Příroda se pomalu chystá na zimní spánek, zpomaluje tempo, přičemž bychom se tím měli řídit také my lidé. Kromě toho, že budeme více odpočívat a respektovat kratší trvání denního světla, tedy budeme chodit dříve spát apod., je důležité také tomuto období přizpůsobit i stravování. Zaměřte se tedy nyní na ty správné chutě a potraviny, a naopak jiným se vyhýbejte nebo je rovnou na čas vyřaďte. Jak by mělo vypadat složení vašeho talíře právě na přelomu podzimu a zimy?
Dejte si pauzu se saláty a studenými drinky, zařaďte polévky
V první řadě je dobré vědět, jaké potraviny by neměly ve vašem jídelníčku nyní být. Řeč je o různých studených nápojích a syrové zelenině jako jsou okurky, rajčata nebo papriky. Pokud máte tyto druhy zeleniny rádi, sáhněte nyní po upravené verzi v podobě omáček, protlaků nebo pečené či restované úpravě. Celkově se vyhýbejte studeným jídlům, zpomalují trávicí procesy v těle. Lehké saláty, na které jste si během léta zvykli během obědů či večeří, vyměňte nyní za hřejivé polévky. Právě nyní vám teplá jídla dodají živiny potřebné pro imunitu. Základním pravidlem tedy je vsadit na teplé nápoje, hřejivá jídla v podobě vařené, dušené či restované. Pokrmy mohou být rovněž trochu hutnější, tělo je nyní ocení.
Potraviny, které pomohou s vnitřní vlhkostí neboli vláhou
Zkuste také pomalé vaření, vařte delší dobu při nižší teplotě, zachováte tak cenné složení potravin a nebojte se nyní trochu více solit. Vyhledávejte potraviny, které umí dodat tělu vlhkost, například sezamové semínko nebo tahini pastu, rovněž vařené hrušky nebo jablka, ta umí také podpořit trávicí systém, dodají tělu vodu a vlákninu. V zimním období trpí zejména kůže a plíce, bojujte tedy pomocí těchto potravin proti suchosti, kterou tato období přináší.
Jaké chutě byste měli vyhledávat právě teď
Mezi ideální chutě na přelomu podzimu a zimy patří kyselé, ostré a štiplavé. Vsaďte nyní na kyselé ovoce, ale také zeleninu, zkuste fermentované verze, kysané zelí, kyselé okurky. Nebraňte se ani potravinám s octem nebo kysaným mléčným výrobkům. Kyselá jídla skvěle podpoří zažívání. A pokud vás trápí nachlazení nebo zvýšené množství hlenů v těle, obraťte pozornost na ostré a štiplavé chutě. Pokrmy a potraviny těchto chutí umí zbavit tělo přebytečných tekutin, pomáhají při nadýmání nebo pokud trpíte na otoky kloubů. A o jaké potraviny jde? Vhodný je nyní křen, zelí, cibule, česnek nebo pórek. Do vašeho jídelníčku přidejte také pikantnější koření, bylinky a chutě, jako je zázvor, koriandr, kardamom, skořici, kopr, fenykl nebo kurkumu.
Pozornost zaměřte na vydatná a teplá jídla. Mlsejte, ale zdravě.
Chladné období nás vybízí k tomu jíst více pokrmů s vyšším obsahem tuků a energie, a dává to smysl. Tělo se chce zásobit, zahřát a také nám dobré hutnější jídlo zlepšuje náladu. Saláty a obložené pečivo nastudeno tedy vyměňte za hutné polévky, luštěninové směsi, pečená masa, snídejte spíše teplé kaše a vajíčka. Pozornost zaměřte na sezonní zeleninu jako je dýně, kořenová zelenina apod. Jako zdroj tekutin volte nejčastěji vydatné vývary, hřejivé čaje, pozor jen na zelené, které mají ochlazující efekt.
Pozor si dejte na zvýšenou chuť na sladká jídla, v tomto období se s tím setkáme běžně, ovšem je dobré vybírat ty správné zdroje sladkých chutí. Ráno si dopřejte obilnou kaši s lyofilizovaným ovocem, skořicí a kapkou medu. Ke kávě nebo k čaji si připravujte dezerty z celozrnné mouky, přidejte jablíčka, skořici, zázvor a nezapomeňte na bílkoviny – vylaďte své pečení tvarohem nebo krémovým sýrem.
Zahřejte své tělo těmi správnými potravinami a chutěmi a užijte si chladné období roku ve zdraví i v duševní pohodě.
Zdroje:
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...
Čtěte dál