Jak vybrat dobrou a zároveň kvalitní zmrzlinu?

Jak vybrat dobrou a zároveň kvalitní zmrzlinu?
zdroj: Pixabay

Zmrzlina patří mezi pochoutky, kterým v létě málokdo odolá, zvlášť v posledních letech, kdy teploty dlouhodobě sahají ke 30 stupňům a ledový kopeček vyzývá ke sladkému zchlazení. Prodejci na ně lákají jak dospělé, tak děti včetně těch nejmenších, což rodiče často vede k zamyšlení, jak vybrat zmrzlinu vyrobenou z kvalitních surovin, bez chemických náhražek a umělých barviv.

Vyšší cena, vyšší kvalita?
Kdo by si nevšiml markantního cenového rozdílu zmrzlin v chladících boxech supermarketů. Nabízí se nám velké krabičky nanukových dortů o objemu 615 ml za 20,- Kč po relativně malé, 100ml kelímky zmrzlin, které někdy sahají až ke 160,- Kč. Rozdíl v ceně je obrovský. Avšak stejně tak velký rozdíl poznáte i v chuti, konzistenci a samotném složení těchto produktů. Podle čeho se tedy můžeme orientovat?

Rozdíl ve složení
Složení na obalu výrobků je vždy uvedeno v sestupném pořadí obsažených surovin, tedy od největšího podílu jednotlivých složek k nejmenšímu zastoupení. Často si můžete všimnout, že na zmrzlinách bývá na prvním místě pitná voda. Týká se to právě těch levnějších produktů a na konzistenci se následně projeví rychlým táním. Hlídejte si, zda zmrzlina obsahuje mléko, tvaroh či smetanu. Je totiž rozdíl, zda výrobce používá např. zmíněnou smetanu, nebo rostlinný tuk a jiné náhražky. Poctivý kopeček ze smetany již zkušení milovníci poznají při prvním ochutnání a dokážou ocenit. Smetanová zmrzlina je mnohem krémovější, sytější a už na jazyku působí zkrátka poctivě. Bohužel je třeba chápat, že oproti levným náhražkám z rostlinných tuků jsou výrobní náklady se smetanou vyšší, a tím pádem i konečná cena pro zákazníka. Výjimku ve složení netvoří ani umělá barviva, chemická ochucovadla či konzervanty, které v kvalitním produktu opět nenajdete. Vybírejte takové, které jsou vyrobeny z přirozených poctivých surovin. Budete-li pátrat po těch levnějších, může se klidně stát, že zakoupíte jahodový nanukový dort, který nemá s jahodou vlastně nic společného. Kvalitní zmrzliny nepotřebují chemická ochucovadla, protože jsou vyrobeny ze skutečného ovoce, případně skutečných oříšků nebo poctivé čokolády s vysokým obsahem kakaa.

Jak zjistit složení kopečkové zmrzliny?
Možná se ptáte, jak zjistit složení u pultu s kopečkovou zmrzlinou. Avšak i zde by měl být prodejce povinen sdělit vám jej na vyžádání. Nebojte se proto zeptat. Navíc prodejci kvalitních zmrzlin se složením většinou rádi pochlubí, neboť právě to bývá jejich předností. Kvalitní zmrzlinu pak poznáte jednoduše tak, že obsahuje bud jen ovoce, nebo smetanu, tvaroh či mléko.

Pozor na točenou zmrzlinu
Točená zmrzlina často podléhá jiné výrobě. Prodejci ji většinou na místě připravují z práškovité směsi, nikoliv tedy z čerstvých surovin. Riziko navíc představuje i forma chlazení a podávání. Přístroj je totiž nezbytné čistit každý den a taktéž v něm nezanechávat zmrzlinu přes noc, ale denně rozmíchávat novou, na což se ne vždy můžeme spolehnout.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!