Cukety patří k typu zeleniny, se kterou můžete vyzkoušet spoustu zajímavých, netradičních, jak slaných, tak sladkých receptů. Cuketový koláč je odlehčenou verzí klasické pizzy. Je plný vlákniny a ozdobit jej můžete čímkoliv, co máte rádi. Vyzkoušejte také bezlepkovou verzi s pohankovými vločkami.
Porce: 9 ks
Doba přípravy: 30 min
Doba pečení: 30 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (pečicí plech 31 x 24 cm)
Na těsto
- 3 středně velké cukety
- 100 g jemných ovesných vloček
- 2 vejce
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky mletých lněných semínek
- 1 lžička psyllia
- 1 lžíce dýňových semínek
- ½ lžičky jedlé sody
- oregano
- sůl, pepř
Na ozdobu
- 100 g mozzarelly
- 3 lžíce rajčatového pyré
- 2 středně velká rajčata
- 30 g parmezánu
- čerstvá bazalka
- rukola
Postup
- Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle, osolte a nechte odležet. Dno plechu vyložte pečícím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Z cukety vymačkejte přebytečnou vodu. Přidejte ovesné vločky, vejce, najemno nastrouhaný stroužek česneku, lněné semínko, psyllium, dýňová semínka, oregano, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte v kompaktní těsto. Vlijte jej do připravené formy a předpečte zhruba 20 minut.
- Vyndejte plech z trouby. Potřete základ rajčatovým pyré, ozdobte jej mozzarellou a rajčaty. Poté vložte zpět do trouby a pečte dalších cca 10 minut.
- Po upečení pizzu nechte vychladnout. Ozdobte ji čerstvým parmezánem, rukolou a bazalkou. Nakrájejte na kousky a podávejte.
Náš tip
Pizzu vyzkoušejte např. i ve spojení s kozím sýrem, červenou řepou, vlašskými ořechy a posypanou čerstvou mátou.
Korpus také můžete nechat jako studený základ a obložit ho čerstvou mozzarellou, rajčaty a bazalkou.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál