Ledviny máme jen jedny. Co jim nejvíce škodí?

Ledviny máme jen jedny. Co jim nejvíce škodí?
zdroj: Adobe Stock

Nadměrný příjem bílkovin, soli nebo léků proti bolesti. To všechno může způsobit poškození ledvin. O těchto faktorech jste zřejmě už slyšeli a patří mezi hlavní rizika. Existují ale další, méně známé, ale rozhodně ne méně rizikové faktory, které mohou neblaze vaše ledviny ohrozit.

Ledviny jsou párový orgán nacházející se v oblasti beder, tedy v zadní části břišní dutiny. Pro správné fungování organismu jsou nesmírně důležité. Čistí krev od odpadních látek, podílejí se na regulaci krevního tlaku, hospodaří s vodou a ionty nebo třeba aktivují vitamin D na hormon kalcitriol. Jejich poškození může mít velmi vážné důsledky. V krvi se hromadí odpadní látky, zvyšuje se kyselost krve a mění se její složení, což se v konečném důsledku neslučuje se životem. Také dochází ke zvyšování krevního tlaku, ztrátám iontů a vody a celkovému narušení homeostázy.

Pozor na tmavou a zapáchající moč
Aby prospívaly, potřebují ledviny dostatek vody, je tedy nutné dodržovat pitný režim a také odpovídající výživu. Že ledviny pracují, jak mají, poznáte zpravidla podle barvy moči. Když je světle žlutá bez výrazného zápachu, je vše v pořádku. Čím tmavší barvy a výraznějšího pachu je, tím byste měli být obezřetnější. Známkou poškození mohou být i otoky nohou, potíže s trávením, bolesti hlavy a v bederní oblasti, celková slabost a únava a také řezání či štípání při močení.

5 faktorů zvyšujících riziko poškození ledvin
Je známé, že přemíra bílkovin a tím tedy i dusíku může ledviny poškodit. Stejně tak i nadbytek soli, která zvyšuje krevní tlak a může narušení jejich výkonnosti urychlit. Existují ale i další věci, které mohou ledviny v jejich práci významně ohrozit.

1. Kouření
Nejenže může zhoršit vysoký krevní tlak a cukrovku druhého typu, což jsou mimochodem dvě hlavní příčiny poškození ledvin, ale může dokonce narušit i účinek léčivých přípravků užívaných k jejich řešení. Tím, že kouření zpomaluje tok krve do ledvin, může také u těch, kteří již onemocněním ledvin trpí, způsobit problémy.

2. Perlivé nápoje
Pokud si dopřáváte 2 a více bublinkových nápojů s umělými sladidly denně, pravděpodobně si nevědomky zvyšujete riziko onemocnění ledvin. V jedné studii měly ženy, které pravidelně tyto nápoje popíjely, po 20 letech zkoumání ve srovnání s dalšími, které to nedělaly, zhoršenou činnost ledvin až o 30 %. Zajímavé je, že bublinkové nápoje slazené cukrem takové účinky nevykazovaly.

3. Přetrénování
Příliš dlouhé a náročné tréninky mohou způsobit tzv. rabdomyolýzu. Jedná se o stav, kdy se poškozená svalová tkáň velmi rychle rozpadá. Do krve se při tom dostávají látky, které mohou způsobit selhání ledvin. Pokud se takové situaci chcete vyhnout, nepřehánějte to se cvičením. Zátěž zvyšujte postupně, vyvarujte se zvýšené aktivity za vysokých teplot a vlhkosti. Pokud vás trápí extrémní bolest svalstva a vaše moč má tmavou barvu, konzultujte vše s lékařem.

4. Streptokok
Při streptokokové infekci tělo jako protilátky pro boj s nezvaným návštěvníkem vytváří bílkoviny. Ty se mohou dostat do filtračních částí ledvin a způsobit jejich zanícení. Obvykle to netrvá dlouho. Poškození ale může být u některých jedinců trvalé. Pokud máte podezření na streptokoka, navštivte lékaře.

5. Alkohol
O častém popíjení alkoholu se obvykle mluví především v souvislosti s poškozením jater. Negativně ale působí i na ledviny. Těžcí chroničtí pijáci si totiž výrazně zvyšují riziko chronického onemocnění ledvin. Pokud vypijete více než 4-5 alkoholických nápojů během času kratšího, než jsou 2 hodiny, můžete si uhnat akutní zánět ledvin, což může vést k vážnému poškození ledvin. Alkohol tedy nepodceňujte jak ve vztahu k ledvinám, tak ve vztahu k játrům.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!