Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství
zdroj: Shutterstock

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté. Běžně vídáme v obchodech potraviny s označením „BIO“, můžeme mít ve svém okolí i stánky či malé obchůdky, jež provozují přímo farmáři a zemědělci. Co všechno se za tímto označením schovává? Pojďme si při této příležitosti biopotraviny a ekozemědělství trochu přiblížit.

Co je ekologické zemědělství?
Jedná se o legislativně ukotvený systém a každý eko zemědělec je povinen dodržovat striktně nastavená pravidla, a to národní i evropská. Je také povinností podstupovat pravidelnou kontrolu, zda nedochází k porušování pevně daných podmínek.

Samotné ekozemědělství se rozmáhá od začátku 20. století a vychází ze spolehlivých a uznávaných zemědělských postupů. Cílem je dosažení co nejlepší jakosti, vysoké produkce a díky tomu i výroby kvalitních potravin. Využívají se nejmodernější a nejnovější vědecké poznatky, aby produkce byla co nejvíce šetrná k vodě i půdě, zkrátka celé naší přírodě. V případě ekologického zemědělství je zakázáno používat průmyslová hnojiva a agrochemii (např. přípravky pro ochranu rostlin před škůdci, chorobami, plevely), geneticky modifikované organismy (GMO) či ionizující záření. Lze využít pouze přírodní prostředky.

Zaměříme-li se na zvířata, která do zemědělství neodmyslitelně patří, musí být splněno také několik bodů. Jedná se zejména o dostatek prostoru, absenci hormonální stimulace, kvalitní bio krmiva, volná prostranství. Antibiotika jsou použita pouze v případě, kdy je to opravdu nutné a musí se dodržovat dvojnásobná ochranná lhůta. Jakékoli zásahy na zvířatech musí být schváleny Ministerstvem zemědělství. V České republice se neustále zvyšuje počet ekofarem, můžeme dnes mluvit o tom, že každá desátá farma na našem území hospodaří v režimu eko zemědělství.

Biopotraviny
Výsledkem a produkcí ekologického zemědělství jsou právě biopotraviny. Aby výrobce mohl své produkty vydávat a označovat za „bio“, musí mít udělený platný certifikát státem prověřenou kontrolní organizací a být registrovaný. Kontroly se provádí pravidelně i namátkově a při porušení pravidel může dojít kdykoliv k odebrání certifikátu.

Následná úprava surovin probíhá nejčastěji pomocí biologických, mechanických či fyzikálních postupů, bez či s minimem vnějších vstupů. Opravdu výjimečně se používají chemické látky, navíc pouze ty, které jsou v eko zemědělství povolené.

Zpracování ekologických potravin je nutné časově či prostorově oddělit od jiných potravin. Zakázáno je použití látek, postupů, které by obnovily vlastnosti, jež se během zpracování a skladování přirozeně ztrácejí (např. umělé konzervanty, barviva, dochucovadla).

Pokud bychom se měli podívat na české biopotraviny, nejtypičtější je mléko a mléčné výrobky, pečivo, koření, mouka, těstoviny, dětská výživa, vejce, maso (kuřecí, vepřové, hovězí), ovoce a zelenina, víno. Spousta dalších produktů je dovážena ze zahraničí.

A jak biopotraviny poznáme? Na obalu je vždy napsáno buď bio, eko nebo organic. Dále jsou označeny evropským logem (v případě produkce v ČR ještě také českým národním logem, tzv. biozebrou) a kódem kontrolní organizace. Vždy musí být uveden původ všech surovin.

Poznejte ekologické zemědělství blíže
Díky kampani, probíhající celý měsíc, máte možnost dozvědět se o celém tomto odvětví více. Ministerstvo zemědělství organizuje akci každé září, již od roku 2005, a to především z důvodu, aby veřejnost získala informace o tom, proč jsou biopotraviny dobré a proč je důležité ekologické zemědělství podporovat.

