Cuketová pizza s mozzarellou a bazalkou

Cuketová pizza s mozzarellou a bazalkou
zdroj: Kristýna Rybovičová

Cukety patří k typu zeleniny, se kterou můžete vyzkoušet spoustu zajímavých, netradičních, jak slaných, tak sladkých receptů. Cuketový koláč je odlehčenou verzí klasické pizzy. Je plný vlákniny a ozdobit jej můžete čímkoliv, co máte rádi. Vyzkoušejte také bezlepkovou verzi s pohankovými vločkami.

Porce: 9 ks
Doba přípravy: 30 min
Doba pečení: 30 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience (pečicí plech 31 x 24 cm)

Na těsto

  • 3 středně velké cukety
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky mletých lněných semínek
  • 1 lžička psyllia
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • ½ lžičky jedlé sody
  • oregano
  • sůl, pepř

Na ozdobu

  • 100 g mozzarelly
  • 3 lžíce rajčatového pyré
  • 2 středně velká rajčata
  • 30 g parmezánu
  • čerstvá bazalka
  • rukola

Postup

  1. Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle, osolte a nechte odležet. Dno plechu vyložte pečícím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Z cukety vymačkejte přebytečnou vodu. Přidejte ovesné vločky, vejce, najemno nastrouhaný stroužek česneku, lněné semínko, psyllium, dýňová semínka, oregano, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte v kompaktní těsto. Vlijte jej do připravené formy a předpečte zhruba 20 minut.
  3. Vyndejte plech z trouby. Potřete základ rajčatovým pyré, ozdobte jej mozzarellou a rajčaty. Poté vložte zpět do trouby a pečte dalších cca 10 minut. 
  4. Po upečení pizzu nechte vychladnout. Ozdobte ji čerstvým parmezánem, rukolou a bazalkou. Nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Pizzu vyzkoušejte např. i ve spojení s kozím sýrem, červenou řepou, vlašskými ořechy a posypanou čerstvou mátou.
Korpus také můžete nechat jako studený základ a obložit ho čerstvou mozzarellou, rajčaty a bazalkou.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!