Ořechy pro zdravé srdce

Ořechy pro zdravé srdce

O ořechách se obecně ví, že obsahují tuky. Jsou to však ty zdravé nenasycené tuky, především omega-3 mastné kyseliny, které bychom do svých jídelníčků měli pravidelně zařazovat a nikoliv se jim vyhýbat v domnění, že neprospějí naší figuře.

Ořechy obsahují také vysoce kvalitní bílkoviny, vitaminy a minerály, například železo. U nás tolik typické vlašské ořechy se mohou pochlubit např. obsahem vitaminů E, B1, B6, kyseliny listové a dalších. Můžeme tedy říct, že posilují i kvalitu vlasů, pokožky a nehtů. Kromě pozitivních účinků na srdce a cévy také příznivě ovlivňují vývoj mozku. V historii naši předci věřili, že jejich konzumací zvýší svůj intelekt.

Lidé, kteří pravidelně jedí ořechy, ať už pekanové, vlašské, lískové, či jiné, tím u sebe snižují potenciální riziko rozvinutí kardiovaskulárních a srdečně cévních onemocnění. Potvrzuje to studie, jejíž výsledky byly následně publikovány v odborném americkém tisku zabývajícím se právě touto problematikou, Journal of the American College of Cardiology. Jedná se o jeden z největších současných výzkumů, který sleduje právě vliv konzumace ořechů na jakékoliv srdečně cévní choroby.

Moderní výživové trendy ve většině hrají těmto výsledkům do karet. Mnoho stravovacích doporučení nás navádí k omezení živočišných produktů a naopak zařazení více rostlinných zdrojů včetně ořechů. Zatímco spousta studií v minulosti již potvrdila blahodárné účinky ořechů na zdraví, tato se blíže zabývala vlivem jednotlivých druhů, tedy buráků a vlašských i lískových ořechů.

Výzkum se v první řadě zaměřil na hlavní nemoci oběhového systému, konkrétně infarkt myokardu, mozkovou mrtvici a smrtelná kardiovaskulární onemocnění. V druhé řadě pak byly předmětem zkoumání srdečně cévní choroby. Do výzkumu se zapojilo 210 000 žen a mužů, jejichž zdravotní stav byl pro účely výzkumů pravidelně sledován až po 32 let.

Výsledkem je nepřímá úměrnost ve vztahu konzumace ořechů a rizikem onemocnění těmito chorobami. Čím více je tedy budeme zařazovat do svého jídelníčku, tím více prospějeme našim cévám a srdci. Podívejme se na účinky jednotlivých druhů. Nejlépe vyšly vlašské ořechy. Dokážou snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění až o 19% a riziko srdečně cévních chorob o 21%, pokud je jíme pravidelně, tedy minimálně jednou týdně. Lidé, kteří do své stravy pravidelně zahrnují buráky, a to minimálně dvakrát týdně, tak snižují riziko kardiovaskulárních nemocí o 13% a srdečně cévních o 15%. Při stejném podávání lískových oříšků alespoň dvakrát týdně je pak četnost onemocnění ve stejném pořadí nižší o 15% a 23%. Kdo si pak porci ořechů obecně dopřeje více nebo alespoň pětkrát týdně, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění až o 14% a srdečně cévních chorob o 20% v porovnání s lidmi, kteří tyto potraviny konzumují jen zřídka či vůbec. „Z našich výsledků plyne jasné doporučení pro zvýšení příjmu různých druhů ořechů v rámci prevence chronických onemocnění široké veřejnosti“, uvádí Marta Guasch-Ferre, PhD, lídr výzkumu z Harvardské zdravotní školy.

Navíc s sebou ořechy nesou velkou variabilitu pro zpracování v kuchyni. Nabízí se také různé úpravy. Ve přirozené formě nám dodají největší množství živin, avšak pozitivních účinků využijeme i po spaření či v pečené podobě. Můžeme je jíst samotné, například ke svačině. Můžeme jimi posypat i snídaňové kaše. Dokonce i saláty se často doplňují různými typy ořechů. Vynikající jsou i v kombinaci se sýrem. V neposlední řadě jimi můžeme obohatit sladké pečení. Bábovka, buchty na plech, i oblíbený mrkvový dort získají s ořechy šmrnc a kus zdraví. Jejich využití v kuchyni je široké a snadné, k tomu jsou cenově i v prodeji dostupné a navíc chutnají. Zkuste je proto více zařadit do stravy jako investici pro své zdraví.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku...

Čtěte dál
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli,...
Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně....
Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Zlepšit zdraví i vzhled pokožky, očistit tělo, ochránit před nachlazením, zmírnit artritické bolesti, stejně jako stres a úzkost nebo...
Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané...
Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Nenávidíme jej i milujeme zároveň. Víme, že když ho přijmeme moc, bolí nás hlava. Ale také víme, že dokáže skvěle nakopnout a dodat...