Nežádoucí účinky doplňků stravy s betakarotenem

Nežádoucí účinky doplňků stravy s betakarotenem
zdroj: Adobe Stock

Doplňky stravy podporující zdravé opálení jsou užitečné. Jako u všech doplňků i zde je ale třeba hlídat složení a množství. Jejich častou složkou totiž bývá betakaroten, který se v těle mění na vitamín A. problém může nastat jak na úrovni množství tak kvality.

Přemýšleli jste někdy, odkud se bere charakteristická barva plameňáků? Jejich strava je plná beta-karotenu. To je červeno-oranžový pigment nacházející se ve stejně nebo podobně zbarveném ovoci a zelenině. Lidský organismus jej přeměňuje na vitamín A, který je nezbytný pro zdraví kůže, sliznic, očí a funkční imunitní systém. Vysoké dávky vitamínu A ale mohou být toxické. Dojde k nim, když konzumujete nadbytek doplňků stravy s tímto vitamínem nebo nepatřičné množství vnitřností, které jsou na tento vitamín bohaté. Riziko, že byste se jím nezdravě předávkovali prostřednictvím betakarotenu je minimální, tělo si totiž přemění jen tolik, kolik potřebuje. Pravdou ale je, že vysoká konzumace doplňků stravy nebo např. mrkvového džusu může způsobit zoranžovění pokožky do nepřirozených tónů. Občas si tohoto jevu můžete všimnout na fotkách z dovolené.

Antioxidant chránící před volnými radikály
Podobně jako všechny karotenoidy se i betakaroten řadí mezi antioxidanty chránící tělo před škodlivými volnými radikály. Na betakaroten jsou bohaté zejména meruňky, chřest, brokolice, mrkev, čínské zelí, pažitka, grapefruit, chilli, oregano, paprika a petržel, kapusta, cibule, hrách, švestky, dýně, špenát a sladké brambory. Některé studie naznačují, že konzumace minimálně čtyř porcí ovoce a zeleniny bohaté na betakaroten snižuje riziko vzniku rakoviny a onemocnění srdce. Podle dalších pramenů jídelníček s dostatkem betakarotenu oddaluje úpadek kognitivních funkcí a chrání plíce před poškozením volnými radikály.

Doplňky stravy nejsou nezbytné
Odborníci se shodují v tom, že pokud si ve stravě hlídáte dostatek betakarotenu, doplňky stravy s ním již nepotřebujete. Jejich užívání totiž může vést k nežádoucímu zvýšení retinolu v krvi, k němuž nemůže dojít, přijímáte-li betakaroten pouze ze stravy. Zvýšený příjem syntetického betakarotenu také může snižovat nebo zvyšovat účinky některých léků. Patří mezi ně statiny, léky snižující hladinu cholesterolu, orlistat (xenical, alli), prášky na hubnutí a minerální oleje, užívající se k léčbě zácpy. Dlouhodobá zvýšená konzumace alkoholu (u žen více než sklenka denně, u mužů více než dvě sklenky) může způsobit interakci s betakarotenem, jejímž výsledkem je zvýšení rizika poškození jater.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní v plném rozpuku. Ačkoliv vypadá především jako líbivá květinka, jedná...

Čtěte dál
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Péče o pokožku, kterou trápí rozšířené a ucpané póry: fígl je v použití účinných látek

Péče o pokožku, kterou trápí rozšířené a ucpané póry: fígl je v použití účinných látek

Přiznejte se, kolik času trávíte na tím, že pod drobnohledem zkoumáte vaši pleť, vyhlížíte rozšířené póry a černé tečky? Rozšířené...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...
Budíte se ráno nevyspalí a bez energie? Změňte to pomocí vhodné stravy

Budíte se ráno nevyspalí a bez energie? Změňte to pomocí vhodné stravy

Někdo tvrdí, že doba spánku je individuální, někteří odborníci však upozorňují na nebezpečí spánku dlouhodobě kratšího než 6 hodin....
Nepříjemné hemoroidy: Jaké máte možnosti léčby?

Nepříjemné hemoroidy: Jaké máte možnosti léčby?

Hemoroidy jsou běžným, ale nepříjemným stavem zahrnujícím otoky a zanícení žil uvnitř konečníku nebo v jeho okolí. V závislosti na...
Pravidlo ABCDE: Naučte se ho, pomůže vám včas odhalit nebezpečí rakoviny kůže

Pravidlo ABCDE: Naučte se ho, pomůže vám včas odhalit nebezpečí rakoviny kůže

Melanom. Diagnóza zhoubného nádoru kůže, kterou slýchává stále více lidí. Většinou trvá roky, než se z malé nevýrazné pihy vyvine zhoubný...
Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold byl velmi oblíbenou a hojně používanou zeleninou. Až později ho nahradil špenát. Obě rostliny jsou však trochu jiné a to nejen...