Tajemství štíhlých lidí: Jak si přirozeně udržují zdravou hmotnost?

Tajemství štíhlých lidí: Jak si přirozeně udržují zdravou hmotnost?
zdroj: Unsplash

Zprávy z celého světa hovoří jasně. Obezita je jednou z nejčastějších civilizačních onemocnění. Lidé přibírají a tloustnou. A když zhubnou, ve velkém množství případů si ideální váhu nedokáží udržet. Co se děje? Kde chybujeme? Proč je v současnosti pro tolik lidí těžké udržet si dlouhodobě optimální hmotnost?

Odborníci uvádí jako jeden z možných důvodů poměr zkonzumovaných kalorií vzhledem k hmotnosti potravy. Obézní lidé si s tím často neví rady, chybují, a právě tyto chyby patří mezi ty osudné. Přitom je to docela jednoduché. Jednoduše řečeno, potraviny s vysokým obsahem vody – ovoce, zelenina, polévky, vařené celozrnné produkty - mají nízkou kalorickou hodnotu, ale zasytí. Většina z nich také obsahuje hodně vlákniny, která zaplní a oddálí nástup hladu.

Jaké jsou tipy štíhlých lidí na udržení si zdravé hmotnosti?

1. Začněte polévkou nebo salátem
Ať vědomě nebo ne, mnoho štíhlých lidí před hlavním jídlem zařazuje polévku nebo salát. Jedná se o kaloricky málo vydatné pokrmy, které ale zaplní objemem žaludek, což později vede k tomu, že toho dotyční celkově v rámci dalšího chodu/chodů sní méně. Podobně působí i potraviny s velkým množstvím vody – subjektivně vnímáte, že jste toho snědli víc, než jste ve skutečnosti snědli.

2. Hlídejte přiměřenost porcí
Štíhlí lidé nenosí po kapsách schované šálky na odměřování potravin, ani nemívají v kabelce ukrytou kuchyňskou váhu. Ale přemýšlí nad tím, kolik a čeho snědí. Snaží se, aby se na talíři vždy objevilo něco čerstvého, jako je ovoce nebo zelenina, také nezapomínají na bílkoviny a nevynechávají zdravé tuky. Nenakupují také výhodná extra velká balení zvýhodněných pochutin. V duchu starého přísloví – jez do polosyta, pij do polo-pita.

3. Nepřejídejte se
Tohle už jsme trochu nakousli výše. Štíhlí lidé si nejen hlídají velikosti porcí a skladbu jídelníčku, ale také umění poznat, kdy jednoduše mají dost. A přes tuto hranici se ve vlastním zájmu nepouští. Vědí, že z krátkodobého hlediska by jim bylo akorát špatně a čekaly by je nepříjemné pocity a únava.

4. Nepřeskakujte jídla
Hlad je nejlepší kuchař. Ale vlčí hlad je nejhorší nepřítel. Štíhlí lidé to vědí, a proto nepřeskakují jídla a vyhýbají se vlčímu hladu. Maj proto vždycky po ruce svačinku, která může posloužit na hlad, chuť nebo jen doplnění energie.

5. Užijte si jídlo
Štíhlí lidé si umí jídlo vychutnat. Nevnímají jej pouze jako „potravinu“. Jedí s chutí a bez výčitek svědomí, a tak jim ke štěstí (a sytosti) stačí málo. Protože nejedí proto, aby zaplnili prázdno vzniklé psychickou nepohodou, ale jen proto, aby ukojili přirozenou potřebu těla po výživě.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování nejzrádnější? A co takový alkohol, který k němu často patří… Lze...

Čtěte dál
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Více než polovinu Země pokrývá voda. Proč bychom jí tedy měli šetřit, když je jí všude kolem tolik? Protože množství vody není nekonečné...