Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?
zdroj: Adobe Stock

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí? Má blahodárné účinky, které jsou mu přisuzovány? Co vše obsahuje a v čem spočívá podstata správného užívání?

Jablečnému octu se také přezdívá elixír mládí. Bývá považován za všelék. Je pravdou, že první zmínky se objevily před mnoha deseti tisíci lety, kdy sám Hippokrates užíval ocet jako účinné antibiotikum. V průběhu americké občanské války byl používán ocet k léčbě zápalu plic a při žaludečních nevolnostech. Jak už logicky ze samotného názvu vyplývá, vyrábí se jablečný ocet z jablek, která jsou rozdrcená a poté se musí nechat kvasit. Kvalita octa se samozřejmě odvíjí od konkrétního zakoupeného produktu. Vhodný je čistý jablečný ocet, který je mírně zakalený, což není na škodu, ba naopak. Při chemickém procesu, kdy je ocet zbavován zákalu, razantně klesá obsah prospěšných látek. Další možností je vyrobit si jablečný ocet doma.

Kromě klasického využití v kuchyni, kdy ho lze použít na dochucení pokrmů, je nejvhodnější ho konzumovat ráno na lačný žaludek, kdy je doporučeno rozmíchat 2 lžičky jablečného octa s vodou, případně lze osladit lžičkou medu.

V čem spočívají prospěšné účinky octa?
Jablečný ocet kromě kyseliny octové obsahuje vodu, enzymy, stopová množství dalších kyselin, ale také v sobě ukrývá řadu vitamínů a důležitých minerálů. A právě tyto látky mají pozitivní účinky na lidské zdraví. Díky tomu má i antibakteriální účinky, působí jako antibiotikum, které efektivně ničí bakterie v těle, a posiluje imunitu.

Na základě několika klinických studií provedených na zvířatech i lidech, bylo prokázáno, že právě kyselina octová a jablečný ocet mohou pomoci při hubnutí, spalování tuků v oblasti břicha i jiných problémových partií. Je to tím, že jablečný ocet potlačuje chuť k jídlu a zrychluje metabolismus, taktéž zmírňuje zadržování vody. Pozor, nepůsobí však jako spalovač, tudíž nelze očekávat, že po vypití sklenice vody s octem zhubnete. Ocet zvyšuje pocit sytosti, díky tomu přijmete méně kalorií.

Některé vědecké studie potvrzují, že konzumace jablečného octa má příznivý účinek na hladinu cukru v krvi a může dokonce i ovlivnit výši krevního tlaku a snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi. Pravidelná konzumace jablečného octa napomáhá k posílení činnosti srdce, což vede ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Pomoci může i při akné a dalších kožních problémech, neboť jablečný ocet vyrovnává pH pokožky a zároveň pleť dezinfikuje. Lze ho aplikovat na tvář pomocí odličovacích tamponků ráno i večer. Pamatujte si ale, že je třeba používat ho ředěný vodou.

tip redakce ▾
 
Img

Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Levné, chutné, zdravé. Všechno, jen ne nudné. Takové je kvašené zelí, které je u nás oblíbené téměř stejně jako kyselé okurky. Je cenným zdrojem vitamínu C a můžete jej připravit na...

Pozor na zuby, přece jen je to kyselina
Rozhodně zde ale neplatí, že čím více, tím lépe. Jablečný ocet může mít kromě léčivých účinků i svou negativní stránku. Časté užívání v neředěném stavu může poškodit zubní sklovinu. Po konzumaci jablečného octa je vhodné si vypláchnout ústní dutinu čistou vodou, stejně tak i vyčkat s čištěním zubů alespoň půl hodiny. I když alergie na jablečný ocet je velmi vzácná, i tak je třeba dávat pozor, pokud by se objevila, okamžitě přestaňte s konzumací.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme hned několik typů rozinek, které se liší barvou, velikostí, ale...

Čtěte dál
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...
Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Avokáda jsou dnes velmi oblíbená. Přidávají se do smoothies, omáček, kaší, pomazánek, salátů. Pecka, která už způsobila nejedno říznutí...