Salmonela: Bakterie, které číhají v mase. Čím nám hrozí a jaká opatření dodržovat?

Salmonela: Bakterie, které číhají v mase. Čím nám hrozí a jaká opatření dodržovat?
zdroj: Pixabay

Bakterie rodu Salmonella způsobují onemocnění střev člověka i zvířat. Jedná se o jeden z nejběžnějších typů otravy jídlem. Nejčastější je v letních měsících, protože se Salmonella v teplém počasí lépe rozmnožuje. Jak se jí vyvarovat a co si pohlídat?

Lidé se obvykle „salmonelou“ nakazí po konzumaci syrových nebo špatně či málo zpracovaných a nepasterizovaných potravin. K šíření bakterie také dochází zanedbáváním hygieny po použití toalety, když si zkrátka zapomenete umýt ruce a k tomu navíc manipulujete s domácími zvířaty, zejména s plazy a ptáky. Mezi nejkritičtější potraviny patří nedostatečně tepelně upravená drůbež, vejce, nepasterizované mléko nebo džus, kontaminované syrové ovoce, zelenina nebo i ořechy. Pokud máte oslabený imunitní systém, pravděpodobnost nakažení salmonelou se zvyšuje.

Potíže nepřichází hned
Příznaky salmonely se neprojeví hned, ale až po nějakých 8 až 72 hodinách od doby, co jste snědli nebo vypili něco nakaženého. Mohou být velmi agresivní a trvat až celých 48 hodin. Jedná se zejména o bolesti, křeče a citlivost břicha, zimnici, průjem, horečku, bolest svalstva, nevolnost, zvracení, příznaky dehydratace, jako je únava, sucho v ústech a tmavě zbarvená moč, a krev ve stolici. U zdravých lidí by symptomy měly zmizet do dvou až sedmi dnů. Bakterie však mohou v těle zůstat déle. To znamená, že i když nezažijete příznaky, můžete stále infikovat jiné lidi bakteriemi Salmonelly. Pokud u sebe zaznamenáte některý z těchto symptomů a máte navíc podezření, že by se mohlo jednat právě o nakažení salmonelou, neváhejte vyhledat lékařskou pomoc.  

Je třeba doplnit ztráty tekutin
Úporné průjmy způsobí, že během salmonely ztratíte velké množství tekutin a elektrolytů a hrozí riziko dehydratace. Proto je v první řadě nutné tyto ztráty doplnit. Dospělí by měli pít vodu, dětem může pediatr doporučit různé rehydratační nápoje. Stravu je nutné upravit tak, aby obsahovala pouze snadno stravitelné potraviny, jako jsou třeba banány, jablečné pyré, rýže a obyčejné pečivo (rohlíky apod.) Vynechat byste měli mléčné výrobky. Důležité je hodně odpočívat, protože to poskytne tělu dostatek síly a vytrvalosti pro boj s infekcí. V závažných nebo život ohrožujících případech může lékař předepsat antibiotika. V běžnějších případech se ale nedoporučují, protože mohou prodloužit nosný stav a infekci.

Obezřetnost je nad zlato stejně jako dobrá rada
Pokud se chcete všem výše popsaným nepříjemnostem vyhnout, dávejte si dobrý pozor na to, co jíte a pijete. S potravinami zacházejte správně, vařte je dostatečně a dodržujte také správnou hygienu. Obzvláště kuřecí maso je potřeba nyní kontrolovat – nebojte se např. kuřecí prso během restování rozříznout a přesvědčit se, že je opravdu propečené. Na maso si vyhraďte jedno ideálně plastové prkénko, které používejte jen na úpravu masa a ne na ostatní potraviny. Před a po přípravě rizikových potravin vždy důkladně umyjte vše, co s nimi přišlo do styku, včetně vašich rukou, nože a prkénka. V letních měsících si také dávejte pozor na dresinky, které obsahují syrové vejce (žloutek).

Není na škodu sledovat webové stránky pověřených státních orgánů a organizací, které provádějí pravidelné kontroly importovaného masa a dalších výrobků a zveřejňují aktuální informace o zjištěných kontaminacích. Obezřetnosti není nikdo dost.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon, a proto ovlivňuje kvalitu života mužů v mnoha aspektech. Kromě zdraví obecně ovlivňuje...
Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Čištění zubů je základní součástí každodenní hygieny, ale protože většina z nás nechce trávit pravidelnou hygienou příliš mnoho času,...