Salmonela: Bakterie, které číhají v mase. Čím nám hrozí a jaká opatření dodržovat?

Salmonela: Bakterie, které číhají v mase. Čím nám hrozí a jaká opatření dodržovat?
zdroj: Pixabay

Bakterie rodu Salmonella způsobují onemocnění střev člověka i zvířat. Jedná se o jeden z nejběžnějších typů otravy jídlem. Nejčastější je v letních měsících, protože se Salmonella v teplém počasí lépe rozmnožuje. Jak se jí vyvarovat a co si pohlídat?

Lidé se obvykle „salmonelou“ nakazí po konzumaci syrových nebo špatně či málo zpracovaných a nepasterizovaných potravin. K šíření bakterie také dochází zanedbáváním hygieny po použití toalety, když si zkrátka zapomenete umýt ruce a k tomu navíc manipulujete s domácími zvířaty, zejména s plazy a ptáky. Mezi nejkritičtější potraviny patří nedostatečně tepelně upravená drůbež, vejce, nepasterizované mléko nebo džus, kontaminované syrové ovoce, zelenina nebo i ořechy. Pokud máte oslabený imunitní systém, pravděpodobnost nakažení salmonelou se zvyšuje.

Potíže nepřichází hned
Příznaky salmonely se neprojeví hned, ale až po nějakých 8 až 72 hodinách od doby, co jste snědli nebo vypili něco nakaženého. Mohou být velmi agresivní a trvat až celých 48 hodin. Jedná se zejména o bolesti, křeče a citlivost břicha, zimnici, průjem, horečku, bolest svalstva, nevolnost, zvracení, příznaky dehydratace, jako je únava, sucho v ústech a tmavě zbarvená moč, a krev ve stolici. U zdravých lidí by symptomy měly zmizet do dvou až sedmi dnů. Bakterie však mohou v těle zůstat déle. To znamená, že i když nezažijete příznaky, můžete stále infikovat jiné lidi bakteriemi Salmonelly. Pokud u sebe zaznamenáte některý z těchto symptomů a máte navíc podezření, že by se mohlo jednat právě o nakažení salmonelou, neváhejte vyhledat lékařskou pomoc.  

Je třeba doplnit ztráty tekutin
Úporné průjmy způsobí, že během salmonely ztratíte velké množství tekutin a elektrolytů a hrozí riziko dehydratace. Proto je v první řadě nutné tyto ztráty doplnit. Dospělí by měli pít vodu, dětem může pediatr doporučit různé rehydratační nápoje. Stravu je nutné upravit tak, aby obsahovala pouze snadno stravitelné potraviny, jako jsou třeba banány, jablečné pyré, rýže a obyčejné pečivo (rohlíky apod.) Vynechat byste měli mléčné výrobky. Důležité je hodně odpočívat, protože to poskytne tělu dostatek síly a vytrvalosti pro boj s infekcí. V závažných nebo život ohrožujících případech může lékař předepsat antibiotika. V běžnějších případech se ale nedoporučují, protože mohou prodloužit nosný stav a infekci.

Obezřetnost je nad zlato stejně jako dobrá rada
Pokud se chcete všem výše popsaným nepříjemnostem vyhnout, dávejte si dobrý pozor na to, co jíte a pijete. S potravinami zacházejte správně, vařte je dostatečně a dodržujte také správnou hygienu. Obzvláště kuřecí maso je potřeba nyní kontrolovat – nebojte se např. kuřecí prso během restování rozříznout a přesvědčit se, že je opravdu propečené. Na maso si vyhraďte jedno ideálně plastové prkénko, které používejte jen na úpravu masa a ne na ostatní potraviny. Před a po přípravě rizikových potravin vždy důkladně umyjte vše, co s nimi přišlo do styku, včetně vašich rukou, nože a prkénka. V letních měsících si také dávejte pozor na dresinky, které obsahují syrové vejce (žloutek).

Není na škodu sledovat webové stránky pověřených státních orgánů a organizací, které provádějí pravidelné kontroly importovaného masa a dalších výrobků a zveřejňují aktuální informace o zjištěných kontaminacích. Obezřetnosti není nikdo dost.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou ještě chystáte? Zde je několik jednoduchých tipů, díky nimž budete moci...

Čtěte dál
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...