Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí? Má blahodárné účinky, které jsou mu přisuzovány? Co vše obsahuje a v čem spočívá podstata správného užívání?
Jablečnému octu se také přezdívá elixír mládí. Bývá považován za všelék. Je pravdou, že první zmínky se objevily před mnoha tisíci lety, kdy sám Hippokrates užíval ocet jako účinné antibiotikum. V průběhu americké občanské války byl používán ocet k léčbě zápalu plic a při žaludečních nevolnostech. Jak už logicky ze samotného názvu vyplývá, vyrábí se jablečný ocet z jablek, která jsou rozdrcená a poté se musí nechat kvasit. Kvalita octa se samozřejmě odvíjí od konkrétního zakoupeného produktu. Vhodný je čistý jablečný ocet, který je mírně zakalený, což není na škodu, ba naopak. Při chemickém procesu, kdy je ocet zbavován zákalu, razantně klesá obsah prospěšných látek. Další možností je vyrobit si jablečný ocet doma.
Kromě klasického využití v kuchyni, kdy ho lze použít na dochucení pokrmů, je nejvhodnější ho konzumovat ráno na lačný žaludek, kdy je doporučeno rozmíchat 2 lžičky jablečného octa s vodou, případně lze osladit lžičkou medu.
V čem spočívají prospěšné účinky octa?
Jablečný ocet kromě kyseliny octové obsahuje vodu, enzymy, stopová množství dalších kyselin, ale také v sobě ukrývá řadu vitamínů a důležitých minerálů. A právě tyto látky mají pozitivní účinky na lidské zdraví. Díky tomu má i antibakteriální účinky, působí jako antibiotikum, které efektivně ničí bakterie v těle, a posiluje imunitu.
Na základě několika klinických studií provedených na zvířatech i lidech, bylo prokázáno, že právě kyselina octová a jablečný ocet mohou pomoci při hubnutí, spalování tuků v oblasti břicha i jiných problémových partií. Je to tím, že jablečný ocet potlačuje chuť k jídlu a zrychluje metabolismus, taktéž zmírňuje zadržování vody. Pozor, nepůsobí však jako spalovač, tudíž nelze očekávat, že po vypití sklenice vody s octem zhubnete. Ocet zvyšuje pocit sytosti, díky tomu přijmete méně kalorií.
Některé vědecké studie potvrzují, že konzumace jablečného octa má příznivý účinek na hladinu cukru v krvi a může dokonce i ovlivnit výši krevního tlaku a snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi. Pravidelná konzumace jablečného octa napomáhá k posílení činnosti srdce, což vede ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Pomoci může i při akné a dalších kožních problémech, neboť jablečný ocet vyrovnává pH pokožky a zároveň pleť dezinfikuje. Lze ho aplikovat na tvář pomocí odličovacích tamponků ráno i večer. Pamatujte si ale, že je třeba používat ho ředěný vodou.
Pozor na zuby, přece jen je to kyselina
Rozhodně zde ale neplatí, že čím více, tím lépe. Jablečný ocet může mít kromě léčivých účinků i svou negativní stránku. Časté užívání v neředěném stavu může poškodit zubní sklovinu. Po konzumaci jablečného octa je vhodné si vypláchnout ústní dutinu čistou vodou, stejně tak i vyčkat s čištěním zubů alespoň půl hodiny. I když alergie na jablečný ocet je velmi vzácná, i tak je třeba dávat pozor, pokud by se objevila, okamžitě přestaňte s konzumací.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
