Cuketová pizza s mozzarellou a bazalkou

Cuketová pizza s mozzarellou a bazalkou
zdroj: Kristýna Rybovičová

Cukety patří k typu zeleniny, se kterou můžete vyzkoušet spoustu zajímavých, netradičních, jak slaných, tak sladkých receptů. Cuketový koláč je odlehčenou verzí klasické pizzy. Je plný vlákniny a ozdobit jej můžete čímkoliv, co máte rádi. Vyzkoušejte také bezlepkovou verzi s pohankovými vločkami.

Porce: 9 ks
Doba přípravy: 30 min
Doba pečení: 30 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience (pečicí plech 31 x 24 cm)

Na těsto

  • 3 středně velké cukety
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky mletých lněných semínek
  • 1 lžička psyllia
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • ½ lžičky jedlé sody
  • oregano
  • sůl, pepř

Na ozdobu

  • 100 g mozzarelly
  • 3 lžíce rajčatového pyré
  • 2 středně velká rajčata
  • 30 g parmezánu
  • čerstvá bazalka
  • rukola

Postup

  1. Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle, osolte a nechte odležet. Dno plechu vyložte pečícím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Z cukety vymačkejte přebytečnou vodu. Přidejte ovesné vločky, vejce, najemno nastrouhaný stroužek česneku, lněné semínko, psyllium, dýňová semínka, oregano, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte v kompaktní těsto. Vlijte jej do připravené formy a předpečte zhruba 20 minut.
  3. Vyndejte plech z trouby. Potřete základ rajčatovým pyré, ozdobte jej mozzarellou a rajčaty. Poté vložte zpět do trouby a pečte dalších cca 10 minut. 
  4. Po upečení pizzu nechte vychladnout. Ozdobte ji čerstvým parmezánem, rukolou a bazalkou. Nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Pizzu vyzkoušejte např. i ve spojení s kozím sýrem, červenou řepou, vlašskými ořechy a posypanou čerstvou mátou.
Korpus také můžete nechat jako studený základ a obložit ho čerstvou mozzarellou, rajčaty a bazalkou.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...