Zbavíte se milovaného zlozvyku, potýkáte se s abstinenčními příznaky a ještě přibíráte. Není to nespravedlivé? Ano, je. Pokud ale víte, jaké jsou příčiny přibírání, můžete si na patřičné věci dát dobrý pozor. Proč se tak často přibírá? Co se děje s metabolismem při kouření a co naopak při abstinenci?
Nikotin v hlavní roli
Nikotin zrychluje metabolismus, vlivem čehož tělo z jídla vstřebá o něco méně energie, než normálně. Také prokazatelně snižuje chuť jídlu. Pro ty, kteří přestanou kouřit, z toho plyne nebezpečná kombinace – zpomalí se metabolismus a zvýší se chuť k jídlu. Kromě toho je nutné něčím nahradit zvyk s rukou, který je pro kouření typický. A co dělat na místech nebo při činnostech, kde jste byli zvyklí kouřit? Na zastávce tramvaje, před školou, prací, u kávy, piva, vína… Nejjednodušší, ale bohužel i nejhorší, je sáhnout po něčem, čím potřebu nikotinu zajíte. Jak to dopadá asi tušíte. Kila navíc, což se může zvrtnout až v nástup nadváhy a dokonce obezity. Podle lékařů je ale nejběžnější, že kuřák během roku přibere přibližně 4 kila, více ne. Potom už je na něm, jak s metabolismem a tělem pracuje a zda se mu situace vymkne či nevymkne z rukou.
Hlad jako abstinenční příznak
Kouření obecně a zejména potom právě nikotin ovlivňují metabolismus. To je jeden z důvodů, proč třeba i kuřák, který se racionálně stravuje a rozumně hýbe, přibere. Nikotin totiž zpomaluje trávicí procesy, konkrétně vyprazdňování žaludku, díky čemuž částečně potlačuje hlad. Proto je tolik kuřáků schopno existovat víceméně na kávě, vodě a cigaretách. Na střeva potom nikotin působí obráceně – urychluje peristaltiku – mnoho kuřáků je na tom tak, že si bez ranní cigarety nedojdou na velkou potřebu. Kouření navíc ovlivňuje i střevní mikrobiom. Dalším důsledkem toho, že přestanete kouřit, může být právě i zácpa. A logicky – když v nás jídlo zůstává delší dobu, více se jej vstřebá, a to i složky, které tělo k prospívání vyloženě nepotřebuje, nebo jich potřebuje o mnoho méně.
Zajídání problémů
Další důvod zvyšující riziko přibrání po přestání kouření je mechanický. Jedná se jednoduše o potřebu kuřáka nahradit pohyb ruky, který donedávna představoval významnou součást jeho existence, protože jej vykonával bezmyšlenkovitě několikrát denně. S tím souvisí i možná frustrace z náhlého přebytku času, kdy daný jedinec najednou neví, co má dělat místo obvyklé „cigaretové“ pauzy. Přidáme-li k tomu abstinenční příznak v podobě hladu, problém je na světě. Ruku zaměstnáme saháním po oříšcích, chipsech, čokoládě, či jiném sladkém či slaném utěšení, dlouhou chvíli zaženeme činností stejnou – tedy pojídáním čehokoliv, co se nám dostane pod všetečnou nudící se ruku. Naučte se ošálit mysl a zaměstnat ruku zdravě. Noste s sebou nakrájenou zeleninu, hodně pijte – ideálně čistou nebo jemně perlivou vodu – a když už nebudete vědět coby, žvýkejte třeba žvýkačky. Připravte se ale, že v prvních dnech budete mít velkou spotřebu.
Nárůst stresových hormonů
Psychika je mocná čarodějka. A u kouření to platí dvojnásob. Mnoho kuřáků má pocit, že jim cigareta, alespoň krátkodobě, pomůže od momentálních problémů. Po prvním šluknutí se dostaví pocit blaženosti, pocitů štěstí, oproštění se od svazující skutečnosti. Jakmile si kuřák zapálí, dojde k vyplavení stresových hormonů, zrychlí se srdeční akce i metabolismus. Paradoxně je to ale proces, který uklidňuje – spíše ale psychicky (hormony štěstí), než fyzicky. Tohle všechno ale poté, co kouřit přestanete, odezní. Proto je třeba zařadit jiné činnosti zrychlující metabolismus – ideálně přirozeně a zdravě. Proto se doporučuje méně, ale pravidelně jíst, více se hýbat, dostatečně pít a také odpočívat a spát, protože unavené tělo snáší stres i hlad o poznání hůře než organismus odpočatý.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku
Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou ještě chystáte? Zde je několik jednoduchých tipů, díky nimž budete moci...
Čtěte dál