A co na vás čeká? Naplánováno je spoustu regionálních akcí, jako jsou biojarmarky, biodožínky, dny otevřených vrátek na biofarmách ad. Nabízí se také možnost nahlédnout přímo do výroby a získat tak přehled o tom, jaká pravidla a postupy se musí dodržovat. Celá kampaň je doplněna o různé soutěže, díky kterým si můžete tyto dny ještě více zpestřit.

Bio nebo nebio? Co je tedy lepší?
Na tuto otázku se vedou časté diskuse. Najdeme jejich velké příznivce, ale i „odpůrce“. Biopotraviny mají své výhody i nevýhody, je na každém z nás, co nám vyhovuje a k čemu se přikloníme. Jedna věc je však jistá – ekologické zemědělství je pro naši přírodu velmi prospěšné a podporuje rovnováhu mezi půdou, vodou, rostlinami a živočichy.

Pozitivní na biopotravinách je, že obsahují minimum nebo vůbec žádné přídatné látky (konzervanty, umělá barviva, dochucovadla apod.). Co se složení týče, ne vždy je lepší než u konvenčních potravin. Velmi důležité je, v jakých podmínkách se biopotraviny skladují a jak dlouho, díky čemuž může dojít ke značnému znehodnocení. Jelikož je zakázáno jejich chemické ošetření, podléhají mnohdy velmi rychle zkáze, různým plísním apod. Pokud se rozhodnete pro nákup biopotravin, očekávejte, že vzhledově často nejsou tak lákavé (čerstvá zelenina, ovoce apod.), a to právě kvůli absenci jakýchkoli přídatných látek.

Mnoho lidí se také obrací na to, že ceny biopotravin jsou často daleko vyšší než konvenční potraviny, což je odrazuje v nákupu. Ano, v jistých případech tomu opravdu tak je. Měli bychom si ale uvědomit, že ekologické zemědělství a následná výroba je mnohdy nákladnější, nicméně cenové rozdíly by neměly být tak velké, zvláště, pokud chceme ekologické zemědělství podporovat a rozšiřovat.

Zařadit biopotraviny do jídelníčku je jistě vhodné, a to už z důvodu šetrnosti k přírodě. Také si na nich mnohdy daleko více pochutnáme a je-li dodrženo i správné skladování apod., mohou mít i přínosy v nutriční oblasti. Nicméně pokud se nebudeme stravovat pouze biopotravinami, neznamená to, že nebudeme zdraví. Kampaň nám umožňuje nahlédnout přímo do celého procesu a může nám pomoci rozhodnout se, zda si „bio“ osvojíme či nikoliv.

 

Zdroje: mesicbiopotravin.czszpi.gov.cz/clanek/biopotraviny.aspxeagri.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti spoustou zbylých dobrot, které je třeba rychle spotřebovat nebo dobře...

Čtěte dál
Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách

Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách

V našem neustálém hledání stále chutnějších a lákavějších potravin a zároveň při otázce jejich výrobců ohledně ekonomické návratnosti...
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Nechutná vám kupovaný chléb? Nelíbí se vám jeho konzistence či vzhled a máte pochybnosti o jeho složení? Milujete chuť a vůni čerstvého,...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné....
Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?

Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?

Pro někoho představuje pečivo součást každodenního jídelníčku, zatímco někteří ho považují za nepřítele dobré postavy a vyhýbají se...
Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?

Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?

Zmrzlina je oblíbeným pokušením, které si lidé rádi dopřávají, a to zejména v horkých letních měsících. Tuto sladkou chladivou pochoutku...
Oblíbená typická jídla v zemích letních dovolených. Na co se můžete těšit?

Oblíbená typická jídla v zemích letních dovolených. Na co se můžete těšit?

Léto, prázdniny a hlavně čas, kdy spousta z nás odjíždí na dlouho očekávanou dovolenou. Je to pro nás období odpočinku, poznávání nových...
Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?

Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?

Otázka plošného nedostatku jódu se řeší již celá léta. Proto bychom dnes měli mít díky fortifikaci potravin tohoto minerálního prvku...
Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Příroda se pomalu chystá na zimní spánek, zpomaluje tempo, přičemž bychom se tím měli řídit také my lidé. Kromě toho, že budeme více...