Způsoby, jak můžete hlídat množství snědeného jídla

Způsoby, jak můžete hlídat množství snědeného jídla
zdroj: Adobe Stock

Říká se, že nejsou nezdravé potraviny, ale jen nezdravá množství. Něco na tom asi bude. Proč by jinak do dnes platilo úsloví: Jez do polosyta, pij do polopita. Za nadváhu a obezitu si často můžeme sami nikoliv tím, co jíme, ale tím, kolik toho jíme. Jak přirozeně kontrolovat množství toho, co sníme?

Zdravý životní styl je trendem dnešní doby. Začíná se dostávat do povědomí stále více lidem. Někteří se tak mohou domnívat, že co je zdravé, to mohou jíst ve velkém. Není to tak. Ořechy jsou zdravé, ale mají hodně energie, tedy kalorií, a když to s jejich konzumací budete pravidelně přehánět, tělo nadbytek uloží do tuku. Přejíst se můžete jak zdravou potravinou, tak vyloženým výživovým hříchem. V nadměrném množství tak uškodí jak nutriční poklad, tak i podraz, lidově řečeno. Co je tedy klíčem k ideální váze? Kontrolovat se. Zde jsou rady, jak na to.

1. Nechoďte nakupovat hladoví a mějte vždy v kapse žvýkačku
Říká se, že hlad má velké oči a také, že je to ten nejlepší kuchař. Když se tyto dvě vlastnosti zkombinují, máte zaděláno na malér. Hladový člověk v obchodě zákonitě nakoupí více, než původně chtěl, protože jej kručící žaludek nutí spolupracovat s mlsným jazýčkem. Proto nikdy nechoďte nakupovat hladoví. A pokud už cítíte, že hlad by se mohl brzy dostavit a nemile vás překvapit, mějte po ruce žvýkačku.

2. Vsaďte na zdravé předkrmy
Zeleninový salát jako předkrm? Ano! Naše babičky jej sice pozobávaly v průběhu jídla, nebo si jej dokonce vychutnaly až na jeho konci. Dnes ale platí, že je mnohem výhodnější si před hlavním jídlem dopřát zdravý předkrm v podobě lehkého zeleninového salátu nebo pouze čerstvé zeleniny. Voda a vláknina, které zelenina obsahuje, totiž částečně zaplní žaludek a připraví jej na další chod. Zákonitě toho potom nesníte tolik, jako kdybyste se na lačno začali konzumovat těžký a vydatný pokrm.

3. Používejte menší nádobí
Ohledně porcí máme často poněkud zkreslené představy o tom, jaké množství jídla nám bude stačit. To ještě umocňuje, když si naložíme na velký talíř, kam se hodně vejde. Na něm by i optimální porce vypadala zcela nedostatečně. Naše rada proto zní: vybírejte si menší nádobí, kam se vejde jednak méně jídla a jednak to bude vypadat, že je ho tam více. Optický klam, který pro vás pracuje velmi výhodně.

4. Nejezte z nudy
Také se vám stává, že když nevíte, „do čeho píchnout“, rozhodnete se, že si dáte něco na zub? Nedělejte to. Drobné mlsání a zobání je velmi nebezpečné. Přijde vám totiž, že nejíte nic, ale když se zkonzumované množství nasčítá, jako to „nic“ skutečně nevypadá. Právě naopak. Takže si místo toho vezměte do ruky raději knihu, běžte se projít nebo se pořádně napijte. Je totiž pravda, že hlad bývá někdy převlečená žízeň.

5. Jezte pomalu
Hltáním si přiženete dvě věci. Polykáte současně vzduch, takže pravděpodobně budete mít potíže s krkáním a nadýmáním. A za další tělo nestačí v té rychlosti poznat, že je vlastně již syté. Takže budete jíst bez potíží dál a zastavíte se až tehdy, když se vám udělá špatně. Jezte proto raději pomalu, pečlivě žvýkejte a rozkousávejte každé sousto. Snažte se každé hlavní jídlo jíst alespoň 15 min. Pokládejte mezi jednotlivými sousty příbor. Ulevíte tak trávicímu systému a budete schopni rozpoznat, kdy už máte dost, protože vám dá mozek jasný signál.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon, a proto ovlivňuje kvalitu života mužů v mnoha aspektech. Kromě zdraví obecně ovlivňuje...
Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Čištění zubů je základní součástí každodenní hygieny, ale protože většina z nás nechce trávit pravidelnou hygienou příliš mnoho času,...