Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?
zdroj: Adobe Stock

Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, ihned po vodě. Vítaným bonusem jsou prospěšné látky, které jsou v čaji obsaženy. Aby však daný druh čaje měl náležitý účinek, je třeba ho správně připravit. Ověřte si, že svůj čaj připravujete správně.

Čaj se těší značné oblibě už tisíce let. K masovému rozšíření došlo v 19. století a to především zásluhou Angličanů, neboť založili první čajové plantáže v Indii a poté došlo k přesunutí na Ceylon. Dále byly čajové plantáže postupně založeny v Africe a dalších zemích.

Mnozí si bez čaje nedokáží představit svůj den. Pro někoho je nepostradatelným nápojem ráno, kdy je součástí snídaně, stejně tak se ale může popíjet po celý den a večerní relax u dobrého čaje má určitě také něco do sebe. Rozlišujeme hned několik druhů čaje, které se vyznačují specifickými účinky a stejně tak odlišnou přípravou.

Kouzlo zeleného čaje
Tento čaj je znám pro své blahodárné účinky, neboť poskytuje našemu tělu prospěšné látky, z polyfenolů. Bývá nazýván zeleným zázrakem. Avšak mnozí se dopouštějí zásadní chyby při samotné přípravě. Zelený čaj by se měl pít v menších šálcích, kdy na jeden šálek připadá jedna čajová lžička čaje. Zásadní je, že zelený čaj se nezalévá vroucí vodou ale přelévá se vodou o teplotě 80 °C a louhuje se po dobu 2 až 3 minut. Pokud čaj nepřipravujete v konvici, je třeba jej při louhování zakrýt, tím dojde k uchování aroma. Pozitivní je, že zelený čaj můžete zalít znovu, neboť co do chuti i kvality bývá druhý nálev ještě lepší. Stejně jako zelený se připravuje i bílý čaj, který se přelévá rovněž vodou o stejné teplotě i doba louhování je podobná – od 3 do 5 minut. Při překročení by mohlo dojít k negativní změně chuti.

Pozitivní účinky černého čaje
I tento čaj pochází z čajovníku čínského a je bohatý na mnoho antioxidačních látek, avšak prochází delší fermentací, než čaj zelený, což mu dává charakteristickou černou barvu a odlišné vlastnosti. Pravidelné pití černého čaje může dokonce pomoci snížit vysoký tlak. Černý čaj se zalévá vroucí vodou o teplotě 100 °C a hlídá se doba louhování, která by neměla překročit interval 3 až 5 minut. Doba louhování rozhodně nesouvisí se sílou účinku, tj. sílu nápoje určuje množství čajových lístků a vody, nikoliv doba louhování, která z něj nečiní silnější nápoj.

Síla bylinného čaje
Bylinné čaje jsou vlastně bylinné nálevy, už se nejedná o čajovník, i když slovo čaj se obecně používá. Tento druh čaje se nepije jen ze zdravotních důvodů, ale také z preventivních. Záleží na konkrétní bylině. Některé bylinné čaje působí blahodárně i na lidskou psychiku, mají uklidňující účinek apod. Vhodné jsou i druhy bylinných čajů pro lepší spánek, které si můžete dopřát coby večerní rituál. Ideální je připravovat tento typ čaje ve skleněné či porcelánové konvici. Na přípravu bylinného čaje připadá na jeden šálek jedna čajová lžička. Není vhodné překračovat dobu louhování, neboť po určité době se proces uvolňování prospěšných látek zastaví. Doba louhování je zpravidla 5 až 10 minut, záleží na konkrétní bylině. Důležité je nepoužívat sítko vyrobené z kovu, neboť by mohlo dojít k narušení účinku některých látek obsažených v čaji. Rovněž není ideální použití kovového hrnku a lžičky. A jelikož se jedná o byliny, je třeba si vždy zjistit, jaká je maximální možná délka konzumace.

Jak čaje dochutit?
Je známo, že zelený čaj by se neměl sladit cukrem, což je považováno za barbarství a není to ani zrovna ta nejzdravější varianta. Lepší alternativou jsou lístky stévie. Pokud rádi dochucujete citronem, dejte ho až ve chvíli, kdy je čaj hotový a lehce vychladlý, jinak by mohl zastavit proces louhování. Pokud preferujete med, tak chvíli vyčkejte, v horké vodě by taktéž ztratil blahodárné účinky. A pokud vás med a citron omrzely, zkuste mléko do černého čaje, jako to tradičně dělají Britové...

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...