Trápí vás časté nadýmání? Zkuste vysadit potraviny s tzv. FODMAP sacharidy

Trápí vás časté nadýmání? Zkuste vysadit potraviny s tzv. FODMAP sacharidy
zdroj: Unsplash

Nadýmání a plynatost umí člověku život pořádně znepříjemnit. Pokud vás tyto doprovodné jevy trávení už opravdu obtěžují, můžete zkusit eliminovat ze stravy tzv. FODMAPy, vybrané skupiny sacharidů, které jsou častou příčinou těchto obtíží. O co se jedná?

FODMAP je souhrnný název pro skupinu fermentovatelných sacharidů zahrnující oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly. Ty se u citlivých jedinců ale i obecně špatně vstřebávají v tenkém střevě, přechází do střeva tlustého, kde jsou ale zdrojem potravy pro bakterie, které v rámci jejich „pojídání“ vytváří velké množství plynů. Omezení jejich konzumace může tedy výrazně ulevit trávicímu traktu a vést ke zmírnění příznaků fermentace jako je již zmíněná plynatost, ale i průjmy či bolest žaludku.

Čtyři skupiny špatně stravitelných sacharidů
V plné verzi FODMAP diety se během ní budete muset vyhnout všem čtyřem skupinám sacharidů, které se špatně tráví. Jedná se o oligosacharidy, které obsahují celozrnné obiloviny s vysokým množstvím vlákniny, dále hlavně luštěniny, cibule, česnek, artyčoky, brokolice, sójové potraviny a další. Na disacharidy jsou bohaté mléčné výrobky, na monosacharidy mango, vodní meloun, agávový a kukuřičný sirup nebo med. Polyolů jsou plné třešně, nektarinky, jablka, hrušky, houby, květák a náhražky cukru, jako je xylitol a sorbitol. FODMAPy mohou obsahovat i balené potraviny, proto je důležité číst i zadní strany obalů. Nízkým obsahem FODMAPů se naopak vyznačují potraviny jako jsou borůvky, jahody, pomeranče, kiwi, zelené fazolky, brambory, lilek, rukola, listový salát, špenát, hnědá rýže, quinoa, bezlepkové těstoviny, tvrdé sýry a mléko a jogurt bez laktózy.

6-8 týdnů bez FODMAPů
V rámci FODMAP diety se doporučuje vyřadit zmiňované sacharidy na 6 až 8 týdnů. Po uplynulé době se potraviny s jejich obsahem postupně vracejí do jídelníčku zpátky, přičemž se sleduje, které konkrétně způsobují ty a ty potíže. Jakmile identifikujete jednoznačného pachatele, můžete danou potravinu vyřadit už trvale. I přesto, že dieta vypadá lákavě, je podle odborníků vhodná primárně pro jedince trpící závažnými gastrointestinálními poruchami. Pro běžné uživatele je totiž přílišně restriktivní, což pro tělo není dobré, protože mu mohou scházet některé esenciální živiny. Jde zejména o vlákninu a vápník.

Nehodí se pro každého
Strava s nízkým obsahem FODMAPových sacharidů pomáhá pacientům se syndromem dráždivého tračníku nebo zánětlivým onemocněním střev, jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida. Prospět může údajně i celiakům, kteří nenašli úlevu u bezlepkové diety. Její výhody mohou pocítit také vytrvalostní sportovci trpící křečemi nebo průjmy před závody a během nich. Pro takové jedince se FODMAP dieta jeví jako skvělé opatření před danou důležitou událostí. Pro ty, kteří ale plynatostí a průjmy trpí jen občasně, je podle odborníků FODMAP dieta zbytečně přísná. Případně lze zařadit mírnější verzi a vyřadit jen určité zdroje těchto sacharidů. Každopádně je ve všech případech vhodné se ohledně nástupu na FODMAP stravu, ať už v plné verzi nebo v alternativě mírnější, poradit s příslušným odborníkem. Tím je lékař, nutriční terapeut nebo odborník na výživu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží lépe než ta nejkrémovější zmrzlina. Lahodná chuť je ale pouze jednou...

Čtěte dál
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...
Rostlinné proteinové koncentráty a jejich použití v jídelníčku

Rostlinné proteinové koncentráty a jejich použití v jídelníčku

Bílkoviny, neboli proteiny, jsou základní složkou potravy. Denně by měly tvořit nejméně 15 až 30 % celkového energie. Pro jejich doplnění...
Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold byl velmi oblíbenou a hojně používanou zeleninou. Až později ho nahradil špenát. Obě rostliny jsou však trochu jiné a to nejen...