Cuketová pizza s mozzarellou a bazalkou

Cuketová pizza s mozzarellou a bazalkou
zdroj: Kristýna Rybovičová

Cukety patří k typu zeleniny, se kterou můžete vyzkoušet spoustu zajímavých, netradičních, jak slaných, tak sladkých receptů. Cuketový koláč je odlehčenou verzí klasické pizzy. Je plný vlákniny a ozdobit jej můžete čímkoliv, co máte rádi. Vyzkoušejte také bezlepkovou verzi s pohankovými vločkami.

Porce: 9 ks
Doba přípravy: 30 min
Doba pečení: 30 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience (pečicí plech 31 x 24 cm)

Na těsto

  • 3 středně velké cukety
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky mletých lněných semínek
  • 1 lžička psyllia
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • ½ lžičky jedlé sody
  • oregano
  • sůl, pepř

Na ozdobu

  • 100 g mozzarelly
  • 3 lžíce rajčatového pyré
  • 2 středně velká rajčata
  • 30 g parmezánu
  • čerstvá bazalka
  • rukola

Postup

  1. Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle, osolte a nechte odležet. Dno plechu vyložte pečícím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Z cukety vymačkejte přebytečnou vodu. Přidejte ovesné vločky, vejce, najemno nastrouhaný stroužek česneku, lněné semínko, psyllium, dýňová semínka, oregano, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte v kompaktní těsto. Vlijte jej do připravené formy a předpečte zhruba 20 minut.
  3. Vyndejte plech z trouby. Potřete základ rajčatovým pyré, ozdobte jej mozzarellou a rajčaty. Poté vložte zpět do trouby a pečte dalších cca 10 minut. 
  4. Po upečení pizzu nechte vychladnout. Ozdobte ji čerstvým parmezánem, rukolou a bazalkou. Nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Pizzu vyzkoušejte např. i ve spojení s kozím sýrem, červenou řepou, vlašskými ořechy a posypanou čerstvou mátou.
Korpus také můžete nechat jako studený základ a obložit ho čerstvou mozzarellou, rajčaty a bazalkou.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu. V České republice máme to štěstí, že můžeme využívat mnoho místních...

Čtěte dál
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibulová zelenina patří mezi poklady našich kuchyní. Do této skupiny patří kromě cibule kuchyňské, jarní a šalotky také pórek, česnek...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.