Ořechy pro zdravé srdce

Ořechy pro zdravé srdce

O ořechách se obecně ví, že obsahují tuky. Jsou to však ty zdravé nenasycené tuky, především omega-3 mastné kyseliny, které bychom do svých jídelníčků měli pravidelně zařazovat a nikoliv se jim vyhýbat v domnění, že neprospějí naší figuře.

Ořechy obsahují také vysoce kvalitní bílkoviny, vitaminy a minerály, například železo. U nás tolik typické vlašské ořechy se mohou pochlubit např. obsahem vitaminů E, B1, B6, kyseliny listové a dalších. Můžeme tedy říct, že posilují i kvalitu vlasů, pokožky a nehtů. Kromě pozitivních účinků na srdce a cévy také příznivě ovlivňují vývoj mozku. V historii naši předci věřili, že jejich konzumací zvýší svůj intelekt.

Lidé, kteří pravidelně jedí ořechy, ať už pekanové, vlašské, lískové, či jiné, tím u sebe snižují potenciální riziko rozvinutí kardiovaskulárních a srdečně cévních onemocnění. Potvrzuje to studie, jejíž výsledky byly následně publikovány v odborném americkém tisku zabývajícím se právě touto problematikou, Journal of the American College of Cardiology. Jedná se o jeden z největších současných výzkumů, který sleduje právě vliv konzumace ořechů na jakékoliv srdečně cévní choroby.

Moderní výživové trendy ve většině hrají těmto výsledkům do karet. Mnoho stravovacích doporučení nás navádí k omezení živočišných produktů a naopak zařazení více rostlinných zdrojů včetně ořechů. Zatímco spousta studií v minulosti již potvrdila blahodárné účinky ořechů na zdraví, tato se blíže zabývala vlivem jednotlivých druhů, tedy buráků a vlašských i lískových ořechů.

Výzkum se v první řadě zaměřil na hlavní nemoci oběhového systému, konkrétně infarkt myokardu, mozkovou mrtvici a smrtelná kardiovaskulární onemocnění. V druhé řadě pak byly předmětem zkoumání srdečně cévní choroby. Do výzkumu se zapojilo 210 000 žen a mužů, jejichž zdravotní stav byl pro účely výzkumů pravidelně sledován až po 32 let.

Výsledkem je nepřímá úměrnost ve vztahu konzumace ořechů a rizikem onemocnění těmito chorobami. Čím více je tedy budeme zařazovat do svého jídelníčku, tím více prospějeme našim cévám a srdci. Podívejme se na účinky jednotlivých druhů. Nejlépe vyšly vlašské ořechy. Dokážou snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění až o 19% a riziko srdečně cévních chorob o 21%, pokud je jíme pravidelně, tedy minimálně jednou týdně. Lidé, kteří do své stravy pravidelně zahrnují buráky, a to minimálně dvakrát týdně, tak snižují riziko kardiovaskulárních nemocí o 13% a srdečně cévních o 15%. Při stejném podávání lískových oříšků alespoň dvakrát týdně je pak četnost onemocnění ve stejném pořadí nižší o 15% a 23%. Kdo si pak porci ořechů obecně dopřeje více nebo alespoň pětkrát týdně, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění až o 14% a srdečně cévních chorob o 20% v porovnání s lidmi, kteří tyto potraviny konzumují jen zřídka či vůbec. „Z našich výsledků plyne jasné doporučení pro zvýšení příjmu různých druhů ořechů v rámci prevence chronických onemocnění široké veřejnosti“, uvádí Marta Guasch-Ferre, PhD, lídr výzkumu z Harvardské zdravotní školy.

Navíc s sebou ořechy nesou velkou variabilitu pro zpracování v kuchyni. Nabízí se také různé úpravy. Ve přirozené formě nám dodají největší množství živin, avšak pozitivních účinků využijeme i po spaření či v pečené podobě. Můžeme je jíst samotné, například ke svačině. Můžeme jimi posypat i snídaňové kaše. Dokonce i saláty se často doplňují různými typy ořechů. Vynikající jsou i v kombinaci se sýrem. V neposlední řadě jimi můžeme obohatit sladké pečení. Bábovka, buchty na plech, i oblíbený mrkvový dort získají s ořechy šmrnc a kus zdraví. Jejich využití v kuchyni je široké a snadné, k tomu jsou cenově i v prodeji dostupné a navíc chutnají. Zkuste je proto více zařadit do stravy jako investici pro své zdraví.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...