Kypřicí prášek, kvasnice či kvásek: Jak to všechno funguje?

Kypřicí prášek, kvasnice či kvásek: Jak to všechno funguje?
zdroj: Adobe Stock

Vůně čerstvého chleba je něco, čemu málokdo odolá. Letní sezóna se nese ve znamení ovocných koláčů, bublanin a buchet. Dnes a denně v kuchyni používáme ingredience, které nám v pečení pomáhají. Víte ale, co se v mísách a troubách opravdu děje? A jaký je třeba rozdíl mezi kváskem a kvasnicemi?

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma kypření a kynutí jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou, která nám příslušné procesy objasnila.

Sledujte náš kanál na youtube

Kypření, kynutí a kváskování
Letní pečení se neobejde bez kypřicího prášku ani bez droždí. Tyto pomocníky používáme takřka bezmyšlenkovitě za účelem zvýšení objemu koláčů, buchet, bublanin či nejrůznějšího slaného pečiva. Víme, že droždí má rádo teplo a potřebuje čas. Víme ale, co se v těstech opravdu děje?

Kypřicí prášek byl v podstatě vynalezen jako alternativa ke klasickým kvasnicím, aby mohlo být těsto nadýchané i všude tam, kde chuť a struktura kvasnic není úplně žádoucí. Velmi často se také používá soda, kterou ale ne každý správně používat umí. Kolik a kam opět závisí na tom, jaké těsto připravujeme a jaké další ingredience se v něm nachází.

V posledních letech se opět dostalo ke slovu kváskování, tedy zakládání kvásku, jeho předávání dále a obecně udržování živého kvasu. Kváskové pečivo je bohaté na vlákninu, minerální látky a širokou škálu mikroorganismů, proto patří mezi nejzdravější pečivo.

Jaký je rozdíl mezi lahůdkovým droždím a droždím klasickým? Jaké další funkce může mít jedlá soda v našem jídelníčku? Na tyto a další otázky se dozvíte odpovědi v rozhovoru.

Moderátorka: Zuzana Košařová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...