Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky
zdroj: Shutterstock

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje. Tomu je třeba uzpůsobit i stravování a ideálně se zaměřit na konzumaci určitých potravin. Jiné je naopak moudré na podzim a zimu vysadit. Jak by měl vypadat podzimní jídelníček?

I když některé podzimní dny, zejména v období babího léta, mohou ještě připomínat předchozí horké měsíce, měli bychom se vyhnout nadměrnému příjmu studených nápojů a letního ovoce, zejména melounů. Studené jídlo zpomaluje trávicí procesy, proto by na podzim obědové či večeřové saláty ze syrové zeleniny měly vystřídat například teplé polévky. Teplá jídla posilují imunitu a chrání tělo před nachlazením, bakteriemi a viry, které na něj útočí. Hutné vařené nebo dušené pokrmy navíc vytvářejí energetické zásoby pro chladnější zimní období.

Solte a zapojte i sezamové semínko
Zatímco v létě často preferujeme studenou kuchyni, na podzim se zase rádi vracíme k plotně, abychom si uvařili chutné teplé jídlo. Abyste zachovali cenné složení mnoha sezónních potravin, vařte nebo duste raději delší dobu, ale při nízké teplotě, než rychle, ale při teplotě vysoké. Pro dochucení pokrmů užívejte malé množství soli, která pomáhá zvlhčit suchost v těle. Ideálním pomocníkem při vaření je také sezamové semínko nebo pasta (tahini), které skvěle dochutí polévku nebo poslouží jako posyp či pomazánka na toasty a sendviče. Sezamové semínko všechny hlavní orgány pomáhá zvlhčovat a tonizovat, tahini je potom pro zažívání jemnější a lépe stravitelná než nezpracovaný sezam.

Jablka a hrušky dodají vodu a vlákninu
Během podzimu se pod zvýšenou zátěží ocitají zejména plíce a pokožka, protože chladnější vzduch je může trápit suchem. Proto je dobré zařadit potraviny, které oběma dodají vláhu, a navíc podpoří i trávicí systém. Tomuto účelu skvěle poslouží vařená jablka a hrušky (ačkoliv jedinci, kterým se zvýšeně tvoří hleny, by měli být v jejich konzumaci naopak uměření) – jsou plné vody a vlákniny a chrání žaludek před záněty. Zdraví plic také prospívají fazole adzuki a navy.

Podzimní deprese: Jak ji poznat a jak s ní bojovat?

Kyselá jídla podpoří činnost jater
Kyselá jídla na podzim lahodí zažívání. Proto by v podzimním jídelníčku nemělo chybět sezónní ovoce jako jsou jablka a švestky, dále kysané zelí, kyselé okurky, ocet, a zakysané bílé jogurty.

Štiplavost pomůže s odvodněním
Schopnost štiplavých a ostrých jídel zbavit tělo přebytečných tekutin se hodí zejména v případě, že plíce jsou plné hlenu, který způsobuje kašel, rýmu, zánět vedlejších nosních dutin, nebo pokud vás trápí nadýmání nebo otoky kloubů. Jedná se o potraviny jako je křen, zelí, pórek, cibule a česnek. Na podzim, kdy pokožku i plíce může chladný vzduch vysušovat, je ale užívejte střídmě a preferujte spíše jemnější štiplavé bylinky jako je zázvor, bazalka, koriandr, kardamom, skořice, kopr, hřebíček, fenykl, bobkový list, oregano, muškátový oříšek, rozmarýn, tymián a kurkuma. Prospívají také potraviny jako je tuřín, řeřicha a pšeničné klíčky či kváskový chléb.

Hydratace pleti v podzimním období: Podle čeho vybírat krém a čeho se vyvarovat?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální kritéria, přesto se i v této době stále těší oblibě klasické fast foody....

Čtěte dál
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...
Počítat kalorie nebo se řídit velikostí porcí? Najděte si svůj ideální systém

Počítat kalorie nebo se řídit velikostí porcí? Najděte si svůj ideální systém

Je více způsobů, jak si kontrolovat to, co sníte. Například si můžete počítat kalorie, vážit si jídlo, nebo řešit porce pomocí velikosti...
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pití teplé vody: fakta a mýty kolem tohoto doporučení

Pití teplé vody: fakta a mýty kolem tohoto doporučení

Nepijte vodu studenou, ale teplou, podpoříte své zdraví i hubnutí – určitě jste takové tvrzení už slyšeli. Poslední dobou je pití teplé...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...