Jidáše, beránek, mazanec: Jak je péci zdravěji?

Jidáše, beránek, mazanec: Jak je péci zdravěji?
zdroj: Pixabay

Velikonoce jsou významným křesťanským svátkem, pro mnohé jsou symbolem vítání jara. I k těmto svátkům náleží jisté tradice a typické pokrmy, zejména beránek, mazanec či jidáše. Nemusí se jednat výhradně o kalorické a přeslazené potěšení. Zkuste letos pečení ve zdravější verzi.

Typické velikonoční dobroty
Neodmyslitelnou součástí velikonoční sváteční tabule je beránek. Symbol beránka byl rozšířený již v předkřesťanské tradici v celé středomořské civilizaci. Upečený beránek rozhodně nemůže chybět o Velikonocích. Nicméně lze ho upéct ve zdravější alternativě. Jidáše v křesťanských tradicích symbolizují provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Oproti tomu mazanec je původně obřadní pečivo, které však po staletí prošlo změnou receptury. Oblíbený je však dodnes. Mazanec se pekl tradičně na Bílou sobotu a Boží hod velikonoční, kdy se ráno nesl do kostela k vysvěcení. Nejstarší recepty pochází z přelomu 15. a 16. století a neobsahují cukr, do těsta se přidávala sladká smetana či tvaroh. Složení těsta se tehdy odvíjelo od majetkových poměrů rodiny a také dle toho, komu byl mazanec určen. Obyčejný mazanec byl z kynutého těsta. Pro hosty byl obohacen o mandle či rozinky.

Pečení bez bílého cukru
Nahraďte bílý rafinovaný cukr cukrem třtinovým, medem či ještě lepší variantou je datlový, rýžový či špaldový sirup. Použít můžete také stévii, která je vhodná i pro diabetiky. Sladit lze čerstvým i sušeným ovocem, které můžete do těsta rozmixovat, nastrouhat či nakrájet. Výborné jsou pro tyto účely datle, které se obzvláště hodí do mazance místo rozinek.

Jak je to s tukem?
Předně množství tuku lze zredukovat a použít v menším míře. Klasický živočišný tuk lze nahradit např. slunečnicovým či řepkovým olejem. Část či celé množství lze opět zaměnit za zdravější variantu, neboť stejnou funkci těstu dodají dýňové či jablečné pyré a nebo rozmixované banány.

Zdravější náhrada za bílou mouku
Velmi zdravá a oblíbená je špaldová mouka, která má lehce oříškovou chuť. Použít můžete rovněž ovesnou, mandlovou, žitnou, rýžovou, pohankovou či jahelnou mouku. Pamatujte ale, že bezlepkové mouky je potřeba vždy smíchat s moukou lepkovou alespoň v poměru 1:2.

Další zdravější suroviny
Čokoládu volte tu s vyšším obsahem kakaa, alespoň 70 %. Místo kypřícího prášku můžete použít jedlou sodu, kdy 3 lžičky prášku do pečiva odpovídají 1 lžičce jedlé sody. Zkusit lze i kypřící prášek bez fosfátů, tzv. vinný kámen, který seženete převážně v prodejně se zdravou výživou. A místo kakaa lze použít karob, tj. svatojánský chléb, který je k dostání též ve zdravé výživě. Karob obsahuje méně tuku než kakao. Zároveň obsahuje více cukru, tudíž při použití karobu není potřeba tolik doslazovat. Vajíček se není třeba obávat a při pečení se bez nich rozhodně neobejdete. Ideální jsou samozřejmě vejce domácí či ta z volných chovů. Už dávno neplatí, že vejce a cholesterol jsou strašákem a hrozbou. Naopak žloutky náleží mezi zdravou součást jídelníčku

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...