Jahodovo-malinová galetka

Jahodovo-malinová galetka
zdroj: Kristýna Rybovičová

Galetka (Gallete) má svůj původ ve Francii. Vyznačuje se křehkým těstem s různorodou náplní a přehlými okraji. Lze ji připravit jak naslano, tak sladko. Vyzkoušejte ovocnou verzi s čokoládovým těstem a jemným vanilkovým pudingem. Sezóna malin a hlavně jahod se již blíží, ale kdo se nemůže dočkat, může na koláč použít i zamražené.

Porce: 12 ks
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 25 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience
Na těsto

  • 170 g celozrnné špaldové mouky
  • 75 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce vody
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • špetka soli

Na náplň

  • 500 ml polotučného mléka (rostlinného mléka)
  • 250 g jahod
  • 150 g malin
  • 1 lžíce medu
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 1 lžička sušené vanilky
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 10 g másla
  • ½ pomeranče

Postup

  1. V hlubší míse smíchejte mouku, sůl, kakao, cukr, prášek do pečiva a změklé máslo. Vytvořte drobenkovou strukturu. Přidejte 3 lžíce vody, vejce a vypracujte kompaktní těsto. To nechte 30 minut v chladu odpočívat.
  2. Mezitím si připravte náplň. Puding připravte v mléce podle návodu. Přidejte do něj sušenou vanilku, cukr a nechte vychladit.
  3. V menším hrnci nechte rozpustit máslo. Přidejte jahody, med a šťávu z půlky pomeranče. Přiveďte směs k varu a cca 5 minut ji nechte vařit. Poté přidejte maliny a odstavte. Nechte vychladit.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte z něj cca 3 mm tlustý kulatý plát, který přeneste na plech vyložený pečícím papírem.
  5. Doprostřed těsta dejte vychlazený puding, na něj poté ovocnou směs. Zahněte okraje postupně tak, aby byl střed volný. Vložte galetku do trouby a pečte cca 25 minut.
  6. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Okraje galetky potřete rozšlehaným vejcem, posypte směsí sekaných ořechů a dejte zapéct.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Dennodenně vídáme krásné tváře na sociálních sítích, a často se divíme, jak to ti lidé dokážou, jak to že vypadají tak skvěle? Hovoříme o běžných lidech, kteří si mohou připsat několik let navíc, a přesto...

Čtěte dál
Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Únor je sice posledním zimním měsícem, ale slibuje potěšení pro různé prodejce v podobě Valentýna. Ať už ho slavíte nebo ne, z jakéhokoli...
Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Barvy jsou všude kolem nás a mají velký význam pro náš každodenní život, aniž si to mnohdy uvědomujeme. I malé změny barev na nás mohou...
Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Čistíte si dvakrát denně zuby, zavazujete si nejprve levou botu, do školy nebo do práce chodíte stále stejnou cestou, začátek dne si...
Pole dance – sport, který dostane do formy každý sval v ženském těle

Pole dance – sport, který dostane do formy každý sval v ženském těle

Pole dance, neboli tanec u tyče, se v posledních letech těší čím dál větší oblibě. Dříve jej lidé spojovali především s erotickým a...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...