Jaké potraviny vám pomohou snížit vysoký krevní tlak?

Jaké potraviny vám pomohou snížit vysoký krevní tlak?
zdroj: Pixabay

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak je zdraví ohrožující stav. Časem může vést k poškození krevních cév, což vede ke vzniku onemocnění srdce, ledvin, mrtvice a další. Chcete-li se těmto rizikům vyhnout, měli byste mimo léků přemýšlet i nad skladbou jídelníčku. Jaké potraviny mohou pomoci?

Tichý zabiják. Tak bývá hypertenze někdy nazývána. Nevyvolává totiž často žádné příznaky. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) odhaduje, že až 75 milionů Američanů trpí vysokým krevním tlakem. To je velké číslo a není se čemu divit. Mnoho rizikových faktorů se totiž vymyká kontrole. Jedná se o věk, genetiku, pohlaví, ale i rasu. Existují ale i faktory, které ovlivnit můžete – těmi jsou cvičení a strava. Jídelníček, který pomáhá regulovat vysoký krevní tlak, je bohatý na draslík, hořčík a vlákninu a vyznačuje se nízkým příjmem sodíku.

Které potraviny pomáhají v boji s hypertenzí?

Zelená listová zelenina
Listová zelenina vyniká vysokým obsahem draslíku. Ten pomáhá ledvinám vyloučit močí více sodíku, což snižuje krevní tlak. Volte druhy jako je římský salát, rukola, kapusta, špenát, polníček apod. Vybírejte vždy ideálně zeleninu čerstvou, není-li zbytí, pak mraženou. Rozhodně ale ne konzervovanou, která obsahuje často zbytečně moc soli.

Červená řepa
Červená řepa nabízí vysoké množství oxidu dusnatého, který pomáhá vazodilataci cév a snižovat krevní tlak. Řepa je navíc mimořádně variabilní, co se užití týče. Do salátů ji můžete přidat pečenou, vařenou nebo i syrovou. Skvěle chutná i po přidání do omáček, těstovin, polévek nebo třeba jen tak na zobání. Dejte si jen pozor na zrádnou šťávu, která silně barví nejen ruce…

Bobule
Bobulovité ovoce, zejména borůvky, je bohaté na přírodní sloučeniny zvané flavonoidy. Jejich konzumace podle studií pomáhá snižovat krevní tlak a brání tak vzniku hypertenze. Kromě borůvek si pochutnejte i na jahodách nebo malinách. Podobně jako v případě listové zeleniny, volte ideálně čerstvé bobule, eventuelně mražené. Přicházející léto přímo vybízí ke konzumaci bobulovin.

Banány
Banány jsou přímo nabité draslíkem. Vychutnejte si je samotné, s ovesnými vločkami v podobě kaší nebo křupavého domácího müsli.

Ovesné vločky
Ovesné vločky se k regulaci vysokého krevního tlaku hodí pro vysoký obsah vlákniny, nízký obsah tuku a nízký obsah sodíku. Dopřejte si je k snídani a získáte skvělý energetický základ na celý nový den.

Tučné mořské ryby
Ryby jsou nejen skvělým zdrojem bílkovin, ale v případě tučných mořských druhů, jako je makrela nebo losos, i omega-3 mastných kyselin. Ty pomáhají snižovat krevní tlak, zánět a hladinu triglyceridů. Kromě toho obsahují i vitamín D.

Semínka
Semínka mají vysoký obsah draslíku, hořčíku a dalších minerálů, o kterých je známo, že snižují krevní tlak. Vychutnejte si hrst semínek ze slunečnice nebo dýně jako zdravou, výživnou a chutnou svačinu mezi jídly.

Česnek a bylinky
Česnek prokazatelně pomáhá snižovat vysoký krevní tlak. Zahrnutí aromatických bylin a koření do své každodenní stravy vám také pomůže snížit příjem soli. Patří sem bazalka, skořice, tymián, rozmarýn a další.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...