Jaro ve znamení čerstvých bylinek. Jaké oceníte v kuchyni na parapetu?

Jaro ve znamení čerstvých bylinek. Jaké oceníte v kuchyni na parapetu?
zdroj: Adobe Stock

Dlouhá zima vyčerpává lidský organismus. Zásoby vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek se k jaru pořádně tenčí. Čerstvou dávku získáte například z bylinek vhodných k dochucení jídla a spojíte tak příjemné s užitečným.

Už naše prababičky velebily ,,zelené“. Věděly, že obzvlášť v tomto období funguje jako životabudič, navrací chuť k jídlu a navíc přispívá k prevenci před řadou zdravotních problémů.

Pažitka
Patří k nejoblíbenějším bylinkám a představuje jeden z prvních zdrojů vitamínu C a vybraných vitamínu B. Konzumací pažitky si rovněž doplníte minerální látky, zejména vápník, draslík, železo a fosfor. Přechod mezi zimou a jarem bývá často obdobím různých viróz, nachlazení či dalších podobných onemocnění. Pokud jste si něčím takovým prošli, nebo právě procházíte, zařaďte tuhle bylinku do jídelníčku co možná nejčastěji. Výhodou je, že ji upotřebíte kdekoli, nejenom na přílohách k hlavnímu jídlu, v polévce, ale také třeba v pomazánkách a skvěle dochutí i různé saláty. Šnytlík, jak se pažitce také říká, zlepšuje trávení a povzbuzuje chuť k jídlu, což je vlastnost vítaná právě v období rekonvalescencí.

Petrželka
Co do oblíbenosti šlape pažitce na paty petrželka. Ani v tomto případě neuděláte chybu, pokud hledáte bylinku nejenom chutnou, ale také zdravou, o čemž vás přesvědčí koktejl obsažených vitamínů a minerálů. Kromě toho, že petrželka pomáhá při bolestech žaludku, její žvýkání zlepšuje prostředí v ústech a odstraňuje nepříjemný zápach. Po petrželce by měli sáhnout všichni, kteří mají potíže spojené s ledvinami.

Bazalka...
...aneb kousek Itálie za oknem. Tahle původem italská bylinka u nás velmi rychle zdomácněla nejenom pro velmi zajímavou chuť, širokou použitelnost, ale také snadné pěstování. Za pozornost stojí i její zdravotní účinky. Stejně jako petrželka funguje na potíže spojené s ledvinami. Významně zlepšuje trávicí prostředí, má dobrý vliv na kardiovaskulární a nervový systém. Při nachlazení usnadňuje vykašlávání. V kuchyni má bazalka všestranné využití, kromě jídel se skvěle uplatňuje i v různých smoothie nápojích.

Zahrádka za oknem
I když se bylinky dnes dají koupit v každém supermarketu, rozhodně je zkuste vypěstovat doma za oknem. Kromě toho, že tak budete mít čerstvé vitamíny vždy po ruce, bylinky vám provoní kuchyni a zafungují i jako hezká a hlavně praktická dekorace.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech stále nedochází ke zlepšení? Nabízí se otázka, kterou bychom si...

Čtěte dál
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...