Goji – superpotravina a elixír mládí

Goji – superpotravina a elixír mládí

Výživa je prokázaným nástrojem, který nám slouží ke zkvalitnění života. Existuje spoustu tzv. „superpotravin“, které jsou našemu zdraví v různé míře velmi prospěšné a mohou zmírnit a potlačit projevy stárnutí organismu. Jednou takovou superpotravinou je i Kustovnice čínská, známá jako goji.

Kustovnice čínská neboli goji patří do čeledi lilkovitých, a jak název napovídá, již po staletí se pěstuje v Číně a přilehlých oblastech Asie, kde je také hojně využívána v tradiční čínské medicíně. Nejbohatším zdrojem, pro nás prospěšných látek, jsou její červené plody, které se suší, vyrábí se z nich šťáva, nebo se z nich dělají extrakty pro výrobu potravních doplňků. Lístky této rostliny se používají pro přípravu čajů. Sušené plody trochu připomínají menší hrozinky a chutí je můžeme zařadit někam mezi šípek a brusinku. Ačkoli se tato rostlina na východě používá už stovky let, do dalších zemí se dostala v rozšířené podobě až mnohem později. Nyní jsou produkty z ní včetně sušeného ovoce relativně dobře dostupné a nachází všestranné použití - plody se například hodí do kaší, ovocných koktejlů, do sypaných směsí nebo jen tak samotné.

Goji obsahuje širokou škálu bioaktivních látek, které jsou pro tělo velmi přínosné. Plody goji obsahují významné množství bioaktivních polysacharidů, které tvoří okolo 8 % sušiny. Podle tradiční čínské medicíny jsou to právě tyto látky zodpovědné za tzv. imunomodulační aktivitu (imunitu-podporující) a určující léčivý potenciál produktů přírodního původu. Zbarvení kustovnice způsobují karotenoidy, které tvoří asi 0,03–0,5 % sušiny plodů. Celkově jich tyto plody obsahují asi 11 (+ dalších 7 látek je od nich odvozených), z nichž nejvíce zastoupený je zeaxantin. Goji je také bohaté na vitamíny, minerály a stopové prvky, a to skoro na všechny, na které si vzpomenete - draslík, vápník, zinek, železo, hořčík, vitamín C, vitamíny skupiny B apod. Kustovnice je také zdrojem esenciálních aminokyselin a nenasycených mastných kyselin, z nichž druhé zmíněné jsou základem tzv. „zdravých“ tuků. Výčet látek lze zakončit skupinou fenolových kyselin a flavonoidních látek, kterých tato rostlina obsahuje přes 50 druhů.

Ze širokého spektra účinků si snad nejvíce můžeme cenit schopnosti zpomalovat stárnutí organismu. Jedna z teorií stárnutí říká, že většina nežádoucích změn, které probíhají v organismu ve stáří, vznikají v důsledku působení volných radikálů. Látky obsažené v goji, primárně jsou to specifické sacharidy ale i další látky, způsobují velmi komplexní ochranu právě proti této nežádoucí oxidaci. Problematika na molekulární úrovni je však mnohem složitější a byla by nad rámec tohoto článku. Pravidelná konzumace goji má širší spektrum účinků, nejen již zmíněná ochrana proti stárnutím buněk, ale i stabilizace hladiny glukózy a triacylglycerolů (tuky), posiluje celkovou obranyschopnost a imunitu, zlepšuje zrak a zpomaluje neurodegenerativní procesy.

Muže ale jistě i ženy potěší informace, že účinky goji sahají i do oblasti reprodukce a potence. Na tom všem se podílí další látky obsažené v goji, z nichž za zmínku stojí ß-sitosterol, betain nebo kyselina p-kumarová. Výzkumy ukazují, že plody goji mají afrodiziakální účinky, mírně zvyšují hladiny sexuálních hormonů a podporují plodnost. Tato rostlina se navíc v Číně tradičně používá pro léčení mužské plodnosti.

Uvedené vlastnosti a účinky jsou pouze ukázkou toho, co všechno s velkou pravděpodobností tato rostlina dokáže. Velkým plusem ale také zůstává fakt, že zatím nebyly prokázány žádné vedlejší účinky, což je v dnešní době až neobvyklé. Konzumace kustovnice čínské jako takové vás od nemocí a neduhů neubrání, pokud ji však zařadíte do svého jídelníčku, obohatíte se o velké množství zdraví prospěšných látek.

Pozor, goji si vybírejte nejlépe v BIO kvalitě. Plody by neměly být nahnilé ani navlhlé. Obsah cenných látek se může lišit v závislosti na kvalitě a původu plodů. Pozor by si měli dát lidé, kteří mají problémy s ředěním krve a užívají léky jako je např. Warfarin. Konzumaci goji vždy konzultujte se svým lékařem.

POZOR

Je však potřeba stát pevně nohama na zemi a uvědomit si, že pouhá dennodenní konzumace superpotravin nás neučiní super‑zdravými. V našem organismu sídlí velmi komplexní metabolismus, který je potřeba opečovávat. Zařazení superpotravin do svého jídelníčku je velmi dobrý krok směrem k ozdravení celého těla přirozenou formou – vše však záleží na vaší „startovní pozici“. Pokud trávíte veškerý volný čas na gauči a pravidelně zobete superpotraviny k filmu, rozhodně to z vás zdravého člověka v dlouhodobém měřítku neudělá. Pokud jste aktivní člověk, který se již stravuje zdravě a racionálně, superpotraviny pro vás budou zpestřením a skvělým nutričním doplněním vašeho jídelníčku.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku...

Čtěte dál
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli,...
Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně....
Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Zlepšit zdraví i vzhled pokožky, očistit tělo, ochránit před nachlazením, zmírnit artritické bolesti, stejně jako stres a úzkost nebo...
Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané...
Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Nenávidíme jej i milujeme zároveň. Víme, že když ho přijmeme moc, bolí nás hlava. Ale také víme, že dokáže skvěle nakopnout a dodat...