Pět nesmyslných výživových mýtů, kterým se pořád věří

Pět nesmyslných výživových mýtů, kterým se pořád věří
zdroj: Unsplash

Internet je dnes plný informací a může být zdánlivě snadné najít poměrně rychle cokoliv o čemkoliv, co si chcete nastudovat. Musíte ovšem vědět, kde hledat a jak a podle čeho rozlišit zrno od plev. V opačném případě můžete padnout do sítě důmyslně vymyšlených dezinformací. Patří mezi ně i těchto 5 výživových mýtů.

1. Vaječné žloutky jsou pro vás špatné
Vejce jsou často zbytečně démonizována tvrzením, že žloutky, které jsou ve skutečnosti plné cenných živin, obsahují mnoho cholesterolu. V klinických studiích se ale mezi konzumací vajec a zvýšeným rizikem onemocnění srdce žádná příčinnost neprokázala, což platí i pro cukrovku a hyperglykémii. Žloutky jsou naopak ceněným zdrojem bílkovin, fosfolipidů, tuků které jsou pro nás prospěšné, a dalších živin. Jejich spojení se zvyšováním hladiny LDL cholesterolu je tak zcela přehnané a zbytečné.

2. Červené maso je jasným viníkem rakoviny
Absolutní tvrzení jsou peklem faktů. Pravda je, že zpracované červené maso bylo zařazeno na seznam potenciální karcinogenů. Pročtete-li si několik článků zabývajících se zdravým životním stylem, dozvíte se, že téměř vše, co jíte, může nějakým způsobem podporovat vznik rakoviny. Každá potravina může mít své ALE, jak jsme vám už několikrát dokázali. Nic ale není tak horké, jak se tváří. Pravda je, že pokud budete jíst grilované hovězí maso a uzeniny několikrát týdně a budete se u toho jen válet na gauči, můžete být v ohrožení. Pokud ale jíte hodně zeleniny a sportujete několikrát týdně, už to snižuje nežádoucí efekt. Zkrátka a dobře opět všeho s mírou.

3. Jezte častěji, abyste podpořili metabolismus
Malé časté porce zlepšují trávení a zrychlují metabolismus. To se tvrdí. Některé studie ale naznačují, že častější konzumace menších jídel nedovede úplně zasytit, což v konečném důsledku vede k vyššímu příjmu energie, protože stále něco uzobáváte. A jelikož metabolismus může v závislosti na velikosti jídla kolísat, znamená naopak méně častý příjem větších jídel jeho zrychlení. Navíc v průběhu dne nezáleží příliš na tom, kolikrát se najíte, ale spíše, kolik toho sníte. A pokud se celý den chlácholíte mušími porcemi, abyste podpořili metabolismus a večer se pořádně za odměnu nacpete, má takový přístup účinek zcela opačný. Ačkoliv častější příjem menších porcí mírně zrychluje trávení, pravdou je, že metabolismu záleží spíše na celkovém objemu přijatého jídla než na tom, po jakých porcích mu jej dávkujete.

4. Nejezte před spaním, pokud chcete zhubnout
Vyvrácení tohoto mýtu je velmi podobné jako vyvrácení mýtu předchozího. Pokud přijdete pozdě večer domů, víte, že půjdete za hodinu spát, ale máte hlad, je v pořádku, když se najíte a doplníte své ideální kalorické denní optimum. V pořádku není jedině to, když se přejíte a příjem energie převýší její výdej. Takové počínání přinese ukládání tuku vždy, nehledě na to, jaká denní doba zrovna panuje.

5. Hned po tréninku si musíte dát protein
Cvičením se svaly poškozují, a aby je tělo mohlo opravit, potřebuje bílkovinu. To je pravda. Není ale pravda, že ji musíte přijmout hned po cvičení. Existence onoho po-tréninkového anabolického okna zůstává v literatuře totiž stále sporná. Spotřeba 20 gramů bílkovin po tréninku je ideální, ale nemusí být nutná. Mnohem důležitější je celkový denní příjem bílkovin. Pro maximální regeneraci svalstva byste v závislosti na věku, pohlaví a míře fyzické aktivity měli denně přijmout 1,4 – 2,2 g bílkovin na kilogram tělesné váhy.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?

Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?

Jedno staré přísloví praví, že když si každý den dáte jedno jablko, zaženete lékaře a budete zdraví. Jak už to tak bývá, na lidových moudrostech bývá vždy špetka pravdy a někdy i o něco více. Jako třeba...

Čtěte dál
Neobvyklé faktory, které mohou zvýšit riziko onemocnění cukrovkou

Neobvyklé faktory, které mohou zvýšit riziko onemocnění cukrovkou

Diabetes druhého typu je jednou z nejvíce rozšířených civilizačních nemocí. Hlavní příčinou je nezdravé stravování a nedostatek pohybu....
Švestky obsahují sorbitol, který vám pomůže od jednoho nepříjemného problému

Švestky obsahují sorbitol, který vám pomůže od jednoho nepříjemného problému

Podzim se blíží a to znamená, že se blíží i sezóna švestek. Švestkový koláč se těší velké oblibě, ale zkuste se zaměřit hlavně na švestky...