Jahodovo-malinová galetka

Jahodovo-malinová galetka
zdroj: Kristýna Rybovičová

Galetka (Gallete) má svůj původ ve Francii. Vyznačuje se křehkým těstem s různorodou náplní a přehlými okraji. Lze ji připravit jak naslano, tak sladko. Vyzkoušejte ovocnou verzi s čokoládovým těstem a jemným vanilkovým pudingem. Sezóna malin a hlavně jahod se již blíží, ale kdo se nemůže dočkat, může na koláč použít i zamražené.

Porce: 12 ks
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 25 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience
Na těsto

  • 170 g celozrnné špaldové mouky
  • 75 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce vody
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • špetka soli

Na náplň

  • 500 ml polotučného mléka (rostlinného mléka)
  • 250 g jahod
  • 150 g malin
  • 1 lžíce medu
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 1 lžička sušené vanilky
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 10 g másla
  • ½ pomeranče

Postup

  1. V hlubší míse smíchejte mouku, sůl, kakao, cukr, prášek do pečiva a změklé máslo. Vytvořte drobenkovou strukturu. Přidejte 3 lžíce vody, vejce a vypracujte kompaktní těsto. To nechte 30 minut v chladu odpočívat.
  2. Mezitím si připravte náplň. Puding připravte v mléce podle návodu. Přidejte do něj sušenou vanilku, cukr a nechte vychladit.
  3. V menším hrnci nechte rozpustit máslo. Přidejte jahody, med a šťávu z půlky pomeranče. Přiveďte směs k varu a cca 5 minut ji nechte vařit. Poté přidejte maliny a odstavte. Nechte vychladit.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte z něj cca 3 mm tlustý kulatý plát, který přeneste na plech vyložený pečícím papírem.
  5. Doprostřed těsta dejte vychlazený puding, na něj poté ovocnou směs. Zahněte okraje postupně tak, aby byl střed volný. Vložte galetku do trouby a pečte cca 25 minut.
  6. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Okraje galetky potřete rozšlehaným vejcem, posypte směsí sekaných ořechů a dejte zapéct.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Mák je nedoceněnou plodinou. Proč stojí za to ho zařadit do jídelníčku?

Mák je nedoceněnou plodinou. Proč stojí za to ho zařadit do jídelníčku?

Cizinci se často diví, že si u nás v České republice tak libujeme v makových náplních. Ve světě je totiž tato plodina známá především jako opium, proto nemá mák moc dobrou pověst. Jeho nutriční hodnota...

Čtěte dál
10+1 otázek: Rozhovor s Ivanem Rybaříkem na téma Správná výživa amatérských sportovců

10+1 otázek: Rozhovor s Ivanem Rybaříkem na téma Správná výživa amatérských sportovců

Sport a obecně pohybová aktivita je důležitou součástí zdravého životního stylu. Hobby sportovců neustále přibývá a to je dobře. Dnes...

Videorozhovor