Goji – superpotravina a elixír mládí

Goji – superpotravina a elixír mládí

Výživa je prokázaným nástrojem, který nám slouží ke zkvalitnění života. Existuje spoustu tzv. „superpotravin“, které jsou našemu zdraví v různé míře velmi prospěšné a mohou zmírnit a potlačit projevy stárnutí organismu. Jednou takovou superpotravinou je i Kustovnice čínská, známá jako goji.

Kustovnice čínská neboli goji patří do čeledi lilkovitých, a jak název napovídá, již po staletí se pěstuje v Číně a přilehlých oblastech Asie, kde je také hojně využívána v tradiční čínské medicíně. Nejbohatším zdrojem, pro nás prospěšných látek, jsou její červené plody, které se suší, vyrábí se z nich šťáva, nebo se z nich dělají extrakty pro výrobu potravních doplňků. Lístky této rostliny se používají pro přípravu čajů. Sušené plody trochu připomínají menší hrozinky a chutí je můžeme zařadit někam mezi šípek a brusinku. Ačkoli se tato rostlina na východě používá už stovky let, do dalších zemí se dostala v rozšířené podobě až mnohem později. Nyní jsou produkty z ní včetně sušeného ovoce relativně dobře dostupné a nachází všestranné použití - plody se například hodí do kaší, ovocných koktejlů, do sypaných směsí nebo jen tak samotné.

Goji obsahuje širokou škálu bioaktivních látek, které jsou pro tělo velmi přínosné. Plody goji obsahují významné množství bioaktivních polysacharidů, které tvoří okolo 8 % sušiny. Podle tradiční čínské medicíny jsou to právě tyto látky zodpovědné za tzv. imunomodulační aktivitu (imunitu-podporující) a určující léčivý potenciál produktů přírodního původu. Zbarvení kustovnice způsobují karotenoidy, které tvoří asi 0,03–0,5 % sušiny plodů. Celkově jich tyto plody obsahují asi 11 (+ dalších 7 látek je od nich odvozených), z nichž nejvíce zastoupený je zeaxantin. Goji je také bohaté na vitamíny, minerály a stopové prvky, a to skoro na všechny, na které si vzpomenete - draslík, vápník, zinek, železo, hořčík, vitamín C, vitamíny skupiny B apod. Kustovnice je také zdrojem esenciálních aminokyselin a nenasycených mastných kyselin, z nichž druhé zmíněné jsou základem tzv. „zdravých“ tuků. Výčet látek lze zakončit skupinou fenolových kyselin a flavonoidních látek, kterých tato rostlina obsahuje přes 50 druhů.

Ze širokého spektra účinků si snad nejvíce můžeme cenit schopnosti zpomalovat stárnutí organismu. Jedna z teorií stárnutí říká, že většina nežádoucích změn, které probíhají v organismu ve stáří, vznikají v důsledku působení volných radikálů. Látky obsažené v goji, primárně jsou to specifické sacharidy ale i další látky, způsobují velmi komplexní ochranu právě proti této nežádoucí oxidaci. Problematika na molekulární úrovni je však mnohem složitější a byla by nad rámec tohoto článku. Pravidelná konzumace goji má širší spektrum účinků, nejen již zmíněná ochrana proti stárnutím buněk, ale i stabilizace hladiny glukózy a triacylglycerolů (tuky), posiluje celkovou obranyschopnost a imunitu, zlepšuje zrak a zpomaluje neurodegenerativní procesy.

Muže ale jistě i ženy potěší informace, že účinky goji sahají i do oblasti reprodukce a potence. Na tom všem se podílí další látky obsažené v goji, z nichž za zmínku stojí ß-sitosterol, betain nebo kyselina p-kumarová. Výzkumy ukazují, že plody goji mají afrodiziakální účinky, mírně zvyšují hladiny sexuálních hormonů a podporují plodnost. Tato rostlina se navíc v Číně tradičně používá pro léčení mužské plodnosti.

Uvedené vlastnosti a účinky jsou pouze ukázkou toho, co všechno s velkou pravděpodobností tato rostlina dokáže. Velkým plusem ale také zůstává fakt, že zatím nebyly prokázány žádné vedlejší účinky, což je v dnešní době až neobvyklé. Konzumace kustovnice čínské jako takové vás od nemocí a neduhů neubrání, pokud ji však zařadíte do svého jídelníčku, obohatíte se o velké množství zdraví prospěšných látek.

Pozor, goji si vybírejte nejlépe v BIO kvalitě. Plody by neměly být nahnilé ani navlhlé. Obsah cenných látek se může lišit v závislosti na kvalitě a původu plodů. Pozor by si měli dát lidé, kteří mají problémy s ředěním krve a užívají léky jako je např. Warfarin. Konzumaci goji vždy konzultujte se svým lékařem.

POZOR

Je však potřeba stát pevně nohama na zemi a uvědomit si, že pouhá dennodenní konzumace superpotravin nás neučiní super‑zdravými. V našem organismu sídlí velmi komplexní metabolismus, který je potřeba opečovávat. Zařazení superpotravin do svého jídelníčku je velmi dobrý krok směrem k ozdravení celého těla přirozenou formou – vše však záleží na vaší „startovní pozici“. Pokud trávíte veškerý volný čas na gauči a pravidelně zobete superpotraviny k filmu, rozhodně to z vás zdravého člověka v dlouhodobém měřítku neudělá. Pokud jste aktivní člověk, který se již stravuje zdravě a racionálně, superpotraviny pro vás budou zpestřením a skvělým nutričním doplněním vašeho jídelníčku.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...