Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu
zdroj: Shutterstock

Podzimní období se nese ve znamení sklizně, přičemž toho bývá najednou tolik, že nelze všechno ihned spotřebovat. Přebytky by byla škoda vyhazovat, proto je dobré s nimi naložit tak, aby vydržely delší dobu, třeba i přes celou zimu nebo do další sezony. Plody přírody si pak můžete vychutnat kdykoliv v průběhu roku a těžit z jejich živin i mimo jejich sezonu. Jak tedy nejlépe uskladnit ovoce a zeleninu, aby vydržely co nejdéle?

Není nad domácí zralé plody
Je skvělé mít po ruce chutnou domácí zeleninu nebo ovoce, aniž byste museli nakupovat v obchodech, kdy se jedná většinou o zahraniční dovoz, s tím je spojeno málo chuti, málo živin, nezralost. Pokud si chcete dopřát během celé zimy své domácí plody (případně plody z trhů či od příbuzných), musíte je dobře uskladnit ve vhodných podmínkách. Měkčí a šťavnaté plody zpracujte do marmelád, kompotů, udělejte si šťávy, sirupy, zavařené směsi nebo pickles. Ty pevnější druhy uschovejte chytře.

Správné podmínky pro uchování ovoce a zeleniny
Dlouhodobě můžete skladovat jablka, hrušky, řepu, dýni, celer, mrkev, cibuli, česnek, brambory, ořechy apod. Sklizenou zeleninu jen jemně omyjte od hlíny, nijak ji nedrhněte ani nepoužívejte žádné prostředky. Nechte plody uschnout a důkladně je zkontrolujte. Bez okolků odstraňte poškozené plody nebo kusy napadené škůdci či plísní. Takové kousky by začaly plesnivět a nakazily by ostatní plody. Potraviny můžete skladovat ve sklepě nebo na půdě. Vyberte vždy místo tmavé, s dobrou cirkulací vzduchu, ideálně s teplotou od 5 do 10 °C. Pozor, aby se na tohle místo nedostal žádný hmyz, ve stejné místnosti byste neměli uchovávat nějaké chemikálie či přípravky. Pozor, aby v místnosti nehrozilo zmrznutí plodů.

Když už máte vybrané to správné místo, je čas potraviny správně uskladnit. Plodiny ideálně uchovávejte v látkových pytlících, dobré jsou i dřevěné přepravky, děrované sáčky apod. Zeleninu i ovoce mějte ideálně vedle sebe, ne na sobě mnoho vrstev, vzduch tak k nim lépe proudí, a navíc je snadněji zkontrolujete. Všechny bedýnky a police před uskladněním umyjte a vytřete. V neposlední řadě byste měli také vědět, které druhy ovoce i zeleniny mohou být skladované společně a které by naopak neměly přijít do kontaktu.

Jak společně (ne)skladovat potraviny
Lidé nejvíce skladují kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, brambory nebo dýně. Myslete tedy na několik pravidel při skladování. Například k bramborám nikdy nepřidávejte cibuli. Ostatně tyto dvě suroviny je vůbec nejlepší skladovat úplně samostatně. Případně k cibuli se ještě dá přidat česnek. Obojí můžete také svázat do copů a zavěsit do výšky. A věděli jste, že odolnější zeleninu můžete nechat v zemi klidně až do pozdního podzimu? Třeba mrkev, řepu nebo pastiňák vydrží do začátku zimy, zvýší se tak i sladkost i chuť plodin. Plody je jen dobré sklidit dřív, než zem zamrzne úplně, do té doby stačí kolem dát vrstvu slámy.

Jaké ovoce má smysl skladovat a co raději spotřebovat
Pokud máte na zahradě ovoce, sklízejte ho chvíli předtím, než úplně dozraje. Uchovejte ho pak v prostředí, kde proudí vzduch a teplota se zde pohybuje kolem 3 až 6 °C. Je důležité myslet na to, aby se k ovoci nedostal mráz. Pro uskladnění jsou ideální jablka a hrušky, přičemž dopřejte každému druhu samostatný prostor, pak plody vydrží dlouho. Důležitá je jejich pravidelná kontrola, aby případné nahnilé kusy nepřenesly plíseň na ostatní. Přestože to dobře vypadá, jablka a hrušky nepatří do kuchyně na ovocnou mísu, pokud jim chcete dopřát nějakou dobu „života“. Na teple rychle degradují na moučné a scvrklé kousky. Letní odrůdy vydrží jen pár týdnů, takové tedy již během podzimu spotřebujte nebo jakkoliv zpracujte. Ty podzimní odrůdy vám naopak při správném skladování vydrží klidně celou zimu. Citrusy můžete skladovat při pokojové teplotě, v chladu pak budou v kondici o něco déle. Co ale není vhodné na delší skladování, je bobulovité ovoce. Nejlepší je tyto druhy rychle zpracovat do džemů nebo sirupů, a případně zamrazit. Pak máte jistotu čerstvých plodů kdykoliv během zimy.

Zdroje: homeincube.cz

zahradkarskaporadna.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost je prvním podzimním dnem, který letos nastane 23. 9. v 8 hodin a 50 minut ráno. Slunce vstoupí v ten okamžik do znamení Vah a nastane přechod astronomického léta v astronomický podzim....

Čtěte dál
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibulová zelenina patří mezi poklady našich kuchyní. Do této skupiny patří kromě cibule kuchyňské, jarní a šalotky také pórek, česnek...
Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Jde o potravinu levnou, lokální, chutnou a hlavně zdravou. Koncentrovaný zdroj živin a vitamínů, včetně důležitých probiotik. To je...
Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Příroda se pomalu chystá na zimní spánek, zpomaluje tempo, přičemž bychom se tím měli řídit také my lidé. Kromě toho, že budeme více...
Posílení imunity během chladného období: vše není jen o pomerančích a vitamínu C

Posílení imunity během chladného období: vše není jen o pomerančích a vitamínu C

Podzimní a zimní dny bývají pro náš organismus zatěžkávací zkouškou. Tělo se v tomto období musí vyrovnat se změnami teplot během rána...
Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

S podzimem a dlouhými sychravými večery nastává období, kdy s ubýváním světla ubývá i naše energie a tím také chuť k pohybu. Trávíme...
Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa patří zcela právem mezi superpotraviny, ale bohužel ji řada z nás neocení, a to kvůli její nakládané verzi, kterou nám...