Nikotin a metabolismus: Jak přestat kouřit a nepřibrat?

Nikotin a metabolismus: Jak přestat kouřit a nepřibrat?
zdroj: Adobe Stock

Zbavíte se milovaného zlozvyku, potýkáte se s abstinenčními příznaky a ještě přibíráte. Není to nespravedlivé? Ano, je. Pokud ale víte, jaké jsou příčiny přibírání, můžete si na patřičné věci dát dobrý pozor. Proč se tak často přibírá? Co se děje s metabolismem při kouření a co naopak při abstinenci?

Nikotin v hlavní roli
Nikotin zrychluje metabolismus, vlivem čehož tělo z jídla vstřebá o něco méně energie, než normálně. Také prokazatelně snižuje chuť jídlu. Pro ty, kteří přestanou kouřit, z toho plyne nebezpečná kombinace – zpomalí se metabolismus a zvýší se chuť k jídlu. Kromě toho je nutné něčím nahradit zvyk s rukou, který je pro kouření typický. A co dělat na místech nebo při činnostech, kde jste byli zvyklí kouřit? Na zastávce tramvaje, před školou, prací, u kávy, piva, vína… Nejjednodušší, ale bohužel i nejhorší, je sáhnout po něčem, čím potřebu nikotinu zajíte. Jak to dopadá asi tušíte. Kila navíc, což se může zvrtnout až v nástup nadváhy a dokonce obezity. Podle lékařů je ale nejběžnější, že kuřák během roku přibere přibližně 4 kila, více ne. Potom už je na něm, jak s metabolismem a tělem pracuje a zda se mu situace vymkne či nevymkne z rukou.

Hlad jako abstinenční příznak
Kouření obecně a zejména potom právě nikotin ovlivňují metabolismus. To je jeden z důvodů, proč třeba i kuřák, který se racionálně stravuje a rozumně hýbe, přibere. Nikotin totiž zpomaluje trávicí procesy, konkrétně vyprazdňování žaludku, díky čemuž částečně potlačuje hlad. Proto je tolik kuřáků schopno existovat víceméně na kávě, vodě a cigaretách. Na střeva potom nikotin působí obráceně – urychluje peristaltiku – mnoho kuřáků je na tom tak, že si bez ranní cigarety nedojdou na velkou potřebu. Kouření navíc ovlivňuje i střevní mikrobiom. Dalším důsledkem toho, že přestanete kouřit, může být právě i zácpa. A logicky – když v nás jídlo zůstává delší dobu, více se jej vstřebá, a to i složky, které tělo k prospívání vyloženě nepotřebuje, nebo jich potřebuje o mnoho méně.

Zajídání problémů
Další důvod zvyšující riziko přibrání po přestání kouření je mechanický. Jedná se jednoduše o potřebu kuřáka nahradit pohyb ruky, který donedávna představoval významnou součást jeho existence, protože jej vykonával bezmyšlenkovitě několikrát denně. S tím souvisí i možná frustrace z náhlého přebytku času, kdy daný jedinec najednou neví, co má dělat místo obvyklé „cigaretové“ pauzy. Přidáme-li k tomu abstinenční příznak v podobě hladu, problém je na světě. Ruku zaměstnáme saháním po oříšcích, chipsech, čokoládě, či jiném sladkém či slaném utěšení, dlouhou chvíli zaženeme činností stejnou – tedy pojídáním čehokoliv, co se nám dostane pod všetečnou nudící se ruku. Naučte se ošálit mysl a zaměstnat ruku zdravě. Noste s sebou nakrájenou zeleninu, hodně pijte – ideálně čistou nebo jemně perlivou vodu – a když už nebudete vědět coby, žvýkejte třeba žvýkačky. Připravte se ale, že v prvních dnech budete mít velkou spotřebu.

Nárůst stresových hormonů
Psychika je mocná čarodějka. A u kouření to platí dvojnásob. Mnoho kuřáků má pocit, že jim cigareta, alespoň krátkodobě, pomůže od momentálních problémů. Po prvním šluknutí se dostaví pocit blaženosti, pocitů štěstí, oproštění se od svazující skutečnosti. Jakmile si kuřák zapálí, dojde k vyplavení stresových hormonů, zrychlí se srdeční akce i metabolismus. Paradoxně je to ale proces, který uklidňuje – spíše ale psychicky (hormony štěstí), než fyzicky. Tohle všechno ale poté, co kouřit přestanete, odezní. Proto je třeba zařadit jiné činnosti zrychlující metabolismus – ideálně přirozeně a zdravě. Proto se doporučuje méně, ale pravidelně jíst, více se hýbat, dostatečně pít a také odpočívat a spát, protože unavené tělo snáší stres i hlad o poznání hůře než organismus odpočatý.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon, a proto ovlivňuje kvalitu života mužů v mnoha aspektech. Kromě zdraví obecně ovlivňuje...
Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Čištění zubů je základní součástí každodenní hygieny, ale protože většina z nás nechce trávit pravidelnou hygienou příliš mnoho času,...