Cukrové hody dávají zubům zabrat. Jak zabránit tvorbě zubního kazu?

Cukrové hody dávají zubům zabrat. Jak zabránit tvorbě zubního kazu?
zdroj: Adobe Stock

K zubaři se nechce chodit snad nikomu. Pravidelné prevence jsou ale nezbytné. Stejně jako náprava zubního kazu. Chcete se vyhnout nepříjemnému vrtání? Zkuste mu předcházet doma – v klidu, bez bolesti, stresu a strachu.

Zubní kazy jsou způsobeny bakteriemi nacházejícími se na povrchu zubů, které přeměňují cukry na kyseliny. Nejčastějším viníkem je bakterie známá jako Streptococcus mutans. Ta a mnoho dalších tvoří na zubech lepivý film zvaný zubní plak. Ten obsahuje kyseliny, demineralizující zubní povrch tvořený převážně vápníkem a fosforem. Tato „eroze“ způsobuje malé skvrnky v zubní sklovině. Jakmile se toto poškození vlivem kyseliny rozšíří do vrstvy pod sklovinou, vzniká zubní kaz.

Doplňujte vitamín D
Studie z třicátých let naznačuje, že zubní kazy vznikají vlivem nedostatečného příjmu vitaminu D. V této studii měly děti, které jej začaly v doporučeném množství zařazovat, výrazně méně zubních kazů než ty, které do nedělaly. Nejlepší výsledky měli ty, které přidaly vitamin D a vyřadily celozrnné výrobky. A to pravděpodobně z toho důvodu, že celá zrna mohou po zkonzumování, nejsou ji rozemleta, ulpívat v ústech.

Sucho v ústech nezahánějte sladkými nápoji
Poznatky nadcházejících let ale teorii o vlivu nedostatku vitaminu D na četnost vzniku zubních kazů obohatily o další rizikové faktory. Mezi ně patří sucho v ústech nebo jakýkoliv zdravotní stav snižující množství slin v dutině ústní. Své místo zde mají i známé sladkosti a sladké nápoje plné cukru, potom také perlivé nápoje a obiloviny, pálení žáhy (kvůli kyselině) a nedostatečné čištění zubů. Jakmile kyselina pronikne do dutiny, nemáte šanci vznik kazu zvrátit. Proto je klíčové léčit oslabené oblasti zubní skloviny zbavené minerálů ještě dříve, než kyselina pronikne dovnitř. Následující tipy by vám s tím měly pomoci.

6 prostředků, které vám pomohou snížit riziko vzniku zubního kazu

Žvýkačka bez cukru
Klinické studie prokázaly, že žvýkačky bez cukru dodávají zubní sklovině ztracené minerály. Žvýkačky obsahující březový cukr neboli xylitol údajně mají schopnost stimulovat tvorbu slin, zvyšovat pH plaku a snižovat výskyt škodlivých bakterií. K potvrzení jsou ale třeba další studie. Bylo ale prokázáno, že žvýkačky bez cukru s obsahem sloučeniny zvané kasein fosfopeptid – amorfní fosforečnan vápenatý (CPP-ACP) redukuje bakterii S. mutans ještě více než žvýkačka obsahující xylitol.

Vitamín D
Vitamin D pomáhá ve střevě absorbovat vápník a fosfor z potravy, kterou konzumujete. Studie ukazují přímývztah mezi konzumací potravin s vysokým obsahem vitaminu D a vápníku, který najdete třeba v mléčných výrobcích. Vitamin D můžete čerpat také ze slunce. Novější výzkumy ale vliv vitamínu D na zdraví zubů zpochybňují.

Zubní pasta s fluoridem
Fluorid hraje při prevenci vzniku zubního kazu a remineralizaci zubní skloviny důležitou roli. Rozsáhlé výzkumy ukazují, že pravidelné čistění zubů pastou s obsahem fluoridu brání tvorbě zubního kazu. V poslední době se ale fluoridy dostaly na pomyslnou černou listinu a to hlavně se vzrůstající oblibou přírodní kosmetiky včetně zubních past. Mnoho lidí ale po vysazení zubní pasty s fluoridy pociťuje mnohem citlivější zubní sklovinu např. na přechody chlad a teplo. I přesto, že se od fluoridů trochu ustupuje, pravděpodobně ale zůstávají účinnou prevencí.

Omezení sladkostí
Podle Světové zdravotnické organizace je konzumace cukru nejdůležitějším rizikovým faktorem vzniku zubního kazu. Proto doporučuje jeho příjem snížit na méně než 10 % celkového denního kalorického příjmu. Omezení cukru v jídelníčku má tedy opravdu všestranné pozitivní účinky.

Oil pulling
Oil pulling je starodávná praxe, při níž dochází k očistě úst kokosovým nebo jiným olejem. Po dobu přibližně 20 minut jej držíte v ústech a potom vyplivnete. Odborníci tvrdí, že olej vede k vytažení bakterií a nežádoucích látek z povrchu zubů. Jedna malá, trojitě zaslepená, placebem kontrolovaná klinická studie ale ukázala, že takové ošetření sezamovým olejem snižuje tvorbu plaku, gingivitidu (zánět dásní) a počet bakterií v ústech stejně účinně jako ústní voda. Pro definitivní potvrzení těchto účinků jsou ale zapotřebí větší studie.

Kořen lišejníku
Výtažky z čínského lišejníku (Glycyrrhiza uralensis) prý mohou bojovat s bakteriemi zodpovědnými za vznik zubního kazu. Odborníci v rámci jedné studie vytvořili speciální lízátko z lišejníku, které při pravidelném lízaní má pomoci snížit riziko vzniku zubního kazu. Pilotní studie ukázala, že opravdu došlo ke snížení S. mutans v ústech. V této oblasti je ale určitě ještě co zkoumat.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!