Jahodovo-malinová galetka

Jahodovo-malinová galetka
zdroj: Kristýna Rybovičová

Galetka (Gallete) má svůj původ ve Francii. Vyznačuje se křehkým těstem s různorodou náplní a přehlými okraji. Lze ji připravit jak naslano, tak sladko. Vyzkoušejte ovocnou verzi s čokoládovým těstem a jemným vanilkovým pudingem. Sezóna malin a hlavně jahod se již blíží, ale kdo se nemůže dočkat, může na koláč použít i zamražené.

Porce: 12 ks
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 25 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience
Na těsto

  • 170 g celozrnné špaldové mouky
  • 75 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce vody
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • špetka soli

Na náplň

  • 500 ml polotučného mléka (rostlinného mléka)
  • 250 g jahod
  • 150 g malin
  • 1 lžíce medu
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 1 lžička sušené vanilky
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 10 g másla
  • ½ pomeranče

Postup

  1. V hlubší míse smíchejte mouku, sůl, kakao, cukr, prášek do pečiva a změklé máslo. Vytvořte drobenkovou strukturu. Přidejte 3 lžíce vody, vejce a vypracujte kompaktní těsto. To nechte 30 minut v chladu odpočívat.
  2. Mezitím si připravte náplň. Puding připravte v mléce podle návodu. Přidejte do něj sušenou vanilku, cukr a nechte vychladit.
  3. V menším hrnci nechte rozpustit máslo. Přidejte jahody, med a šťávu z půlky pomeranče. Přiveďte směs k varu a cca 5 minut ji nechte vařit. Poté přidejte maliny a odstavte. Nechte vychladit.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte z něj cca 3 mm tlustý kulatý plát, který přeneste na plech vyložený pečícím papírem.
  5. Doprostřed těsta dejte vychlazený puding, na něj poté ovocnou směs. Zahněte okraje postupně tak, aby byl střed volný. Vložte galetku do trouby a pečte cca 25 minut.
  6. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Okraje galetky potřete rozšlehaným vejcem, posypte směsí sekaných ořechů a dejte zapéct.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?

Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?

Jedno staré přísloví praví, že když si každý den dáte jedno jablko, zaženete lékaře a budete zdraví. Jak už to tak bývá, na lidových moudrostech bývá vždy špetka pravdy a někdy i o něco více. Jako třeba...

Čtěte dál
Neobvyklé faktory, které mohou zvýšit riziko onemocnění cukrovkou

Neobvyklé faktory, které mohou zvýšit riziko onemocnění cukrovkou

Diabetes druhého typu je jednou z nejvíce rozšířených civilizačních nemocí. Hlavní příčinou je nezdravé stravování a nedostatek pohybu....
Švestky obsahují sorbitol, který vám pomůže od jednoho nepříjemného problému

Švestky obsahují sorbitol, který vám pomůže od jednoho nepříjemného problému

Podzim se blíží a to znamená, že se blíží i sezóna švestek. Švestkový koláč se těší velké oblibě, ale zkuste se zaměřit hlavně na švestky...