Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce
zdroj: Adobe Stock

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu a vývoji tělesných orgánů. V jídelníčku nesmí chybět vitamíny, minerální látky či dostatek bílkovin a tuků.

Chyba 1: Nedostatek ovoce a zeleniny v jídelníčku
Jednou z nejčastějších chyb je konzumace malého množství ovoce a zeleniny. „Přitom právě v tom neútlejším věku dítěte je potřeba mu vštěpovat, že každodenní konzumace ovoce a zeleniny je naprosto přirozená. Kromě toho ovoce a zelenina je tou nejlepší zásobárnou přirozených vitamínů, minerálních látek a vlákniny,“ říká Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina. Jak často by děti měly jíst ovoce a zeleninu je individuální. Obecným doporučením je konzumace pětkrát denně, nejlépe v syrovém stavu.

Tip, jak vpašovat do jídelníčku více zeleniny
Vyzkoušejte jednoduchý recept, který se hodí jako svačinka nebo lehký oběd. Kromě toho, že je tento pokrm zdravý a skvěle chutná, si ho děti zamilují i proto, jak vypadá.

Tvarohová pomazánka pro 2 osoby

Ingredience:

  •       2 vejce
  •       2 lžíce pažitky
  •       3 ředkvičky 1/4 salátové okurky
  •       1 lžička křenu (nemusí být)
  •       1 lžička olivového oleje
  •       1 lžíce bílého jogurtu
  •       1 lžička citronové šťávy
  •       100 g tvarohu
  •       sůl a pepř
  •       celozrnné toasty 

Postup: Vajíčka uvařte natvrdo. Pažitku nasekejte najemno. Umyjte ředkvičky a nakrájejte je na malé kostičky. Okurku oloupejte, nastrouhejte najemno a vymačkejte ji přes cedník, abyste ji zbavili přebytečné vody. Vše dejte do misky a přidejte na kostičky nakrájená vajíčka a najemno nastrouhaný křen. Dále přidejte olivový olej, jogurt a citronovou šťávu. Vše promíchejte. Nakonec přidejte tvaroh, zamíchejte a dochuťte pepřem a solí. Pomazánku rovnoměrně namažte na celozrnné toasty a podávejte.

Náš tip: Chuť pomazánky mnohem lépe vynikne, použijete-li čerstvou a ne sušenou pažitku a čerstvý křen. Křen můžete z receptu zcela vynechat, ale pokud vašemu dítěti nevadí, využijte toho. Křen dobře protáhne dutiny, a to se na podzim hodí.

Chyba 2: Bílkoviny pouze ve formě bílého masa
Vedle ovoce a zeleniny je důležité dbát na dostatek kvalitních bílkovin, které jsou pro vývoj dítěte nezbytné. Je však chyba, pokud jako hlavní zdroj bílkovin upřednostňujete pouze bílé maso (drůbeží, králičí). „Výborným zdrojem bílkovin, který je vhodný i pro dětský organismus, je červené maso (libové hovězí, telecí), které je bohaté na železo. V jídelníčku dítěte by neměly chybět ani ryby a stejně tak může být kvalitním zdrojem bílkovin i celá řada rostlinných potravin (například luštěniny),“ doporučuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí NATURHOUSE.

Chyba 3: Upřednostňování „light“ potravin
Někteří rodiče, mnohdy na základě vlastních potíží s hmotností, kupují svým dětem potraviny označené jako „dietní či light“. Pod tímto označením se ale velice často neskrývají zdravější potraviny a hlavně děti potřebují kvalitní a co nejpřirozenější potraviny, nikoliv produkty ochuzené o nějakou živinu nebo doplněné o umělou náhražku. „Konzumace potravin v jejich nejčistší podobě je zárukou toho, že se do těla dostanou minerální a výživné látky a důležité vitamíny,“ potvrzuje Martin Kudera a dodává, že se setkal dokonce i s tím, že rodiče kupovali pro své dítě light kečup. „Pokud je kečup 100% přírodní, neobsahuje škrob, barviva a chemii, nepotřebuje žádnou nálepku,“ říká Kudera.

Chyba 4: Strach z konzumace vajíček
Vejce obsahují cholesterol, kvůli čemuž je mnozí dospělí v jídelníčku omezují či dokonce zcela vyřazují. Pokud je však člověk zdravý, není důvod, aby se konzumaci vajec vyhýbal, a to platí i pro děti. „Vajíčka v sobě mají spoustu vitamínů a minerálních látek, jsou nutričně vyvážená, obsahují lehce stravitelné bílkoviny a kvalitní tuky,“ tvrdí výživová poradkyně a upozorňuje na to, že častým výživovým nedostatkem v dětském jídelníčku je nedostatečný příjem bílkovin, vápníku, zinku a vitamínu D, který vejce, ale třeba i mořské ryby či kvalitní sýry obsahují.

Chyba 5: Sladké cereálie na snídani
Sladké snídaně jsou oblíbené u dětí i dospělých, což ovšem neznamená, že bychom měli snídat plnou misku slazených cereálií s čokoládovými kousky a zalévat to mlékem oslazeným sirupem. „Snídaně by měla být v každém případě kvalitní. Doporučuji vyhnout se cukrům a různým slazeným cereáliím. Dejte přednost snídani ze skutečných potravin, ať už v podobě neslazených ovesných vloček s ovocem, semínky či oříšky nebo pro své děti připravte zdravější verzi palačinek, muffiny nebo upečte banánový chlebíček. Možností existuje nespočet a věřte, že si vy i děti skvěle pochutnáte,“ tvrdí Věra Burešová.

Jablečné muffiny: sladká a výživově hodnotná snídaně

Ingredience:

  •       1 hrnek špaldové mouky
  •       ½ hrnku šípkové mouky
  •       3 lžíce medu
  •       1 lžička kypřicího prášku bez fosfátu
  •       1 lžička vanilky
  •       1 lžička citronové nebo pomerančové kůry
  •       1 vejce
  •       100 ml mléka (může být i rostlinné)
  •       100 ml oleje
  •       2 jablka
  •       možno přidat ořechy či kvalitní čokoládu (min. 74%)

Postup: Nejprve smíchejte tekuté suroviny, tedy mléko, olej, vejce a med. Pak přidejte suché suroviny. Netřete! Pouze zhruba promíchejte. Pečte na 170 °C přibližně 30 minut.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často zahlceni informacemi o nových superpotravinách a dietních trendech....

Čtěte dál
Děti a zima – jak chránit dětský organismus před vlivy mrazivého počasí

Děti a zima – jak chránit dětský organismus před vlivy mrazivého počasí

Chladné zimní počasí společně s viry představuje pro dětský organismus velkou zátěž. Pokud na to děti dostatečně nepřipravíme, snadno,...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné....
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...