S ledvinami je ta potíž, že i v případě jejich nemoci, na sebe dlouho neupozorňují a nijak nebolí, dokud není pozdě. Pozornost na ně, trochu mechanicky, sklouzne alespoň 9. března, kdy je vyhlášený Světový den prevence onemocnění Ledvin. V tento čas se snaží odborníci poukázat na to, že běžné příznaky, jako je vysoký krevní tlak, otoky nohou, únava apod. mohou mít vážnější příčinu, skrytou právě v ledvinách.
Terminálnímu selhání ledvin a hrozbě dialýzy lze totiž zabránit jedině včasnou a správnou diagnostikou s následnou adekvátní léčbou. Ohledně důležitosti zdraví ledvin se výjimečně shodnou i tak protikladné přístupy jako je naše tradiční medicína s tradiční čínskou medicínou. Ledviny, podle TČM, hrály prim v únoru, pokud jsme se o ně správně starali, zajistili jsme jejich správné fungování a systémovou v rovnováhu, díky čemuž nás neobtěžovaly žádné zdravotní obtíže z nedostatku jinové a jangové energie
Příznaky nerovnováhy ledvin podle TČM
Zatímco klasičtí lékaři si hledají zásadnější ukazatele, lékař čínské medicíny si bude všímat tmavých váčků pod očima, mastících se vlasů, roztřepených konečků, jejich šedivění nebo vypadávání. Zdánlivé banality v tomto směru napoví. Při nerovnováze se mohou objevit i fyzické obtíže, jako jsou bolesti beder, osteoporóza, předčasné stárnutí a ztráta vitality či senilita, slabý sexuální apetit až impotence. Za tím vším může stát nedostatečná energie ledvin.
Typy na posílení ledvin
Pitný režim
Pitný režim je fajn, ale nic se nemá přehánět. Je obtížné jednoznačně určit množství vody, záleží na tělesné konstituci. Snažte se v základu vypít 35 ml na kilogram tělesné hmotnosti. Vyřadit se musí také alkohol. Omezení kávy neuškodí. Pokud je náročné se kávy vzdát, zkuste ji nahradit praženým kořenem čekanky (Karo). Ledviny vám poděkují.
Bylinky a koření
Funkci ledvin je vhodné podpořit také bylinami a čaji z nich. Zázvor, mochyně, svízel, přeslička, kopřiva, ty tonifikují ledviny a obohatí krev. Taková podpora se podepíše na celém organismu. Kopřiva navíc podporuje správnou funkci nadledvinek. Ledviny mají rády teplo, pro tento účel zahrňme do jídelníčku skořici i z té lze připravit nálev – stačí čerstvou kůru povařit přibližně 20 minut.
Potraviny pro posílení ledvin
Zeleninové a masové vývary s velkým podílem kořenové zeleniny udělají ledvinám radost. Kořenovou zeleninu je vhodné jíst i samotnou, jak syrovou, avšak ideálně blanšírovanou. Kdo má rád červenou řepu vyhrál. Při potížích s ledvinami se dále doporučuje konzumovat zrniny (ječmen, jáhly), pseudoobilniny (pohanka, se svou prohřívací schopností), vepřové maso, datle, řasy a luštěniny, jako jsou fazole adzuki, černé a ledvinové fazole. Ledvinám chutná slaná chuť, ale řeč není o klasické soli, nápomocná bude miso pasta. Vhodné je také zařazení ryb do jídelníčku. Přeci jen souvisí s prvkem vody stejně jako ledviny.
Cvičení a meditace
Nejvhodnějšími aktivitami pro rozpohybování čchi a krve jsou rychlé procházky, plavání, Tchai-Ťi a Čchi-Kung. O ledvinách se říká, že jsou kořeny vitality, pohyb by mohl v ideálním případě souviset se zemí a zakořeněním. V březnu se pak nabízí práce na zahrádce. Ovšem žádné přepínání se. Naopak hýčkat se a meditovat bude prospívat celkovému zdraví, stejně jako masáže a jóga.
Cítíme-li se se po zimě unavení a vyčerpaní, pravděpodobně jsme nedávali ledvinám, co potřebují. Pojďme to dohnat, ať vidí, že si jich vážíme. Kdy jindy než na jejich slavný den.
Zdroj: udzoudyho.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Péče o oči v létě – jednoduché SOS tipy pro zdravé oči bez suchosti a zarudnutí
V létě je důležité věnovat zvláštní pozornost péči o oči, sezóna totiž přináší specifické výzvy. V tomto období oči trpí různými problémy v závislosti na specifických podmínkách a vlivech, kterým jsou...
Čtěte dál