Jak vybrat dobrou a zároveň kvalitní zmrzlinu?

Jak vybrat dobrou a zároveň kvalitní zmrzlinu?
zdroj: Pixabay

Zmrzlina patří mezi pochoutky, kterým v létě málokdo odolá, zvlášť v posledních letech, kdy teploty dlouhodobě sahají ke 30 stupňům a ledový kopeček vyzývá ke sladkému zchlazení. Prodejci na ně lákají jak dospělé, tak děti včetně těch nejmenších, což rodiče často vede k zamyšlení, jak vybrat zmrzlinu vyrobenou z kvalitních surovin, bez chemických náhražek a umělých barviv.

Vyšší cena, vyšší kvalita?
Kdo by si nevšiml markantního cenového rozdílu zmrzlin v chladících boxech supermarketů. Nabízí se nám velké krabičky nanukových dortů o objemu 615 ml za 20,- Kč po relativně malé, 100ml kelímky zmrzlin, které někdy sahají až ke 160,- Kč. Rozdíl v ceně je obrovský. Avšak stejně tak velký rozdíl poznáte i v chuti, konzistenci a samotném složení těchto produktů. Podle čeho se tedy můžeme orientovat?

Rozdíl ve složení
Složení na obalu výrobků je vždy uvedeno v sestupném pořadí obsažených surovin, tedy od největšího podílu jednotlivých složek k nejmenšímu zastoupení. Často si můžete všimnout, že na zmrzlinách bývá na prvním místě pitná voda. Týká se to právě těch levnějších produktů a na konzistenci se následně projeví rychlým táním. Hlídejte si, zda zmrzlina obsahuje mléko, tvaroh či smetanu. Je totiž rozdíl, zda výrobce používá např. zmíněnou smetanu, nebo rostlinný tuk a jiné náhražky. Poctivý kopeček ze smetany již zkušení milovníci poznají při prvním ochutnání a dokážou ocenit. Smetanová zmrzlina je mnohem krémovější, sytější a už na jazyku působí zkrátka poctivě. Bohužel je třeba chápat, že oproti levným náhražkám z rostlinných tuků jsou výrobní náklady se smetanou vyšší, a tím pádem i konečná cena pro zákazníka. Výjimku ve složení netvoří ani umělá barviva, chemická ochucovadla či konzervanty, které v kvalitním produktu opět nenajdete. Vybírejte takové, které jsou vyrobeny z přirozených poctivých surovin. Budete-li pátrat po těch levnějších, může se klidně stát, že zakoupíte jahodový nanukový dort, který nemá s jahodou vlastně nic společného. Kvalitní zmrzliny nepotřebují chemická ochucovadla, protože jsou vyrobeny ze skutečného ovoce, případně skutečných oříšků nebo poctivé čokolády s vysokým obsahem kakaa.

Jak zjistit složení kopečkové zmrzliny?
Možná se ptáte, jak zjistit složení u pultu s kopečkovou zmrzlinou. Avšak i zde by měl být prodejce povinen sdělit vám jej na vyžádání. Nebojte se proto zeptat. Navíc prodejci kvalitních zmrzlin se složením většinou rádi pochlubí, neboť právě to bývá jejich předností. Kvalitní zmrzlinu pak poznáte jednoduše tak, že obsahuje bud jen ovoce, nebo smetanu, tvaroh či mléko.

Pozor na točenou zmrzlinu
Točená zmrzlina často podléhá jiné výrobě. Prodejci ji většinou na místě připravují z práškovité směsi, nikoliv tedy z čerstvých surovin. Riziko navíc představuje i forma chlazení a podávání. Přístroj je totiž nezbytné čistit každý den a taktéž v něm nezanechávat zmrzlinu přes noc, ale denně rozmíchávat novou, na což se ne vždy můžeme spolehnout.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...