Kypřicí prášek, kvasnice či kvásek: Jak to všechno funguje?

Kypřicí prášek, kvasnice či kvásek: Jak to všechno funguje?
zdroj: Adobe Stock

Vůně čerstvého chleba je něco, čemu málokdo odolá. Letní sezóna se nese ve znamení ovocných koláčů, bublanin a buchet. Dnes a denně v kuchyni používáme ingredience, které nám v pečení pomáhají. Víte ale, co se v mísách a troubách opravdu děje? A jaký je třeba rozdíl mezi kváskem a kvasnicemi?

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma kypření a kynutí jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou, která nám příslušné procesy objasnila.

Sledujte náš kanál na youtube

Kypření, kynutí a kváskování
Letní pečení se neobejde bez kypřicího prášku ani bez droždí. Tyto pomocníky používáme takřka bezmyšlenkovitě za účelem zvýšení objemu koláčů, buchet, bublanin či nejrůznějšího slaného pečiva. Víme, že droždí má rádo teplo a potřebuje čas. Víme ale, co se v těstech opravdu děje?

Kypřicí prášek byl v podstatě vynalezen jako alternativa ke klasickým kvasnicím, aby mohlo být těsto nadýchané i všude tam, kde chuť a struktura kvasnic není úplně žádoucí. Velmi často se také používá soda, kterou ale ne každý správně používat umí. Kolik a kam opět závisí na tom, jaké těsto připravujeme a jaké další ingredience se v něm nachází.

V posledních letech se opět dostalo ke slovu kváskování, tedy zakládání kvásku, jeho předávání dále a obecně udržování živého kvasu. Kváskové pečivo je bohaté na vlákninu, minerální látky a širokou škálu mikroorganismů, proto patří mezi nejzdravější pečivo.

Jaký je rozdíl mezi lahůdkovým droždím a droždím klasickým? Jaké další funkce může mít jedlá soda v našem jídelníčku? Na tyto a další otázky se dozvíte odpovědi v rozhovoru.

Moderátorka: Zuzana Košařová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

I voda může zabíjet. Kolik litrů najednou už je moc?

I voda může zabíjet. Kolik litrů najednou už je moc?

Ledviny nedokáží filtrovat více než určité množství za hodinu. Vypijete-li za tu dobu více, přebytečná voda může zředit elektrolyty v krvi tak, že vám to určitě prospívat nebude. Všeho moc škodí, i vody.

Čtěte dál
Potravina, kterou stojí za to jíst denně pro silnou imunitu a zdravá střeva

Potravina, kterou stojí za to jíst denně pro silnou imunitu a zdravá střeva

Tato potravina snižuje riziko osteoporózy, posiluje imunitu a také pomáhá při kontrole hmotnosti. Tušíte správně, je to bílý jogurt....
Potraviny, které vám pomohou zahnat podzimní chmury a špatnou náladu

Potraviny, které vám pomohou zahnat podzimní chmury a špatnou náladu

Podzim je obdobím, kdy máme tendenci kvůli pošmournému počasí trávit více času uvnitř než venku. Schází nám čerstvý vzduch a trpíme...