Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?
zdroj: Adobe Stock

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety, kolínka, vrtule a další tvary těstovin tak, aby vás pochválil i pravý Ital?

Těstoviny tvoří základ italské kuchyně, značné oblibě se těší však také u nás. Jsou ideální i jako rychlý oběd či večeře pro rodinu. Těstovinami rozhodně neurazíte ani návštěvu, ba naopak. Výhodou je, že je lze připravit na mnoho způsobů, během chvíle můžete vykouzlit dokonalý pokrm.

Těstoviny jsou pro lidský organismus díky obsahu sacharidů významným zdrojem energie, Semolinové těstoviny, které jsou vyrobeny z tvrdé pšenice, mají vyšší obsah lepku. Výsledkem je tvrdá a sklovitá konzistence. Vždy je třeba volit kvalitní těstoviny, které se vyznačují jednotným nažloutlým zbarvením a kompaktní strukturou bez bílých či tmavých skvrn. Rovněž můžete zvolit zdravou variantu v podobě špaldových těstovin. Kvalita v tomto případě předurčuje výsledek.

Stejně tak kvalitu těstovin poznáte i podle toho, že voda, ve které se vařily, zůstane nezakalená. Správně uvařené těstoviny mají být na skus – all dente, tj. nemají být příliš měkké, ale ani tvrdé. Zkrátka na skus.

Jak toho docílit a jakých chyb se vyvarovat?

1. Hrnec a dostatek vody
Zaprvé potřebujete velký hrnec, neboť se do něj vejde potřebné množství vody, těstoviny se v něm nebudou na sebe přichytávat a bude se vám s ním i lépe manipulovat. Hodí se určitě i poklička, která proces vaření urychlí a ušetří vám spotřebovanou energii. K vaření těstovin je potřeba hodně vody, jinak se budou lepit. Minimálně alespoň jeden litr na 100 g těstovin a to i v případě, že budete chtít uvařit menší množství. Zde platí, že čím více vody, tím lépe.

2. Sůl nad zlato
Jakmile začne voda v hrnci vřít, nastává chvíle pro osolení. Sůl má pozitivní vliv i na to, že těstoviny krásně změknou. Doporučuje se minimálně 10 g na 1 litr vody, což se dobře pamatuje. Jakmile je voda takto osolená, vložte všechny těstoviny naráz do hrnce a přikryjte pokličkou, aby se urychlil návrat zpět k varu. Hlídejte ale, aby voda nevyvřela, proto pokličku dejte mírně stranou a těstoviny průběžně občas promíchejte.

3. Olej do vody – ano či ne?
Diskutabilní téma. Rozšířilo se tvrzení, že by se mělo do vody přidat trochu oleje, aby nedošlo ke slepení těstovin ani po jejich scezení. Pokud je ale v hrnci dostatečné množství vody, ke slepení nedojde.

4. Vařte na bod skusu
Zajisté chcete také mít těstoviny uvařené al dente. Na každém balení výrobku je uvedena doporučená doba vaření. Nicméně vždy se přesvědčte, zda jsou těstoviny opravdu již hotové a okolo doby vaření na obalu raději těstoviny hned několikrát ochutnejte. Číslo je jedna věc, realita ale věc druhá.

5. Okamžitě scedit a nikdy neproplachovat
Po uvaření je nezbytné okamžitě přecedit těstoviny, jinak stále měknou, přestože už nejsou na plotně. Proplachování je největší chybou a znehodnocením, prudká změna teploty těstovinám neprospívá. Kvalitní těstoviny se neslepí. Hotové těstoviny je dobré okamžitě použít a nenechávat zbytečně dlouho odstát, jinak začnou osychat. Ihned je promíchejte s omáčkou či jinými ingrediencemi a servírujte.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké, mají co do nutričního bohatství opravdu dost co nabídnout. Jaké...

Čtěte dál
Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále...
4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné...
Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)...
Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat...
Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné...
Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí...
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...
Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji

Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji

Mnoho lidí věří, že za zdravou stravu nutně musíme utratit spoustu peněz. Opak je však pravdou. Ušetřit se totiž dá už prvním krokem...
Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Přestože se u nás za poslední roky tento trend poměrně rozšířil, jeho případné zařazení do stravovacího režimu stále vyvolává spoustu...
Medvědí česnek: kam pro něj zajít a jak ho odlišit od konvalinky?

Medvědí česnek: kam pro něj zajít a jak ho odlišit od konvalinky?

Sezóna medvědího česneku, zelené bylinky připomínající konvalinku, je tu a spolu s ní přichází i spousta benefitů, které tato mimořádná...
Klíčky a výhonky jsou hvězdou jara – zbavte luštěniny nadýmavého efektu a konečně si je užijte!

Klíčky a výhonky jsou hvězdou jara – zbavte luštěniny nadýmavého efektu a konečně si je užijte!

Jaro je v plném proudu a mnozí z nás by jarní energii rádi přenesli i na talíř. To může být velice snadné, rychlé i levné. Stačí si...