Jaké potraviny vám pomohou snížit vysoký krevní tlak?

Jaké potraviny vám pomohou snížit vysoký krevní tlak?
zdroj: Pixabay

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak je zdraví ohrožující stav. Časem může vést k poškození krevních cév, což vede ke vzniku onemocnění srdce, ledvin, mrtvice a další. Chcete-li se těmto rizikům vyhnout, měli byste mimo léků přemýšlet i nad skladbou jídelníčku. Jaké potraviny mohou pomoci?

Tichý zabiják. Tak bývá hypertenze někdy nazývána. Nevyvolává totiž často žádné příznaky. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) odhaduje, že až 75 milionů Američanů trpí vysokým krevním tlakem. To je velké číslo a není se čemu divit. Mnoho rizikových faktorů se totiž vymyká kontrole. Jedná se o věk, genetiku, pohlaví, ale i rasu. Existují ale i faktory, které ovlivnit můžete – těmi jsou cvičení a strava. Jídelníček, který pomáhá regulovat vysoký krevní tlak, je bohatý na draslík, hořčík a vlákninu a vyznačuje se nízkým příjmem sodíku.

Které potraviny pomáhají v boji s hypertenzí?

Zelená listová zelenina
Listová zelenina vyniká vysokým obsahem draslíku. Ten pomáhá ledvinám vyloučit močí více sodíku, což snižuje krevní tlak. Volte druhy jako je římský salát, rukola, kapusta, špenát, polníček apod. Vybírejte vždy ideálně zeleninu čerstvou, není-li zbytí, pak mraženou. Rozhodně ale ne konzervovanou, která obsahuje často zbytečně moc soli.

Červená řepa
Červená řepa nabízí vysoké množství oxidu dusnatého, který pomáhá vazodilataci cév a snižovat krevní tlak. Řepa je navíc mimořádně variabilní, co se užití týče. Do salátů ji můžete přidat pečenou, vařenou nebo i syrovou. Skvěle chutná i po přidání do omáček, těstovin, polévek nebo třeba jen tak na zobání. Dejte si jen pozor na zrádnou šťávu, která silně barví nejen ruce…

Bobule
Bobulovité ovoce, zejména borůvky, je bohaté na přírodní sloučeniny zvané flavonoidy. Jejich konzumace podle studií pomáhá snižovat krevní tlak a brání tak vzniku hypertenze. Kromě borůvek si pochutnejte i na jahodách nebo malinách. Podobně jako v případě listové zeleniny, volte ideálně čerstvé bobule, eventuelně mražené. Přicházející léto přímo vybízí ke konzumaci bobulovin.

Banány
Banány jsou přímo nabité draslíkem. Vychutnejte si je samotné, s ovesnými vločkami v podobě kaší nebo křupavého domácího müsli.

Ovesné vločky
Ovesné vločky se k regulaci vysokého krevního tlaku hodí pro vysoký obsah vlákniny, nízký obsah tuku a nízký obsah sodíku. Dopřejte si je k snídani a získáte skvělý energetický základ na celý nový den.

Tučné mořské ryby
Ryby jsou nejen skvělým zdrojem bílkovin, ale v případě tučných mořských druhů, jako je makrela nebo losos, i omega-3 mastných kyselin. Ty pomáhají snižovat krevní tlak, zánět a hladinu triglyceridů. Kromě toho obsahují i vitamín D.

Semínka
Semínka mají vysoký obsah draslíku, hořčíku a dalších minerálů, o kterých je známo, že snižují krevní tlak. Vychutnejte si hrst semínek ze slunečnice nebo dýně jako zdravou, výživnou a chutnou svačinu mezi jídly.

Česnek a bylinky
Česnek prokazatelně pomáhá snižovat vysoký krevní tlak. Zahrnutí aromatických bylin a koření do své každodenní stravy vám také pomůže snížit příjem soli. Patří sem bazalka, skořice, tymián, rozmarýn a další.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...