Žlučníkový záchvat: Jak ho poznat a co udělat?

Žlučníkový záchvat: Jak ho poznat a co udělat?
zdroj: Adobe Stock

Trápí vás dlouhodobě citlivý žlučník, žlučové kamínky a celkově vám tento orgán nedá spát? Pak byste obzvláště o svátcích měli být opatrní na to, co jíte. Vánoční hody jsou velkou zatěžkávají zkouškou a také obdobím, kdy se může pěkně ozvat. Nabízíme vám pár rad, které vám mohou pomoci při vašich obtížích a nebo když přijde na nejhorší – chytnete žlučníkový záchvat.

I když jsou vánoční svátky dobou, kdy upustíte uzdu svému jídelníčku, měli byste mít stále na mysli, že jde primárně o vaše zdraví. Zde je výčet potravin, které vám rozhodně nemusí udělat dobře a které byste měli minimálně ve svém jídelníčku omezit nebo případně počítat s tím, že vás po nich může žlučník tzv. vzít.

  • maso a uzeniny – tučné vepřové a hovězí maso, bůček, žebra, tučné salámy, klobásy, vnitřnosti, paštiky a párky, nekvalitní salámy a šunky s vysokým obsahem soli, smažené řízky a kapr
  • mléčné výrobky – tučné mléčné výrobky (nad 3,5 % tuku), smetanové jogurty, tučné sýry, tvarůžky, zakysaná smetana, šlehačka
  • dochucovadla, omáčky – tatarka, majonéza, tučné a máslové omáčky, sádlo
  • nápoje – káva, perlivé nápoje, alkohol, mačkané šťávy na lačný žaludek
  • pečivo – čerstvé pečivo (individuální), sladké pečivo, smažené pečivo (koblihy)
  • sladkosti – oplatky se ztuženými tuky, zákusky, dorty, zmrzlina
  • ovoce – švestky, hrušky, jablka, kokos, ovoce se zrníčky, meloun, citrusy (individuální)
  • zelenina – hlavně cibule a česnek
  • koření – ostré koření, pepř, chilli, hořčice, máta, sójovka, worcester, kari, masox
  • ořechy – buráky, vlašské ořechy, slunečnicová semínka

Pravděpodobně tato doporučení nedodržíte, protože se nebudete chtít vzdát svého oblíbeného salátu a smaženého kapra. Myslete alespoň na množství a snažte se pochutin nesníst tolik. Po svátcích, ale rovnou najeďte na odlehčený jídelníček, který vašemu tělu určitě prospěje – ať už žlučník máte nebo nemáte. Dráždivých potravin se v očistném období pokuste opravdu vyvarovat. Určitě také dodržujte pitný režim. Vypijte alespoň 1,5 l vody denně. V závislosti na věku a míře fyzické aktivity ještě určitě přidejte. Dostatečná hydratace je totiž nezbytná pro udržení správného množství vody ve žluči.

Žlučníkový záchvat/kolika
Žlučníkový záchvat určitě poznáte – objeví se jako náhlá ostrá bolest v pravém podžebří, vystřelující do zad, která je doprovázená dalšími jevy jako je pocit na zvracení, závratě, pocity plnosti apod. Pro žlučník je také typická bolest vystřelující pod lopatku. K záchvatu dochází, když se žlučový kamínek dostane ze žlučníku do žlučových cest a tam se nějakým způsobem zaklíní. Narušená funkce žlučníku se může také projevit lehkým zežloutnutím očního bělma.

Když už se stane nejhorší a vás postihne žlučníkový záchvat, je potřeba hlavně vědět, co dělat. Při záchvatu se nesnažte určitě nic zajíst ani zapít. Lehněte si na postel či gauč tak, jak je vám to pohodlné a snažte se bolest prodýchávat. Pokud se do 30 minut nic nezlepší a nestane, určitě se nechte převést do nemocnice. Neřiďte auto a neberte ani žádné léky. Ty vám případně podá až doktor. V takových případech zabírají uvolňující spasmolytika, vždy je ale dobré, když vám je podá až lékař po tom, co vás vyšetří. Pokud se vám podaří bolest zahnat, určitě ještě zůstaňte ležet, dejte si hořký černý čaj a posléze začnete jíst od suchého základu. Hodně pijte.

Žlučníkový záchvat není rozhodně nic příjemného, proto je dobré se mu snažit předejít správnou životosprávou. Na žlučníku se také odráží stres, konzumace alkoholu a celkově sedavý způsob života. Snažte se tedy ve všech ohledech tyto rizikové faktory eliminovat. Nejlepší léčbou je tedy opět prevence.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!