Zatímco dobu, kdy pijeme alkoholické nápoje si většinou užíváme, kocovinu se všemi jejími důsledky proklínáme. Sliby, že už nikdy nebudete pít, jsou samozřejmostí. Rad a tipů je opravdu hodně, ty nejúčinnější jsou ale opravdu ty nejjednodušší.
Pro někoho dobrá známá, pro jiného občasná návštěva. Ať tak či onak, projevuje se stejně. Bolesti hlavy, nevolnost, průjem, třas, zvracení, únava. Kocovina po propité noci klepe na dveře vždycky stejně. Tělo vám tak připomíná alkoholové hýření, jemuž jste před několika hodinami vesele propadli. Můžete mít dokonce vyšší krevní tlak než obvykle, zaznamenat, že srdce bije poněkud naléhavěji a potní žlázy pracují usilovněji. Někdo může být citlivý na světlo a hluk. Příznaky jsou různorodé jako druhy alkoholu, které kocovinu způsobují.
Kocovina jako spánková deprese
A proč že vás tělo za popíjení trestá tak hrozným způsobem? Alkohol se v těle metabolizuje na acetaldehyd, látku, která je ve vysokých koncentracích toxická. Podle odborníků se ale jen tak do toxických dávek nepropijete, a to ani ti nejvýkonnější. Podle některých tvrzení lze kocovinu naopak považovat za jakousi spánkovou depresi způsobenou jeho nedostatkem v hodinách, během nichž jste místo spokojeného oddechování doma v posteli vířili po tanečním parketu a házeli do sebe sklenku za sklenkou. Z tohoto prostého důvodu se lidé trpící na jet lag často cítí podobně jako opilci druhý den po oslavě. S tím souvisí i migréna, která se stupňuje úměrně tomu, jak klesá hladina alkoholu v krvi. Podle odborníků se nejhorší příznaky kocoviny objevují právě ve chvíli, kdy hladina alkoholu v krvi dosahuje nuly.
Záleží na tom, jak často pijete
Klíčovým faktorem závažnosti příznaků kocoviny se pak kupodivu jeví skutečnost, jak často pijete, a to, kolik jste toho vypili doopravdy, podle toho zase tak podstatné vlastně není. Několik studií, které zmiňuje magazín Health Harvard totiž naznačuje, že příležitostní pijáci jsou k nástupu kocoviny náchylnější než ti, kteří trénují pravidelně. Je to asi jako se sportem – čím více trénujete, tím méně vás po tréninku bolí svaly a tím méně jste unavení. Jeden protichůdný výzkum ale naopak ukazuje, že lidé, kteří mají v rodinné anamnéze alkoholismus, mívají horší kocoviny. Nejen u nich pak mohou být, podle další studie, projevy kocoviny dostatečným důvodem k tomu přestat pít úplně.
Jedním z nejčastěji citovaných odborníků na toto téma je doktor Robert Swift, výzkumný pracovník Lékařského centra Providence Veterans Affairs v Rhode Island, spoluautor několika studií týkajících se kocoviny z roku 1998. Právě zde naznačuje několik tipů, jak se s kocovinou vyrovnat. Uvádí je magazín Health Harvard:
1. Na vyprosťovák zapomeňte
Říká se, že ráno by se měl člověk napravit tím, čím se večer předtím zrušil. Doktor Swift s tím ale nesouhlasí. Tuto zvyklost označuje jako psí chlupy a míní tím, že pít na kocovinu alkohol je jako tahat za chlupy psa, který vás kousl. Podle něj alkohol popíjený jako lék na kocovinu jen oddaluje stav, který nutně přijde poté, co se hladina alkoholu v krvi dostane na nulu.
Doktor Swift tedy radí, nepijte pro zmírnění kocoviny alkohol, ale vodu. Alkohol je močopudný, protože brání uvolňování vazopresinu – hormonu, který snižuje objem moči tvořené ledvinami. Alkohol silně vaše tělo dehydratuje, proto je naprostý základ tělu dodat velké množství vody a podpořit odvádění odpadních látek z těla.
2. Vsaďte na sacharidy
Alkohol může snížit hladinu cukru v krvi, důsledkem čehož vás může při kocovině bolet hlava a trápit extrémní únava – což jsou ostatně časté potíže těch, kteří začínají s nízkosacharidovou dietou. Ne nadarmo se stav vzniklý rychlým vysazením cukrů, nazývaný třeba „keto chřipka“, přirovnává díky příznakům právě ke kocovině nebo chřipce. Mnoho lidí také během popíjení zapomíná jíst, což hladinu cukru v krvi také snižuje. Připravte si ideálně čerstvou ovocnou šťávu, kterou rychle doplníte jak cukry, tak vitamíny, které jste ztratili. Půl litru ovocné nebo ovocno-zeleninové šťávy dokáže s tělem zázraky.
3. Vybírejte alkohol bez kongenerů
Nejlepší je myslet na kocovinu ještě den předem a stejně si ji i zmírnit výběrem vhodnějších nápojů. Doktor Swift zmiňuje, že čiré nápoje, jako třeba vodka a gin, mají tendenci nepůsobit tak hroznou kocovinu jako tmavé moky, mezi něž patří třeba whisky, červené víno a tequila. Je to kvůli tomu, že tmavé nápoje obsahují oproti těm světlým tzv. kongenery, mezi které patří i methanol.
4. Vsaďte na vitamín B6
Jedna studie, kterou doktor Swift zmiňuje a která byla zveřejněna před nějakými 30 lety, zjistila, že 1200 mg vitamínu B6 podaných před požíváním alkoholu a těsně po něm, výrazně mírní projevy kocoviny. Podruhé to již potvrzeno nebylo, ale ani vyvráceno. Když to zkusíte, zřejmě ničemu neuškodíte.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku
Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou ještě chystáte? Zde je několik jednoduchých tipů, díky nimž budete moci...
Čtěte dál