Jak vybrat dobrou a zároveň kvalitní zmrzlinu?

Jak vybrat dobrou a zároveň kvalitní zmrzlinu?
zdroj: Pixabay

Zmrzlina patří mezi pochoutky, kterým v létě málokdo odolá, zvlášť v posledních letech, kdy teploty dlouhodobě sahají ke 30 stupňům a ledový kopeček vyzývá ke sladkému zchlazení. Prodejci na ně lákají jak dospělé, tak děti včetně těch nejmenších, což rodiče často vede k zamyšlení, jak vybrat zmrzlinu vyrobenou z kvalitních surovin, bez chemických náhražek a umělých barviv.

Vyšší cena, vyšší kvalita?
Kdo by si nevšiml markantního cenového rozdílu zmrzlin v chladících boxech supermarketů. Nabízí se nám velké krabičky nanukových dortů o objemu 615 ml za 20,- Kč po relativně malé, 100ml kelímky zmrzlin, které někdy sahají až ke 160,- Kč. Rozdíl v ceně je obrovský. Avšak stejně tak velký rozdíl poznáte i v chuti, konzistenci a samotném složení těchto produktů. Podle čeho se tedy můžeme orientovat?

Rozdíl ve složení
Složení na obalu výrobků je vždy uvedeno v sestupném pořadí obsažených surovin, tedy od největšího podílu jednotlivých složek k nejmenšímu zastoupení. Často si můžete všimnout, že na zmrzlinách bývá na prvním místě pitná voda. Týká se to právě těch levnějších produktů a na konzistenci se následně projeví rychlým táním. Hlídejte si, zda zmrzlina obsahuje mléko, tvaroh či smetanu. Je totiž rozdíl, zda výrobce používá např. zmíněnou smetanu, nebo rostlinný tuk a jiné náhražky. Poctivý kopeček ze smetany již zkušení milovníci poznají při prvním ochutnání a dokážou ocenit. Smetanová zmrzlina je mnohem krémovější, sytější a už na jazyku působí zkrátka poctivě. Bohužel je třeba chápat, že oproti levným náhražkám z rostlinných tuků jsou výrobní náklady se smetanou vyšší, a tím pádem i konečná cena pro zákazníka. Výjimku ve složení netvoří ani umělá barviva, chemická ochucovadla či konzervanty, které v kvalitním produktu opět nenajdete. Vybírejte takové, které jsou vyrobeny z přirozených poctivých surovin. Budete-li pátrat po těch levnějších, může se klidně stát, že zakoupíte jahodový nanukový dort, který nemá s jahodou vlastně nic společného. Kvalitní zmrzliny nepotřebují chemická ochucovadla, protože jsou vyrobeny ze skutečného ovoce, případně skutečných oříšků nebo poctivé čokolády s vysokým obsahem kakaa.

Jak zjistit složení kopečkové zmrzliny?
Možná se ptáte, jak zjistit složení u pultu s kopečkovou zmrzlinou. Avšak i zde by měl být prodejce povinen sdělit vám jej na vyžádání. Nebojte se proto zeptat. Navíc prodejci kvalitních zmrzlin se složením většinou rádi pochlubí, neboť právě to bývá jejich předností. Kvalitní zmrzlinu pak poznáte jednoduše tak, že obsahuje bud jen ovoce, nebo smetanu, tvaroh či mléko.

Pozor na točenou zmrzlinu
Točená zmrzlina často podléhá jiné výrobě. Prodejci ji většinou na místě připravují z práškovité směsi, nikoliv tedy z čerstvých surovin. Riziko navíc představuje i forma chlazení a podávání. Přístroj je totiž nezbytné čistit každý den a taktéž v něm nezanechávat zmrzlinu přes noc, ale denně rozmíchávat novou, na což se ne vždy můžeme spolehnout.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Bavlněné versus jednorázové roušky: Jak se o ně správně starat?

Bavlněné versus jednorázové roušky: Jak se o ně správně starat?

A je to zase tady, omezení kvůli Covidu-19 začínají opět nabírat na síle a rouška je nezbytnou výbavou každého z nás. Nevyhneme se nasazení nejen v MHD, ale už i na všech vnitřních veřejných místech, zdravotnicích...

Čtěte dál
Vitamín C je nuda! Dejme na podzim šanci černému česneku, adaptogenům nebo zázvoru, říká Michaela Bebová

Vitamín C je nuda! Dejme na podzim šanci černému česneku, adaptogenům nebo zázvoru, říká Michaela Bebová

S nastupujícím podzimem každoročně stoupá i počet nachlazení, viróz, chřipek a dalších virových i bakteriálních infekcí. Letos na nás...
Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje....
Zbavte se zácpy změnou jídelníčku a novými návyky krok po kroku

Zbavte se zácpy změnou jídelníčku a novými návyky krok po kroku

Nafouklé břicho, bolestivé vyprazdňování, tuhá stolice, krev na toaletním papíře a ohromná frustrace. Tyto a další symptomy zácpy znepříjemňují...
Kouzlo hořké čokolády – proč si ji dopřát bez výčitek?

Kouzlo hořké čokolády – proč si ji dopřát bez výčitek?

Sladkosti nejsou obecně doporučované v rámci zdravého stylu života. Nicméně i zde platí určité výjimky. Kvalitní hořká čokoláda je...
Pěstujte si doma aloe vera – léčí, omlazuje, čistí i zahání únavu

Pěstujte si doma aloe vera – léčí, omlazuje, čistí i zahání únavu

Možná i u vás doma mezi pokojovými rostlinami kraluje jedna dužnatá, pichlavá dáma – Aloe. Jde o sukulentní trvalku, hojně využívanou...
Trend neočkovat vznikl na základě mýtu. Proč mu lidé věří, i když byl dávno vyvrácen?

Trend neočkovat vznikl na základě mýtu. Proč mu lidé věří, i když byl dávno vyvrácen?

Ačkoliv je u nás k dispozici řada kvalitních vakcín, podle statistik je proočkovanost české populace stále poměrně nízká. A to nejen...
Potraviny, které mohou usnadnit otěhotnění

Potraviny, které mohou usnadnit otěhotnění

Snažíte se otěhotnět? Pak byste měly do jídelníčku zařadit určité potraviny. I když samozřejmě ani jedna z nich není samospásná, podpoří...
Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným,...
Návštěvu zubaře nezanedbávejte. Zubař může odhalit závažnější problémy než je zubní kaz

Návštěvu zubaře nezanedbávejte. Zubař může odhalit závažnější problémy než je zubní kaz

Na návštěvu zubaře, kterou byste měli absolvovat jednou za půl roku, se většina lidí netěší. Je ale jednou z nejdůležitějších prevencí,...
Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech...
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....