Čokoládový dortík s mátovým krémem

Čokoládový dortík s mátovým krémem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Čokoládový korpus ve spojení s voňavým mátovým krémem je skvělá svěží kombinace. Máta má pozitivní účinky na zdraví. Pomáhá při problémech s nadýmáním či nechutenstvím. Můžete ji snadno pěstovat i doma a to hned několik druhů – jablečná, ananasová nebo vodní.

Porce: 12 ks
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 20 minut
Označení: vegetariánské
Ingredience (forma na 12 muffinů)

Na těsto

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 60 g kakaa
  • 100 g hořké čokolády (min. 70 %)
  • 1 lžička sušené vanilky
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 100 ml řepkového oleje
  • 120 ml mléka
  • 120 ml kefírového mléka
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce
  • špetka soli

Na krém

  • 140 g ricotty
  • 140 g řeckého jogurtu
  • 1 lžička medu
  • 20 g máty
  • 1 citron

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Čokoládu nasekejte nahrubo.
  3. V hlubší míse smíchejte mouku, vanilku, kakao, prášek do pečiva a čokoládu.
  4. V oddělené míse prošlehejte olej společně s vejcem, špetkou soli, mlékem, kefírem a medem. Směs postupně smíchejte se suchými ingrediencemi.
  5. Vymíchejte kompaktní těsto. Vlijte jej do připravené formy na muffiny a pečte zhruba 20 minut.
  6. Dortíky před vyndáním překontrolujte špejlí.
  7. Během chladnutí si připravte krém. Vyšlehejte společně ricottu, jogurt, med, najemno nasekanou mátu a nastrouhanou kůru z jednoho citronu.
  8. Připravené dortíky ozdobte krémem, čerstvou mátou, citronem a podávejte.

Náš tip
Korpus vyzkoušejte připravit z lískooříškového či mandlového mléka a místo kefíru přidat tvaroh či jogurt.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!