Ořechy pro zdravé srdce

Ořechy pro zdravé srdce

O ořechách se obecně ví, že obsahují tuky. Jsou to však ty zdravé nenasycené tuky, především omega-3 mastné kyseliny, které bychom do svých jídelníčků měli pravidelně zařazovat a nikoliv se jim vyhýbat v domnění, že neprospějí naší figuře.

Ořechy obsahují také vysoce kvalitní bílkoviny, vitaminy a minerály, například železo. U nás tolik typické vlašské ořechy se mohou pochlubit např. obsahem vitaminů E, B1, B6, kyseliny listové a dalších. Můžeme tedy říct, že posilují i kvalitu vlasů, pokožky a nehtů. Kromě pozitivních účinků na srdce a cévy také příznivě ovlivňují vývoj mozku. V historii naši předci věřili, že jejich konzumací zvýší svůj intelekt.

Lidé, kteří pravidelně jedí ořechy, ať už pekanové, vlašské, lískové, či jiné, tím u sebe snižují potenciální riziko rozvinutí kardiovaskulárních a srdečně cévních onemocnění. Potvrzuje to studie, jejíž výsledky byly následně publikovány v odborném americkém tisku zabývajícím se právě touto problematikou, Journal of the American College of Cardiology. Jedná se o jeden z největších současných výzkumů, který sleduje právě vliv konzumace ořechů na jakékoliv srdečně cévní choroby.

Moderní výživové trendy ve většině hrají těmto výsledkům do karet. Mnoho stravovacích doporučení nás navádí k omezení živočišných produktů a naopak zařazení více rostlinných zdrojů včetně ořechů. Zatímco spousta studií v minulosti již potvrdila blahodárné účinky ořechů na zdraví, tato se blíže zabývala vlivem jednotlivých druhů, tedy buráků a vlašských i lískových ořechů.

Výzkum se v první řadě zaměřil na hlavní nemoci oběhového systému, konkrétně infarkt myokardu, mozkovou mrtvici a smrtelná kardiovaskulární onemocnění. V druhé řadě pak byly předmětem zkoumání srdečně cévní choroby. Do výzkumu se zapojilo 210 000 žen a mužů, jejichž zdravotní stav byl pro účely výzkumů pravidelně sledován až po 32 let.

Výsledkem je nepřímá úměrnost ve vztahu konzumace ořechů a rizikem onemocnění těmito chorobami. Čím více je tedy budeme zařazovat do svého jídelníčku, tím více prospějeme našim cévám a srdci. Podívejme se na účinky jednotlivých druhů. Nejlépe vyšly vlašské ořechy. Dokážou snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění až o 19% a riziko srdečně cévních chorob o 21%, pokud je jíme pravidelně, tedy minimálně jednou týdně. Lidé, kteří do své stravy pravidelně zahrnují buráky, a to minimálně dvakrát týdně, tak snižují riziko kardiovaskulárních nemocí o 13% a srdečně cévních o 15%. Při stejném podávání lískových oříšků alespoň dvakrát týdně je pak četnost onemocnění ve stejném pořadí nižší o 15% a 23%. Kdo si pak porci ořechů obecně dopřeje více nebo alespoň pětkrát týdně, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění až o 14% a srdečně cévních chorob o 20% v porovnání s lidmi, kteří tyto potraviny konzumují jen zřídka či vůbec. „Z našich výsledků plyne jasné doporučení pro zvýšení příjmu různých druhů ořechů v rámci prevence chronických onemocnění široké veřejnosti“, uvádí Marta Guasch-Ferre, PhD, lídr výzkumu z Harvardské zdravotní školy.

Navíc s sebou ořechy nesou velkou variabilitu pro zpracování v kuchyni. Nabízí se také různé úpravy. Ve přirozené formě nám dodají největší množství živin, avšak pozitivních účinků využijeme i po spaření či v pečené podobě. Můžeme je jíst samotné, například ke svačině. Můžeme jimi posypat i snídaňové kaše. Dokonce i saláty se často doplňují různými typy ořechů. Vynikající jsou i v kombinaci se sýrem. V neposlední řadě jimi můžeme obohatit sladké pečení. Bábovka, buchty na plech, i oblíbený mrkvový dort získají s ořechy šmrnc a kus zdraví. Jejich využití v kuchyni je široké a snadné, k tomu jsou cenově i v prodeji dostupné a navíc chutnají. Zkuste je proto více zařadit do stravy jako investici pro své zdraví.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...