Víte, jak poznáte, že trpíte nedostatkem vitaminu B12?

Víte, jak poznáte, že trpíte nedostatkem vitaminu B12?

Schopnost těla absorbovat z potravy vitamin B12 s věkem klesá. To se týká především žen. Statistiky říkají, že 4 ze 100 žen ve věku mezi 40 a 59 lety mají nedostatečnou hladinu B12. Tu ale nesnižuje pouze věk. Stejně tak i absence masa ve stravě, některé léky předepisované na diabetes typu 2 nebo syndrom polycystických vaječníků či třeba i běžné léky na pálení žáhy. Jak ale poznat, že patříte mezi jedince trpící nedostatkem B12? Existuje několik indicií, které lze poměrně snadno vysledovat z každodenního chování.

Znamením nedostatku vitaminu B12 může být cokoliv, od intenzivní únavy až po potíže se zrakem. Pokud na sobě ve zvýšené míře pozorujete níže zmíněné příznaky, kontaktuje lékaře a požádejte jej, aby provedl krevní test a zkontroloval hladinu vitaminu B12 v krvi. Bude-li nízká, vyřeší tento problém několik injekcí B12. Ty dokáží většinou během několika týdnu vše znovu uvést do normálu. (Je jasné, že po přečtení článku na sobě najdete všechny příznaky, počkejte ale s pozorováním pár dní a nechte nejprve nové poznatky vstřebat, abyste sebe a své okolí zbytečně nevyděsili pouhou hypochondrií). 

Extrémní únava
Jedním z prvních příznaků nedostatku vitaminu B12 bývá únava. Tělo na něj totiž spoléhá ve věci získávání červených krvinek, které jsou nezbytné pro transport kyslíku do orgánů. Pokud v buňkách máte málo kyslíku, budete unavení bez ohledu na to, kolik hodin prospíte.


Slabost
S únavou jde ruku v ruce i slabost. I ta totiž vychází ze svalů. Nejsou-li dostatečně zásobeny kyslíkem, ochabují.


Podivné nespecifikovatelné bolesti, mrazení, třes apod.
Připadáte si poslední dobou jako blázni, protože jste svědkem toho, jak vaše tělo zachvacuje řada velmi podivných jevů? Máte pocit elektrizování od hlavy až k patám? Trápí vás necitlivost v končetinách, nebo naopak nepříjemné píchání a zdá se vám, že jste jako malá mořská víla, která při každém kroku na zemi měla pocit, jako by se jí do chodidel zapichovala stovka nožů? No, nevíme, nakolik vás uklidníme, ale můžeme vás ujistit, že blázni nejste. Jen máte zřejmě nedostatek vitaminu B12. Ony podivné pocity jsou nejspíš výsledkem poškození nervů, které je vyvoláno nízkou hladinou kyslíku v buňkách. Pořád ten kyslík, co?


Jste zmatení a popletení
Nemůžete si vzpomenout, jak se jmenuje dcerka vaší kamarádky. Klíče místo na věšáček pokládáte do lednice. Jedete do práce, ale zabočíte k obchodnímu centru. Ne. Nemusíte se obávat předčasné demence. Zato nízké hladiny vitaminu B12 ano. Hádejte, čím to asi bude. Že by se vlivem toho mozkovým buňkám dodávalo málo kyslíku nutného pro jejich správnou funkci? Bingo. Trefa do černého. 


Cítíte nevolnost a závratě
Dalším známým příznakem jsou protivné nevolnosti a závratě ve zcela běžných situacích. Třeba při chůzi po schodech. Jedna turecká studie porovnávala hladinu vitaminu B12 u pacientů trpících závratěmi a u stovky zdravých dobrovolníků. Výzkumníci zjistili, že pacienti trpící závratí ji měli až o 40 % nižší než zdraví dobrovolníci.


Vaše pokožka je bledá
Ztrácíte poslední dobou narůžovělý zdravý nádech a vaše pleť začíná být bledá až nažloutlá? Viníkem může být nedostatek vitaminu B12. S tím se totiž pojí špatná kondice červených krvinek (jsou velmi křehké a snadno zničitelné). To způsobuje uvolnění pigmentu zvaného bilirubin, která dodává pleti žlutý odstín.


Máte hladký a červený jazyk
Přibližně polovina lidí s vážným nedostatkem vitaminu B12 ztrácí papily – malé hrbolky – na jazyku, zejména kolem okrajů. Pacienti si také stěžují na pálení a bolestivost, zejména v zadní části jazyka. A jelikož většina papil obsahuje i chuťové buňky, pokud jich ztratíte hodně, ovlivní to i vaši chuť – respektive oblíbené pokrmy vám už nebudou chutnat stejně, protože se může stát, že jejich chuť jednoduše neucítíte, nebo bude hodně nevýrazná. Ženy trpící nedostatkem vitaminu B12 proto často bez zjevné příčiny hubnou. Nemají totiž vůbec chuť k jídlu.


Každá maličkost vás rozhodí
Nedostatek vitaminu B12 způsobuje změny nálad, což může vést až k úzkostem a depresím. Lékaři nejsou zcela přesvědčení, jak nízká hladina B12 přímo souvisí se zvýšeným výskytem depresí. Řada z nich se ale domnívá, že to může mít něco společného se skutečností, že se B12 podílí na syntéze mozkových chemikálií, jako je serotonin a dopamin, které pomáhají regulovat náladu. 


Trápí vás potíže s viděním
V extrémních případech může nedostatek B12 poškodit zrakový nerv nebo zasáhnout krevní cévy v sítnici. Důsledkem je rozmazané či dvojité vidění, citlivost na světlo, v krajních situacích i ztráta zraku.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...