Ovoce a zelenina: Jak vybírat plody a jak se účinně zbavit pesticidů?

Ovoce a zelenina: Jak vybírat plody a jak se účinně zbavit pesticidů?
zdroj: Adobe Stock

Ovoce a zelenina tvoří nepostradatelnou a velmi důležitou část zdravého jídelníčku. V poslední době se ale stále více hovoří o riziku jejich kontaminace pesticidy. Jak ovoce a zeleninu bezpečně očistit, jak s plody obecně vhodně zacházet a stačí plesnivou část plodu pouze odříznout?

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma ovoce a zeleniny jsme se zeptali RNDr. Michaely Bebové, odbornice na výživu a biochemičky.

Sledujte náš kanál na youtube

Ovoce a zelenina
Ovoce a zelenina jsou neoddiskutovatelně považovány za zdravé potraviny, které bychom měli konzumovat alespoň ve 4–5 porcích denně a to hlavně z důvodu obsahu minerálů, vitamínů a fytochemikálií. Je tu ale velké ale. Není kus jako kus. Kvalita plodů volně dostupných v supermarketu je přece jiná než plodů, které si vypěstujeme na vlastní zahradě. Jde hlavně o obsah nejrůznějších chemikálií, pesticidů, které se běžně při pěstování po celém světě používají. Řada těchto látek není rozpustná ve vodě, čili jejich smytí vyžaduje jiné postupy než jen umytí plodů vodou. Konzumace není jen o kvantině, ale také o kvalitě.

Povadlá zelenina, nahnilé ovoce nebo plesnivé plody. I to je realita, se kterou se setkáváme. Jak zacházet s problematickými kusy? Je odkrojení dostačující? A co třeba naklíčené brambory – stačí klíčky odkrojit nebo je nutné vyhodit bramboru celou? To vše se dozvíte ve videu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...