Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?
zdroj: Adobe Stock

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí? Má blahodárné účinky, které jsou mu přisuzovány? Co vše obsahuje a v čem spočívá podstata správného užívání?

Jablečnému octu se také přezdívá elixír mládí. Bývá považován za všelék. Je pravdou, že první zmínky se objevily před mnoha tisíci lety, kdy sám Hippokrates užíval ocet jako účinné antibiotikum. V průběhu americké občanské války byl používán ocet k léčbě zápalu plic a při žaludečních nevolnostech. Jak už logicky ze samotného názvu vyplývá, vyrábí se jablečný ocet z jablek, která jsou rozdrcená a poté se musí nechat kvasit. Kvalita octa se samozřejmě odvíjí od konkrétního zakoupeného produktu. Vhodný je čistý jablečný ocet, který je mírně zakalený, což není na škodu, ba naopak. Při chemickém procesu, kdy je ocet zbavován zákalu, razantně klesá obsah prospěšných látek. Další možností je vyrobit si jablečný ocet doma.

Kromě klasického využití v kuchyni, kdy ho lze použít na dochucení pokrmů, je nejvhodnější ho konzumovat ráno na lačný žaludek, kdy je doporučeno rozmíchat 2 lžičky jablečného octa s vodou, případně lze osladit lžičkou medu.

V čem spočívají prospěšné účinky octa?
Jablečný ocet kromě kyseliny octové obsahuje vodu, enzymy, stopová množství dalších kyselin, ale také v sobě ukrývá řadu vitamínů a důležitých minerálů. A právě tyto látky mají pozitivní účinky na lidské zdraví. Díky tomu má i antibakteriální účinky, působí jako antibiotikum, které efektivně ničí bakterie v těle, a posiluje imunitu.

Na základě několika klinických studií provedených na zvířatech i lidech, bylo prokázáno, že právě kyselina octová a jablečný ocet mohou pomoci při hubnutí, spalování tuků v oblasti břicha i jiných problémových partií. Je to tím, že jablečný ocet potlačuje chuť k jídlu a zrychluje metabolismus, taktéž zmírňuje zadržování vody. Pozor, nepůsobí však jako spalovač, tudíž nelze očekávat, že po vypití sklenice vody s octem zhubnete. Ocet zvyšuje pocit sytosti, díky tomu přijmete méně kalorií.

Některé vědecké studie potvrzují, že konzumace jablečného octa má příznivý účinek na hladinu cukru v krvi a může dokonce i ovlivnit výši krevního tlaku a snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi. Pravidelná konzumace jablečného octa napomáhá k posílení činnosti srdce, což vede ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Pomoci může i při akné a dalších kožních problémech, neboť jablečný ocet vyrovnává pH pokožky a zároveň pleť dezinfikuje. Lze ho aplikovat na tvář pomocí odličovacích tamponků ráno i večer. Pamatujte si ale, že je třeba používat ho ředěný vodou.

Pozor na zuby, přece jen je to kyselina
Rozhodně zde ale neplatí, že čím více, tím lépe. Jablečný ocet může mít kromě léčivých účinků i svou negativní stránku. Časté užívání v neředěném stavu může poškodit zubní sklovinu. Po konzumaci jablečného octa je vhodné si vypláchnout ústní dutinu čistou vodou, stejně tak i vyčkat s čištěním zubů alespoň půl hodiny. I když alergie na jablečný ocet je velmi vzácná, i tak je třeba dávat pozor, pokud by se objevila, okamžitě přestaňte s konzumací.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...