O ořechách se obecně ví, že obsahují tuky. Jsou to však ty zdravé nenasycené tuky, především omega-3 mastné kyseliny, které bychom do svých jídelníčků měli pravidelně zařazovat a nikoliv se jim vyhýbat v domnění, že neprospějí naší figuře.
Ořechy obsahují také vysoce kvalitní bílkoviny, vitaminy a minerály, například železo. U nás tolik typické vlašské ořechy se mohou pochlubit např. obsahem vitaminů E, B1, B6, kyseliny listové a dalších. Můžeme tedy říct, že posilují i kvalitu vlasů, pokožky a nehtů. Kromě pozitivních účinků na srdce a cévy také příznivě ovlivňují vývoj mozku. V historii naši předci věřili, že jejich konzumací zvýší svůj intelekt.
Lidé, kteří pravidelně jedí ořechy, ať už pekanové, vlašské, lískové, či jiné, tím u sebe snižují potenciální riziko rozvinutí kardiovaskulárních a srdečně cévních onemocnění. Potvrzuje to studie, jejíž výsledky byly následně publikovány v odborném americkém tisku zabývajícím se právě touto problematikou, Journal of the American College of Cardiology. Jedná se o jeden z největších současných výzkumů, který sleduje právě vliv konzumace ořechů na jakékoliv srdečně cévní choroby.
Moderní výživové trendy ve většině hrají těmto výsledkům do karet. Mnoho stravovacích doporučení nás navádí k omezení živočišných produktů a naopak zařazení více rostlinných zdrojů včetně ořechů. Zatímco spousta studií v minulosti již potvrdila blahodárné účinky ořechů na zdraví, tato se blíže zabývala vlivem jednotlivých druhů, tedy buráků a vlašských i lískových ořechů.
Výzkum se v první řadě zaměřil na hlavní nemoci oběhového systému, konkrétně infarkt myokardu, mozkovou mrtvici a smrtelná kardiovaskulární onemocnění. V druhé řadě pak byly předmětem zkoumání srdečně cévní choroby. Do výzkumu se zapojilo 210 000 žen a mužů, jejichž zdravotní stav byl pro účely výzkumů pravidelně sledován až po 32 let.
Výsledkem je nepřímá úměrnost ve vztahu konzumace ořechů a rizikem onemocnění těmito chorobami. Čím více je tedy budeme zařazovat do svého jídelníčku, tím více prospějeme našim cévám a srdci. Podívejme se na účinky jednotlivých druhů. Nejlépe vyšly vlašské ořechy. Dokážou snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění až o 19% a riziko srdečně cévních chorob o 21%, pokud je jíme pravidelně, tedy minimálně jednou týdně. Lidé, kteří do své stravy pravidelně zahrnují buráky, a to minimálně dvakrát týdně, tak snižují riziko kardiovaskulárních nemocí o 13% a srdečně cévních o 15%. Při stejném podávání lískových oříšků alespoň dvakrát týdně je pak četnost onemocnění ve stejném pořadí nižší o 15% a 23%. Kdo si pak porci ořechů obecně dopřeje více nebo alespoň pětkrát týdně, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění až o 14% a srdečně cévních chorob o 20% v porovnání s lidmi, kteří tyto potraviny konzumují jen zřídka či vůbec. „Z našich výsledků plyne jasné doporučení pro zvýšení příjmu různých druhů ořechů v rámci prevence chronických onemocnění široké veřejnosti“, uvádí Marta Guasch-Ferre, PhD, lídr výzkumu z Harvardské zdravotní školy.
Navíc s sebou ořechy nesou velkou variabilitu pro zpracování v kuchyni. Nabízí se také různé úpravy. Ve přirozené formě nám dodají největší množství živin, avšak pozitivních účinků využijeme i po spaření či v pečené podobě. Můžeme je jíst samotné, například ke svačině. Můžeme jimi posypat i snídaňové kaše. Dokonce i saláty se často doplňují různými typy ořechů. Vynikající jsou i v kombinaci se sýrem. V neposlední řadě jimi můžeme obohatit sladké pečení. Bábovka, buchty na plech, i oblíbený mrkvový dort získají s ořechy šmrnc a kus zdraví. Jejich využití v kuchyni je široké a snadné, k tomu jsou cenově i v prodeji dostupné a navíc chutnají. Zkuste je proto více zařadit do stravy jako investici pro své zdraví.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
![Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_main_img/uploads/article_images/e965fb23e1b6b5b865e4a8c146113197.jpeg)
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?
Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který začíná už mnohem dříve, protože vhodné návyky získané ve středním...
Čtěte dál![Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/d84cb45b17295e6efb51c7f3492db598.jpeg)
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?
![Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/9d06e58f79303cb29c8c12e7d852cc09.jpeg)
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá
![Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/99c5d28b19c9c1d191f970814099f797.jpeg)
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace
![Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/45f82be2de51c234ffd36adf76bb88a4.jpeg)
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?
![Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/a9ad0f87828e1d6de85b7bf00b096d4e.jpeg)
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?
![Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/483fc4bbf13e994c91e06a82da8f4444.jpeg)
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin
![Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/e4ccb592a799745ccf9746f6d45992a5.jpeg)
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety
![Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/0d3764ee9009dff051fdeebee711d87f.jpeg)
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
![Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/555b742dd326fe5f16ff2268b0b3989b.jpeg)
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?
![Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/8d87ba8e99b3cf1ac332edce9a2e2f0d.jpeg)
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!
![Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/baf551fac4bc51049370d180491b9d90.jpeg)
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce
![Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/3cbc8c6d767b1b7c5d18c98e6ce6b3a6.jpeg)