Znáte Acai? Dlouhé červenohnědé bobule připomínají borůvky a stejně jako ony jsou mimořádně bohaté na antioxidanty. Nejen díky tomu se řadí k plodinám s mimořádnými nutričními vlastnostmi a příznivými vlivy na lidský organismus, které jsou známé pod názvem superfoods (superpotraviny). Kromě toho totiž Acai pomáhá řešit problémy s pletí (proto je součástí řady make-upů a dalších kosmetických přípravků) a také s váhou, protože tvoří významnou složku zdravé stravy doporučované pro redukci hmotnosti.
Ve 100 g Acai najdete:
Kalorie: 70
Kalorie ze sacharidů: 16
Kalorie z tuku: 50
Kalorie z bílkovin: 4
Vitamin A: 750 IU (mezinárodní jednotka)
Vápník: 20 mg
Sodík: 10 mg
Vláknina: 2 g
Cukry: 2 g (poměrně nízký obsah cukru)
Americký zázrak přímo z vršku palmy
Domovem Acai, které rostou na stejnojmenné palmě, je střední a jižní Amerika. Mluvili jsme o obsahu antioxidantů. Tak vězte, že Acai jich má mnohem víc než třeba brusinky, maliny, ostružiny, jahody a již zmiňované borůvky. Bobulky Acai jsou poměrně křehké, kromě jejich přirozeného prostředí je tedy velmi těžké se k nim dostat. Nemusíte kvůli tomu ale věšet hlavu. V našich končinách jsou docela dobře dostupné prášky s obsahem Acai, které můžete přidat třeba do smoothie.
6 největších benefitů Acai. Jaké to jsou?
- Slouží jako prevence rakoviny
Antioxidanty zabíjejí rakovinové buňky, zejména v případě leukémie. Jiný výzkum ukázal, Acai umí zničit rakovinové buňky po méně než 24 hodinách po požití. Jedna studie ukázala, že Acai zabilo až 86 % buněk rakoviny plic. - Pomocník v boji s nadváhou a cholesterolem
Některé výzkumy ukazují, že Acai většině lidí pomáhá se snižováním hmotnosti. Ve skutečnosti bylo prokázáno, že snižuje negativní vliv stravy s vysokým obsahem tuků. Jedna studie zjistila, že 30denní kůra užívání doplňků stravy s obsahem Acai, nebo pojídání samotných bobulek, snižuje hladinu inzulínu i glukózy v krvi na lačno. - Proti kožním onemocněním
Je známo, že antioxidanty podporují dobrý stav kůže. Ani Acai nejsou v tomto směru výjimkou. Pomáhají kožním buňkám s regenerací a zabraňují tak předčasnému stárnutí, které se projevuje nejen vráskami, ale i pigmentovými nesrovnalostmi, jako jsou třeba tmavé skvrny. - Snižují riziko aterosklerózy a mrtvice
Bobulky Acai jsou bohaté na obsah antokyaninu. Jedná se o antioxidant nacházející se v červením víně, který má schopnost snižovat v krvi hladinu cholesterolu. Může tak zabránit vzniku krevních sraženin a zvýšit tok kyslíku do krve. Tím snižuje riziko mrtvice a infarktu. - Posilují mentální kondici
Se stárnutím organismu se pojí nejenom vrásky, ale i pokles mentální kondice. V mozku se hromadí oslabené a poškozené buňky, které mohou způsobit Alzheimerovu chorobu a další potíže spojené s pamětí a mentálním rozpoložením a stavem. Červené a modré odstíny dodávají Acai bobulkám polyfenoly. Ty zároveň aktivují proteiny, které mohou napravit poškození buněk, které v mozku činí neplechu. - Zlepšují trávení
Acai detoxikují trávicí trakt a pomáhají tak se zdravým trávením. Jsou rovněž skvělým zdrojem vlákniny, jinak známé jako kartáč střev.
Jak začlenit Acai do stravy?
Ve formě prášku je můžete přidat do smoothie, kaše, nebo třeba polevy na ovesné palačinky (jogurt, rozmixované avokádo, med, acai prášek). Během pečení je můžete přidat do receptů místo jiných plodů. Jako skvělá a chutná alternativa sladkých nápojů poslouží Acai džus, který zafunguje jako přísada do dipů, omáček či dresingů.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál