Ovoce a zelenina tvoří nepostradatelnou a velmi důležitou část zdravého jídelníčku. V poslední době se ale stále více hovoří o riziku jejich kontaminace pesticidy. Jak ovoce a zeleninu bezpečně očistit, jak s plody obecně vhodně zacházet a stačí plesnivou část plodu pouze odříznout?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma ovoce a zeleniny jsme se zeptali RNDr. Michaely Bebové, odbornice na výživu a biochemičky.
Ovoce a zelenina
Ovoce a zelenina jsou neoddiskutovatelně považovány za zdravé potraviny, které bychom měli konzumovat alespoň ve 4–5 porcích denně a to hlavně z důvodu obsahu minerálů, vitamínů a fytochemikálií. Je tu ale velké ale. Není kus jako kus. Kvalita plodů volně dostupných v supermarketu je přece jiná než plodů, které si vypěstujeme na vlastní zahradě. Jde hlavně o obsah nejrůznějších chemikálií, pesticidů, které se běžně při pěstování po celém světě používají. Řada těchto látek není rozpustná ve vodě, čili jejich smytí vyžaduje jiné postupy než jen umytí plodů vodou. Konzumace není jen o kvantině, ale také o kvalitě.
Povadlá zelenina, nahnilé ovoce nebo plesnivé plody. I to je realita, se kterou se setkáváme. Jak zacházet s problematickými kusy? Je odkrojení dostačující? A co třeba naklíčené brambory – stačí klíčky odkrojit nebo je nutné vyhodit bramboru celou? To vše se dozvíte ve videu.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...
Čtěte dál