Nadýmání a plynatost umí člověku život pořádně znepříjemnit. Pokud vás tyto doprovodné jevy trávení už opravdu obtěžují, můžete zkusit eliminovat ze stravy tzv. FODMAPy, vybrané skupiny sacharidů, které jsou častou příčinou těchto obtíží. O co se jedná?
FODMAP je souhrnný název pro skupinu fermentovatelných sacharidů zahrnující oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly. Ty se u citlivých jedinců ale i obecně špatně vstřebávají v tenkém střevě, přechází do střeva tlustého, kde jsou ale zdrojem potravy pro bakterie, které v rámci jejich „pojídání“ vytváří velké množství plynů. Omezení jejich konzumace může tedy výrazně ulevit trávicímu traktu a vést ke zmírnění příznaků fermentace jako je již zmíněná plynatost, ale i průjmy či bolest žaludku.
Čtyři skupiny špatně stravitelných sacharidů
V plné verzi FODMAP diety se během ní budete muset vyhnout všem čtyřem skupinám sacharidů, které se špatně tráví. Jedná se o oligosacharidy, které obsahují celozrnné obiloviny s vysokým množstvím vlákniny, dále hlavně luštěniny, cibule, česnek, artyčoky, brokolice, sójové potraviny a další. Na disacharidy jsou bohaté mléčné výrobky, na monosacharidy mango, vodní meloun, agávový a kukuřičný sirup nebo med. Polyolů jsou plné třešně, nektarinky, jablka, hrušky, houby, květák a náhražky cukru, jako je xylitol a sorbitol. FODMAPy mohou obsahovat i balené potraviny, proto je důležité číst i zadní strany obalů. Nízkým obsahem FODMAPů se naopak vyznačují potraviny jako jsou borůvky, jahody, pomeranče, kiwi, zelené fazolky, brambory, lilek, rukola, listový salát, špenát, hnědá rýže, quinoa, bezlepkové těstoviny, tvrdé sýry a mléko a jogurt bez laktózy.
6-8 týdnů bez FODMAPů
V rámci FODMAP diety se doporučuje vyřadit zmiňované sacharidy na 6 až 8 týdnů. Po uplynulé době se potraviny s jejich obsahem postupně vracejí do jídelníčku zpátky, přičemž se sleduje, které konkrétně způsobují ty a ty potíže. Jakmile identifikujete jednoznačného pachatele, můžete danou potravinu vyřadit už trvale. I přesto, že dieta vypadá lákavě, je podle odborníků vhodná primárně pro jedince trpící závažnými gastrointestinálními poruchami. Pro běžné uživatele je totiž přílišně restriktivní, což pro tělo není dobré, protože mu mohou scházet některé esenciální živiny. Jde zejména o vlákninu a vápník.
Nehodí se pro každého
Strava s nízkým obsahem FODMAPových sacharidů pomáhá pacientům se syndromem dráždivého tračníku nebo zánětlivým onemocněním střev, jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida. Prospět může údajně i celiakům, kteří nenašli úlevu u bezlepkové diety. Její výhody mohou pocítit také vytrvalostní sportovci trpící křečemi nebo průjmy před závody a během nich. Pro takové jedince se FODMAP dieta jeví jako skvělé opatření před danou důležitou událostí. Pro ty, kteří ale plynatostí a průjmy trpí jen občasně, je podle odborníků FODMAP dieta zbytečně přísná. Případně lze zařadit mírnější verzi a vyřadit jen určité zdroje těchto sacharidů. Každopádně je ve všech případech vhodné se ohledně nástupu na FODMAP stravu, ať už v plné verzi nebo v alternativě mírnější, poradit s příslušným odborníkem. Tím je lékař, nutriční terapeut nebo odborník na výživu.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
