Plán očisty na tři týdny: Detoxikační kúra může i uškodit, nechte tělo odpočinout

Plán očisty na tři týdny: Detoxikační kúra může i uškodit, nechte tělo odpočinout
zdroj: Unsplash

Jaro si v posledních letech získalo tak trochu nálepku „období detoxikací“. Ono se vlastně opravdu odjakživa považovalo za čas všemožných půstů a očist. Rozdíl však spočívá ve významu a pojetí detoxikace. Než se pustíte do detoxikační kúry, zvažte, jaký přístup zvolíte. Není totiž třeba drastických diet ani zázračných produktů z reklam.

Detoxikujeme nejen na fyzické úrovni
Mnoho kultur i starověkých učení vyzývalo k očistám zejména na jaře, což mělo svá opodstatnění. Jaro zaprvé symbolizuje začátek nového života a dobu, kdy máme největší schopnost odpoutat se od starých rutin a toxických nánosů v našem těle, v našem psyché i celkově v našem životě. Je to čas, kdy jsme nejvíce flexibilní a kdy se nám nabízí nová síla přicházející s novým rokem v podobě všeho, co v přírodě začíná rašit a zelenat. Za druhé jsou to játra, která jsou podle teorie pěti prvků nejaktivnější právě na jaře a která jsou zodpovědná právě za detoxikaci. Zároveň jsou úzce spjata s emocemi, což nás vrací k předchozímu bodu očišťování na více úrovních, tedy fyzické i té duševní.

Detoxikace odlehčením
Podle tradiční čínské medicíny nese slovo detoxikace trochu jiný význam, než nám v současnosti podsouvají média. Nenabízí se žádné zázračné produkty, které zachrání nerespektovanou životosprávu, ani razantní přechod na zcela jinou stravu (např. pouze zeleninové a ovocné šťávy) či hladovka, které mohou mnohdy nadělat víc škody než užitku, zejména když není brán v potaz zdravotní stav a konstituce každého z nás. TČM ji vnímá spíš jako pomoc svým orgánům odlehčením. Detoxikace jako taková probíhá v našem organismu každý den, každou minutu, a to běžnými fyziologickými funkcemi, které naše tělo automaticky od narození vykonává, abychom přežili. Patří mezi ně samotné dýchání, pocení, vylučování či regenerace během spánku. Je tedy potřeba myslet na to, že detoxikace je neustálý proces, který bychom měli podporovat během celého roku, přičemž nejvíce na jaře. A jak?

Přirozená strava, pohyb a odpočinek
V dnešní době hojnosti je problémem hlavně nadbytek. Přijímáme více stravy, než je třeba, navíc jsou to často potraviny průmyslově zpracované, chemicky ošetřené a s obsahem aditiv – zkrátka ne-přirozené. K tomu životní styl ve stresu, znečištěném prostředí a s nedostatečným odpočinkem, opět fyzickým i mentálním. Není divu, že se pak člověk cítí doslova zanesený a spoléhá na jarní očistu, která má přinést svěží energii. Je to však mnohem jednodušší. Opravdu stačí ulevit svému organismu stravou, pohybem a odpočinkem.

Zkuste si tři týdny vařit z přirozených (nepracovaných) surovin. Volte odlehčená jídla, tedy méně tuku a méně masa, zato přidávejte více zeleniny, částečně napařované a v syrové podobě především té listové – např. čerstvý špenát, polníček, řeřichu, které kombinujte s energickým nábojem ve formě klíčků a výhonků. Nebojte se našich bylinek, které mnohonásobně podpoří probíhající očistu a posílí imunitu, jako jsou kopřivy, medvědí česnek či listy pampelišek. Vyřaďte nebo alespoň omezte alkohol a kávu nahraďte černým čajem, který vás také dokáže probudit, pomůže jídlu slehnout, a dokonce i s mlékem chutná, lpíte-li na něm. Cukrovinky vyměňte za čerstvé ovoce a slazené nápoje za obyčejnou vodu či vodu s citronem. K tomu přidejte pohyb, který nastartuje látkovou výměnu, a nezapomeňte na kvalitní odpočinek. Tento základ pak můžete doplnit například masáží, krátkou bylinnou kúrou či saunováním. Přirozeně tak podpoříte detoxikaci svého organismu a budete se cítit lépe.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon, a proto ovlivňuje kvalitu života mužů v mnoha aspektech. Kromě zdraví obecně ovlivňuje...
Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Čištění zubů je základní součástí každodenní hygieny, ale protože většina z nás nechce trávit pravidelnou hygienou příliš mnoho času,...