Trápí vás časté nadýmání? Zkuste vysadit potraviny s tzv. FODMAP sacharidy

Trápí vás časté nadýmání? Zkuste vysadit potraviny s tzv. FODMAP sacharidy
zdroj: Unsplash

Nadýmání a plynatost umí člověku život pořádně znepříjemnit. Pokud vás tyto doprovodné jevy trávení už opravdu obtěžují, můžete zkusit eliminovat ze stravy tzv. FODMAPy, vybrané skupiny sacharidů, které jsou častou příčinou těchto obtíží. O co se jedná?

FODMAP je souhrnný název pro skupinu fermentovatelných sacharidů zahrnující oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly. Ty se u citlivých jedinců ale i obecně špatně vstřebávají v tenkém střevě, přechází do střeva tlustého, kde jsou ale zdrojem potravy pro bakterie, které v rámci jejich „pojídání“ vytváří velké množství plynů. Omezení jejich konzumace může tedy výrazně ulevit trávicímu traktu a vést ke zmírnění příznaků fermentace jako je již zmíněná plynatost, ale i průjmy či bolest žaludku.

Čtyři skupiny špatně stravitelných sacharidů
V plné verzi FODMAP diety se během ní budete muset vyhnout všem čtyřem skupinám sacharidů, které se špatně tráví. Jedná se o oligosacharidy, které obsahují celozrnné obiloviny s vysokým množstvím vlákniny, dále hlavně luštěniny, cibule, česnek, artyčoky, brokolice, sójové potraviny a další. Na disacharidy jsou bohaté mléčné výrobky, na monosacharidy mango, vodní meloun, agávový a kukuřičný sirup nebo med. Polyolů jsou plné třešně, nektarinky, jablka, hrušky, houby, květák a náhražky cukru, jako je xylitol a sorbitol. FODMAPy mohou obsahovat i balené potraviny, proto je důležité číst i zadní strany obalů. Nízkým obsahem FODMAPů se naopak vyznačují potraviny jako jsou borůvky, jahody, pomeranče, kiwi, zelené fazolky, brambory, lilek, rukola, listový salát, špenát, hnědá rýže, quinoa, bezlepkové těstoviny, tvrdé sýry a mléko a jogurt bez laktózy.

6-8 týdnů bez FODMAPů
V rámci FODMAP diety se doporučuje vyřadit zmiňované sacharidy na 6 až 8 týdnů. Po uplynulé době se potraviny s jejich obsahem postupně vracejí do jídelníčku zpátky, přičemž se sleduje, které konkrétně způsobují ty a ty potíže. Jakmile identifikujete jednoznačného pachatele, můžete danou potravinu vyřadit už trvale. I přesto, že dieta vypadá lákavě, je podle odborníků vhodná primárně pro jedince trpící závažnými gastrointestinálními poruchami. Pro běžné uživatele je totiž přílišně restriktivní, což pro tělo není dobré, protože mu mohou scházet některé esenciální živiny. Jde zejména o vlákninu a vápník.

Nehodí se pro každého
Strava s nízkým obsahem FODMAPových sacharidů pomáhá pacientům se syndromem dráždivého tračníku nebo zánětlivým onemocněním střev, jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida. Prospět může údajně i celiakům, kteří nenašli úlevu u bezlepkové diety. Její výhody mohou pocítit také vytrvalostní sportovci trpící křečemi nebo průjmy před závody a během nich. Pro takové jedince se FODMAP dieta jeví jako skvělé opatření před danou důležitou událostí. Pro ty, kteří ale plynatostí a průjmy trpí jen občasně, je podle odborníků FODMAP dieta zbytečně přísná. Případně lze zařadit mírnější verzi a vyřadit jen určité zdroje těchto sacharidů. Každopádně je ve všech případech vhodné se ohledně nástupu na FODMAP stravu, ať už v plné verzi nebo v alternativě mírnější, poradit s příslušným odborníkem. Tím je lékař, nutriční terapeut nebo odborník na výživu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...