Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?

Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?
zdroj: Shutterstock

Zmrzlina je oblíbeným pokušením, které si lidé rádi dopřávají, a to zejména v horkých letních měsících. Tuto sladkou chladivou pochoutku si mnoho z nás oblíbilo již v dětství. Nicméně, často se objevuje otázka, zda je zmrzlina pouze kalorickou bombou nebo zda může být také součástí zdravého jídelníčku. Pojďme se na zmrzliny podívat podrobněji.

Základní druhy zmrzlin

Točená
Nejběžnější typ, avšak nevíme, jaké má složení – nebojte se požádat obsluhu, aby vám jej ukázala. Je vyrobena většinou z prášku, který se smíchá s vodou a ve stroji na zmrzlinu se směs míchá a chladí. V průměru má zmrzlina kolem 140–180 kcal/100 g, ovšem záleží na množství, příchuti, zda si dáme ještě polevu nebo posyp a nezapomeňme také na kornout.

Kopečková
Podobně jako u točené často nevíme složení. Kopečková zmrzlina může být dělaná z polotovarů, nicméně je čím dál více rozšířená vlastní, domácí tvorba, což je hodně znát i na chuti. I tady platí, že množství kalorií ovlivňuje velikost porce a další přídavky, nicméně průměrný kopeček obsahuje asi 95–120 kcal.

Nanuk
Balené nanuky jsou k dostání téměř v každé prodejně s potravinami a jejich velkou výhodou je napsané složení přímo na obalu. Většina výrobců zde uvádí i kalorickou hodnotu na danou porci. Pro vás je tak snadnější hlídat si množství kalorií. Energie nanuků se může velmi lišit. Záleží především, jaká je základní surovina.

Rozdělení podle základních surovin

Smetanová
Už název nám poví, že hlavní složkou je smetana, díky které má zmrzlina bohatou krémovou chuť, nicméně má také velkou kalorickou hodnotu, která se zvyšuje ještě dalšími přidanými přísadami (cukr, ovoce, ořechy, čokoláda). Například porce smetanového nanuku s čokoládovou polevou a oříšky (86 g) obsahuje 280 kcal.

Tvarohová/jogurtová
Hlavní složkou je tvaroh/jogurt, dále mléko, cukr + další přísady (ovoce, ořechy, kakao ad.). Zmrzlina z těchto surovin nám dodá kvalitní bílkoviny, vápník a zasytí nás, tudíž je pro nás nejvhodnější. Potěší jistě i jejich energetická hodnota. Tvarohový nanuk s kakaovou polevou obsahuje pouhých 130 kcal na porci (47 g).

Ovocná
Ovocná zmrzlina nesmí obsahovat záměrně přidaný tuk. Díky tomu má menší kalorickou hodnotu. Základem je ovocná šťáva, která je ale zdrojem velkého množství cukrů. Taková zmrzlina nás sice osvěží, ovšem díky jednoduchým cukrům způsobí brzký hlad a chuť na sladké, což může ve výsledku vést k vyššímu energetickému příjmu. Porce ovocného nanuku
(48 g) má přibližně 63 kcal.

Sorbet
Sorbet je vyroben z ovocné šťávy, cukru a vody. Stejně jako ovocný nanuk nás v teplých dnech skvěle osvěží, ale díky většímu množství jednoduchých cukrů musíme dávat pozor na zkonzumované množství, protože máme tendenci sníst toho více, nezasytí nás tolik, jako nanuk smetanový či tvarohový. Například jahodový sorbet obsahuje ve 100 gramech pouhých 103 kcal.

Domácí zmrzlina
Nejlepší variantou je samozřejmě vyrobit si zmrzlinu doma. Nejen, že máte kontrolu nad surovinami, ale můžete si tak ohlídat množství energie a přidaného cukru. Navíc si vyrobíte takovou dobrotu, která bude sedět přesně vašim preferencím. Používejte zralejší ovoce, které je sladší a nemusíte přidávat žádný cukr. Kombinujte různé chutě, použijte kvalitní tvaroh nebo jogurt, zmrzlina vás zároveň zasytí, dodá energii a potřebné živiny. Díky hodnotným surovinám můžete ze zmrzliny udělat zdravou svačinku, kterou lze bez výčitek zařadit do svého jídelníčku.

