Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?
zdroj: Adobe Stock

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí? Má blahodárné účinky, které jsou mu přisuzovány? Co vše obsahuje a v čem spočívá podstata správného užívání?

Jablečnému octu se také přezdívá elixír mládí. Bývá považován za všelék. Je pravdou, že první zmínky se objevily před mnoha deseti tisíci lety, kdy sám Hippokrates užíval ocet jako účinné antibiotikum. V průběhu americké občanské války byl používán ocet k léčbě zápalu plic a při žaludečních nevolnostech. Jak už logicky ze samotného názvu vyplývá, vyrábí se jablečný ocet z jablek, která jsou rozdrcená a poté se musí nechat kvasit. Kvalita octa se samozřejmě odvíjí od konkrétního zakoupeného produktu. Vhodný je čistý jablečný ocet, který je mírně zakalený, což není na škodu, ba naopak. Při chemickém procesu, kdy je ocet zbavován zákalu, razantně klesá obsah prospěšných látek. Další možností je vyrobit si jablečný ocet doma.

Kromě klasického využití v kuchyni, kdy ho lze použít na dochucení pokrmů, je nejvhodnější ho konzumovat ráno na lačný žaludek, kdy je doporučeno rozmíchat 2 lžičky jablečného octa s vodou, případně lze osladit lžičkou medu.

V čem spočívají prospěšné účinky octa?
Jablečný ocet kromě kyseliny octové obsahuje vodu, enzymy, stopová množství dalších kyselin, ale také v sobě ukrývá řadu vitamínů a důležitých minerálů. A právě tyto látky mají pozitivní účinky na lidské zdraví. Díky tomu má i antibakteriální účinky, působí jako antibiotikum, které efektivně ničí bakterie v těle, a posiluje imunitu.

Na základě několika klinických studií provedených na zvířatech i lidech, bylo prokázáno, že právě kyselina octová a jablečný ocet mohou pomoci při hubnutí, spalování tuků v oblasti břicha i jiných problémových partií. Je to tím, že jablečný ocet potlačuje chuť k jídlu a zrychluje metabolismus, taktéž zmírňuje zadržování vody. Pozor, nepůsobí však jako spalovač, tudíž nelze očekávat, že po vypití sklenice vody s octem zhubnete. Ocet zvyšuje pocit sytosti, díky tomu přijmete méně kalorií.

Některé vědecké studie potvrzují, že konzumace jablečného octa má příznivý účinek na hladinu cukru v krvi a může dokonce i ovlivnit výši krevního tlaku a snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi. Pravidelná konzumace jablečného octa napomáhá k posílení činnosti srdce, což vede ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Pomoci může i při akné a dalších kožních problémech, neboť jablečný ocet vyrovnává pH pokožky a zároveň pleť dezinfikuje. Lze ho aplikovat na tvář pomocí odličovacích tamponků ráno i večer. Pamatujte si ale, že je třeba používat ho ředěný vodou.

tip redakce ▾
 
Img

Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Levné, chutné, zdravé. Všechno, jen ne nudné. Takové je kvašené zelí, které je u nás oblíbené téměř stejně jako kyselé okurky. Je cenným zdrojem vitamínu C a můžete jej připravit na...

Pozor na zuby, přece jen je to kyselina
Rozhodně zde ale neplatí, že čím více, tím lépe. Jablečný ocet může mít kromě léčivých účinků i svou negativní stránku. Časté užívání v neředěném stavu může poškodit zubní sklovinu. Po konzumaci jablečného octa je vhodné si vypláchnout ústní dutinu čistou vodou, stejně tak i vyčkat s čištěním zubů alespoň půl hodiny. I když alergie na jablečný ocet je velmi vzácná, i tak je třeba dávat pozor, pokud by se objevila, okamžitě přestaňte s konzumací.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...