Zprávy z celého světa hovoří jasně. Obezita je jednou z nejčastějších civilizačních onemocnění. Lidé přibírají a tloustnou. A když zhubnou, ve velkém množství případů si ideální váhu nedokáží udržet. Co se děje? Kde chybujeme? Proč je v současnosti pro tolik lidí těžké udržet si dlouhodobě optimální hmotnost?
Odborníci uvádí jako jeden z možných důvodů poměr zkonzumovaných kalorií vzhledem k hmotnosti potravy. Obézní lidé si s tím často neví rady, chybují, a právě tyto chyby patří mezi ty osudné. Přitom je to docela jednoduché. Jednoduše řečeno, potraviny s vysokým obsahem vody – ovoce, zelenina, polévky, vařené celozrnné produkty - mají nízkou kalorickou hodnotu, ale zasytí. Většina z nich také obsahuje hodně vlákniny, která zaplní a oddálí nástup hladu.
Jaké jsou tipy štíhlých lidí na udržení si zdravé hmotnosti?
1. Začněte polévkou nebo salátem
Ať vědomě nebo ne, mnoho štíhlých lidí před hlavním jídlem zařazuje polévku nebo salát. Jedná se o kaloricky málo vydatné pokrmy, které ale zaplní objemem žaludek, což později vede k tomu, že toho dotyční celkově v rámci dalšího chodu/chodů sní méně. Podobně působí i potraviny s velkým množstvím vody – subjektivně vnímáte, že jste toho snědli víc, než jste ve skutečnosti snědli.
2. Hlídejte přiměřenost porcí
Štíhlí lidé nenosí po kapsách schované šálky na odměřování potravin, ani nemívají v kabelce ukrytou kuchyňskou váhu. Ale přemýšlí nad tím, kolik a čeho snědí. Snaží se, aby se na talíři vždy objevilo něco čerstvého, jako je ovoce nebo zelenina, také nezapomínají na bílkoviny a nevynechávají zdravé tuky. Nenakupují také výhodná extra velká balení zvýhodněných pochutin. V duchu starého přísloví – jez do polosyta, pij do polo-pita.
3. Nepřejídejte se
Tohle už jsme trochu nakousli výše. Štíhlí lidé si nejen hlídají velikosti porcí a skladbu jídelníčku, ale také umění poznat, kdy jednoduše mají dost. A přes tuto hranici se ve vlastním zájmu nepouští. Vědí, že z krátkodobého hlediska by jim bylo akorát špatně a čekaly by je nepříjemné pocity a únava.
4. Nepřeskakujte jídla
Hlad je nejlepší kuchař. Ale vlčí hlad je nejhorší nepřítel. Štíhlí lidé to vědí, a proto nepřeskakují jídla a vyhýbají se vlčímu hladu. Maj proto vždycky po ruce svačinku, která může posloužit na hlad, chuť nebo jen doplnění energie.
5. Užijte si jídlo
Štíhlí lidé si umí jídlo vychutnat. Nevnímají jej pouze jako „potravinu“. Jedí s chutí a bez výčitek svědomí, a tak jim ke štěstí (a sytosti) stačí málo. Protože nejedí proto, aby zaplnili prázdno vzniklé psychickou nepohodou, ale jen proto, aby ukojili přirozenou potřebu těla po výživě.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál