHOUSE.
Chyba 3: Upřednostňování „light“ potravin
Někteří rodiče, mnohdy na základě vlastních potíží s hmotností, kupují svým dětem potraviny označené jako „dietní či light“. Pod tímto označením se ale velice často neskrývají zdravější potraviny a hlavně děti potřebují kvalitní a co nejpřirozenější potraviny, nikoliv produkty ochuzené o nějakou živinu nebo doplněné o umělou náhražku. „Konzumace potravin v jejich nejčistší podobě je zárukou toho, že se do těla dostanou minerální a výživné látky a důležité vitamíny,“ potvrzuje Martin Kudera a dodává, že se setkal dokonce i s tím, že rodiče kupovali pro své dítě light kečup. „Pokud je kečup 100% přírodní, neobsahuje škrob, barviva a chemii, nepotřebuje žádnou nálepku,“ říká Kudera.
Chyba 4: Strach z konzumace vajíček
Vejce obsahují cholesterol, kvůli čemuž je mnozí dospělí v jídelníčku omezují či dokonce zcela vyřazují. Pokud je však člověk zdravý, není důvod, aby se konzumaci vajec vyhýbal, a to platí i pro děti. „Vajíčka v sobě mají spoustu vitamínů a minerálních látek, jsou nutričně vyvážená, obsahují lehce stravitelné bílkoviny a kvalitní tuky,“ tvrdí výživová poradkyně a upozorňuje na to, že častým výživovým nedostatkem v dětském jídelníčku je nedostatečný příjem bílkovin, vápníku, zinku a vitamínu D, který vejce, ale třeba i mořské ryby či kvalitní sýry obsahují.
Chyba 5: Sladké cereálie na snídani
Sladké snídaně jsou oblíbené u dětí i dospělých, což ovšem neznamená, že bychom měli snídat plnou misku slazených cereálií s čokoládovými kousky a zalévat to mlékem oslazeným sirupem. „Snídaně by měla být v každém případě kvalitní. Doporučuji vyhnout se cukrům a různým slazeným cereáliím. Dejte přednost snídani ze skutečných potravin, ať už v podobě neslazených ovesných vloček s ovocem, semínky či oříšky nebo pro své děti připravte zdravější verzi palačinek, muffiny nebo upečte banánový chlebíček. Možností existuje nespočet a věřte, že si vy i děti skvěle pochutnáte,“ tvrdí Věra Burešová.
Jablečné muffiny: sladká a výživově hodnotná snídaně
Ingredience:
- 1 hrnek špaldové mouky
- ½ hrnku šípkové mouky
- 3 lžíce medu
- 1 lžička kypřicího prášku bez fosfátu
- 1 lžička vanilky
- 1 lžička citronové nebo pomerančové kůry
- 1 vejce
- 100 ml mléka (může být i rostlinné)
- 100 ml oleje
- 2 jablka
- možno přidat ořechy či kvalitní čokoládu (min. 74%)
Postup: Nejprve smíchejte tekuté suroviny, tedy mléko, olej, vejce a med. Pak přidejte suché suroviny. Netřete! Pouze zhruba promíchejte. Pečte na 170 °C přibližně 30 minut.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...
Čtěte dál