Zmrzlina a děti
Ruku na srdce – kdo z nás v dětství nemiloval zmrzlinu? Tolik chutí a barev! Zmrzlina k dětství neodmyslitelně patří, nicméně se jedná o sladkou pochoutku, tudíž musíme být opatrní s jejím množstvím. Určitě dětem studenou mňamku nezakazujte, ale vybírejte zmrzliny/nanuky, které mají lepší složení, jsou bez konzervantů, ztužených tuků a obsahují výše zmiňovaný tvaroh či jogurt, velký podíl ovocné složky apod. Ideální variantou je vytvořit pro dětičky zmrzlinu doma, na jejíž výrobě se mohou navíc podílet také. Pozor dejte i na množství, především kupovaná zmrzlina obsahuje často přidaný cukr, umělá barviva a další látky, které pro vývoj a růst dětí nejsou zrovna žádoucí. 

Neodpírejte si a raději zmrzlinu vhodně zařaďte do jídelníčku
V teplých letních dnech málokdo odolá sladkému osvěžení. Měli bychom být ale s konzumací zmrzliny obezřetní, protože skrývá nezanedbatelné množství energie, tuku a cukrů. Rozhodně si zmrzlinu neodpírejte, ale vybírejte zdravější a méně kalorické varianty, dávejte si menší porce/méně kopečků. Zakombinujte zmrzlinu do svého celkového denního energetického příjmu. Mezi nejlepší varianty patří ovocné sorbety, které nám díky ovoci dodají určité množství vitaminů a antioxidantů, nicméně pozor na množství cukru. Také tvarohové či jogurtové zmrzliny jsou dobrou volbou, jelikož jsou zdrojem kvalitních bílkovin. Vyzkoušejte si i domácí zmrzlinu, ta je vůbec nejlepší možností. Na internetu najdete nespočet receptů a variací, zapojte svoji fantazii a objevujte nové chutě. Hlídejte si však zkonzumované množství, zmrzlinu nejezte z velké vaničky, protože tak lehce ztratíte přehled o tom, kolik jste toho snědli. Zmrzlina tedy může být zdravým osvěžením, záleží ale na tom, jakou zvolíme a v jakém množství.

Zdroje: stob.cz, BLOG aktin.cz, , vimcojim.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Užijte si léto s aromaterapií, ochladí a zažene otravný hmyz

Užijte si léto s aromaterapií, ochladí a zažene otravný hmyz

I když po aromaterapii saháme spíše v obdobích respiračních onemocnění a pro dotvoření slavnostní nálady v rámci posezení přátel nebo vlastní relaxace a potřeby „nabití baterek“ během chladných dnů, má...

Čtěte dál
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly spadají pod ta onemocnění, u kterých hovoříme o tzv. meteotropní závislosti. Poruchy žilního systému se totiž obyčejně...
Zdravé ochlazení v horku: Jak přežít léto bez klimatizace?

Zdravé ochlazení v horku: Jak přežít léto bez klimatizace?

Léto přináší radostné slunečné dny, ale také může být výzvou pro přehřátý organismus. Otázkou tedy zůstává, jak nebýt neustále upocený...
Jak nejlépe ošetřit spálenou pokožku? Pomůže tvaroh, okurka nebo aloe vera

Jak nejlépe ošetřit spálenou pokožku? Pomůže tvaroh, okurka nebo aloe vera

Spálení pokožky od slunce je velmi nepříjemným zážitkem, který může mít mnoho nepříjemných komplikací. Pokud se tak stane, měli bychom...
Cestovní lékárnička – co všechno bychom měli s sebou vozit na dovolenou?

Cestovní lékárnička – co všechno bychom měli s sebou vozit na dovolenou?

Mít dobře vybavenou lékárničku na cesty je klíčové pro každého, kdo se chystá na dovolenou. Bez ohledu na to, zda jedeme na pláž, do...
Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza, infekční onemocnění přenášené klíšťaty, se stává stále větším problémem veřejného zdraví, a to i v městských částech. Riziko,...
Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešňové květy jsou pro mnohé synonymem lásky. Letos sice pomrzly a tak ti, kteří toužili po polibku pod rozkvetlou třešní museli hledat...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné....
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....