Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?
zdroj: Adobe Stock

Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, ihned po vodě. Vítaným bonusem jsou prospěšné látky, které jsou v čaji obsaženy. Aby však daný druh čaje měl náležitý účinek, je třeba ho správně připravit. Ověřte si, že svůj čaj připravujete správně.

Čaj se těší značné oblibě už tisíce let. K masovému rozšíření došlo v 19. století a to především zásluhou Angličanů, neboť založili první čajové plantáže v Indii a poté došlo k přesunutí na Ceylon. Dále byly čajové plantáže postupně založeny v Africe a dalších zemích.

Mnozí si bez čaje nedokáží představit svůj den. Pro někoho je nepostradatelným nápojem ráno, kdy je součástí snídaně, stejně tak se ale může popíjet po celý den a večerní relax u dobrého čaje má určitě také něco do sebe. Rozlišujeme hned několik druhů čaje, které se vyznačují specifickými účinky a stejně tak odlišnou přípravou.

Kouzlo zeleného čaje
Tento čaj je znám pro své blahodárné účinky, neboť poskytuje našemu tělu prospěšné látky, z polyfenolů. Bývá nazýván zeleným zázrakem. Avšak mnozí se dopouštějí zásadní chyby při samotné přípravě. Zelený čaj by se měl pít v menších šálcích, kdy na jeden šálek připadá jedna čajová lžička čaje. Zásadní je, že zelený čaj se nezalévá vroucí vodou ale přelévá se vodou o teplotě 80 °C a louhuje se po dobu 2 až 3 minut. Pokud čaj nepřipravujete v konvici, je třeba jej při louhování zakrýt, tím dojde k uchování aroma. Pozitivní je, že zelený čaj můžete zalít znovu, neboť co do chuti i kvality bývá druhý nálev ještě lepší. Stejně jako zelený se připravuje i bílý čaj, který se přelévá rovněž vodou o stejné teplotě i doba louhování je podobná – od 3 do 5 minut. Při překročení by mohlo dojít k negativní změně chuti.

Pozitivní účinky černého čaje
I tento čaj pochází z čajovníku čínského a je bohatý na mnoho antioxidačních látek, avšak prochází delší fermentací, než čaj zelený, což mu dává charakteristickou černou barvu a odlišné vlastnosti. Pravidelné pití černého čaje může dokonce pomoci snížit vysoký tlak. Černý čaj se zalévá vroucí vodou o teplotě 100 °C a hlídá se doba louhování, která by neměla překročit interval 3 až 5 minut. Doba louhování rozhodně nesouvisí se sílou účinku, tj. sílu nápoje určuje množství čajových lístků a vody, nikoliv doba louhování, která z něj nečiní silnější nápoj.

Síla bylinného čaje
Bylinné čaje jsou vlastně bylinné nálevy, už se nejedná o čajovník, i když slovo čaj se obecně používá. Tento druh čaje se nepije jen ze zdravotních důvodů, ale také z preventivních. Záleží na konkrétní bylině. Některé bylinné čaje působí blahodárně i na lidskou psychiku, mají uklidňující účinek apod. Vhodné jsou i druhy bylinných čajů pro lepší spánek, které si můžete dopřát coby večerní rituál. Ideální je připravovat tento typ čaje ve skleněné či porcelánové konvici. Na přípravu bylinného čaje připadá na jeden šálek jedna čajová lžička. Není vhodné překračovat dobu louhování, neboť po určité době se proces uvolňování prospěšných látek zastaví. Doba louhování je zpravidla 5 až 10 minut, záleží na konkrétní bylině. Důležité je nepoužívat sítko vyrobené z kovu, neboť by mohlo dojít k narušení účinku některých látek obsažených v čaji. Rovněž není ideální použití kovového hrnku a lžičky. A jelikož se jedná o byliny, je třeba si vždy zjistit, jaká je maximální možná délka konzumace.

tip redakce ▾
 
Img

Pijete bylinkové čaje? Pozor na to, že ne vždy vám pomohou

Stále více lidí se v dnešní době vrací k bylinkám. Nic proti tomu, jelikož při některých nemocech mohou významným způsobem přispět k uzdravení, či zlepšení zdravotního stavu. Jejich...

Jak čaje dochutit?
Je známo, že zelený čaj by se neměl sladit cukrem, což je považováno za barbarství a není to ani zrovna ta nejzdravější varianta. Lepší alternativou jsou lístky stévie. Pokud rádi dochucujete citronem, dejte ho až ve chvíli, kdy je čaj hotový a lehce vychladlý, jinak by mohl zastavit proces louhování. Pokud preferujete med, tak chvíli vyčkejte, v horké vodě by taktéž ztratil blahodárné účinky. A pokud vás med a citron omrzely, zkuste mléko do černého čaje, jako to tradičně dělají Britové...

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období doslova nabité životem a silou ve svých účincích. Pro člověka je to ideální...

Čtěte dál
Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli,...
Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal u nás není příliš známý na rozdíl od svého příbuzného, zázvoru. To je ale škoda, protože má neméně zdravotních přínosů pro...
Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Jsou nenápadná, ale výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Drobná sezamová semínka dokáží s tělem učiněné divy. U nás se na ně trochu...
Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky,...
Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací...
V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice...
Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety,...
Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Zapomínáte na vitamíny, ale kávu nevynecháte nikdy. Bez ní jako kdyby den nemohl správně začít. Proč tyto činnosti nespojit a nedostat...
V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Možná jste si všimli, že výživoví odborníci často upřednostňují konzumaci žitného kváskového chleba před klasickým pečivem z bílé mouky....
Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování...
Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky....
Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí?...
Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni...
Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného...