Vůně čerstvého chleba je něco, čemu málokdo odolá. Letní sezóna se nese ve znamení ovocných koláčů, bublanin a buchet. Dnes a denně v kuchyni používáme ingredience, které nám v pečení pomáhají. Víte ale, co se v mísách a troubách opravdu děje? A jaký je třeba rozdíl mezi kváskem a kvasnicemi?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma kypření a kynutí jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou, která nám příslušné procesy objasnila.
Kypření, kynutí a kváskování
Letní pečení se neobejde bez kypřicího prášku ani bez droždí. Tyto pomocníky používáme takřka bezmyšlenkovitě za účelem zvýšení objemu koláčů, buchet, bublanin či nejrůznějšího slaného pečiva. Víme, že droždí má rádo teplo a potřebuje čas. Víme ale, co se v těstech opravdu děje?
Kypřicí prášek byl v podstatě vynalezen jako alternativa ke klasickým kvasnicím, aby mohlo být těsto nadýchané i všude tam, kde chuť a struktura kvasnic není úplně žádoucí. Velmi často se také používá soda, kterou ale ne každý správně používat umí. Kolik a kam opět závisí na tom, jaké těsto připravujeme a jaké další ingredience se v něm nachází.
V posledních letech se opět dostalo ke slovu kváskování, tedy zakládání kvásku, jeho předávání dále a obecně udržování živého kvasu. Kváskové pečivo je bohaté na vlákninu, minerální látky a širokou škálu mikroorganismů, proto patří mezi nejzdravější pečivo.
Jaký je rozdíl mezi lahůdkovým droždím a droždím klasickým? Jaké další funkce může mít jedlá soda v našem jídelníčku? Na tyto a další otázky se dozvíte odpovědi v rozhovoru.
Moderátorka: Zuzana Košařová
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?
Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů a její rozsah se odvíjí od věku jedince, jeho pohlaví, dále stavu a postavení...
Čtěte dál
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?
