Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?
zdroj: Adobe Stock

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety, kolínka, vrtule a další tvary těstovin tak, aby vás pochválil i pravý Ital?

Těstoviny tvoří základ italské kuchyně, značné oblibě se těší však také u nás. Jsou ideální i jako rychlý oběd či večeře pro rodinu. Těstovinami rozhodně neurazíte ani návštěvu, ba naopak. Výhodou je, že je lze připravit na mnoho způsobů, během chvíle můžete vykouzlit dokonalý pokrm.

Těstoviny jsou pro lidský organismus díky obsahu sacharidů významným zdrojem energie, Semolinové těstoviny, které jsou vyrobeny z tvrdé pšenice, mají vyšší obsah lepku. Výsledkem je tvrdá a sklovitá konzistence. Vždy je třeba volit kvalitní těstoviny, které se vyznačují jednotným nažloutlým zbarvením a kompaktní strukturou bez bílých či tmavých skvrn. Rovněž můžete zvolit zdravou variantu v podobě špaldových těstovin. Kvalita v tomto případě předurčuje výsledek.

Stejně tak kvalitu těstovin poznáte i podle toho, že voda, ve které se vařily, zůstane nezakalená. Správně uvařené těstoviny mají být na skus – all dente, tj. nemají být příliš měkké, ale ani tvrdé. Zkrátka na skus.

Jak toho docílit a jakých chyb se vyvarovat?

1. Hrnec a dostatek vody
Zaprvé potřebujete velký hrnec, neboť se do něj vejde potřebné množství vody, těstoviny se v něm nebudou na sebe přichytávat a bude se vám s ním i lépe manipulovat. Hodí se určitě i poklička, která proces vaření urychlí a ušetří vám spotřebovanou energii. K vaření těstovin je potřeba hodně vody, jinak se budou lepit. Minimálně alespoň jeden litr na 100 g těstovin a to i v případě, že budete chtít uvařit menší množství. Zde platí, že čím více vody, tím lépe.

2. Sůl nad zlato
Jakmile začne voda v hrnci vřít, nastává chvíle pro osolení. Sůl má pozitivní vliv i na to, že těstoviny krásně změknou. Doporučuje se minimálně 10 g na 1 litr vody, což se dobře pamatuje. Jakmile je voda takto osolená, vložte všechny těstoviny naráz do hrnce a přikryjte pokličkou, aby se urychlil návrat zpět k varu. Hlídejte ale, aby voda nevyvřela, proto pokličku dejte mírně stranou a těstoviny průběžně občas promíchejte.

3. Olej do vody – ano či ne?
Diskutabilní téma. Rozšířilo se tvrzení, že by se mělo do vody přidat trochu oleje, aby nedošlo ke slepení těstovin ani po jejich scezení. Pokud je ale v hrnci dostatečné množství vody, ke slepení nedojde.

4. Vařte na bod skusu
Zajisté chcete také mít těstoviny uvařené al dente. Na každém balení výrobku je uvedena doporučená doba vaření. Nicméně vždy se přesvědčte, zda jsou těstoviny opravdu již hotové a okolo doby vaření na obalu raději těstoviny hned několikrát ochutnejte. Číslo je jedna věc, realita ale věc druhá.

tip redakce ▾
 
Img

Chronický zánět v těle škodí zdraví a možná ho máte i vy. Jak se ho zbavit pomocí stravy?

Zánět je přirozený proces, který pomáhá tělu léčit a bránit se před poškozením. Pokud se ale stane chronickým, trvalým a rozsáhlým, začíná škodit. Může potom trvat týdny, měsíce nebo...

5. Okamžitě scedit a nikdy neproplachovat
Po uvaření je nezbytné okamžitě přecedit těstoviny, jinak stále měknou, přestože už nejsou na plotně. Proplachování je největší chybou a znehodnocením, prudká změna teploty těstovinám neprospívá. Kvalitní těstoviny se neslepí. Hotové těstoviny je dobré okamžitě použít a nenechávat zbytečně dlouho odstát, jinak začnou osychat. Ihned je promíchejte s omáčkou či jinými ingrediencemi a servírujte.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období doslova nabité životem a silou ve svých účincích. Pro člověka je to ideální...

Čtěte dál
Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli,...
Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal u nás není příliš známý na rozdíl od svého příbuzného, zázvoru. To je ale škoda, protože má neméně zdravotních přínosů pro...
Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Jsou nenápadná, ale výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Drobná sezamová semínka dokáží s tělem učiněné divy. U nás se na ně trochu...
Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky,...
Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací...
V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice...
Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Zapomínáte na vitamíny, ale kávu nevynecháte nikdy. Bez ní jako kdyby den nemohl správně začít. Proč tyto činnosti nespojit a nedostat...
V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Možná jste si všimli, že výživoví odborníci často upřednostňují konzumaci žitného kváskového chleba před klasickým pečivem z bílé mouky....
Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování...
Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, ihned po vodě. Vítaným bonusem jsou prospěšné látky, které jsou v čaji obsaženy. Aby...
Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky....
Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí?...
Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni...
Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného...