Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky
zdroj: Shutterstock

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje. Tomu je třeba uzpůsobit i stravování a ideálně se zaměřit na konzumaci určitých potravin. Jiné je naopak moudré na podzim a zimu vysadit. Jak by měl vypadat podzimní jídelníček?

I když některé podzimní dny, zejména v období babího léta, mohou ještě připomínat předchozí horké měsíce, měli bychom se vyhnout nadměrnému příjmu studených nápojů a letního ovoce, zejména melounů. Studené jídlo zpomaluje trávicí procesy, proto by na podzim obědové či večeřové saláty ze syrové zeleniny měly vystřídat například teplé polévky. Teplá jídla posilují imunitu a chrání tělo před nachlazením, bakteriemi a viry, které na něj útočí. Hutné vařené nebo dušené pokrmy navíc vytvářejí energetické zásoby pro chladnější zimní období.

Solte a zapojte i sezamové semínko
Zatímco v létě často preferujeme studenou kuchyni, na podzim se zase rádi vracíme k plotně, abychom si uvařili chutné teplé jídlo. Abyste zachovali cenné složení mnoha sezónních potravin, vařte nebo duste raději delší dobu, ale při nízké teplotě, než rychle, ale při teplotě vysoké. Pro dochucení pokrmů užívejte malé množství soli, která pomáhá zvlhčit suchost v těle. Ideálním pomocníkem při vaření je také sezamové semínko nebo pasta (tahini), které skvěle dochutí polévku nebo poslouží jako posyp či pomazánka na toasty a sendviče. Sezamové semínko všechny hlavní orgány pomáhá zvlhčovat a tonizovat, tahini je potom pro zažívání jemnější a lépe stravitelná než nezpracovaný sezam.

Jablka a hrušky dodají vodu a vlákninu
Během podzimu se pod zvýšenou zátěží ocitají zejména plíce a pokožka, protože chladnější vzduch je může trápit suchem. Proto je dobré zařadit potraviny, které oběma dodají vláhu, a navíc podpoří i trávicí systém. Tomuto účelu skvěle poslouží vařená jablka a hrušky (ačkoliv jedinci, kterým se zvýšeně tvoří hleny, by měli být v jejich konzumaci naopak uměření) – jsou plné vody a vlákniny a chrání žaludek před záněty. Zdraví plic také prospívají fazole adzuki a navy.

Podzimní deprese: Jak ji poznat a jak s ní bojovat?

Kyselá jídla podpoří činnost jater
Kyselá jídla na podzim lahodí zažívání. Proto by v podzimním jídelníčku nemělo chybět sezónní ovoce jako jsou jablka a švestky, dále kysané zelí, kyselé okurky, ocet, a zakysané bílé jogurty.

Štiplavost pomůže s odvodněním
Schopnost štiplavých a ostrých jídel zbavit tělo přebytečných tekutin se hodí zejména v případě, že plíce jsou plné hlenu, který způsobuje kašel, rýmu, zánět vedlejších nosních dutin, nebo pokud vás trápí nadýmání nebo otoky kloubů. Jedná se o potraviny jako je křen, zelí, pórek, cibule a česnek. Na podzim, kdy pokožku i plíce může chladný vzduch vysušovat, je ale užívejte střídmě a preferujte spíše jemnější štiplavé bylinky jako je zázvor, bazalka, koriandr, kardamom, skořice, kopr, hřebíček, fenykl, bobkový list, oregano, muškátový oříšek, rozmarýn, tymián a kurkuma. Prospívají také potraviny jako je tuřín, řeřicha a pšeničné klíčky či kváskový chléb.

Hydratace pleti v podzimním období: Podle čeho vybírat krém a čeho se vyvarovat?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Buďte zdravý a vitální senior: Jak v tomto období celkově podpořit organismus?

Buďte zdravý a vitální senior: Jak v tomto období celkově podpořit organismus?

Třetí roční období bývá známo jako sezóna změn. Podzim se hlásí chladnějším počasím, kratšími dny a ostřejším vzduchem. Senioři, tedy jedinci nad 65 let, kteří jsou ve srovnání s mladšími o něco křehčí...

Čtěte dál
Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Podzimní období právě vrcholí a s ním přichází na trh také řada skvělých potravin, které k podzimu neodmyslitelně patří. Jednou z nich...
Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala...
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Překvapující vědecké výsledky: Dýně čistí půdu od insekticidů. Jak toho využít v praxi?

Překvapující vědecké výsledky: Dýně čistí půdu od insekticidů. Jak toho využít v praxi?

Oranžovou dýni si často spojujeme právě s Halloweenem, jehož symbolem je rozšklebená dýňová lucerna, jíž se říká jack-o´-lantern. Výzkumy...
Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

„Révo révo požehnaná, jiskrná jak mladá panna, révo révo tekutá, zabarvená do žluta…,“ zpívá Valdemar Matuška v legendárním pohádkovém...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...