Velikonoce jsou významným křesťanským svátkem, pro mnohé jsou symbolem vítání jara. I k těmto svátkům náleží jisté tradice a typické pokrmy, zejména beránek, mazanec či jidáše. Nemusí se jednat výhradně o kalorické a přeslazené potěšení. Zkuste letos pečení ve zdravější verzi.
Typické velikonoční dobroty
Neodmyslitelnou součástí velikonoční sváteční tabule je beránek. Symbol beránka byl rozšířený již v předkřesťanské tradici v celé středomořské civilizaci. Upečený beránek rozhodně nemůže chybět o Velikonocích. Nicméně lze ho upéct ve zdravější alternativě. Jidáše v křesťanských tradicích symbolizují provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Oproti tomu mazanec je původně obřadní pečivo, které však po staletí prošlo změnou receptury. Oblíbený je však dodnes. Mazanec se pekl tradičně na Bílou sobotu a Boží hod velikonoční, kdy se ráno nesl do kostela k vysvěcení. Nejstarší recepty pochází z přelomu 15. a 16. století a neobsahují cukr, do těsta se přidávala sladká smetana či tvaroh. Složení těsta se tehdy odvíjelo od majetkových poměrů rodiny a také dle toho, komu byl mazanec určen. Obyčejný mazanec byl z kynutého těsta. Pro hosty byl obohacen o mandle či rozinky.
Pečení bez bílého cukru
Nahraďte bílý rafinovaný cukr cukrem třtinovým, medem či ještě lepší variantou je datlový, rýžový či špaldový sirup. Použít můžete také stévii, která je vhodná i pro diabetiky. Sladit lze čerstvým i sušeným ovocem, které můžete do těsta rozmixovat, nastrouhat či nakrájet. Výborné jsou pro tyto účely datle, které se obzvláště hodí do mazance místo rozinek.
Jak je to s tukem?
Předně množství tuku lze zredukovat a použít v menším míře. Klasický živočišný tuk lze nahradit např. slunečnicovým či řepkovým olejem. Část či celé množství lze opět zaměnit za zdravější variantu, neboť stejnou funkci těstu dodají dýňové či jablečné pyré a nebo rozmixované banány.
Zdravější náhrada za bílou mouku
Velmi zdravá a oblíbená je špaldová mouka, která má lehce oříškovou chuť. Použít můžete rovněž ovesnou, mandlovou, žitnou, rýžovou, pohankovou či jahelnou mouku. Pamatujte ale, že bezlepkové mouky je potřeba vždy smíchat s moukou lepkovou alespoň v poměru 1:2.
Další zdravější suroviny
Čokoládu volte tu s vyšším obsahem kakaa, alespoň 70 %. Místo kypřícího prášku můžete použít jedlou sodu, kdy 3 lžičky prášku do pečiva odpovídají 1 lžičce jedlé sody. Zkusit lze i kypřící prášek bez fosfátů, tzv. vinný kámen, který seženete převážně v prodejně se zdravou výživou. A místo kakaa lze použít karob, tj. svatojánský chléb, který je k dostání též ve zdravé výživě. Karob obsahuje méně tuku než kakao. Zároveň obsahuje více cukru, tudíž při použití karobu není potřeba tolik doslazovat. Vajíček se není třeba obávat a při pečení se bez nich rozhodně neobejdete. Ideální jsou samozřejmě vejce domácí či ta z volných chovů. Už dávno neplatí, že vejce a cholesterol jsou strašákem a hrozbou. Naopak žloutky náleží mezi zdravou součást jídelníčku
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál