Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce
zdroj: Adobe Stock

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu a vývoji tělesných orgánů. V jídelníčku nesmí chybět vitamíny, minerální látky či dostatek bílkovin a tuků.

Chyba 1: Nedostatek ovoce a zeleniny v jídelníčku
Jednou z nejčastějších chyb je konzumace malého množství ovoce a zeleniny. „Přitom právě v tom neútlejším věku dítěte je potřeba mu vštěpovat, že každodenní konzumace ovoce a zeleniny je naprosto přirozená. Kromě toho ovoce a zelenina je tou nejlepší zásobárnou přirozených vitamínů, minerálních látek a vlákniny,“ říká Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina. Jak často by děti měly jíst ovoce a zeleninu je individuální. Obecným doporučením je konzumace pětkrát denně, nejlépe v syrovém stavu.

Tip, jak vpašovat do jídelníčku více zeleniny
Vyzkoušejte jednoduchý recept, který se hodí jako svačinka nebo lehký oběd. Kromě toho, že je tento pokrm zdravý a skvěle chutná, si ho děti zamilují i proto, jak vypadá.

Tvarohová pomazánka pro 2 osoby

Ingredience:

  •       2 vejce
  •       2 lžíce pažitky
  •       3 ředkvičky 1/4 salátové okurky
  •       1 lžička křenu (nemusí být)
  •       1 lžička olivového oleje
  •       1 lžíce bílého jogurtu
  •       1 lžička citronové šťávy
  •       100 g tvarohu
  •       sůl a pepř
  •       celozrnné toasty 

Postup: Vajíčka uvařte natvrdo. Pažitku nasekejte najemno. Umyjte ředkvičky a nakrájejte je na malé kostičky. Okurku oloupejte, nastrouhejte najemno a vymačkejte ji přes cedník, abyste ji zbavili přebytečné vody. Vše dejte do misky a přidejte na kostičky nakrájená vajíčka a najemno nastrouhaný křen. Dále přidejte olivový olej, jogurt a citronovou šťávu. Vše promíchejte. Nakonec přidejte tvaroh, zamíchejte a dochuťte pepřem a solí. Pomazánku rovnoměrně namažte na celozrnné toasty a podávejte.

Náš tip: Chuť pomazánky mnohem lépe vynikne, použijete-li čerstvou a ne sušenou pažitku a čerstvý křen. Křen můžete z receptu zcela vynechat, ale pokud vašemu dítěti nevadí, využijte toho. Křen dobře protáhne dutiny, a to se na podzim hodí.

Chyba 2: Bílkoviny pouze ve formě bílého masa
Vedle ovoce a zeleniny je důležité dbát na dostatek kvalitních bílkovin, které jsou pro vývoj dítěte nezbytné. Je však chyba, pokud jako hlavní zdroj bílkovin upřednostňujete pouze bílé maso (drůbeží, králičí). „Výborným zdrojem bílkovin, který je vhodný i pro dětský organismus, je červené maso (libové hovězí, telecí), které je bohaté na železo. V jídelníčku dítěte by neměly chybět ani ryby a stejně tak může být kvalitním zdrojem bílkovin i celá řada rostlinných potravin (například luštěniny),“ doporučuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí NATURHOUSE.

Chyba 3: Upřednostňování „light“ potravin
Někteří rodiče, mnohdy na základě vlastních potíží s hmotností, kupují svým dětem potraviny označené jako „dietní či light“. Pod tímto označením se ale velice často neskrývají zdravější potraviny a hlavně děti potřebují kvalitní a co nejpřirozenější potraviny, nikoliv produkty ochuzené o nějakou živinu nebo doplněné o umělou náhražku. „Konzumace potravin v jejich nejčistší podobě je zárukou toho, že se do těla dostanou minerální a výživné látky a důležité vitamíny,“ potvrzuje Martin Kudera a dodává, že se setkal dokonce i s tím, že rodiče kupovali pro své dítě light kečup. „Pokud je kečup 100% přírodní, neobsahuje škrob, barviva a chemii, nepotřebuje žádnou nálepku,“ říká Kudera.

Chyba 4: Strach z konzumace vajíček
Vejce obsahují cholesterol, kvůli čemuž je mnozí dospělí v jídelníčku omezují či dokonce zcela vyřazují. Pokud je však člověk zdravý, není důvod, aby se konzumaci vajec vyhýbal, a to platí i pro děti. „Vajíčka v sobě mají spoustu vitamínů a minerálních látek, jsou nutričně vyvážená, obsahují lehce stravitelné bílkoviny a kvalitní tuky,“ tvrdí výživová poradkyně a upozorňuje na to, že častým výživovým nedostatkem v dětském jídelníčku je nedostatečný příjem bílkovin, vápníku, zinku a vitamínu D, který vejce, ale třeba i mořské ryby či kvalitní sýry obsahují.

Chyba 5: Sladké cereálie na snídani
Sladké snídaně jsou oblíbené u dětí i dospělých, což ovšem neznamená, že bychom měli snídat plnou misku slazených cereálií s čokoládovými kousky a zalévat to mlékem oslazeným sirupem. „Snídaně by měla být v každém případě kvalitní. Doporučuji vyhnout se cukrům a různým slazeným cereáliím. Dejte přednost snídani ze skutečných potravin, ať už v podobě neslazených ovesných vloček s ovocem, semínky či oříšky nebo pro své děti připravte zdravější verzi palačinek, muffiny nebo upečte banánový chlebíček. Možností existuje nespočet a věřte, že si vy i děti skvěle pochutnáte,“ tvrdí Věra Burešová.

Jablečné muffiny: sladká a výživově hodnotná snídaně

Ingredience:

  •       1 hrnek špaldové mouky
  •       ½ hrnku šípkové mouky
  •       3 lžíce medu
  •       1 lžička kypřicího prášku bez fosfátu
  •       1 lžička vanilky
  •       1 lžička citronové nebo pomerančové kůry
  •       1 vejce
  •       100 ml mléka (může být i rostlinné)
  •       100 ml oleje
  •       2 jablka
  •       možno přidat ořechy či kvalitní čokoládu (min. 74%)

Postup: Nejprve smíchejte tekuté suroviny, tedy mléko, olej, vejce a med. Pak přidejte suché suroviny. Netřete! Pouze zhruba promíchejte. Pečte na 170 °C přibližně 30 minut.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích, navíc jsou právem považované za superpotravinu, kterou bychom rozhodně...

Čtěte dál
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...
Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Chcete krásnou, zářivou a hydratovanou pleť? Doplňte do těla zinek. Je to totiž výborný spojenec pro zdravou pokožku. Je také důležitý...
Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Prebiotika a probiotika jsou obdobně jako vitaminy a minerály považovány za základ, který utváří a ovlivňuje celé naše tělo a zdraví....
Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Nechcete jíst vejce z etických důvodů nebo je nemáte doma? Pro velikonoční pečení můžete sáhnout po alternativních zdrojích. S jejich...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...