Čokoládový dortík s mátovým krémem

Čokoládový dortík s mátovým krémem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Čokoládový korpus ve spojení s voňavým mátovým krémem je skvělá svěží kombinace. Máta má pozitivní účinky na zdraví. Pomáhá při problémech s nadýmáním či nechutenstvím. Můžete ji snadno pěstovat i doma a to hned několik druhů – jablečná, ananasová nebo vodní.

Porce: 12 ks
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 20 minut
Označení: vegetariánské
Ingredience (forma na 12 muffinů)

Na těsto

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 60 g kakaa
  • 100 g hořké čokolády (min. 70 %)
  • 1 lžička sušené vanilky
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 100 ml řepkového oleje
  • 120 ml mléka
  • 120 ml kefírového mléka
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce
  • špetka soli

Na krém

  • 140 g ricotty
  • 140 g řeckého jogurtu
  • 1 lžička medu
  • 20 g máty
  • 1 citron

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Čokoládu nasekejte nahrubo.
  3. V hlubší míse smíchejte mouku, vanilku, kakao, prášek do pečiva a čokoládu.
  4. V oddělené míse prošlehejte olej společně s vejcem, špetkou soli, mlékem, kefírem a medem. Směs postupně smíchejte se suchými ingrediencemi.
  5. Vymíchejte kompaktní těsto. Vlijte jej do připravené formy na muffiny a pečte zhruba 20 minut.
  6. Dortíky před vyndáním překontrolujte špejlí.
  7. Během chladnutí si připravte krém. Vyšlehejte společně ricottu, jogurt, med, najemno nasekanou mátu a nastrouhanou kůru z jednoho citronu.
  8. Připravené dortíky ozdobte krémem, čerstvou mátou, citronem a podávejte.

Náš tip
Korpus vyzkoušejte připravit z lískooříškového či mandlového mléka a místo kefíru přidat tvaroh či jogurt.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...