Adventní čas je tu a s ním i doba pečení vánočního cukroví. Každý zná klasické druhy, jako jsou rohlíčky, linecké nebo perníčky. Co takhle pečení letos trochu odlehčit? Stačí použít místo klasické mouky nějakou bezlepkovou. Po takovém cukroví vám nebude těžko a chuť i vzhled se zásadně nezmění. Dnes navíc najdete v obchodech mnoho druhů. Je jen potřeba použít tu správnou mouku na konkrétní druh cukroví. Jaké jsou nejlepší kombinace? A v čem jsou bezlepkové mouky lepší oproti klasické?
Jaké bezlepkové mouky se hodí pro vánoční cukroví
Vzhledem k větší poptávce po bezlepkových potravinách nabízí trh také spoustu druhů bezlepkové mouky. Už dávno to není jen o jedné univerzální bezlepkové směsi, která je ale bohužel složená jen ze spousty škrobů a éček. Tyto směsi navíc dokážou při pokusech o pečení dost narušit plány a umí z těsta udělat jen sraženou hmotu. To ale naštěstí neplatí v případě jednodruhových mouk. Dnes se už za klasickou bezlepkovou mouku považuje zejména mouka kukuřičná nebo pohanková. Výjimkou není ani rýžová mouka nebo také další specifické druhy. Jedná se například o luštěninové mouky (cizrnová, čočková) nebo oříškové (mandlová, kokosová, apod.). Většina bezlepkových verzí má benefity, kterými se bílá mouka pyšnit nemůže. Jde zejména o obsah vlákniny a řadu vitamínů i minerálních látek. Z vitamínů uveďme například vitamíny B komplexu (hlavně B9 neboli kyselinu listovou), z minerálů vápník nebo hořčík, také mangan, draslík nebo železo. Díky většímu množství vlákniny je zaručena větší a rychlejší sytost, proto cukroví nesníte tolik jako klasického s lepkem.
Na rohlíčky pohanka, mandlová mouka na cokoliv
Pokud chcete udělat křehké a lahodné vanilkové rohlíčky bez lepku, použijte pohankovou mouku v kombinaci s mletými mandlemi. S tímto spojením neuděláte chybu. Pohanková mouka dodá cukroví další rozměr chuti, jemně oříškový. Dobrou variantou je i kombinace pohankové a mandlové mouky. Ostatní suroviny použijte, jak jste zvyklí. Těsto se díky této mouce celkem dobře propojí. Ovšem je potřeba brát ohled na větší křehkost těsta a modelovat rohlíčky s citem. Manipulace po upečení rovněž vyžaduje jistou dávku opatrnosti. Ale chuť bude stát za to!
Na ostatní typické vánoční cukroví dobře poslouží rýžová mouka. Vytvoří skvělé těsto a chuťově není nijak výrazná, takže po této stránce se cukroví nezmění. Jen pamatujte, že rýžová mouka udělá cukroví drobivější. Zkusit ale můžete i kombinaci několika druhů. Osvědčená je například rýžová a kukuřičná nebo pohanka s rýžovou. Nebojte se vyzkoušet také některou z luštěninových verzí, třeba cizrnovou. Ta má navíc další výhody, co se živin týče, protože je také dobrým zdrojem bílkovin, a ještě o něco lépe zasytí díky opravdu vysokému obsahu vlákniny. Dejte si jen pozor na zkonzumované množství. Pokud to přeženete, může se poté dostavit určitý diskomfort v oblasti trávení. A nenechte se odradit výraznější a možná trochu netypickou vůní těsta při výrobě cukroví. Pečením se to zcela ztratí a cizrnovým druhům zůstane už jen příjemná vůně a chuť po oříšcích. Tato mouka je vhodná například na druhy cukroví podobné sušenkám. Dobrou službu udělá také třeba v lineckém cukroví. Nemusíte použít pouze jeden druh, zkuste cizrnovou mouku napůl smíchat s jinou vaší oblíbenou. I tak máte zdravější variantu se zajímavější chutí zaručenou!
Pozor na univerzální směsi i přesnost receptů
Pokud jste se už rozhodli, že letos zkusíte i bezlepkové varianty cukroví, pamatujte na několik zásad. Pro pečení cukroví použijte raději jednodruhové mouky. Univerzální směsi jsou ve většině případů jen mixem škrobů, zahušťovadel a dalších éček včetně alergenů (lupina, sója). Proto raději vždy zkontrolujte složení. U jednodruhových verzí tohle ale řešit nemusíte.
Pro bezlepkové pečení je také ideální najít přímo bezlepkový recept a pracovat přesně podle něj. Kuchařky jsou dnes plné bezlepkového pečení a internet nabízí velké množství osvědčených receptů. V případě bezlepkové mouky totiž o to více záleží na přesném množství všech surovin. Bezlepkové mouky obecně potřebují více tekutiny a hůře se pojí s ostatními surovinami. Nenechte se tím odradit a těsto vždy řádně zapracujte, nejlépe rukama. Nebojte, těsto si nakonec dá říct. Bezlepkové mouky vyžadují možná trochu trpělivosti při zpracování, ale výsledek pak stojí za to, navíc něco uděláte pro své trávení, a tedy i pro své zdraví.
Zdroj: Autor
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?
Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré se zaměřit na péči o játra a žlučník. Pokud se o ně dobře postaráte...
Čtěte dál