Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje. Tomu je třeba uzpůsobit i stravování a ideálně se zaměřit na konzumaci určitých potravin. Jiné je naopak moudré na podzim a zimu vysadit. Jak by měl vypadat podzimní jídelníček?
I když některé podzimní dny, zejména v období babího léta, mohou ještě připomínat předchozí horké měsíce, měli bychom se vyhnout nadměrnému příjmu studených nápojů a letního ovoce, zejména melounů. Studené jídlo zpomaluje trávicí procesy, proto by na podzim obědové či večeřové saláty ze syrové zeleniny měly vystřídat například teplé polévky. Teplá jídla posilují imunitu a chrání tělo před nachlazením, bakteriemi a viry, které na něj útočí. Hutné vařené nebo dušené pokrmy navíc vytvářejí energetické zásoby pro chladnější zimní období.
Solte a zapojte i sezamové semínko
Zatímco v létě často preferujeme studenou kuchyni, na podzim se zase rádi vracíme k plotně, abychom si uvařili chutné teplé jídlo. Abyste zachovali cenné složení mnoha sezónních potravin, vařte nebo duste raději delší dobu, ale při nízké teplotě, než rychle, ale při teplotě vysoké. Pro dochucení pokrmů užívejte malé množství soli, která pomáhá zvlhčit suchost v těle. Ideálním pomocníkem při vaření je také sezamové semínko nebo pasta (tahini), které skvěle dochutí polévku nebo poslouží jako posyp či pomazánka na toasty a sendviče. Sezamové semínko všechny hlavní orgány pomáhá zvlhčovat a tonizovat, tahini je potom pro zažívání jemnější a lépe stravitelná než nezpracovaný sezam.
Jablka a hrušky dodají vodu a vlákninu
Během podzimu se pod zvýšenou zátěží ocitají zejména plíce a pokožka, protože chladnější vzduch je může trápit suchem. Proto je dobré zařadit potraviny, které oběma dodají vláhu, a navíc podpoří i trávicí systém. Tomuto účelu skvěle poslouží vařená jablka a hrušky (ačkoliv jedinci, kterým se zvýšeně tvoří hleny, by měli být v jejich konzumaci naopak uměření) – jsou plné vody a vlákniny a chrání žaludek před záněty. Zdraví plic také prospívají fazole adzuki a navy.
Podzimní deprese: Jak ji poznat a jak s ní bojovat?
Kyselá jídla podpoří činnost jater
Kyselá jídla na podzim lahodí zažívání. Proto by v podzimním jídelníčku nemělo chybět sezónní ovoce jako jsou jablka a švestky, dále kysané zelí, kyselé okurky, ocet, a zakysané bílé jogurty.
Štiplavost pomůže s odvodněním
Schopnost štiplavých a ostrých jídel zbavit tělo přebytečných tekutin se hodí zejména v případě, že plíce jsou plné hlenu, který způsobuje kašel, rýmu, zánět vedlejších nosních dutin, nebo pokud vás trápí nadýmání nebo otoky kloubů. Jedná se o potraviny jako je křen, zelí, pórek, cibule a česnek. Na podzim, kdy pokožku i plíce může chladný vzduch vysušovat, je ale užívejte střídmě a preferujte spíše jemnější štiplavé bylinky jako je zázvor, bazalka, koriandr, kardamom, skořice, kopr, hřebíček, fenykl, bobkový list, oregano, muškátový oříšek, rozmarýn, tymián a kurkuma. Prospívají také potraviny jako je tuřín, řeřicha a pšeničné klíčky či kváskový chléb.
Hydratace pleti v podzimním období: Podle čeho vybírat krém a čeho se vyvarovat?
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...
Čtěte dál