Vitamín B2, riboflavin, je jedním z vitamínů B komplexu, který je stejně jako ostatní důležitý pro řadu reakcí v našem organismu. Deficit B2 není nijak vzácný a může se týkat každého, proto je dobré vědět, jak ho rozpoznat a jakými potravinami ho doplnit.
Jako všechny vitamíny skupiny B je i riboflavin rozpustný ve vodě. Je nezbytný pro správné fungování enzymů, které se podílejí na metabolismu sacharidů, tuků a bílkovin. Kromě toho je důležitý pro zdravý stav pokožky, vlasů a nehtů. Podporuje tvorbu krvinek, činnost centrální nervové soustavy a mozku. Výzkumy prokázaly také pozitivní vliv na plodnost. Vitamín B2 je mimořádně důležitý pro náš zrak, konkrétně tím, že chrání oční rohovku. Spolu s ostatními vitamíny řady B je využíván jako podpora v boji s kožními problémy. Zejména pro těhotné a kojící matky, osoby po operaci je příjem riboflavinu mimořádně důležitý. V těhotenství přechází většina vitamínu B2 dítěti, který jej potřebuje pro správný vývoj. V případě nemoci dokáže aktivovat tvorbu protilátek a působit protizánětlivě.
Špatné skladování vitamín ničí
Vitamín B2 je obsažen v mase, mléčných výrobcích, vejcích a zejména ve vnitřnostech. Z rostlinných zdrojů je adekvátní čočka, špenát a mimořádně bohatých zdrojem jsou pivovarské kvasnice. V případě rostlinných zdrojů záleží na způsobu pěstování. Proto bychom měli dát přednost lokálním pěstitelům, vlastní zahrádce nebo výrobkům v BIO kvalitě. Při tepelném zpracování nedochází k tak zásadním ztrátám jako v případě vitamínu B1. Zde se pohybují přibližně okolo 20 %. Je ovšem velmi citlivý na světlo. Potraviny proto skladujte v tmavé místnosti nebo v lednici a po vyjmutí spotřebujete co nejdříve. Pro představu mléko, které bude vystaveno světlu, ztratí po hodině až 85 % riboflavinu.
TIP
Vstřebávání podpoříme, pokud budeme konzumovat potraviny s celým spektrem vitamínů B a se selenem. Ten najdete například v para ořeších. K doplnění denní dávky selenu postačí 1 až 2 ořechy.
Nedostatek poznáte brzy
Nedostatek vitamínu B2 se projevuje popraskáním rtů a hlavně koutků, únavou, zhoršeným viděním nebo zánětlivými změnami na jazyku. Dlouhodobý deficit může způsobit nevratné neurologické změny. Riboflavin v těle také ničí antibiotika, vysoká konzumace alkoholu, hormonální antikoncepce nebo jiné léky.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...
Čtěte dál