Zmrzlina je oblíbeným pokušením, které si lidé rádi dopřávají, a to zejména v horkých letních měsících. Tuto sladkou chladivou pochoutku si mnoho z nás oblíbilo již v dětství. Nicméně, často se objevuje otázka, zda je zmrzlina pouze kalorickou bombou nebo zda může být také součástí zdravého jídelníčku. Pojďme se na zmrzliny podívat podrobněji.
Základní druhy zmrzlin
Točená
Nejběžnější typ, avšak nevíme, jaké má složení – nebojte se požádat obsluhu, aby vám jej ukázala. Je vyrobena většinou z prášku, který se smíchá s vodou a ve stroji na zmrzlinu se směs míchá a chladí. V průměru má zmrzlina kolem 140–180 kcal/100 g, ovšem záleží na množství, příchuti, zda si dáme ještě polevu nebo posyp a nezapomeňme také na kornout.
Kopečková
Podobně jako u točené často nevíme složení. Kopečková zmrzlina může být dělaná z polotovarů, nicméně je čím dál více rozšířená vlastní, domácí tvorba, což je hodně znát i na chuti. I tady platí, že množství kalorií ovlivňuje velikost porce a další přídavky, nicméně průměrný kopeček obsahuje asi 95–120 kcal.
Nanuk
Balené nanuky jsou k dostání téměř v každé prodejně s potravinami a jejich velkou výhodou je napsané složení přímo na obalu. Většina výrobců zde uvádí i kalorickou hodnotu na danou porci. Pro vás je tak snadnější hlídat si množství kalorií. Energie nanuků se může velmi lišit. Záleží především, jaká je základní surovina.
Rozdělení podle základních surovin
Smetanová
Už název nám poví, že hlavní složkou je smetana, díky které má zmrzlina bohatou krémovou chuť, nicméně má také velkou kalorickou hodnotu, která se zvyšuje ještě dalšími přidanými přísadami (cukr, ovoce, ořechy, čokoláda). Například porce smetanového nanuku s čokoládovou polevou a oříšky (86 g) obsahuje 280 kcal.
Tvarohová/jogurtová
Hlavní složkou je tvaroh/jogurt, dále mléko, cukr + další přísady (ovoce, ořechy, kakao ad.). Zmrzlina z těchto surovin nám dodá kvalitní bílkoviny, vápník a zasytí nás, tudíž je pro nás nejvhodnější. Potěší jistě i jejich energetická hodnota. Tvarohový nanuk s kakaovou polevou obsahuje pouhých 130 kcal na porci (47 g).
Ovocná
Ovocná zmrzlina nesmí obsahovat záměrně přidaný tuk. Díky tomu má menší kalorickou hodnotu. Základem je ovocná šťáva, která je ale zdrojem velkého množství cukrů. Taková zmrzlina nás sice osvěží, ovšem díky jednoduchým cukrům způsobí brzký hlad a chuť na sladké, což může ve výsledku vést k vyššímu energetickému příjmu. Porce ovocného nanuku
(48 g) má přibližně 63 kcal.
Sorbet
Sorbet je vyroben z ovocné šťávy, cukru a vody. Stejně jako ovocný nanuk nás v teplých dnech skvěle osvěží, ale díky většímu množství jednoduchých cukrů musíme dávat pozor na zkonzumované množství, protože máme tendenci sníst toho více, nezasytí nás tolik, jako nanuk smetanový či tvarohový. Například jahodový sorbet obsahuje ve 100 gramech pouhých 103 kcal.
Domácí zmrzlina
Nejlepší variantou je samozřejmě vyrobit si zmrzlinu doma. Nejen, že máte kontrolu nad surovinami, ale můžete si tak ohlídat množství energie a přidaného cukru. Navíc si vyrobíte takovou dobrotu, která bude sedět přesně vašim preferencím. Používejte zralejší ovoce, které je sladší a nemusíte přidávat žádný cukr. Kombinujte různé chutě, použijte kvalitní tvaroh nebo jogurt, zmrzlina vás zároveň zasytí, dodá energii a potřebné živiny. Díky hodnotným surovinám můžete ze zmrzliny udělat zdravou svačinku, kterou lze bez výčitek zařadit do svého jídelníčku.
Zmrzlina a děti
Ruku na srdce – kdo z nás v dětství nemiloval zmrzlinu? Tolik chutí a barev! Zmrzlina k dětství neodmyslitelně patří, nicméně se jedná o sladkou pochoutku, tudíž musíme být opatrní s jejím množstvím. Určitě dětem studenou mňamku nezakazujte, ale vybírejte zmrzliny/nanuky, které mají lepší složení, jsou bez konzervantů, ztužených tuků a obsahují výše zmiňovaný tvaroh či jogurt, velký podíl ovocné složky apod. Ideální variantou je vytvořit pro dětičky zmrzlinu doma, na jejíž výrobě se mohou navíc podílet také. Pozor dejte i na množství, především kupovaná zmrzlina obsahuje často přidaný cukr, umělá barviva a další látky, které pro vývoj a růst dětí nejsou zrovna žádoucí.
Neodpírejte si a raději zmrzlinu vhodně zařaďte do jídelníčku
V teplých letních dnech málokdo odolá sladkému osvěžení. Měli bychom být ale s konzumací zmrzliny obezřetní, protože skrývá nezanedbatelné množství energie, tuku a cukrů. Rozhodně si zmrzlinu neodpírejte, ale vybírejte zdravější a méně kalorické varianty, dávejte si menší porce/méně kopečků. Zakombinujte zmrzlinu do svého celkového denního energetického příjmu. Mezi nejlepší varianty patří ovocné sorbety, které nám díky ovoci dodají určité množství vitaminů a antioxidantů, nicméně pozor na množství cukru. Také tvarohové či jogurtové zmrzliny jsou dobrou volbou, jelikož jsou zdrojem kvalitních bílkovin. Vyzkoušejte si i domácí zmrzlinu, ta je vůbec nejlepší možností. Na internetu najdete nespočet receptů a variací, zapojte svoji fantazii a objevujte nové chutě. Hlídejte si však zkonzumované množství, zmrzlinu nejezte z velké vaničky, protože tak lehce ztratíte přehled o tom, kolik jste toho snědli. Zmrzlina tedy může být zdravým osvěžením, záleží ale na tom, jakou zvolíme a v jakém množství.
Zdroje: stob.cz, BLOG aktin.cz, , vimcojim.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?
Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva je vzácná a lidstvu prospěšná rostlina, jakými způsoby však můžeme...
Čtěte dál