Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?
zdroj: Adobe Stock

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety, kolínka, vrtule a další tvary těstovin tak, aby vás pochválil i pravý Ital?

Těstoviny tvoří základ italské kuchyně, značné oblibě se těší však také u nás. Jsou ideální i jako rychlý oběd či večeře pro rodinu. Těstovinami rozhodně neurazíte ani návštěvu, ba naopak. Výhodou je, že je lze připravit na mnoho způsobů, během chvíle můžete vykouzlit dokonalý pokrm.

Těstoviny jsou pro lidský organismus díky obsahu sacharidů významným zdrojem energie, Semolinové těstoviny, které jsou vyrobeny z tvrdé pšenice, mají vyšší obsah lepku. Výsledkem je tvrdá a sklovitá konzistence. Vždy je třeba volit kvalitní těstoviny, které se vyznačují jednotným nažloutlým zbarvením a kompaktní strukturou bez bílých či tmavých skvrn. Rovněž můžete zvolit zdravou variantu v podobě špaldových těstovin. Kvalita v tomto případě předurčuje výsledek.

Stejně tak kvalitu těstovin poznáte i podle toho, že voda, ve které se vařily, zůstane nezakalená. Správně uvařené těstoviny mají být na skus – all dente, tj. nemají být příliš měkké, ale ani tvrdé. Zkrátka na skus.

Jak toho docílit a jakých chyb se vyvarovat?

1. Hrnec a dostatek vody
Zaprvé potřebujete velký hrnec, neboť se do něj vejde potřebné množství vody, těstoviny se v něm nebudou na sebe přichytávat a bude se vám s ním i lépe manipulovat. Hodí se určitě i poklička, která proces vaření urychlí a ušetří vám spotřebovanou energii. K vaření těstovin je potřeba hodně vody, jinak se budou lepit. Minimálně alespoň jeden litr na 100 g těstovin a to i v případě, že budete chtít uvařit menší množství. Zde platí, že čím více vody, tím lépe.

2. Sůl nad zlato
Jakmile začne voda v hrnci vřít, nastává chvíle pro osolení. Sůl má pozitivní vliv i na to, že těstoviny krásně změknou. Doporučuje se minimálně 10 g na 1 litr vody, což se dobře pamatuje. Jakmile je voda takto osolená, vložte všechny těstoviny naráz do hrnce a přikryjte pokličkou, aby se urychlil návrat zpět k varu. Hlídejte ale, aby voda nevyvřela, proto pokličku dejte mírně stranou a těstoviny průběžně občas promíchejte.

3. Olej do vody – ano či ne?
Diskutabilní téma. Rozšířilo se tvrzení, že by se mělo do vody přidat trochu oleje, aby nedošlo ke slepení těstovin ani po jejich scezení. Pokud je ale v hrnci dostatečné množství vody, ke slepení nedojde.

4. Vařte na bod skusu
Zajisté chcete také mít těstoviny uvařené al dente. Na každém balení výrobku je uvedena doporučená doba vaření. Nicméně vždy se přesvědčte, zda jsou těstoviny opravdu již hotové a okolo doby vaření na obalu raději těstoviny hned několikrát ochutnejte. Číslo je jedna věc, realita ale věc druhá.

5. Okamžitě scedit a nikdy neproplachovat
Po uvaření je nezbytné okamžitě přecedit těstoviny, jinak stále měknou, přestože už nejsou na plotně. Proplachování je největší chybou a znehodnocením, prudká změna teploty těstovinám neprospívá. Kvalitní těstoviny se neslepí. Hotové těstoviny je dobré okamžitě použít a nenechávat zbytečně dlouho odstát, jinak začnou osychat. Ihned je promíchejte s omáčkou či jinými ingrediencemi a servírujte.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...