Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky
zdroj: Shutterstock

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje. Tomu je třeba uzpůsobit i stravování a ideálně se zaměřit na konzumaci určitých potravin. Jiné je naopak moudré na podzim a zimu vysadit. Jak by měl vypadat podzimní jídelníček?

I když některé podzimní dny, zejména v období babího léta, mohou ještě připomínat předchozí horké měsíce, měli bychom se vyhnout nadměrnému příjmu studených nápojů a letního ovoce, zejména melounů. Studené jídlo zpomaluje trávicí procesy, proto by na podzim obědové či večeřové saláty ze syrové zeleniny měly vystřídat například teplé polévky. Teplá jídla posilují imunitu a chrání tělo před nachlazením, bakteriemi a viry, které na něj útočí. Hutné vařené nebo dušené pokrmy navíc vytvářejí energetické zásoby pro chladnější zimní období.

Solte a zapojte i sezamové semínko
Zatímco v létě často preferujeme studenou kuchyni, na podzim se zase rádi vracíme k plotně, abychom si uvařili chutné teplé jídlo. Abyste zachovali cenné složení mnoha sezónních potravin, vařte nebo duste raději delší dobu, ale při nízké teplotě, než rychle, ale při teplotě vysoké. Pro dochucení pokrmů užívejte malé množství soli, která pomáhá zvlhčit suchost v těle. Ideálním pomocníkem při vaření je také sezamové semínko nebo pasta (tahini), které skvěle dochutí polévku nebo poslouží jako posyp či pomazánka na toasty a sendviče. Sezamové semínko všechny hlavní orgány pomáhá zvlhčovat a tonizovat, tahini je potom pro zažívání jemnější a lépe stravitelná než nezpracovaný sezam.

Jablka a hrušky dodají vodu a vlákninu
Během podzimu se pod zvýšenou zátěží ocitají zejména plíce a pokožka, protože chladnější vzduch je může trápit suchem. Proto je dobré zařadit potraviny, které oběma dodají vláhu, a navíc podpoří i trávicí systém. Tomuto účelu skvěle poslouží vařená jablka a hrušky (ačkoliv jedinci, kterým se zvýšeně tvoří hleny, by měli být v jejich konzumaci naopak uměření) – jsou plné vody a vlákniny a chrání žaludek před záněty. Zdraví plic také prospívají fazole adzuki a navy.

Podzimní deprese: Jak ji poznat a jak s ní bojovat?

Kyselá jídla podpoří činnost jater
Kyselá jídla na podzim lahodí zažívání. Proto by v podzimním jídelníčku nemělo chybět sezónní ovoce jako jsou jablka a švestky, dále kysané zelí, kyselé okurky, ocet, a zakysané bílé jogurty.

Štiplavost pomůže s odvodněním
Schopnost štiplavých a ostrých jídel zbavit tělo přebytečných tekutin se hodí zejména v případě, že plíce jsou plné hlenu, který způsobuje kašel, rýmu, zánět vedlejších nosních dutin, nebo pokud vás trápí nadýmání nebo otoky kloubů. Jedná se o potraviny jako je křen, zelí, pórek, cibule a česnek. Na podzim, kdy pokožku i plíce může chladný vzduch vysušovat, je ale užívejte střídmě a preferujte spíše jemnější štiplavé bylinky jako je zázvor, bazalka, koriandr, kardamom, skořice, kopr, hřebíček, fenykl, bobkový list, oregano, muškátový oříšek, rozmarýn, tymián a kurkuma. Prospívají také potraviny jako je tuřín, řeřicha a pšeničné klíčky či kváskový chléb.

Hydratace pleti v podzimním období: Podle čeho vybírat krém a čeho se vyvarovat?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který začíná už mnohem dříve, protože vhodné návyky získané ve středním...

Čtěte dál
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešňové květy jsou pro mnohé synonymem lásky. Letos sice pomrzly a tak ti, kteří toužili po polibku pod rozkvetlou třešní museli hledat...
Příčiny celulitidy a cesty, jak s ní bojovat

Příčiny celulitidy a cesty, jak s ní bojovat

Celulitida nebo také „pomerančová kůže“, jakožto estetický problém postihuje mnoho lidí po celém světě, bez ohledu na váhu, pohlaví...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Wim Hof známý také jako „Ledový muž“ se proslavil svými výkony, které se nám, běžným smrtelníkům, mohou zdát jako ze světa sci-fi....
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Máte stále studené ruce a nohy? Možná trpíte Raynaudovým syndromem

Máte stále studené ruce a nohy? Možná trpíte Raynaudovým syndromem

Syndrom studených končetin je nepříjemné onemocnění, které se projevuje bolestivým zchladnutím a zbělením či zmodráním prstů na rukou...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....