Hypertenze neboli vysoký krevní tlak je zdraví ohrožující stav. Časem může vést k poškození krevních cév, což vede ke vzniku onemocnění srdce, ledvin, mrtvice a další. Chcete-li se těmto rizikům vyhnout, měli byste mimo léků přemýšlet i nad skladbou jídelníčku. Jaké potraviny mohou pomoci?
Tichý zabiják. Tak bývá hypertenze někdy nazývána. Nevyvolává totiž často žádné příznaky. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) odhaduje, že až 75 milionů Američanů trpí vysokým krevním tlakem. To je velké číslo a není se čemu divit. Mnoho rizikových faktorů se totiž vymyká kontrole. Jedná se o věk, genetiku, pohlaví, ale i rasu. Existují ale i faktory, které ovlivnit můžete – těmi jsou cvičení a strava. Jídelníček, který pomáhá regulovat vysoký krevní tlak, je bohatý na draslík, hořčík a vlákninu a vyznačuje se nízkým příjmem sodíku.
Které potraviny pomáhají v boji s hypertenzí?
Zelená listová zelenina
Listová zelenina vyniká vysokým obsahem draslíku. Ten pomáhá ledvinám vyloučit močí více sodíku, což snižuje krevní tlak. Volte druhy jako je římský salát, rukola, kapusta, špenát, polníček apod. Vybírejte vždy ideálně zeleninu čerstvou, není-li zbytí, pak mraženou. Rozhodně ale ne konzervovanou, která obsahuje často zbytečně moc soli.
Červená řepa
Červená řepa nabízí vysoké množství oxidu dusnatého, který pomáhá vazodilataci cév a snižovat krevní tlak. Řepa je navíc mimořádně variabilní, co se užití týče. Do salátů ji můžete přidat pečenou, vařenou nebo i syrovou. Skvěle chutná i po přidání do omáček, těstovin, polévek nebo třeba jen tak na zobání. Dejte si jen pozor na zrádnou šťávu, která silně barví nejen ruce…
Bobule
Bobulovité ovoce, zejména borůvky, je bohaté na přírodní sloučeniny zvané flavonoidy. Jejich konzumace podle studií pomáhá snižovat krevní tlak a brání tak vzniku hypertenze. Kromě borůvek si pochutnejte i na jahodách nebo malinách. Podobně jako v případě listové zeleniny, volte ideálně čerstvé bobule, eventuelně mražené. Přicházející léto přímo vybízí ke konzumaci bobulovin.
Banány
Banány jsou přímo nabité draslíkem. Vychutnejte si je samotné, s ovesnými vločkami v podobě kaší nebo křupavého domácího müsli.
Ovesné vločky
Ovesné vločky se k regulaci vysokého krevního tlaku hodí pro vysoký obsah vlákniny, nízký obsah tuku a nízký obsah sodíku. Dopřejte si je k snídani a získáte skvělý energetický základ na celý nový den.
Tučné mořské ryby
Ryby jsou nejen skvělým zdrojem bílkovin, ale v případě tučných mořských druhů, jako je makrela nebo losos, i omega-3 mastných kyselin. Ty pomáhají snižovat krevní tlak, zánět a hladinu triglyceridů. Kromě toho obsahují i vitamín D.
Semínka
Semínka mají vysoký obsah draslíku, hořčíku a dalších minerálů, o kterých je známo, že snižují krevní tlak. Vychutnejte si hrst semínek ze slunečnice nebo dýně jako zdravou, výživnou a chutnou svačinu mezi jídly.
Česnek a bylinky
Česnek prokazatelně pomáhá snižovat vysoký krevní tlak. Zahrnutí aromatických bylin a koření do své každodenní stravy vám také pomůže snížit příjem soli. Patří sem bazalka, skořice, tymián, rozmarýn a další.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál