Jidáše, beránek, mazanec: Jak je péci zdravěji?

Jidáše, beránek, mazanec: Jak je péci zdravěji?
zdroj: Pixabay

Velikonoce jsou významným křesťanským svátkem, pro mnohé jsou symbolem vítání jara. I k těmto svátkům náleží jisté tradice a typické pokrmy, zejména beránek, mazanec či jidáše. Nemusí se jednat výhradně o kalorické a přeslazené potěšení. Zkuste letos pečení ve zdravější verzi.

Typické velikonoční dobroty
Neodmyslitelnou součástí velikonoční sváteční tabule je beránek. Symbol beránka byl rozšířený již v předkřesťanské tradici v celé středomořské civilizaci. Upečený beránek rozhodně nemůže chybět o Velikonocích. Nicméně lze ho upéct ve zdravější alternativě. Jidáše v křesťanských tradicích symbolizují provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Oproti tomu mazanec je původně obřadní pečivo, které však po staletí prošlo změnou receptury. Oblíbený je však dodnes. Mazanec se pekl tradičně na Bílou sobotu a Boží hod velikonoční, kdy se ráno nesl do kostela k vysvěcení. Nejstarší recepty pochází z přelomu 15. a 16. století a neobsahují cukr, do těsta se přidávala sladká smetana či tvaroh. Složení těsta se tehdy odvíjelo od majetkových poměrů rodiny a také dle toho, komu byl mazanec určen. Obyčejný mazanec byl z kynutého těsta. Pro hosty byl obohacen o mandle či rozinky.

Pečení bez bílého cukru
Nahraďte bílý rafinovaný cukr cukrem třtinovým, medem či ještě lepší variantou je datlový, rýžový či špaldový sirup. Použít můžete také stévii, která je vhodná i pro diabetiky. Sladit lze čerstvým i sušeným ovocem, které můžete do těsta rozmixovat, nastrouhat či nakrájet. Výborné jsou pro tyto účely datle, které se obzvláště hodí do mazance místo rozinek.

Jak je to s tukem?
Předně množství tuku lze zredukovat a použít v menším míře. Klasický živočišný tuk lze nahradit např. slunečnicovým či řepkovým olejem. Část či celé množství lze opět zaměnit za zdravější variantu, neboť stejnou funkci těstu dodají dýňové či jablečné pyré a nebo rozmixované banány.

Zdravější náhrada za bílou mouku
Velmi zdravá a oblíbená je špaldová mouka, která má lehce oříškovou chuť. Použít můžete rovněž ovesnou, mandlovou, žitnou, rýžovou, pohankovou či jahelnou mouku. Pamatujte ale, že bezlepkové mouky je potřeba vždy smíchat s moukou lepkovou alespoň v poměru 1:2.

tip redakce ▾
 
Img

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela přírodní jsou i sušené datle. Díky nízkému množství...

Další zdravější suroviny
Čokoládu volte tu s vyšším obsahem kakaa, alespoň 70 %. Místo kypřícího prášku můžete použít jedlou sodu, kdy 3 lžičky prášku do pečiva odpovídají 1 lžičce jedlé sody. Zkusit lze i kypřící prášek bez fosfátů, tzv. vinný kámen, který seženete převážně v prodejně se zdravou výživou. A místo kakaa lze použít karob, tj. svatojánský chléb, který je k dostání též ve zdravé výživě. Karob obsahuje méně tuku než kakao. Zároveň obsahuje více cukru, tudíž při použití karobu není potřeba tolik doslazovat. Vajíček se není třeba obávat a při pečení se bez nich rozhodně neobejdete. Ideální jsou samozřejmě vejce domácí či ta z volných chovů. Už dávno neplatí, že vejce a cholesterol jsou strašákem a hrozbou. Naopak žloutky náleží mezi zdravou součást jídelníčku

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu, přátelé a pohodu. Odlehčete pokrmy, připravte zdravé pohoštění pro koledníky...

Čtěte dál
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...
Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelené superpotraviny jsou zdrojem široké škály vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších bioaktivních látek. Proto se v posledních...