Pět nesmyslných výživových mýtů, kterým se pořád věří

Pět nesmyslných výživových mýtů, kterým se pořád věří
zdroj: Unsplash

Internet je dnes plný informací a může být zdánlivě snadné najít poměrně rychle cokoliv o čemkoliv, co si chcete nastudovat. Musíte ovšem vědět, kde hledat a jak a podle čeho rozlišit zrno od plev. V opačném případě můžete padnout do sítě důmyslně vymyšlených dezinformací. Patří mezi ně i těchto 5 výživových mýtů.

1. Vaječné žloutky jsou pro vás špatné
Vejce jsou často zbytečně démonizována tvrzením, že žloutky, které jsou ve skutečnosti plné cenných živin, obsahují mnoho cholesterolu. V klinických studiích se ale mezi konzumací vajec a zvýšeným rizikem onemocnění srdce žádná příčinnost neprokázala, což platí i pro cukrovku a hyperglykémii. Žloutky jsou naopak ceněným zdrojem bílkovin, fosfolipidů, tuků které jsou pro nás prospěšné, a dalších živin. Jejich spojení se zvyšováním hladiny LDL cholesterolu je tak zcela přehnané a zbytečné.

2. Červené maso je jasným viníkem rakoviny
Absolutní tvrzení jsou peklem faktů. Pravda je, že zpracované červené maso bylo zařazeno na seznam potenciální karcinogenů. Pročtete-li si několik článků zabývajících se zdravým životním stylem, dozvíte se, že téměř vše, co jíte, může nějakým způsobem podporovat vznik rakoviny. Každá potravina může mít své ALE, jak jsme vám už několikrát dokázali. Nic ale není tak horké, jak se tváří. Pravda je, že pokud budete jíst grilované hovězí maso a uzeniny několikrát týdně a budete se u toho jen válet na gauči, můžete být v ohrožení. Pokud ale jíte hodně zeleniny a sportujete několikrát týdně, už to snižuje nežádoucí efekt. Zkrátka a dobře opět všeho s mírou.

3. Jezte častěji, abyste podpořili metabolismus
Malé časté porce zlepšují trávení a zrychlují metabolismus. To se tvrdí. Některé studie ale naznačují, že častější konzumace menších jídel nedovede úplně zasytit, což v konečném důsledku vede k vyššímu příjmu energie, protože stále něco uzobáváte. A jelikož metabolismus může v závislosti na velikosti jídla kolísat, znamená naopak méně častý příjem větších jídel jeho zrychlení. Navíc v průběhu dne nezáleží příliš na tom, kolikrát se najíte, ale spíše, kolik toho sníte. A pokud se celý den chlácholíte mušími porcemi, abyste podpořili metabolismus a večer se pořádně za odměnu nacpete, má takový přístup účinek zcela opačný. Ačkoliv častější příjem menších porcí mírně zrychluje trávení, pravdou je, že metabolismu záleží spíše na celkovém objemu přijatého jídla než na tom, po jakých porcích mu jej dávkujete.

4. Nejezte před spaním, pokud chcete zhubnout
Vyvrácení tohoto mýtu je velmi podobné jako vyvrácení mýtu předchozího. Pokud přijdete pozdě večer domů, víte, že půjdete za hodinu spát, ale máte hlad, je v pořádku, když se najíte a doplníte své ideální kalorické denní optimum. V pořádku není jedině to, když se přejíte a příjem energie převýší její výdej. Takové počínání přinese ukládání tuku vždy, nehledě na to, jaká denní doba zrovna panuje.

5. Hned po tréninku si musíte dát protein
Cvičením se svaly poškozují, a aby je tělo mohlo opravit, potřebuje bílkovinu. To je pravda. Není ale pravda, že ji musíte přijmout hned po cvičení. Existence onoho po-tréninkového anabolického okna zůstává v literatuře totiž stále sporná. Spotřeba 20 gramů bílkovin po tréninku je ideální, ale nemusí být nutná. Mnohem důležitější je celkový denní příjem bílkovin. Pro maximální regeneraci svalstva byste v závislosti na věku, pohlaví a míře fyzické aktivity měli denně přijmout 1,4 – 2,2 g bílkovin na kilogram tělesné váhy.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho zdraví prospěšných látek. Máme pro vás několik zajímavostí!

Čtěte dál
Sobectví: Kdy je v pořádku a jaké hranice by nemělo překračovat?

Sobectví: Kdy je v pořádku a jaké hranice by nemělo překračovat?

Péče o sebe vznikla jako způsob, jak se o sebe postarat fyzicky. Postupně se rozvinula i do péče o pohodu emoční. Proč je ale tak často...
Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě...
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
Drobné radosti, kterými si jednoduše zpříjemníte den

Drobné radosti, kterými si jednoduše zpříjemníte den

Často jsou to drobné radosti, které vám mohou převrátit den vzhůru nohama. Každého dokáže potěšit něco jiného. Umíte si najít něco,...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...
Užitečné rady a tipy jak neplýtvat potravinami

Užitečné rady a tipy jak neplýtvat potravinami

Pro dnešní dobu, která nabízí všeho dostatek, je bohužel typickým úkazem mimo jiné také plýtvání potravinami. Regály v obchodech přetékají...
Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi...
Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných...
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...
Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží...