Nežádoucí účinky doplňků stravy s betakarotenem

Nežádoucí účinky doplňků stravy s betakarotenem
zdroj: Adobe Stock

Doplňky stravy podporující zdravé opálení jsou užitečné. Jako u všech doplňků i zde je ale třeba hlídat složení a množství. Jejich častou složkou totiž bývá betakaroten, který se v těle mění na vitamín A. problém může nastat jak na úrovni množství tak kvality.

Přemýšleli jste někdy, odkud se bere charakteristická barva plameňáků? Jejich strava je plná beta-karotenu. To je červeno-oranžový pigment nacházející se ve stejně nebo podobně zbarveném ovoci a zelenině. Lidský organismus jej přeměňuje na vitamín A, který je nezbytný pro zdraví kůže, sliznic, očí a funkční imunitní systém. Vysoké dávky vitamínu A ale mohou být toxické. Dojde k nim, když konzumujete nadbytek doplňků stravy s tímto vitamínem nebo nepatřičné množství vnitřností, které jsou na tento vitamín bohaté. Riziko, že byste se jím nezdravě předávkovali prostřednictvím betakarotenu je minimální, tělo si totiž přemění jen tolik, kolik potřebuje. Pravdou ale je, že vysoká konzumace doplňků stravy nebo např. mrkvového džusu může způsobit zoranžovění pokožky do nepřirozených tónů. Občas si tohoto jevu můžete všimnout na fotkách z dovolené.

Antioxidant chránící před volnými radikály
Podobně jako všechny karotenoidy se i betakaroten řadí mezi antioxidanty chránící tělo před škodlivými volnými radikály. Na betakaroten jsou bohaté zejména meruňky, chřest, brokolice, mrkev, čínské zelí, pažitka, grapefruit, chilli, oregano, paprika a petržel, kapusta, cibule, hrách, švestky, dýně, špenát a sladké brambory. Některé studie naznačují, že konzumace minimálně čtyř porcí ovoce a zeleniny bohaté na betakaroten snižuje riziko vzniku rakoviny a onemocnění srdce. Podle dalších pramenů jídelníček s dostatkem betakarotenu oddaluje úpadek kognitivních funkcí a chrání plíce před poškozením volnými radikály.

Doplňky stravy nejsou nezbytné
Odborníci se shodují v tom, že pokud si ve stravě hlídáte dostatek betakarotenu, doplňky stravy s ním již nepotřebujete. Jejich užívání totiž může vést k nežádoucímu zvýšení retinolu v krvi, k němuž nemůže dojít, přijímáte-li betakaroten pouze ze stravy. Zvýšený příjem syntetického betakarotenu také může snižovat nebo zvyšovat účinky některých léků. Patří mezi ně statiny, léky snižující hladinu cholesterolu, orlistat (xenical, alli), prášky na hubnutí a minerální oleje, užívající se k léčbě zácpy. Dlouhodobá zvýšená konzumace alkoholu (u žen více než sklenka denně, u mužů více než dvě sklenky) může způsobit interakci s betakarotenem, jejímž výsledkem je zvýšení rizika poškození jater.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...

Čtěte dál
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kruhy a váčky pod očima – prevence, úleva a kosmetické řešení

Kruhy a váčky pod očima – prevence, úleva a kosmetické řešení

Mnoho z nás se setkalo s nepříjemnými pocity spojenými s otoky a tmavými kruhy pod očima. Tento stav, známý v odborných kruzích jako...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...